Boeken van april 2019

April was mijn slechtste leesmaand sinds tijden! Ik was deze maand wat drukker met werk en ik kon iets minder goed de rust vinden om een boek te pakken. Zo niet mij, maar dat geeft helemaal niks. De drie boeken die ik wél las, vond ik namelijk top.

Leestijd

Deze maand las ik ook meer in andere boeken, maar die las ik niet uit. Zo ben ik bezig in Otmars Zonen, maar daar heb ik nog niet echt meters in kunnen maken. De eerste twee boeken in deze blogpost heb ik opgestuurd gekregen van de uitgever. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Simone Levie - Start before you're ready

Simone Levie – Start before you’re ready

Het is de levensmissie van businesscoach Simone Levie om vrouwen te empoweren. Te vaak laten zij zich door irreële angsten en valse bescheidenheid weerhouden van het verwezenlijken van hun wensen en dromen. En die eeuwig twijfel… Zou ik het wel kunnen? Simone zegt: Start before you’re ready! Geen gemiep, ga ervoor, pak die kans als je hem ziet. Dit boek helpt je je talenten te erkennen en te kiezen voor de dingen die jij écht belangrijk vindt. Je kunt het, niets houdt je tegen!
Al een tijdje volg ik Simone en ik vond haar al een inspirerende vrouw waar ik graag meer over wilde weten. Ze is een hele succesvolle zakenvrouw die uit het niets een miljoenenbedrijf heeft opgebouwd. Ze heeft een fantastische missie en ze doet alles precies op haar eigen manier. Als geroepen kwam haar boek uit: Start before you’re ready. Ik heb nog meer respect voor Simone gekregen door haar persoonlijke verhaal. Succes lijkt van buitenaf altijd een sprookje, maar dat is natuurlijk meestal helemaal niet het geval, en bij haar zeker niet.
Het boek is ingedeeld als een soort werkboek met logische kleine hoofdstukken met aan het eind een aantal vragen of opdrachten. Je krijgt helderheid in je angsten, je (beperkende) overtuigingen, je missie, je dromen en je wensen. Simone daagt je uit wat lastige vragen aan jezelf te stellen waardoor dingen duidelijk worden waar je anders nooit over had nagedacht. Heerlijk inspirerend boek waarbij de quote ‘treat yourself like a million dollar race horse’ heel erg is blijven hangen. Aanrader voor iedereen die wel een oppepper kan gebruiken!

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

 

Tatjana Almuli - Knap voor een dik meisje

Tatjana Almuli – Knap voor een dik meisje

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte. Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

In dit boek heeft Tatjana haar hart en ziel gelegd. Dat voel je in elke pagina. Haar verleden is niet al te rooskleurig, met een toch best lastige jeugd, pesterijen, vreetbuien en altijd het dikke lijf dat zorgde voor problemen. Tatjana vertelt een heel persoonlijk verhaal in Knap voor een dik meisje. Ontzettend moedig, zo kwetsbaar. Het einde van het boek gaat over bodypositivity, maar het boek gaat vooral over hoe een dik meisje (en inmiddels vrouw) wordt behandeld in deze maatschappij en hoeveel belemmeringen dit geeft in haar dagelijkse leven. Maar ook gaat het over haar gezondheidsproblemen en de wens om wel fit en sterk te zijn, maar niet per se om slank te worden.
Confronterend, heftig, verdrietig en heel mooi opgeschreven. Ik vind het ook mooi dat Tatjana heel open aangeeft dat ze zelf ook nog zoekende is. Dat zij er nog niet is, dat ze nog middenin de acceptatie van zichzelf en haar lijf zit, en dat dat een proces blijft. Ze zet zichzelf niet neer als iemand die alles al weet, maar juist als een vrouw die al veel ervaring heeft op dit vlak en nog steeds elke dag worstelt.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Mark Tigchelaar - Focus AAN/UIT

Mark Tigchelaar – Focus AAN/UIT

Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.

Lees dit boek en je ontdekt:

  • hoe je slimme brain hacks inzet om niet meer af te dwalen
  • hoe je met het “MTW’-principe structureel meer gedaan krijgt
  • hoe je je kunt afsluiten voor de luidruchtigste collega
  • hoe je de denkmachine stopt en makkelijker in slaap valt

Ik vind het leuk te blijven leren over focus, planning, productiviteit, creativiteit en aandacht. Focus AAN/UIT van neuropsycholoog Mark Tigchelaar zag ik al een paar keer voorbij komen en nu wilde ik hem echt lezen. Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat het helemaal gestoeld is op wetenschappelijke onderzoeken, en dat het nog steeds fijn leesbaar is. Alle tips die Mark geeft, legt hij uit. Waarom werkt dit zo? Hoe werkt je brein? Wat werkt wel en wat werkt niet en wáárom? Toch blijft het heel praktisch en krijg je na elk hoofdstuk de grootste punten op een rijtje waardoor je er ook echt mee aan de slag kan. Voor mij waren de wetenschappelijke onderzoeken nieuw en ook heb ik er echt wat praktische tips uit kunnen halen voor mijn eigen dagelijkse werk. En voor mijn cursisten natuurlijk!

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Welke boeken las jij in april? En heb je nog aanraders voor me? Ik ga half mei op vakantie, dus tips zijn van harte welkom!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

22 reacties
 1. Stefanie

  ik heb het e-book van Knap voor een dik meisje besteld vanmiddag, stond al een tijdje op m’n lijst nadat ik ‘m bij jou voorbij zag komen. Nu bezig in Cappuccino in Costa Rica van Belinda Jones. Chicklit is echt mijn guilty pleasure 😀

 2. Ellen

  Ik ben aan het twijfelen welke e-reader het handigste is voor mij.
  Kobo Aura H2O 2e editie
  Pocketbook Touch Lux 4
  Pocketbook Touch HD3
  Pocketboek Inktpad 3

  Wie kan mij helpen? Welke is aan te raden? Nu lees ik nog steeds op mijn iPad en staan al mijn boeken op dropbox.

  • Merel

   Ik heb zelf de kobo die je noemt en ben er heel tevreden over! Beter dan voorgaande kobo’s en het feit dat ‘ie waterdicht is vind ik heel fijn. Ik heb geen ervaring met pocketbook, dus kan je geen vergelijking geven.

 3. Anna

  Wat een fijn en bruikbaar overzichtje! Ik ben heel erg benieuwd naar het boek van Simone.

 4. Chris

  Soms ook juist prima wat minder te lezen, ik geniet er daarna juist weer des te meer van als ik wel weer de tijd kan maken en rust kan nemen! Enkele toppers voor mij de afgelopen tijd waren Norwegian Wood van Haruki Murakami (al verwacht ik dat jij die al gelezen zal hebben), Testosterone Rex van Cordelia Fine, Normal People van Sally Rooney en Heroes van Stephen Fry.

  • Naomi

   Ah ik blijf het zo interessant vinden wat iedereen zo goed vindt aan Murakami! Ik heb dus ook deze maand Norwegian Wood gelezen en vond er echt .. bijna niks aan.. Ik heb nu een stuk of 3/4(?) boeken van hem gelezen en heb besloten dat het hierbij blijft. 😀
   Anyway, geen kritiek oid, maar gewoon, ben benieuwd wat andere mensen er wél uithalen en ik niet..

 5. Dymphie

  Hier ook benieuwd naar ‘knap voor een dik meisje’. Ik denk dat ik deze binnenkort ga luisteren!

  Als aanrader heb ik: De zeven zussen serie!!

 6. Mirthe

  Knap voor een dik meisje luister ik nu als audioboek! Tip voor iedereen met een biebabonnement, hij staat (gratis voor abonnementhouders) in de luisterboekapp van de bibliotheek.

  Nog een paar aanraders:
  – We are Okay / Nina LaCour
  – Drift / Bregje Hofstede
  – The rules do not apply / Ariel Levy
  – Een plek voor ons / Fatima Farheen Mirza
  – Educated / Tara Westover

  • Judith

   ah dankje voor de luisterbieb tip!

 7. Lisa

  Klein maar fijn lijstje: ik zet het eerste en laatste boek op mijn lijst. En ook Rachel Gibson (dank voor de comments). Mijn laatste boek was een super thriller van Tess Gerritsen.

 8. MoJuffie

  Fijn, jouw boekenartikel weer! Ik heb Focus aan/uit op mijn TBR-lijstje bij Goodreads gezet. Zou ik best wat aan kunnen hebben deze periode 🙈 Heel druk met (superleuk) werk en een winterbruiloft te regelen… Hoofd gaat wat moeilijk uit deze dagen, terwijl dat wel nodig is. Ik ga maar eens starten met weer elke dag een paar pagina’s boek lezen. Dank voor je inspiratie weer, lieve Cynthia. 😃

 9. Sandra

  Ik heb vorige week Otmars zonen uitgelezen en dat was toch wel mijn favoriete boek van april.

  Mijn aanraders voor jou:
  * Bokman van Dean Bowen, dit is zijn debuut poëziebundel en hij is stadsdichter van Rotterdam (ik pak vaak poëzie uit de kast als mijn hoofd niet naar lezen staat), recensie staat op mijn site.
  * Dennie is een star van Maartje Wortel, ik lees dit boek momenteel, zij is een van mijn favoriete auteurs, als je IJstijd nog niet kent van haar, lees het, zo mooi.
  * Regieaanwijzingen voor de liefde van Franca Treur, een zeer mooie verhalenbundel.

 10. Suus

  Knap voor een dik meisje lijkt mij interessant. Veel zeggende titel ook. Ondanks dat je iets ‘slechts’ bent, ben je toch wel knap… Gelijk ook een label opgeplakt krijgen. Ikzelf ben nog met Harry Potter bezig De Vuurbeker. Klein beetje een quilty pleasure 😊

 11. lousaa

  Drie boeken die ik waarschijnlijk skip. Ik ben klaar met al die boeken over vrouwen die zichzelf wegcijferen en zich voor veel geld laten empoweren door dooddoeners, mensen die pagina’s doorgaan over dik zijn en zelfacceptatie… Ik ken dat geintje nu wel zo’n beetje. K heb vakantie en ben bezig in celeste barber, challenge accepted. Lang niet zo grappig als haar insta-reeks maar wel lekker leesvoer voor als de focus off is.

 12. Meike

  Ben net als de anderen erg benieuwd naar Knap voor een dik meisje. Lijkt me een intens boek, met herkenbare situaties. Mooie review 🙂

 13. Jessica J.

  ‘Knap voor een dik meisje’ lijkt me erg interessant en confronterend. Ik ben momenteel bezig in de Mr. Mercedes-trilogie van Stephen King die ik van m’n beste vriendin leende.

 14. Kirsty

  Leuk om weer te zien wat je hebt gelezen deze maand! April was voor mij eigenlijk juist een goede maand; ik las in totaal 9 boeken en dat is voor mij behoorlijk veel. Nu moet ik wel zeggen dat daar ook een boek bij zit dat ik voor werk moest lezen. In maart las ik maar één boek dus dit is wel leuk voor de verandering.
  Het laatste boek spreekt mij denk ik het meest aan!

 15. Jacky

  Ik wentel me al 5 weken in verschillende chicklits van Rachel Gibson – voorspelbaar als wat, je weet al hoe de verhalen eindigen op pagina 5 (want; chicklit) maar heerlijke nobrainer content met humor en grappig wendingen.

 16. Eveline Fleur

  Knap voor een dik meisje staat ook nog op mijn TBR. Het lijkt me zo’n interessant verhaal.

 17. Mieke

  Het boek van Tatjana is een van mijn favorieten van afgelopen maand. Ik was zo onder de indruk van haar boek, juist om wat jij ook al aangeeft: dat ze durft op te schrijven dat ze zoekende is en dat ze vraagtekens durft te zetten bij bodypositivity. IJzersterk boek, als je het mij vraagt.

  Tips voor komende maand: Loslopen van Laura van der Haar // Dennie is een star van Maartje Wortel
  Die staan ook prominent tussen mijn favorieten 🙂

 18. Audrey

  ‘Knap voor een dik meisje’ staat hoog op mijn wishlist! Ik heb afgelopen maand Verkikkerd en Verslingerd van Lisette Jonkman herlezen. Leuk om weer even in de wereld van Lucy te duiken. Kan niet wachten tot deel 3 uitkomt in juni!

 19. Susan

  Jeej! Een boekenartikel, ik dacht gisteren nog: zo’n zin in Cynthia haar nieuwe boeken maand-blog. Veel dank.
  Ik ben nu (mede door jou) zowel aan het lezen als luisteren, heb Becoming en Wees Onzichtbaar geluisterd en Argentijnse Avonden gelezen en bijna De Levens Van Jan Six en Het Wrede Paradijs uit. Argentijnse Avonden is echt een aanrader en ik vond beide luisterboeken ook heel goed. Van de andere boeken moet je een beetje houden.