Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van december 2021

De allerlaatste van 2021: het boekenoverzicht van december! Waar november niet zo’n beste leesmaand was, was december dat gelukkig wel. Ik las vijf boeken waarvan ik er 2 vrij matig vond, maar van de rest genoot ik met volle teugen!

Leestijd

Haro Arikawa - Reisverslag van een kat

Haro Arikawa – Reisverslag van een kat

Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa is een ode aan het leven en vriendschap en aan de kleine dingen die soms de grootste vreugde geven. Het feelgoodboek voor Japan- én kattenliefhebbers!

Het hartverwarmende Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa vertelt over de roadtrip van Nana de kat.

Dit boek is zo lief en mooi, we kunnen het haast niet onder woorden brengen, maar we proberen het toch. Nana weet niet waar hij naartoe gaat en waarom ze de reis maken. Maar het betekent wel dat hij voor in een zilverkleurig busje mag zitten naast zijn baasje Satoru. Samen doorkruisen ze Japan en logeren bij oude vrienden. Ze komen bij een norse boer die in katten niets meer dan rattenvangers ziet; bij een hartelijk echtpaar met een B&B waar huisdieren welkom zijn; bij een treurige man die net verlaten is door zijn vrouw. Maar waarom zijn ze op reis? En waarom is iedereen zo geïnteresseerd in Nana? Wanneer Nana erachter komt, breekt zijn kleine hartje en hij zet alles op alles om het avontuur niet te laten eindigen.

Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa is een ode aan het leven en vriendschap en aan de kleine dingen die soms de grootste vreugde geven. Het feelgoodboek voor Japan- én kattenliefhebbers!

De combinatie van mijn liefde voor Japan, dieren en reizen maakt dit een topboek voor mij. Het is luchtig en speels, terwijl het toch een wat zwaardere en diepere laag heeft. Het leest vlotjes, knap hoe de schrijver de tijdsprongen overzichtelijk en begrijpelijk heeft weten te houden. Naast dat het een reis door Japan is, is het ook een reis door de geschiedenis van Satoru. Mooi, grappig en ontroerend.

Lucinda Riley - De orchideeentuin

Wanneer Julia Forrester in de roman De orchideeëntuin van Lucinda Riley, bekend van De zeven zussen, op het landgoed waar ze opgroeide het oude dagboek van haar opa ontdekt, gaat ze op onderzoek uit.

In de roman De orchideeëntuin van Lucinda Riley, bekend van de wereldwijde bestsellerserie De zeven zussen, bracht Julia Forrester als kind uren door op het landgoed van Wharton Park. Haar lievelingsplek was de kas waar haar opa exotische orchideeën verzorgde. Nu Julia jaren later een tragisch ongeluk in haar familie moet verwerken, zoekt ze troost op haar geliefde Wharton Park. Het landgoed is inmiddels geërfd door de aantrekkelijke Kit Crawford, die het grondig laat renoveren.

Tijdens de renovatie komt een oud dagboek boven water, dat mogelijk van Julia’s opa is geweest. Julia gaat op onderzoek uit en ontrafelt een jarenlang verborgen familiegeheim, dat niet alleen het leven van iedereen op Wharton Park voor altijd veranderd heeft, maar ook alles wat Julia dacht te weten over haar eigen leven in een dramatisch nieuw daglicht zet.

De orchideeëntuin is een prachtig verhaal van dé bestsellerauteur van deze eeuw over twee families die voor altijd verbonden zijn door diep verborgen geheimen. Eerder verschenen als Terug naar Wharton Park.

Aan de ene kant ben ik erg enthousiast over dit boek. Heerlijk om te lezen, ik houd van de intriges, ik houd van de ‘geschiedenisverhalen’, ik houd van de tijdsprongen en de schrijfstijl van Lucinda Riley.
Maar dit boek is tegelijkertijd een draak. Hier en daar zó ontzettend ongeloofwaardig dat het grappig is, en sommige karakters zijn wel erg oppervlakkig.

Claudia de Breij - Amalia

Claudia de Breij – Amalia

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik. Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.

Hier was ik erg nieuwsgierig naar en jammer genoeg stelde het me nogal teleur. Het boek is dun, letterlijk en figuurlijk. Ik kom weinig écht te weten over Amalia (behalve dat ze af en toe in een strandtent werkt, goede cijfers haalt op school en ja… dat is het wel zo’n beetje). Het blijft aan de oppervlakte en ik erger me eraan dat Claudia haar zo ontzettend op een voetstuk zet. Ergens is dat heel begrijpelijk, ik vind het niet zo lekker uit de verf komen.

Linda Dronkers - Golven van Geluk

Linda Dronkers – Golven van Geluk

Wat als alles mogelijk is? Leef je dan op dit moment het leven waar je altijd van hebt gedroomd? Als je helemaal eerlijk bent tegen jezelf, welke onvervulde wensen heb je dan nog? Meer tijd voor jezelf? Meer rust? Een andere baan? Een grote liefde? Hoe zou het zijn als je jouw wensen werkelijkheid kunt laten worden? Hoe zou het zijn als jij jouw geluk en succes kunt sturen? Wat zou er gebeuren als jij je leven kunt inrichten precies zoals jij dat wilt, dat succes verzekerd is? Zou jij dat willen? En zou je dan gelukkig zijn? Dit boek geeft je de wetenschappelijke onderbouwing waarom de manier waarop je denkt, praat, droomt en voelt, bepaalt hoe jouw leven eruitziet. Aangevuld met veel praktische tools om jouw dromen werkelijkheid te laten worden. Je leert: · hoe kwantumfysica verklaart waarom jij veel meer impact op je leven kunt hebben. · hoe jij precies kunt doen wat jij leuk vindt en daar ook nog eens goed geld mee kunt verdienen. · hoe jij jouw droomman of -vrouw en een droomrelatie kunt aantrekken en behouden. · hoe jij al je dromen kunt waarmaken!

Manifsteren en de wet van aantrekking, maar dan met een stukje kwantumfysica als ‘wetenschappelijke onderbouwing’. Het eerste deel over kwantumfysica vond ik erg interessant. Er stonden voor mij echt eye openers in, waarbij ik dacht ‘wtf, serieus, werkt dit zo?!’. Heel tof. Daarna komt er een heel stuk over wat je de wet van aantrekking kan noemen en daarna een soort praktisch stappenplan voor het waarmaken van je dromen. Het middelste deel vond ik wat minder, omdat de schrijver kwantumfysica als wetenschappelijke onderbouwing voor de wet van aantrekking gebruikt en ik denk persoonlijk dat dat nogal kort door de bocht is? Verder dus wel boeiend om te lezen en dat stappenplan vind ik erg tof omdat het heel praktisch is, gecombineerd met een stukje manifesteren.

Jessica Pan - Sorry dat ik te laat ben maar ik wilde niet komen

Jessica Pan – Sorry dat ik te laat ben maar ik wilde niet komen

Wat gebeurt er als een verlegen introvert een jaar lang gaat leven als een enthousiaste extravert?
Jessica Pan gaat het onderzoeken.
Toen Jessica werkeloos en zonder vrienden thuis op haar vaste plekje op de bank zat, vroeg ze zich af of haar leven er anders uit had gezien als ze wat meer open had gestaan voor nieuwe ervaringen. Als ze vaker nieuwe mensen had leren kennen, in plaats van dat ze altijd haar huis boven boven de pub had verkozen.
Dus deed ze wat ieder weldenkend mens zou doen; ze dwong zichzelf om een jaar lang als een extravert te gaan leven. Dit stond er op haar lijst: optreden in een comedyclub, alleen op vakantie gaan, praten met vreemden in het ov… Ze had meteen spijt.
Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen volgt het hilarische, ongemakkelijke en soms pijnlijke jaar van Jessica Pan, die verslag doet van de extraverte wereld aan alle introverten hier.
Is het leven daadwerkelijk makkelijker voor extraverte mensen? Of is het de nachtmerrie die Jessica altijd dacht dat het zou zijn?

Ohh, dit boek vond ik zo leuk! Ik herken heel veel van mezelf in Jessica, ik ga ook vaak sociale activiteiten uit de weg en ben ook een introvert. Nu is zij ook nog eens heel verlegen, dat ben ik niet, maar ik kon me in veel gevallen in haar verplaatsen. In haar boek vertelt ze over haar jaar waarin ze als een extravert gaat leven. Je denkt vooraf: dat wordt een hel. Maar niets is minder waar: Jessica leert er enorm veel van en ze merkt dus dat ze echt gelukkiger wordt van meer sociale activiteiten en contacten. Ook voor mij leerzaam en herkenbaar. En heel grappig geschreven, dus leuk om te lezen!

Geleend van de bibliotheek:

  • Reisdagboek van een kat
  • Golven van Geluk
  • Sorry dat ik te laat ben maar ik wilde niet komen

Gelezen in Kobo Plus:

  • Amalia

Gekregen van de uitgever:

  • De orcihideeëntuin

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.