Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van augustus

De maand is weer voorbij en daarmee zijn er ook weer een paar boeken uit. Ik vertel je vandaag over Papegaai vloog over de IJssel van Kader Abdolah,  Koorts van Deon Meyer, Nazomer van Esther Verhoef, Muggenland van David Arnold en De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson.

Leestijd

Papegaai vloog over de IJssel - Kader Abdolah

In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land.
Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit.
Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, ’s Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel.
De nieuwkomers, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad, voor een nieuw bestaan. Zullen ze daar een thuis vinden?
Nederland is in de afgelopen vijfentwintig jaar onmiskenbaar veranderd. Kranten schreven erover, televisiecamera’s liepen, discussies erover verhuisden van de redacties naar de huiskamers en terug. Het is hoog tijd voor een meerstemmige roman, die de essentie van deze veranderingen verbeeldt. Papegaai vloog over de IJssel is een vertelling waarin de schrijver ons binnen de huizen van die mensen meeneemt om hun levensloop te laten zien.
Kader Abdolah kwam een kwarteeuw geleden als vreemdeling naar Nederland, maar wist zich algauw omhelsd door zijn nieuwe landgenoten. Het kan niet anders dan dat hij in deze roman al zijn persoonlijke ervaringen heeft gebruikt. Hij vertelt ons vreemde verhalen die nu al lang onze Hollandse vertellingen zijn geworden.

Ik ben dit boek gaan lezen door een vrouw waarmee ik bij mijn kapper zat. We kregen het over boeken en lezen, en ik vroeg haar wat haar favoriete boek was. Zij vertelde me over Papegaai vloog over de IJssel. Toen ik hem maanden later bij een boekwinkel in Schagen zag staan, herinnerde ik het me weer en kocht ik hem.

Voor mij is het heel leuk dat dit boek zich afspeelt bij mij in de buurt. Deels in Zalk en Wilsum, maar ook in Zwolle. Voor mij zijn er heel veel herkenbare punten en plekken, dat maakt het boek voor mij al veel boeiender. Maar het verhaal raakte me ook. Ik vond het heel mooi om vanuit Memed te lezen hoe hij naar Nederland komt met zijn zieke dochtertje Tala en hoe hij als enige vluchteling in een mini Katholiek dorp aan de IJssel belandt. Dat is niet alleen voor de inwoners van Zalk raar, vooral voor Memed is dat een bizarre situatie: hij is nog nooit eerder op zo’n plek geweest en nu woont hij daar ineens.

Naarmate het verhaal vordert, lees je steeds meer verhalen van andere ‘vreemdelingen’ (zoals Abdolah dat verwoord) die in de buurt van Zalk wonen. Hun levens ontwikkelen met horten en stoten, er zijn veel problemen, maar niks wat niet opgelost kan worden. Ik was onder de indruk van Papegaai vloog over de IJssel omdat het de andere kant van het verhaal in het huidige vluchtelingendebat heel mooi weergeeft. De angsten, de problemen, de issues met het inburgeren, de verwarring – en nog zoveel meer. Het zijn stuk voor stuk heel menselijke verhalen die me geraakt hebben én nog net een stukje meer begrip bij hebben gebracht.

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book.

Koorts - Deon Meyer

Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.
Willem Storm en zijn zoon behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika – en de rest van de wereld – van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten. Een groepje uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis, en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst.
Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld, en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.

Van mijn schoonmoeder kreeg ik Koorts van Deon Meyer cadeau. Ze raakte niet uitgepraat over hoe verschrikkelijk spannend zijn boeken zijn, dus ik was erg benieuwd. Dit is het eerste boek van Meyer dat ik lees. En: ze heeft gelijk. Het is spannend. Heel spannend. Ik houd sowieso al erg van post-apocalyptische verhalen en dit is er een zoals ik hem niet eerder gelezen heb.

Mooi is dat je aan het begin al weet dat de vader van Nico vermoord wordt. Daar bouwt het verhaal dus steeds naartoe, ook de verhalen die je leest van de andere overlevenden. Dat vond ik tof, het geeft een extra dimensie en spanning aan het verhaal. Óók tof vind ik dat de mensen in dit boek op een hele slimme (en naar mijn idee realistische) manier omgaan met een verwoeste wereld.

Ik kan niet veel meer zeggen zonder clous weg te geven, maar ik kan zeggen dat het tot de laatste pagina echt retespannend blijft. De opbouw is echt heel goed en ik heb me geen pagina verveeld. Dit dikke boek van 480 pagina’s las ik in drie dagen uit – en dat zegt genoeg. Ik wil meer lezen van Deon Meyer!

Koop hier het fysieke boek en hier het e-book.

Nazomer - Esther Verhoef

Twee werelden.
Eén vrouw.
Nazomer

Modeontwerpster Vivian D staat op het hoogtepunt van haar carrière. Haar bedrijf floreert, ze wordt op handen gedragen. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze echter schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspad en een ingrijpende gebeurtenis die ze al tientallen jaren verdringt…

In de haar kenmerkende meeslepende stijl beschrijft Esther Verhoef hoe de jonge Claudia opgroeit in een wereld die niet bij haar past en verandert in de succesvolle Vivian D. Welke offers heeft Claudia moeten brengen, en voor welke keuzes staat Vivian nu? 

Nazomer voert de lezer van een volksbuurt in de jaren zeventig en tachtig via een atelier aan het Amsterdamse IJ naar de wereld van high fashion in Parijs en New York.

Na Koorts vond ik het tijd voor wat luchtigs en dat werd Nazomer. Het bleek wat minder luchtig dan ik vooraf dacht, en dat vind ik iets goeds. Ik had het ook wel kunnen weten, ik heb meerdere boeken van Esther Verhoef gelezen en die waren allemaal zeker geen lichte kost.

Mooi aan Nazomer vind ik hoe je twee verhalen tegelijk leest: die van de jonge Claudia, die opgroeit in een gezin in Brabant, waar ze allemaal ideeën en ambities heeft die haar omgeving totaal niet snapt. Je leest ook het verhaal van de volwassen Claudia die het modelabel Vivian D runt, waar echt een heleboel misgaat. Ik vind zelf de grote reden waarom alles zo misgaat een tikkeltje slap en ongeloofwaardig, ik had het beter voor het verhaal gevonden als er een iets betere en meer realistische aanleiding was, verder heb ik het boek wel met plezier én ook spanning gelezen. Ik vóelde de zakelijke stress van Claudia gewoon, ik werd er soms helemaal naar van.

Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik kwam te weten over de jonge Claudia en hoe meer duidelijk wordt over haar levensloop en de gevolgen die dat had voor haar huidige leven. Spannend, niet al te diepgaand, maar wél erg leuk om te lezen.

Koop hier het fysieke boek, klik hier voor het e-book en hier voor de Dwarsligger. Dit e-book heb ik gekregen.

Muggenland - David Arnold

Het leven van Mim Malone staat op zijn kop. Haar vader en nieuwe stiefmoeder besloten te verhuizen, waardoor Mim opeens in de wastelands van Mississipi woont, in plaats van haar vertrouwde Ohio. En voordat deze storm goed en wel is gaan liggen, hoort ze dat haar moeder ziek is geworden.
Mim laat haar nieuwe leven achter zich en stapt in een Greyhound-bus richting het noorden, naar haar échte thuis en échte moeder. Als haar duizenden kilometers lange reis opeens anders loopt dan verwacht, moet Mim de strijd met haar eigen demonen aangaan, met een beetje hulp van een paar bijzondere medereizigers.

Van mijn uitgever kreeg ik het e-book Muggenland. Ik stond er al een paar keer op kantoor mee in mijn handen omdat ik de cover zó mooi vind! Echt prachtig.

Muggenland is wat mij betreft een typisch Young Adult verhaal (wat ik de laatste tijd wat vaker lees, wat ook komt door mijn uitgever die nogal veel van dit soort boeken uitgeeft): een puber heeft problemen (met van alles, maar vooral haar ouders en de rest van de familie), doorgaat een ontwikkeling (in dit geval door middel van een roadtrip) en komt daar uiteindelijk beter uit.

Goed, Mim gaat dus op een roadtrip en maakt daar nogal wat mee. Mim is grappig, maar soms vind ik haar net een beetje té geforceerd grappig. Het leidt soms net een beetje af van het verhaal, maar meestal doet David Arnold het goed en geeft het het zware geheel iets luchtigs en grappigs. Onderweg komt Mim ze Walt en Beck tegen die haar helpen bij de zoektocht naar haar moeder. Dit is soms net wat té naar mijn mening, ze worden wat té snel té goede vrienden en het is allemaal wel snel erg vertrouwd.

Al met al vond ik het verhaal wél leuk én mooi én leerzaam, maar ik denk dat ik voor deze misschien net wat te oud ben. De grapjes vond ik wat geforceerd (en soms niet grappig), de gebeurtenissen net iets over de top.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

De edele kunst van not giving a f*ck - Mark Manson

De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson

Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend.
Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. 

Dit boek lag al maanden op mijn bureau, maar ik las hem telkens niet omdat ik dacht dat het een nieuwe uitgave van ‘The life changing magic of not giving a f*ck’ was. Dat is het niet, kwam ik later achter. Ergens wel gek, want de titel is gewoon bijna hetzelfde, en tja, de boodschap ook. Je moet gewoon wat minder f*cks om een heleboel dingen geven, want daar word je gelukkiger van. Zo, nu heb ik het hele boek in één zin uitgelegd.

Mark Manson schrijft echt fantastisch. Hij is héél grappig en hij heeft eigenlijk gewoon heel vaak heel erg gelijk. Waar het op neerkomt is dat je in je leven een heleboel shit meemaakt. Bij alles wat je doet. Ook als je je dromen volgt en de dingen gaat doen die je altijd al wilde. De vraag is alleen: hoe ga jij er mee om? En: realiseer je dat je voor alles in je leven verantwoordelijk bent. Het is misschien niet altijd allemaal jouw schuld, maar het is wel aan jou om het met beide handen aan te pakken en er wat mee te doen.

Ergens had ik iets meer een soort ‘handleiding’ verwacht hoe je nou precies minder f*cks kan geven om dingen. Ik geef vaak teveel f*cks om van alles, maar toen ik het boek uit had wist ik eigenlijk nog steeds niet hoe ik nou die f*cks precies niet geef. Het boek staat wel vol wijsheden, voorbeelden (zoals in zoveel Amerikaanse zelfhulpboeken, ein-de-lo-ze anekdotes) en hier en daar een kort stappenplan van hoe je met je emoties om kan gaan bijvoorbeeld, maar ik miste toch net het praktische stuk.

Klik hier voor het fysieke boek. Dit boek heb ik gekregen.

Dit artikel bevat gekregen boeken: Muggenland, Nazomer en het F*ck-boek. Deze blogpost bevat affiliate links: als je via die link het boek koopt, krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Dit verandert mijn mening over de boeken niet.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.