Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van augustus 2021

Yes, het is weer tijd voor een boekenoverzicht! Deze keer van augustus. Ik las vijf boeken waarvan er twee vies tegenvielen en waarvan ik van de andere drie echt genoten heb. Dus drie dikke leestips van mij.

Leestijd

Benedict Wells - Op het geniale af

Benedict Wells – Op het geniale af

De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen.

Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij.

Op het geniale af is het verhaal van een spannende ontdekkingsreis met meedogenloze wendingen en een adembenemende afrekening.

Ik was erg onder de indruk van Het einde van eenzaamheid van Benedict Wells, dus pakte ik meteen door met Op het geniale af. En ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld. Is dit echt door dezelfde auteur geschreven? Het komt wat puberaal op me over, er zit veel herhaling en ik vond het op veel stukken best wel saai. Niet dat er de hele tijd dingen moeten gebeuren in een verhaal, maar hier gebeurde er af en toe wel heel weinig. Ik vond het meer een Young adult verhaal dan iets wat lijkt op zijn andere boeken. Dat is niet erg, maar ik had het niet verwacht toen ik dit boek ging lezen.

Jenny Colgan - Christmas at the island hotel (Mure #4)

Jenny Colgan – Christmas at the island hotel (Mure #4)

On the tiny Scottish island of Mure, Christmas preparations are even more hectic than usual . . . Flora MacKenzie is worried about her brother. Fintan hasn’t got over the death of his partner, Colton, and Flora thinks he needs a project. The Rock – the rambling, disused hotel on the tip of the island – was Colton’s passion project before he died. With Flora’s help, Fintan is going to get the hotel up and running in time for Christmas, transforming it into a festive haven of crackling log fires and delicious food. But running a hotel, they are about to discover, is not that easy. Especially when their motley staff includes a temperamental French chef, a spoilt Norwegian kitchen boy who can’t peel a potato without mutilating his own hand and a painfully shy kitchen assistant who blushes when anyone speaks to her. Can they pull it together in time for the big opening? And can Flora help her family find happiness this Christmas?

De eerste drie boeken uit deze serie heb ik met plezier gelezen. Ik houd van eilandverhalen en ik vind het ook leuk om soms chicklit te lezen. Luchtig, vrolijk, liefde, beetje drama: top. Maar mijn hemel, wat is dit laatste deel een tegenvaller… Het leest niet zo lekker weg als de eerdere delen, het lijkt heel gefragmenteerd door de hoeveelheid verhaallijnen (die echt niet allemaal iets toevoegen). Flora en Joel komen maar heel weinig naar voren en iedereen in het boek is heel eendimensionaal. Jammer, want de andere delen vond ik echt leuk. Ik had ‘m ook eerder weg moeten leggen, maar hoopte op verbetering.

Kazuo Ishiguro - Klara en de zon

Kazuo Ishiguro – Klara en de zon

‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro (winnaar Nobelprijs voor de Literatuur 2017) gaat over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na. ‘Klara en de Zon’ is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

Dan worden we nu iets positiever: op naar Klara en de zon. Wat een intrigerend verhaal! Geweldig om een boek vanuit het standpunt van een robot te lezen, die emoties, twijfels, liefde en binding voelt. Verveelde geen moment, bij tijden spannend en verrassend, en vooral ontroerend en mooi.

B.A. Paris - Gebroken

B.A. Paris – Gebroken

In Gebroken van BA Paris stopte Cass Anderson niet om een vrouw te helpen, en nu is die vrouw dood. Vermoord. BA Paris is een auteur van wereldformaat.

B.A. Paris schreef met Gebroken een waardige opvolger van Achter gesloten deuren. Paris is een auteur van wereldformaat en heeft haar status als de ‘queen of domestic crime’ inmiddels bevestigd!

Het begon op die avond in het bos. Cass Anderson stopte niet om een vrouw te helpen, en nu is die vrouw dood. Vermoord. Sindsdien vergeet ze steeds meer: waar ze haar auto heeft geparkeerd, of ze haar medicijnen heeft ingenomen, waarom ze een kinderwagen bestelde ook al heeft ze geen baby. Wat ze niet kan vergeten is de vrouw die ze misschien had kunnen redden en het verschrikkelijke schuldgevoel. En de telefoontjes van iemand die zwijgt. Er is iemand die haar in de gaten houdt…

Ik ben niet fan van alle verhalen van B.A. Paris, maar omdat ik De therapeut zo goed vond, blijf ik toch nieuwsgierig naar haar boeken. Deze is weer een gevalletje ‘lekker spannend, wil je blijven doorlezen’. Oké, het is niet overal helemaal geloofwaardig, maar de spanningsboog is goed en je blijft je afvragen wat er nou met Cass aan de hand is.
Heerlijk.

Harold Hamersma - De vrouw die water liet aanbranden

Harold Hamersma – De vrouw die water liet aanbranden

De vrouw die water liet aanbranden bevat de culinaire avonturen van wijnjournalist Harold Hamersma. Daarnaast gaat het over zijn jeugd en zijn moeder. Waar komt zijn culinaire interesse vandaan?

In De vrouw die water liet aanbranden maakt wijn- en eetschrijver Harold Hamersma de lezer deelgenoot van zijn belevenissen in de wereld van de gastronomie.

Al meer dan dertig jaar schrijft Harold Hamersma in kranten en tijdschriften over zijn culinaire avonturen en is hij een graag geziene gast in radio- en tv-programma’s. Daarvoor bezocht en bezoekt hij alle continenten. Wie verre reizen maakt, kent veel verhalen, en niemand vertrouwt ze smakelijker aan het papier toe dan Harold Hamersma.

Zo laat hij de lezer kennismaken met de beste sommelier van de wereld, die geen idee had welke wijn hij in het glas had, met de maker van de champagne die bij Yab Yum werd geschonken en met de beer die hij op zijn bord kreeg in Noord-Vietnam. Hij schrijft over de avonturen die hij met cartoonist Kamagurka beleefde en vertelt waarom je nooit een eigen wijndomein moet beginnen. Ook blijft hij dichter bij huis als hij zich afvraagt of hij het culinaire met de paplepel ingegoten heeft gekregen of wat de eerste wijn was die hij dronk.

Tussen de gangen door laat Hamersma de lezer aanschuiven als hij gaat eten bij zijn moeder, de vrouw die zelfs water liet aanbranden. De vrouw die water liet aanbranden van Harold Hamersma zijn de smakelijke avonturen van een wijn- en eetschrijver.

Ik heb een deel van het oeuvre van Harold Hamersma gelezen en dit is gevalletje ‘meer van hetzelfde’, maar dan wel meer van iets dat ook heel goed en leuk is. In De vrouw die water liet aanbranden lees je persoonlijke verhalen van Harold en zijn familie, doorspekt met verslagen van wijnreizen, etentjes en bijzondere momenten zijn werk. Ik smul hiervan, heb allemaal adresjes en tips genoteerd tijdens het lezen, maar ik kan me voorstellen dat het wat minder boeit als je niet zoveel met wijn hebt.
De schrijfstijl van Harold (grappig, luchtig met hier en daar gevatte woordgrapjes) vind ik heerlijk.

Alle boeken in dit artikel heb ik geleend bij de bibliotheek.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als je het boek bestelt via de link, krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.