Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken september 2021

September was echt een geweldige leesmaand. Ik las mijn favoriete boek van 2021 so far en ik heb erg genoten van de andere boeken die ik las. Als je wilt weten welke dit waren en wat ik er van vond, lees dan even verder.

Leestijd

Lale Gül - Ik ga leven

Lale Gül – Ik ga leven

‘Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’ Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

Naar dit boek was ik al een tijdje erg benieuwd omdat het zó populair is.
Ik ben na het boek achtergebleven met gemengde gevoelens.

Als eerste bewondering voor Büsra/Lale. Wat een moed om dit boek te schrijven en de keuzes te maken om een eigen, beter leven te gaan leiden, zonder onderdrukking en dwang.
Ook was er walging en een stukje verbazing, dat zoveel vrouwen op deze manier moeten leven en niet zoals Büsra/Lale een uitweg zien, en altijd ongelukkig blijven.

Maar ook heb ik tijdens het lezen regelmatig ‘WTF’ gedacht en niet omdat ik wat ik las zo schrikbarend vond, maar om de schrijfstijl. Dit is een opmerkelijke mengelmoes, waar ik niet zo weg van ben. Het boek begint met heel formeel taalgebruik, wat erg onprettig leest. Moeilijke woorden vliegen je om de oren en ze maken de stukken tekst niet beter of mooier.
Iets verder in het boek lees je juist weer te pas en te onpas woorden als ‘hoer’, ‘kanker’ en andere grofheden. Het slingert heen en weer en dat leest gewoon niet lekker, het maakt het verhaal ook niet beter. Waar seks bijna nergens besproken wordt, zit er op driekwart ineens een opvallend erotisch hoofdstuk en er is ook een deel als poëzie geschreven.

Kortom:
Geweldig, indrukwekkend, belangrijk (!) verhaal.
De vorm is niet mijn ding en riekt naar interessantdoenerij.

Malou Holshuijsen - Zachtop lachen

Malou Holshuijsen – Zachtop lachen

In Zachtop lachen van Malou Holshuijsen durft hoofdpersoon Malou van het ene op het andere moment niet meer het verkeer in te gaan. Wat volgt is een rauwe dialoog tussen haar en haar psycholoog.

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen gaat over een jonge vrouw met galgenhumor, een dode Indische oma en een groot talent zich laconiek en luidkeels door het leven te bewegen.

Als ze van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en zich overdag niet meer in het verkeer durft te begeven, wordt ze geconfronteerd met de tekortkomingen van haar oh zo humoristische kijk op de werkelijkheid. Geheel onvrijwillig maakt Malou de balans op. Waar komt haar grenzeloze sarcasme nou werkelijk vandaan? En wat heeft het familiemotto, ‘eten is zilver en zwijgen is goud’ met dit alles te maken?

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen is een rauwe dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning over een allesbepalend geheim, afgewisseld met het tenenkrommende verhaal van een op het oog zorgeloos bestaan.

Wauw! Indrukwekkend. Een verhaal van een jonge vrouw met een angststoornis. Je leest de gesprekken bij de psycholoog, afgewisseld met verhalen uit haar jeugd en van haar familie.
Het is grappig en luchtig maar hier en daar ook heftig én herkenbaar. Het laat zien hoe je van de buitenkant een groot succes kan zijn maar van binnen kan worstelen met dingen waar anderen geen weet van hebben.

Matt Haig - Middernachtbibliotheek

Matt Haig – Middernachtbibliotheek

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?
Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

OMG! Beste boek van 2022 tot nu toe. Ik vond dit helemaal het einde en zou hem zo nu meteen nog een keertje lezen.

Dit idee vind ik zó cool. Dit idee van parallelle levens, levens die je ook had kunnen leiden, omdat je net ergens wat andere keuzes hebt gemaakt. En dat elk van die levens ook weer pijnlijke, moeilijke kanten heeft. Hierdoor ga je nadenken over spijt, over keuzes, over dingen die je wel of niet had ‘moeten’ doen, over wat waardevol is aan het leven en over dat JIJ de touwtjes in handen hebt. Een boek ramvol levenslessen, maar dan ontzettend LEUK om te lezen. Elk ander leven van Nora vond ik genieten, en ik heb zoveel gelachen. Waanzinnig verhaal.

Walter Tevis - The Queen's Gambit

Walter Tevis – The Queen’s Gambit

Wanneer Beth Harmon op achtjarige leeftijd naar een weeshuis wordt gestuurd, ontdekt ze al snel twee manieren om aan haar omgeving te ontsnappen, hoe vluchtig ook: het schaakspel en de groene pilletjes die aan alle kinderen uitgedeeld worden om ze rustig te houden. Al snel wordt duidelijk dat Beth een wonderbaarlijk schaaktalent heeft, en terwijl ze naar top van de Amerikaanse schaakranglijst stijgt weet ze een nieuw leven voor zichzelf op te bouwen. Maar ze kan haar drang tot zelfvernietiging nooit helemaal overwinnen. Er staat voor Beth meer op het spel dan alleen winnen en verliezen.

Vorig jaar keek ik met Willem de serie die gebaseerd is op dit boek, en ik was nu toch wel echt benieuwd naar het boek. Ik vond de serie beter, ook omdat ik de schaakpassages in het boek nogal saai vond. Natuurlijk is het een verhaal over schaken, dus is het logisch dat er schaakwedstrijden tot in detail uitgelegd worden, maar na een paar hoofdstukken besloot ik die maar over te slaan (en dan miste ik niks).
Echt een tof verhaal over een jonge wees die een groot talent blijkt te hebben, waardoor ze haar ‘slechte’ leven kan ontgroeien. Met ook de zwarte kant van verslaving en het gebrek aan familie. Erg van genoten.

Al deze boeken heb ik geleend bij de bibliotheek.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.