Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van december 2020

Hij liet even op zich wachten, de boekenupdate van de laatste maand van het oude jaar, maar hier is ‘ie dan. In december las ik vijf boeken die ik niet allemaal even geweldig vond. Maar er zat sowieso één topper tussen waarvan ik vind dat jij ‘m ook moet lezen.

Leestijd

Lucinda Riley - De Zeven Zussen - Maan

Lucinda Riley – De Zeven Zussen – Maan

Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird. Op het landgoed leert Tiggy de oude Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en dat het lot bepaald heeft dat hij haar op het pad van haar verleden zal brengen. Hij stuurt haar naar het Spaanse Granada om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. Wat is haar connectie met de fenomenale flamencodanseres La Candela? Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden. Tegelijkertijd krijgt ze kans haar eigen bijzondere gave steeds verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, zal ze moeten beslissen of ze in Granada blijft, of teruggaat naar Kinnaird, en Charlie… De zeven zussen – Maan is het vijfde deel uit de zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

Heerlijk om weer een deel van deze serie te lezen. Hij gaat over Tiggy, die in de Schotse Hooglanden woont en op zoek gaat naar haar voorouders. Net als de rest van de Zeven Zussen serie, dus. Ik had echt weer zin om een deel hiervan te lezen en ik heb er ook echt van genoten, terwijl ik na Parel een beetje ‘Zeven Zussen moe’ was. Ik had het idee dat Lucinda Riley met dit deel wat minder een ’trucje’ uitvoerde, dat gevoel had ik bij eerdere delen wel. Deze kwam wat oprechter en geloofwaardiger over en dat vond ik fijn.

De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Dit boek is helemaal geweldig. Het is een eenvoudig, maar heel mooi verhaal over vriendschap, wat geweldig geïllustreerd is. Elke tekening wil ik wel uitsnijden en inlijsten. Het zit vol wijsheden en het is echt zo’n boek wat je er soms nog eens bij pakt om doorheen te bladeren. Wat mij betreft een geweldig cadeau, maar ook een heerlijk boek om voor jezelf te kopen. Echt zo’n prentenboek wat je heel rustig doorleest, waarbij je alles met aandacht bekijkt en op je in laat werken. Gewoonweg fantastisch.

Jenny Lee - Anna K.

Jenny Lee – Anna K.

Een YA-bewerking van Anna Karenina over een overdonderende eerste liefde

Anna K. is zeventien jaar oud en staat aan de top van de Manhattan en Greenwich society (alhoewel haar paarden en honden voor haar op nummer 1 staan). Alexander W. is haar perfecte, ietwat saaie vriendje, en haar strenge Koreaans-Amerikaanse vader is haar hele leven al trots op haar geweest. Ze lijkt het dus allemaal perfect voor elkaar te hebben.

Terwijl haar vrienden het moeilijk hebben met hun alledaagse tienerlevens, lijkt Anna er altijd boven te staan. Totdat ze ‘graaf’ Alexia Vronsky ontmoet op Grand Central. Hij is een beruchte playboy die al jaren van kostschool naar kostschool hopt en slechts voor zijn eigen plezier lijkt te leven. Op papier is hij het tegenovergestelde van Anna. Maar vanaf hun ontmoeting wordt alles anders…

Alexia en Anna voelen zich onvermijdelijk tot elkaar aangetrokken en Anna moet beslissen hoeveel van haar leven ze op wil geven om met Alexia verder te gaan. Maar dan dreigt een schokkende onthulling hun relatie te vernielen en wordt Anna gedwongen zich af te vragen of ze zichzelf überhaupt wel écht kent…

Anna K. is een duizelingwekkend, buitengewoon en emotioneel geladen hervertelling van Tolstoys tijdloze Anna Karenina. Maar boven alles is het een verhaal over de ingrijpende én fantastische ervaring van een eerste liefde en het verhaal over een eerste gebroken hart.

Dit boek ging ik lezen omdat ik ‘m bij iemand op Instagram voorbij zag komen. Pas nú lees ik dat het een hedendaagse versie van Anna Karenina is… Met die wetenschap vind ik het wel een bijzonder verhaal, maar eigenlijk vond ik het tijdens het lezen niet zo heel boeiend. Het werd een beetje langdradig en vervelend om telkens over de verschillende liefdesperikelen te lezen waar ook niet echt veel ontwikkeling in zat… Wat mij betreft geen aanrader.

Koos Terpstra - Het Eiland

Koos Terpstra – Het Eiland

Koos Terpstra verzint in Het eiland zijn eigen jeugd tot het een jeugd is die hem bevalt. Zo onstaat een verzonnen familiegeschiedenis op een eiland waar alles mogelijk is.

Waar begin je een zoektocht naar je jeugd? Wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Een man gaat op zoek naar zijn jeugd op het eiland Texel. De enige zekerheid die hij heeft is dat het eiland het eiland was en is: waar de zee begint kun je niet verder, waar de zee begint houdt het eiland op. Hij reist van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een historisch feit of een reunie; telkens vindt hij een nieuwe invalshoek, telkens vindt hij een nieuwe waarheid, en langzaam bouwt het verhaal zich op.

Het eiland is wervelende biografische zoektocht waarin wij meer en meer van onszelf zullen herkennen.

Ik ging dit boek lezen omdat ik simpelweg gek ben op eilanden en ik was wel erg benieuwd naar dit verhaal. Eerlijk gezegd: beetje een tegenvaller. Het begon wel mooi, met fijnzinnige observaties en levenswijsheden, maar uiteindelijk vond ik het teveel een wat onsamenhangend persoonlijk relaas. Misschien was dat de bedoeling, maar ik vond het niet wat.

Chanel Miller - Ik heb een naam

Chanel Miller – Ik heb een naam

Om haar privacy te waarborgen werd ze als slachtoffer Emily Doe genoemd, de jonge vrouw die bewusteloos werd aangerand op de campus van Stanford. Met Ik heb een naam treedt Chanel Miller uit de anonimiteit. In de rechtszaal maakte ze een verpletterende indruk met haar openbare brief aan dader Brock Turner, die slechts zes maanden celstraf kreeg voor zijn verwoestende actie. Haar woorden werden door miljoenen mensen gelezen en leidden tot een rechtsverandering in de staat Californië. Maar ze heeft nog meer te zeggen. Dit boek, waarin de dramatische gebeurtenis en alles wat erop volgde centraal staat, laat je voelen hoe het is om slachtoffer te zijn; hoe machtsmisbruik, vooringenomenheid en gebrek aan respect het leven van een jonge vrouw konden ruïneren. Bovenal is het een verpletterend mooi geschreven levensverhaal waarin veerkracht, inspiratie en zelfvertrouwen een diepe indruk achterlaten.

We eindigen met een klapper. Wat een indrukwekkend verhaal. Waargebeurd, over Chanel, die werd verkracht en het hele proces daarna. Hartverscheurend. Heel persoonlijk en aangrijpend, omdat blijkt dat Chanel in het proces alles uit de kast moet trekken om te bewijzen wat haar overkomen is.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.