Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van februari 2018 deel 1

Februari was echt een goede leesmaand, want ik was een paar weken op Terschelling waar ik héél wat tijd had om te lezen. En dat deed ik dan ook! Vandaar dat ik ‘m weer even opsplits. Vandaag behandel ik de eerste zes boeken van februari én ik geef een boek weg.

Leestijd

Ik heb alle boeken in deze blogpost gekregen van de uitgeverijen, behalve Het Gordijn van Kader Abdolah.

Kader Abdolah - Het Gordijn

Het leven van Kader Abdolah is in twee periodes te verdelen.
De eerste helft van zijn leven woonde hij in Iran; de tweede helft begon met een vlucht uit zijn land die hem naar Nederland zou voeren.
In Nederland begon hij met een nieuw leven en schiep hij zijn literaire oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over, naar lezers in alle landen.
Maar naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland. En dat terwijl zijn moeder intussen in de winter van haar leven belandde.
Recentelijk reisde Kader Abdolah naar Dubai, het land van zand en olie, om daar zijn moeder en zus te ontmoeten, wat voor haar gemakkelijker was en voor hem veiliger. Hij wilde zijn moeder zien, misschien wel voor het laatst, en vooral omdat ze geleidelijk in de wereld van de dementie aan het verdwijnen was.
Maar eenmaal in Dubai aangekomen werd hij geconfronteerd met een geheimzinnige wereld van de ouderdom waarin zijn moeder hem steeds dieper meenam.
het Gordijn is het hoogstpersoonlijke, soms hilarische en soms ronduit pijnlijke verslag van Kaders ontmoeting met zijn moeder. Met het Gordijn neemt de schrijver ons mee op een ongewone reis.
het Gordijn is een compact boek. Maar het is een boek van een grote intensiteit en bevlogenheid, geschreven door een van de fijnzinnigste schrijvers van onze letteren.

Vorig jaar las ik Papegaai vloog over de IJssel van Abdolah en daar was ik zo van onder de indruk dat ik graag meer boeken van hem wil lezen. De eerste (en meteen zijn nieuwste boek) is Het Gordijn. Het Gordijn is een reisverslag. Kader gaat voor een laatste ontmoeting met zijn moeder naar Dubai. Hij heeft een hekel aan de stad en omschrijft dat helder en zonder teveel opsmuk.

‘Ik wandelde over de stoep van de drukke snelweg en zei tegen mezelf: maak er voor hen iets moois van. Maar hoe kon ik iets moois van een nepplaats maken waar overal George Clooney als een enorme reus met een kopje Nespresso boven me uit torende? Een plek waar net als in de tijd van de Egyptische farao’s de arbeiders in de hitte bezweken om een nog hogere toren voor Dubai te bouwen. (…) Er was geen sprake van een Dubaise cultuur, een Dubaise taal, een Dubaise literatuur of Dubaise eetgewoontes. Ik zou daar nooit kunnen en willen wonen. (…) Opeens wist ik het. Ik moest mijn oude, donkere Che Guevara-bril afzetten. Ik moest voor een week kapitalisme, socialisme, maoïsme en alle andere ismen in de grote kluis van het hotel stoppen en die met een digitale code afsluiten. Ik moest mezelf bevrijden van alle theorieën en alleen door de ogen van mijn moeder naar Dubai kijken.’ 

Kader worstelt met de steeds erger wordende dementie van zijn moeder, de angst voor corruptie, zijn verzet tegen alles wat Dubai is en het contact met zijn vrouw en zus. Het is pijnlijk, maar ook grappig. Het wordt vrij praktisch en niet al te poëtisch omschreven en is daardoor soms hilarisch.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Colleen Hoover - Nooit meer

‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Colleen Hoover schreef met ‘Nooit meer’ een persoonlijk emotioneel verhaal met universele zeggingskracht.

‘Nooit meer’ mocht ik vooruit lezen, over ruim een maand verschijnt het boek. Het is vertaald uit het Engels (oorspronkelijke titel is ‘It ends with us’) en die uitgave is enorm populair. Toen ik me wat ging verdiepen in dit boek blijkt dit tot het genre ‘New Adult’ te horen, wat neerkomt op boeken voor mensen tussen de 18 en 30.

Ik vond Nooit Meer lezen als een trein. Het heden is gemengd met dagboekfragmenten uit de jeugd van Lily en daar houd ik altijd wel van, mits het goed gedaan is. In dit boek is het goed gedaan. Het verhaal is vrij romantisch en doorspekt met sexy scenes, wat me op de helft van het verhaal een beetje tegen ging staan. Ik dacht: ‘Jahaaa, nu weet ik wel hoe sexy en perfect Ryle is’, zeker na het zo vaak herhalen dat hij zulk fantastisch en belangrijk werk doet als neurochirurg.

Dat gezegd hebbende, vond ik het een aangrijpend, niet al te voorspelbaar en mooi verhaal met een paar prachtige boodschappen. Toen ik begon met lezen, voelde het erg aan als ‘simpele chicklit die je even wegleest’ (waar overigens niks mis mee is), maar naarmate het verhaal vorderde bleek ik dit mis te hebben.

Reserveer hier een exemplaar, het boek verschijnt op 20 maart.

Naomi Alderman - De Macht

In “De macht’ van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft.
De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op?

De Macht slokte me helemaal op, wat een intens verhaal! In De Macht ontdekken jonge meisjes dat ze een ‘wrong’ hebben op hun borst, waarmee ze als het ware elektriciteit kunnen opwekken. Ze kunnen kleine tintelingen en stroomstootjes aan anderen geven, maar iemand vermoorden is net zo gemakkelijk. In De Macht lees je verschillende verhaallijnen, van een politica met een jonge dochter die dit probleem van dichtbij meemaakt, maar die dit ook in de politiek in goede banen moet zien te leiden. Je volgt een journalist die in verschillende uithoeken van de wereld reportages maakt van de chaos die dit veroorzaakt, maar ook twee jonge meiden die zelf een wrong ontwikkelen en er op heel verschillende manieren mee omgaan. De wereld verandert compleet doordat vrouwen de macht overnemen en ineens fysiek vele malen sterker zijn dan mannen.

De vier verhaallijnen belichten het ‘probleem’ van verschillende kanten zonder dat het heel warrig wordt. De verhalen zijn goed te volgen, ook al verschillen ze enorm van elkaar. Het resultaat is een spannend, soms eng boek dat goed laat zien hoe zo’n verschijnsel (wat natuurlijk pure fantasy is) de wereld kan veranderen.

Scroll naar beneden voor een winactie!

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Rosamund Young - Het geheime leven van de koe

Het geheime leven van de koe van Rosamund Young is een hartverwarmend kijkje achter de schermen van een traditionele boerderij, en een pleidooi voor een bewustere omgang met de dieren die ons van vlees en zuivel voorzien.

Op haar biologische Kite’s Nest Farm in Cotswolds mogen de koeien (en varkens, kippen en schapen) gaan en staan waar ze willen. Bij hun kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de wei grazen, of boven aan de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben we steeds minder oog voor dit natuurlijke gedrag.

Dit boek viel me helaas nogal tegen. Ik had verwacht een kijkje achter de schermen te krijgen bij de biologische boerderij van Rosamund. Informatie over hoe de koeien daar leven, over hun gedrag, hun karaktereigenschappen en ook een stukje over de slacht en het eten van vlees.

Het boek is meer een soort dagboek, met uitgebreide verhalen over de individuele koeien. Koe x kreeg een kalf en deed dit. Koe x zit zus en zo in elkaar. Best leuk, maar niet twintig keer, zeker omdat het losse fragmenten zijn en geen ‘verhaal’. Naarmate het einde naderde sloeg ik meer delen over.

Ik vind het jammer dat het deel van de slacht ontbreekt. Het zijn vleeskoeien, dus waarom dat belangrijke deel weglaten? Hoe is het voor ze om de koeien te (laten) slachten? Hoe werkt het? Hoe oud zijn ze? Hoe denken ze er zelf over? Dat miste ik echt. Het was niet informatief genoeg wat mij betreft.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Öznur Karaca - Marsepeinen vingers

Moeder ontdekt dat ze plots heel kwetsbaar is met vijf vaderloze kinderen. Maar Servi maakt zich geen zorgen. Ze is immers voorbestemd voor grootse dingen. Met dat verhaal groeit Servi op. Als het lot je zo gunstig gezind is, waarom zou je je dan nog zorgen maken? De werkelijkheid beslist er anders over. Servi komt terecht in Europa, in Gent, en tracht ontgoochelingen en tragiek een plaats te geven.

Öznur Karaca schetst in Marsepeinen vingers de portretten van beschadigde mensen die geconfronteerd worden met de gevolgen van hun keuzes en verlangen naar een onbereikbaar verleden. Soms volstaat een mensenleven niet om een uitweg te vinden.

Van de zes boeken in deze blogpost heeft deze de meeste indruk op me gemaakt. In Marsepeinen Vingers volg je het verhaal van de Turkse Servi, die wordt uitgehuwelijkt en met haar nieuwe man voor een beter leven naar Gent verhuist. Een leven waarin ze kan studeren, een leven met een mooie toekomst. In Gent belandt ze in huis bij de familie van Hüseyin, die haar niet bepaald met open armen ontvangen. Haar dromen vallen in duigen: de moeder van Hüseyin verwacht dat Servi hard meewerkt in het huishouden en in de overige uren in een fabriek gaat werken. Wat volgt is een somber leven getekend door onderdrukking, geweld en angst.

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die de leeftijd van Servi weergeven. Elk jaar vormt een hoofdstuk, de ene keer wordt het jaar uitgebreider omschreven dan de andere keer. Het boek is niet een en al ellende, maar de mineurstemming voert wel de boventoon. Servi is doodongelukkig, wordt als een sloof behandeld door haar man en zijn familie en voor haar is er geen uitweg. Als ze zelf kinderen krijgt, hoop je dat ze het voor haar kinderen anders gaat aanpakken.

Marsepeinen Vingers vond ik een ontzettend verdrietig boek. Het is goed geschreven, Karaca omschrijft alles vrij helder en emotieloos, daar houd ik van. Niet al teveel opsmuk. Het grijpt je vast en laat je niet meer los tot je de laatste bladzijden leest. Ik denk nog vaak aan dit verhaal.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Valerie Eyckmans - Het belang van schoon ondergoed

Als Sam, die doel noch zin in het leven heeft, van een bier fiets valt en in het ziekenhuis belandt, leert hij Missy kennen, die vrolijk vecht tegen kanker. Hoewel ze aan de oppervlakte in alles tegenpolen zijn, zoeken ze koortsachtig houvast bij elkaar, elk om andere redenen.
Hun grillige vriendschap krijgt een rouwrandje als Missy besluit om de strijd tegen haar ziekte te staken en Sam, niet bestand tegen de klappen die het leven hem geeft, haar in de steek laat. Wanneer hij in de maanden na haar dood Missy’s bizarre bucketlist vindt, besluit hij de lijst in haar plaats af te werken. Zonder nadenken begint hij aan wat de meest ingrijpende trip van zijn leven zal worden.

Sam, zonder enige richting in zijn leven, ontmoet in het ziekenhuis Missy, die doodgaat aan kanker. Ze sluiten vriendschap, worden verliefd, en Sam laat Missy in de steek. Kort samengevat is dat wat er gebeurd in het verhaal. Als ik de flaptekst lees, verwacht ik een dramatisch en romantisch verhaal over een stel, een verhaal over kanker, over liefde.

Dit wordt niet helemaal ingelost. Het boek bestaat uit twee verhalen: het ‘heden’, waarin Sam en Missy elkaar ontmoeten en waarin Missy besluit niet verder te gaan met de medicatie. Deze verhaallijn wisselt telkens met het verhaal, een tijd later, waarin Sam in Afrika vrijwilligerswerk doet. In het begin is dat een beetje warrig en onduidelijk, later krijgt het een vastere vorm die beter te begrijpen is. Het zwaartepunt van het boek ligt voor mijn gevoel in Malawi, waar Sam woont aan de rand van een wildreservaat en bezig is met lesgeven op een school. Hier gebeuren allemaal dingen die weinig te maken hebben met de hoofdlijn van het verhaal: Sam & Missy.

Eigenlijk vind ik zowel Sam als Missy niet hele sympathieke karakters. Het verhaal is een beetje saai omdat het telkens weer teruggaat naar Malawi waar allemaal dingen gebeuren en besproken worden die afleiden van de clou. Sam doorgaat wel een soort ontwikkeling, maar die is vrij gering. Er zitten mooie passages in, maar ik was eigenlijk blij toen ik het uit had.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Volgende week verschijnt deel twee van mijn boeken uit februari! Op Instagram geef ik een exemplaar weg van De Macht van Naomi Alderman.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen enkele invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.