Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van april 2020 – deel 2

Yes, deel twee van de boeken die ik in april las! Ik deelde eerder al zes boeken die ik verslond de afgelopen maand en vandaag ga ik verder. Met onder andere een Japanse klassieker, een boek over Socrates en een nieuwe Marie Kondo.

Leestijd

Samantha Stroombergen - Zij die zwijgt

Samantha Stroombergen – Zij die zwijgt

Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de -gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

Ondertussen wordt het lichaam van de populaire YouTuber Ceyda Yilmaz in haar huis aangetroffen. Léon onderzoekt samen met zijn nichtje Hanna, studente criminologie, de plaats delict. Als ze daar een cryptisch bericht van de moordenaar vinden, komen ze erachter dat er misschien een verband is met de mishandelingszaak. Ceyda is waarschijnlijk niet het eerste dodelijke slachtoffer, en als Léon en Hanna niet opschieten ook niet het laatste…

In maart las ik het debuut van Samantha Stroombergen, De witte kamer, omdat ze meeging op een workation die ik organiseerde. Dat boek vond ik retegoed en heel spannend, daardoor was ik erg nieuwsgierig naar het tweede deel. Het is nog niet officieel te koop, maar ik mocht hem alvast lezen – heel erg tof. Deel 2 van deze serie gaat verder met de hoofdpersonen rechercheur Léon en zijn nichtje Hanna, die stage bij hem loopt. Dit is weer een heerlijk spannend verhaal waarin de belangrijkste karakters echt goed uitgediept worden. Ik leer Léon en Hanna nog beter kennen en langzaamaan ontrafelt zich een bizar verhaal. Soms had ik een beetje moeite om de verdachten uit elkaar te houden, maar uiteindelijk daagde het me wel.
Lekker spannend, goed geschreven, met een bevredigend einde. Nu al benieuwd naar deel 3.

Klik hier om het boek alvast als pre-order te bestellen.

Soseki Natsume - De poort

Soseki Natsume – De poort

Sosuke en zijn vrouw Oyone leiden een rustig, monotoon leven in een armoedig huurhuis in Tokio. Hoewel ze allebei voor het ongeluk lijken te zijn geboren – ze leven door gebeurtenissen uit het verleden in isolement en zijn noodgedwongen kinderloos – zijn ze samen toch betrekkelijk gelukkig. Dat dreigt echter te veranderen wanneer ze plots de verantwoordelijkheid krijgen over Sosukes jongere broer Koroku. Als Oyones gezondheid daarna ook nog begint achteruit te gaan en de gebeurtenissen uit het verleden hen langzamerhand inhalen, komt Sosuke voor een dilemma te staan. Moet hij loyaal blijven aan zijn naasten en zichzelf neerleggen bij de situatie of moet hij zijn eigen gevoel volgen? In dit sleutelwerk uit Soseki Natsumes oeuvre wordt een van de grootste conflicten uit de Meijiperiode aangekaart. Hoeveel gehoorzaamheid ben je verschuldigd aan je directe omgeving en wat zijn de gevolgen wanneer je ervoor kiest om naar jezelf te luisteren? Soseki Natsume (1867-1916) is na ruim een eeuw nog steeds een van de populairste en relevantste auteurs in Japan. Tot zijn bekendste werken behoren ‘Ik ben een kat’, ‘Kokoro’ en ‘De poort’. Samen met Ogai Mori is Soseki Natsume het boegbeeld van het Japanse modernisme en beïnvloedde hij vele generaties schrijvers.

Vorige maand las ik Kokoro, het eerste boek dat ik van Soseki Natsume las. De Poort kwam net uit in het Nederlands en kreeg ik opgestuurd van de uitgever, heel tof. Wat ik heerlijk vind aan deze boeken is dat ze Japanse cultuur goed weergeven en kleine details van het leven daar in die tijd onthullen. Soms is dat ook een beetje lastig en moest ik in één zin wel drie woorden in de woordenlijst achterin opzoeken, maar dat is ook weer leuk omdat ik dan een aantal Japanse woorden leer.
Kokoro was al vrij traag, de Poort is nog veel trager. De grote thema’s zijn familiebanden en spijt van dingen die je wel of niet gedaan hebt in het verleden, maar er gebéurt niet zo heel veel. Ik vond het wel aangenaam om te lezen, maar soms verveelde het me wel een beetje. In het hele boek gebeuren er weinig ‘grote dingen’ en op het moment dat je dénkt: ja, nu gaat het komen, dan gebeurt er nog steeds niks. Daar moet je kunnen waarderen. Dat kan ik wel, maar na dit boek was ik wel weer even toe aan een stevige thriller.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Nicci French - In hechtenis

Nicci French – In hechtenis

In hechtenis van schrijversduo Nicci French, bekend van de Frieda Klein-reeks, gaat over een vrouw die vanuit de gevangenis haar onschuld probeert te bewijzen. Een thriller vol onverwachte wendingen.

In hechtenis is de spannende literaire thriller van het wereldberoemde schrijversduo Nicci French, bekend van onder andere de Frieda Klein-serie.

Tabitha zit vast in een huis van bewaring, beschuldigd van moord op buurman Stuart Rees. Van de bewuste dag kan ze zich echter haast niets herinneren, ze leed aan een depressie. Toch denkt ze dat ze onschuldig is. Wanneer ze merkt dat haar beoogde advocaat hieraan twijfelt, besluit ze zelf haar verdediging op zich te nemen. Maar dat blijkt lastig vanuit de cel. Diverse kennissen uit het dorp en haar ex bezoeken haar in de gevangenis, waardoor ze erachter komt dat Stuart weinig vrienden had en dat zij zelf vanaf het moment dat ze weer in het dorp was komen wonen met argusogen wordt bekeken. Zou iemand haar de schuld in de schoenen proberen te schuiven of heeft ze het misschien toch zelf gedaan?

Nou, als we het over stevige thrillers hebben… Ik was erg benieuwd naar de nieuwe Nicci French, dus daar ging ik mee aan de slag in april. Heerlijk verhaal: Tabitha zit in de gevangenis voor de moord op haar buurman Stuart. Maar ze heeft het niet gedaan. Denkt ze. Toch? Nee, ze heeft het echt niet gedaan. Het lastige is alleen dat ze zich bijna niks van de bewuste dag herinnerd. Beetje lastig.
In het boek volg je de rechtszaken, de hele periode waarin Tabitha haar uiterste best gaat doen om uit de gevangenis te komen en onschuldig te worden verklaard. Dat lijkt in het begin nogal hopeloos. Ook daarom is dit zo’n lekker boek. Spannend, matig voorspelbaar en met een fijne opbouw. Het enige wat ik een beetje jammer vond, was dat de karakters in het boek wel een beetje stokfiguurtjes zijn. Tabitha komt voor mij niet heel erg uit de verf, ze komt op mij over als een impulsieve, depressieve en tikje ordinair-agressieve vrouw. Wat ze doet qua werk en wie ze écht is, dat kom ik niet te weten. De andere personen in het boek zijn nog eendimensionaler.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Elke Wiss - Socrates op Sneakers

Elke Wiss – Socrates op Sneakers

In Socrates op sneakers leert Elke Wiss de kunst van het vragenstellen aan de hand van Socrates en andere beroemde filosofen, zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding.

Met Socrates op sneakers tackelt praktisch filosoof Elke Wiss de kunst van een goed gesprek. In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert enmeningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is de verbinding vaak ver te zoeken. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. Veel van onze gesprekken hebben daardoor meer weg van een debat dan van een dialoog. We praten liever dan dat we luisteren, voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie. Hoe mooi zou het zijn als je op elk moment en in iedere situatie weet hoe je precies díé vraag stelt die leidt tot een goed gesprek?

In Socrates op sneakers leert Elke Wiss je hoe je dat doet. Met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron laat zij zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van goede vragen, én hoe we er beter in worden. Socrates op sneakers leert je de vaardigheden die nodig zijn om die vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding. Met een ander, én met jezelf.

Elke ken ik van ons Broodfonds en daardoor was ik uiteraard extra nieuwsgierig naar haar boek. Elke is praktisch filosoof en vertelt in dit boek hoe je goed vragen kan stellen én (daardoor) een goed gesprek kan voeren. Het boek is praktisch, zit vol hele handige tips, maar ook een diepere laag van kennis en uitleg. Waardoor je ook snapt waarom je nou juist op die manier vragen zou moeten stellen, of juist op die manier een gesprek zou moeten voeren. Ik vind het boek méga interessant en het heeft mij veel concrete handvatten gegeven om een beter gesprek te voeren. Zowel privé als zakelijk. En eigenlijk is daarin altijd de basis: écht luisteren. En empathie daarin niet al teveel in de weg te laten staan. Aanrader voor iedereen die zijn of haar gesprekken naar een hoger niveau wil trekken.

Klik hier voor het fysieke boek.

Mari Kondo - Opgeruimd op het werk

Mari Kondo – Opgeruimd op het werk

Opruimgoeroe Marie Kondo en professor Scott Sonenshein bundelen hun krachten en passen de wereldberoemde KonMari-methode aan voor de werkvloer. Zo kan iedereen opgeruimd aan het werk. Marie Kondo, auteur van de internationale bestseller Opgeruimd!, en organisatiepsycholoog Scott Sonenshein bundelen hun krachten voor meer plezier op ons werk.

De werkvloer lijkt een magneet voor afleiding en rommel. Wie is er nooit moedeloos geworden van onnodige vergaderingen, stapels papierwerk, eindeloze e-mails en nutteloze klusjes? Dit zijn de hedendaagse gevaren van ons werkzame leven, die langzaam ons werkplezier ondermijnen, onze carrièrekansen doen slinken en ons algehele welzijn verminderen.

Het kan anders.

In Joy at work helpen Marie Kondo, bestsellerauteur en Netflix-ster, en Scott Sonenshein, professor aan Rice University, je om de troep te lijf te gaan en ruimte te creëren voor het werk dat er werkelijk toe doet.

Aan de hand van de wereldberoemde KonMari-methode en baanbrekend onderzoek overwin je de uitdagingen van de werkvloer en geniet je van de productiviteit, het succes en het geluk die ontstaan als je bureau en hoofd op orde zijn.

Jaren geleden las ik Opgeruimd! van Marie Kondo en sindsdien is deze Japanse opruimgoeroe een enorme hit. Toen het boek ‘Opgeruimd op het werk’ uitkwam, dat ze samen met Scott Sonenshein schreef, was ik meteen benieuwd.
Het is meer van hetzelfde. Het opruimen van je werkplek is grotendeels hetzelfde als het opruimen van je huis. Alleen zit je met je werk ook nog met ‘digitale rommel’. En ‘rommel in je agenda’. Wat ik heel tof vind aan dit boek is dat ze het ‘does it spark joy’ uitgangspunt voor alles gebruikt wat je maar tegenkomt in je werk. Spullen en paperassen, maar ook afspraken, vergaderingen en klussen. Word je hier echt blij van? Wil je dit écht ‘bewaren’ in je werk?

Er zitten ook praktische en nuttige focus- en productiviteitstips in waar veel mensen wat aan hebben. Erg leuk en praktisch.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Anita Terpstra - Vonk

Anita Terpstra – Vonk

In de balletwereld vormen de Nederlandse Mischa en de Russische Nikolaj een beroemd droompaar. Het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven is gekomen, lijkt hen nog dichter bij elkaar te hebben gebracht. Maar dan breekt er brand uit in het huis waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het vuur, maar liggen beiden met zware verwondingen in het ziekenhuis. Als de politie de brand onderzoekt, is al snel duidelijk dat deze is aangestoken. Het geluk van het danspaar blijkt niet meer dan een zorgvuldig geconstrueerde leugen. Mischa beschuldigt Nikolaj ervan de brand te hebben gesticht. Op zijn beurt beweert Nikolaj dat Mischa hem wil vermoorden. Wie van de twee spreekt de waarheid? En wie liegt?

Dit boek raadde Samantha Stroombergen mij aan en ik begon er meteen in, ik had toevallig net een ander boek uit. Ik duik in de wereld van het ballet. In de wereld van Mischa en Nikolaj. Die beiden in het ziekenhuis liggen na een grote brand in hun huis. Echt een gezellige relatie hebben de twee niet, want beiden zeggen ze dat de ander de ‘dader’ is van de brand en dat het met opzet is aangestoken. Dat het doel moord was. Oei.
Dit boek is écht pijnlijk. Het schuurt en het kraakt en dat is heerlijk. En: het is spannend. Want wie heeft nou verdorie die brand aangestoken? En waarom?

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Jenny Colgan - Zomer in de kleine bakkerij

Jenny Colgan – Zomer in de kleine bakkerij

Zomer in de kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan is het tweede deel van De kleine bakkerij-serie en een heerlijke feelgood vol humor, passie en romantiek.

Het is eindelijk zomer in de kleine bakkerij aan het strand. Polly Waterford is gelukkiger dan ooit: haar bakkerij loopt goed en samen met Huckle, de liefde van haar leven, geniet ze van het leven in het havenstadje Mount Polbearne, dat haar thuis is geworden.
Toch zit er een donker randje aan de fijne zomerbries die door het dorp waait. Selina, Polly’s vriendin die sinds kort weduwe is, wil verhuizen naar het eiland. Maar Polly draagt een geheim met zich mee dat Selina’s herstel overhoop kan gooien. En wanneer de oude eigenaar van de bakkerij opeens sterft staat Polly’s bedrijf op het spel.
Zal Polly alles verliezen waar ze van houdt?

In deel 1 van de boeken van april vertelde ik al over De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan, en dat ik er achter kwam dat er al een vervolg was. Die ben ik meteen gaan lezen toen ik dat ontdekte! Lekker, verder met het verhaal van Polly en de bakkerij op het eiland Mount Polbearne.

Het is ook echt heerlijk. Ik geniet van de voortzetting van dit verhaal. Van de ambitie en passie van Polly en de liefde voor de mensen (en dieren) om zich heen. Maar… Ik heb me ook wel kapot geërgerd aan haar in dit deel. De boosheid en naïviteit zodra Huckle naar Amerika gaat om daar geld te verdienen voor háár droom, bijvoorbeeld. Hoe ze tot twee keer toe de vogel Neil in gevaar brengt vanwege haar eigen egoïsme. Hoe ze ruzie krijgt met haar vriendin omdat ze haar vogel meeneemt naar haar huis –  terwijl ze wéét dat er een kat is – en haar kat haar vogel aanvalt. En hoe ze zodra ze een familie uit het water redt tijdens een storm zich drukmaakt om hoe ze er uit ziet. Ik bedoel. SERIEUS!?
Ik kon er in het begin aardig doorheen lezen, en ik heb met plezier dit boek gelezen, maar Polly verandert in een naïeve, egoïstische en hier en daar wat oppervlakkige vrouw en dat is jammer.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link het product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.