Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van december

2017 is voorbij, december is voorbij en dat betekent dat ik weer met je deel welke boeken ik las. Deze keer weer in een geschreven blogpost, omdat veel van jullie daar toch de voorkeur aan geven. Met deze maand veel Harry Potter, maar ook wat andere aanraders zoals het nieuwe boek van Haruki Murakami.

Leestijd

Harry Potter 5, 6 & 7

In november begon ik met het herlezen van Harry Potter serie. Ik had niet gedacht dat ik alle zeven boeken in 2017 uit zou krijgen, maar dat lukte dus wel! Niet dat het een wedstrijdje is, maar op 31 december las ik Harry Potter & The Deathly Hallows uit. Ik las in december dus Harry Potter & The Order of the Phoenix, Harry Potter & the Half-Blood Prince en Harry Potter & The Deathly Hallows. Elk deel vond ik erg leuk, maar ik vond het laatste deel wel het spannendste boek uit de hele reeks. Het is ook gewoon even wat anders: het speelt zich niet af op Hogwarts en er gebeuren meer dingen gedurende het hele boek, waar in de andere delen de climax zich vooral op het einde afspeelt.

Ik las de boeken als jong meisje voor het eerst, nu ik ze als volwassene herlees vallen een paar dingen me op. De boeken worden serieuzer (en beter!) naarmate de reeks vordert, en ik vind Harry eigenlijk soms maar een arrogante jongen die denkt dat hij alles kan (en mag!). Ook had ik het zelf leuker gevonden als een ‘slechterik’ als Draco Malfoy niet alleen een slechterik zou zijn, maar ook likeable kanten zou hebben. Maar misschien is het daarvoor juist een kinderboek.

Al met al heb ik wel echt enorm genoten van het herlezen van de boeken en ik vond het erg tof om alles in het Engels te lezen. De grapjes zijn leuker, de namen zijn beter, de woordgrapjes zijn grappiger. Wat een goede keus!

Harry Potter & The Order of the Phoenix: klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek

Harry Potter & the Half-Blood Prince: klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek

Harry Potter & The Deathly Hallows: klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek

Klik hier voor alle Harry Potter boeken in het Nederlands.

De moord op commendatore: een idea verschijnt - Haruki Murakami

Een zesendertigjarige pas gescheiden portretschilder neemt zijn intrek in een oud atelier in de bergachtige omgeving ten zuidwesten van Tokio. Behalve door liefdesperikelen wordt hij geplaagd door een painter’s block, een onvermogen om te schilderen. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen, en zijn inspiratie terug te vinden, maar het zal anders gaan. Een mysterieus schilderij op de zolder van zijn verblijf lijkt tot leven te komen, vanuit een heuvel in het bos achter het huis klinkt ’s nachts het geluid van een bel. Een meisje verdwijnt, en de hoofdpersoon gaat haar zoeken – een zoektocht die hem afvoert naar de wereld der metaforen, waar hij met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd.

Ik ben groot Haruki Murakami fan, dus ik moest mijn Harry Potter marathon wel even onderbreken voor zijn nieuwste boek. Ik las deze in bijna één leessessie uit, wat schrijft Murakami toch pakkend, ik word echt meegesleurd in zijn mysterieuze wereld. Zoals altijd, ik heb dit met elk boek van hem. Hij schrijft zo zonder toeters en bellen, met korte zinnen, bijna het tegenovergestelde van poëzie.

De moord op commendatore: een idea verschijnt is een nuchter opgeschreven verhaal, wat op het eerste oog heel simpel en eendimensionaal lijkt. Totdat Amada, de portretschilder, zijn intrek neemt in een afgelegen huis in de bergen. Hij hoort ’s nachts een bel rinkelen en hij sluit vriendschap met een bijzondere buurman. Er volgt een zoektocht, een Idea verschijnt (zoals de titel al aangeeft), een schilderij komt tot leven en alles is een groot mysterie.

Ik kon niet stoppen met lezen en ik kan dan ook niet wachten tot deel 2, Metaforen Verschuiven, verschijnt.

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek

F*ck it list book

F*ck it list book

Moet jij ook zoveel? Sociaal wenselijk zijn en doen, aan je carrière werken, sporten, appjes beantwoorden – want die blauwe vinkjes – en op je voeding letten. En leg jij ook vaak verantwoording af terwijl je dat eigenlijk niet zou willen? En hoe is het met je bucket list, nog steeds veel dromen niet kunnen afstrepen?

De hoogste tijd dus om je F*ck it list op te stellen. Een lijst met dingen om vooral lekker niet te doen. Of juist wel te doen, maar waar je dan energie van krijgt. Dus skip ook die saaie verjaardag waar je zo tegenop ziet en ga eens lekker zonder make-up de deur uit. F*ck it! Trek die fles wijn op maandag open en zeg je sportschoolabonnement op; anders betaal je ook maar voor niets. En wist je dat je ook alleen voor jezelf koffie kan halen en dit niet perse voor de hele afdeling hoeft te doen? En de hele dag Netflixen is totaal geen probleem, morgen weer een nieuwe dag. Toch? F*ck it! Doe minder, geniet meer!

 

Dit boek kocht ik spontaan op aanraden van een vriendin bij de boekhandel. Het is een grappig boekje met veel geinige tekstjes en quotes en ook de mogelijkheid om je eigen f*ck it list te maken. Gewoon leuk, vooral als cadeautje, of gewoon om zelf met je f*ck it list aan de slag te gaan. Al heb je daar niet per se dit boek voor nodig.

Klik hier voor het fysieke boek.

Fuck the quarterlife crisis - Femke Kamps

Fuck the quarterlife crisis – Femke Kamps

Waardevolle lessen waar je écht gelukkig van wordt.
Twintigers maken in hun eerste volwassen decennium veel levensbepalende keuzes. Keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel zijn dan ook nooit ver weg. Niet gek dat het aantal twintigers met een burn-out bijna net zo hard stijgt als het aantal filters dat wordt gebruikt om elkaar online de loef af te steken. ‘Druk zijn is succesvol’ en ‘middelmatigheid is
falen’ (toch?), dus de druk lijkt groter dan ooit. En dan heb je ineens een echte dip te pakken: de quarterlife crisis.
In Fuck the quarterlife crisis gaat Femke, twintiger én ervaringsdeskundige, in vier overzichtelijke thema’s – social media, succes, relaties en geluk – op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd. Inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vullen Femkes eigen verhaal aan. Want: waarom lijkt het alsof anderen hun shit op orde hebben terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen?
Het resultaat is een praktische life guide met een knipoog voor twintigers, die bol staat van de herkenbare persoonlijke anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden. Geschreven voor iedere twintiger die meer op schema loopt met het bingewatchen van haar favoriete serie dan qua leven.

Femke stuurde me haar boek op omdat ik heb meegewerkt aan het laatste deel, hierin geven allemaal ‘quarterlifers’ tips aan hun twintigjarige zelf. Natuurlijk ben ik zelf ook het boek gaan lezen omdat het voor mij herkenbare thema’s aanstipt.

Ik vind het leuk dat het zo’n persoonlijk boek is. Het is niet een boek vol onderzoeken en interviews, maar vooral de persoonlijke ervaringen van Femke. Waar ze natuurlijk wel regelmatig een gesprek met een psycholoog, coach of wetenschapper aanhaalt, om het verhaal ook daadwerkelijk kloppend te maken. Het is luchtig geschreven met veel zelfspot, maar het stipt belangrijke (en lastige!) thema’s aan. Voor mij bevat het zeker goede tips, maar ik merkte dat ik me na een paar hoofdstukken me wel begon te storen aan de grappig bedoelde metaforen.

Klik hier voor het fysieke boek.

Stardew Valley Guidebook

t’s easier to be a farmer when you have the almanac.

Written and illustrated by Kari Fry, this official hardcover player’s guide and art book was created to be the perfect companion to the new 1.11 version of Stardew ValleySwitchPS4 and XB1 players, fear not: This guide is completely up-to-date.

Its 224 pages feature hundreds of illustrations and tons of useful gossip about your new hometown and all the people in it, including:

  • Likes and dislikes for a host of potential friends and more-than-friends.
  • A look at all the crops, tools, animals, and facts of farm-life you’ll need to become an agricultural expert.
  • At least one section titled “A Guide to Wooing and Marriage”
  • A handy database in the back filled with information you’ll want to keep close at hand.

Dit is even wat anders dan de andere boeken die ik lees: een guidebook voor een spel dat ik graag spel. Sinds anderhalf jaar ben ik fan van Stardew Valley, een spel waarbij je de boerderij van je opa erft en het dan zelf maar uit moet zoeken. Ja, dat is waar het op neerkomt. Na een tijdje spelen ontdek je wat je allemaal kan doen en hoe dat moet (zoals gewassen verbouwen, vrienden maken met de bewoners van Stardew Valley, vissen, dieren kopen en verzorgen et cetera), maar je kan ook deze gids gebruiken. Ik heb hem gekocht omdat ik het spel gewoon heel erg leuk vind én omdat dit boek echt erg handig is. Het staat vol tips, maar ook handige overzichten met kosten van bepaalde dingen die je kan aanschaffen. Maar ook met wie je kan trouwen in het dorp en wie welke cadeaus leuk vindt (en juist niet).

Het is in Nederland niet te koop en ik heb het dan ook voor veel te veel geld bij Fangamer gekocht, maar ik ben er erg blij mee.

Wine Folly - Madeline Puckette & Justin Hammack

Wine Folly

Een essentiële, hippe gids voor een nieuwe generatie wijndrinkers en -liefhebbers, van de makers van de award-winning website WineFolly.com Rood of wit? Cabernet of Merlot? Licht of vet? Welke wijn te combineren met welk gerecht? Het drinken van goede wijn is niet moeilijk, maar het vinden van goede wijn vereist een dieper begrip van de fundamentals. Wine Folly – Hét cursusboek voor iedere toekomstige vinoloog zal je helpen orde in de chaos van dit alles te scheppen in een uniek, visueel wijnboek, vol kleurrijke infographics, handige verwijzingen en tabellen. Wine Folly geeft antwoord op vragen als: – Gedetailleerde smaakprofielen van populaire en onder-de-radar-wijnen – Methoden voor het proeven van wijn en het identificeren van smaken – Een wijn-regio-sectie met gedetailleerde kaarten – Praktische tips en trucs voor het serveren van wijn – Een handleiding voor het combineren van eten en wijn. Boordevol informatie en aanmoediging zal Wine Folly je wijnen leren herkennen, selecteren en waarderen.

Ik kocht dit boek omdat ik er zoveel goeds over hoorde en ik graag nog veel meer wil leren over wijn. Wine Folly is echt hét boek voor de beginner. Het staat vol handige basiskennis, op een makkelijke, simpele manier uitgelegd. Je leest het een en ander over het wijnmaakproces en je leert ook hoe je goed moet proeven en hoe je een proefnotitie kan schrijven. Maar ook worden verschillende wijnstijlen behandeld, verschillende druiven en regio’s. Er worden een paar tientallen wijnsoorten specifiek uitgelicht, met uitleg over de smaken die passen bij de verschillende regio’s en verschillende stijlen.

Ik vond Wine Folly érg leuk, het is zo mooi vormgegeven en ik leerde er zeker wat nieuws van. Een aanrader voor elke beginner die op een toegankelijke en leuke manier iets meer over wijn wil weten. Wel storend vind ik dat de gangbare decanteer-karaffeerfout wordt gemaakt door zulke grote wijnkenners (zij zeggen: decanteer je wijn om hem meer lucht te geven, maar dat is karafferen. Decanteren doe je om droesem van de wijn te scheiden).

Klik hier voor het fysieke boek.

Meditatie - Daniel Goleman & Richard J Davidson

Meditatie

In Meditatie brengen Daniel Goleman en Richard Davidson, als ervaringsdeskundigen én wetenschappers, verslag uit van al meer dan dertig jaar onderzoek naar het blijvende effect van meditatie, al ver voordat meditatie in het Westen populair werd. Wat voor effect heeft meditatie op ons brein, onze gewoonten, onze genen? Zijn er veranderingen waar te nemen op de langere termijn? Door de vercommercialisering van meditatie zijn er veel misvattingen ontstaan.
Uniek aan dit boek is dat Goleman en Davidson de uitkomsten van het onderzoek naar meditatie nauwkeurig beschrijven en een duidelijk onderscheid maken tussen de harde en zachte feiten die uit experimenten met geoefende mediteerders naar voren zijn gekomen. Er blijkt meer nodig te zijn dan dagelijkse korte oefeningen om een blijvend effect te sorteren. Meer dan het aantal uren, tellen vooral een gedegen meditatietechniek, de feedback van een meester en een observerende houding ten opzichte van ons zelf. We kunnen veel meer profijt hebben van meditatie, en de auteurs laten overtuigend zien hoe.

Heel geïnteresseerd ging ik Meditatie lezen, omdat ik wel erg benieuwd was naar de bevindingen van Goleman en Davidson. Ik vond het erg leuk om hun persoonlijke verhalen te lezen, over hun eigen ervaringen met meditatie en retraites. De bevindingen en onderzoeken zijn ook interessant, maar ik vond het soms wel erg droge kost. De laatste paar hoofdstukken heb ik geskipt en daar las ik alleen de conclusies van, ik vond het echt wat te saai. Natuurlijk wél heel goed, deze onderzoeken, maar op deze manier wat te droog. Ik heb dit boek van de uitgeverij gekregen.

Klik hier voor het fysieke boek.

Het was weer een mooie leesmaand met heel afwisselende boeken! Deze keer iets meer non-fictie, dat vind ik soms leuk om te combineren met fictie. Ik heb er niet altijd zin in, ik moet er echt voor in the mood zijn, en dat was ik deze maand.

 

To Be Read in januari

Ik heb nog een aardige stapel boeken liggen die ik héél graag wil lezen. Op het moment van schrijven heb ik al drie boeken uitgelezen in januari: het stripboek van Het Achterhuis, Het boek van Stof en De Acht Bergen. Alledrie heel erg mooi. Verder begin ik nu net aan Het Gordijn van Kader Abdolah, heb ik ook een begin gemaakt aan Sapiens en daar ben ik vast eerst nog wel even zoet mee…

Ik ben heel benieuwd wat 2018 gaat brengen qua leeservaringen! Welke boeken heb jij gelezen in december en welke vond je echt aanraders? Ik ben heel benieuwd.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen enkele invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.