Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van oktober #2

Vorige week vertelde ik je over de eerste acht boeken die ik las in oktober, vandaag is het tijd voor het tweede deel! Ik behandel de laatste zeven boeken die ik las en laat je weten wat ik er van vond.

Leestijd

Harry Mulisch - De ontdekking van de hemel

Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel

De ontdekking van de hemel, het verhaal waarin de vriendschap van twee heel verschillende mannen een bijzondere rol speelt, is tegelijkertijd een ontwikkelingsroman, een avonturenroman, een misdaadroman en een liefdesroman, kortom ‘een vrolijk spel, een ernstige grap’ zoals Harry Mulisch het zelf noemde. Waar loopt de scheidslijn tussen hemel en aarde? Toeval bestaat niet. Teleurgesteld in de mens verlangt God de Stenen Tafels terug. De opdracht wordt gegeven aan een engel die deze missie moet zien te volbrengen door geschiedenis en gebeurtenissen te manipuleren. 
‘Deze vrolijke grootse roman is een schitterende uiting van een krachtige verbeelding.’ (John Updike – The New Yorker)

De ontdekking van de hemel is zo’n boek dat ik al jaren graag wilde lezen. Afgelopen zomer kocht ik er een prachtig exemplaar van bij een boekenwinkel in Schagen, maar ik kon me er nog niet toe zetten hem te lezen. Ik zag er een beetje tegenop: 936 pagina’s en ik verwachtte ingewikkelde klassiek Nederlandse literatuur.

Tot mijn verrassing vloog ik er doorheen en was het niet zo zwaar en moeilijk als ik dacht. De ontdekking van de hemel heeft allemaal verschillende thema’s, korte hoofdstukken en er gebeurt héél veel. Daardoor verveelt het niet snel en leest het als een trein. De enorm hechte en bijzondere vriendschap tussen Onno en Max staat centraal in het hele boek, verder gaat het alle kanten op en de hele wereld over. De flaptekst lijkt heel vaag, maar dat is het verhaal wat minder. Wel vond ik de stukken waarin twee engelen een gesprek met elkaar hebben soms wat verwarrend, al werden ze naarmate het einde van het verhaal langzaam duidelijker. Ook vond ik soms de informatiedumps niet zo interessant – gaat het ineens pagina’s lang over een bepaald intellectueel onderwerp. Dat vertraagde het verhaal, maar ik sloeg ze maar niet over – stel dat er iets belangrijks in stond.

Ik heb echt genoten van De ontdekking van de hemel. Wat een bijzonder boek. Het zijn zoveel genres in één verhaal met zoveel wendingen en gebeurtenissen: het hield me 1000 pagina’s lang in zijn greep en ik vond het te gek.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Liesbeth Smit - Ik moet nog even kijken of ik kan

Liesbeth Smit – Ik moet nog even kijken of ik kan

Introvert zijn: ineens was het er. Niet voor de introverten; zij wisten allang dat ze bestonden. Maar voor de rest van de wereld stond het onderwerp plotseling op de kaart. En dat is broodnodig, als je beseft dat de mensheid zeker voor een derde uit introverte mensen bestaat. Hoog tijd dus dat we serieus kennisnemen van deze ‘soort’: wat is introversie nu precies allemaal wel en vooral ook niet, hoe kun je een echte introvert herkennen en niet te vergeten: wat is reuze herkenbaar, zelfs voor mensen die wél uit een taart durven te springen op hun verjaardag?

In Ik moet nog even kijken of ik kan rekent Liesbeth Smit af met het idee dat introversie iets zieligs of saais zou zijn. Met een frisse en heldere blik gaat ze uitgebreid in op de verschillende kanten van introvert zijn: want hoe ga je er op de werkvloer mee om? Zijn er ook mensen die zowel introvert als extravert zijn? En wat moet je eigenlijk allemaal weten over je introverte kind?

Ik moet nog even kijken of ik kan is het Nederlandse antwoord op Susan Cain. Scherp en met veel humor geschreven, en vol handige tips en lijstjes. Voor introverten én extraverten – en iedereen daartussenin die ‘nog even moet kijken of-ie kan’.

Jaren geleden las ik ‘Quiet’ van Susan Cain, door dat boek ontdekte ik wat introversie inhoudt én dat ik zelf een introvert ben. Wat een wereld ging er ineens voor me open, zoveel herkenning! Ik moet nog even kijken of ik kan is eigenlijk het Nederlandse equivalent van Quiet. Quiet is een Amerikaans boek en dat merk je aan de schrijfstijl, maar ook aan de ‘houding’ tegenover introverten: alsof ‘wij’ een soort verheven volk zouden zijn, een stuk beter dan extroverten. Onzin natuurlijk. Liesbeth Smit weet in Ik moet nog even kijken of ik kan op een hele normale, relaxte en ontzettend grappige manier te omschrijven wat introversie inhoudt.

Het is heel positief, maar niet positief op de manier dat introvert zijn het beste is wat er bestaat. Nee, Liesbeth omschrijft het simpelweg als een manier hoe je kan zijn. Ze omschrijft enorm veel situaties vanuit haar eigen ervaring, maar ook vanuit de ervaring van andere introverten. Er staan veel tips en handvatten in het boek, die vooral heel luchtig zijn geschreven. En: het is enorm grappig. Ik heb dit boek met zoveel herkenning én plezier gelezen! Een aanrader voor elke introvert én voor iedereen die nauw omgaat met een introvert.

Klik hier voor het fysieke boek.

Ashley Graham - A New Model

Ashley Graham – A New Model

One of the most outspoken voices gracing the cover of magazines today encourages women to be their most confident selves, recognize their personal beauty, and reach for their highest dreams in this wise, warm, and inspiring memoirVoluptuous beauty Ashley Graham has been modeling professionally since the age of thirteen. Discovered at a shopping mall in Nebraska, her stunning face and sexy curves have graced the covers of top magazines, including Cosmopolitan and British Vogue, and she was the first size 14 model to appear on the front of the wildly popular Sports Illustrated swimsuit issue. The face of brands such as H&M Studio, she is also a judge for the latest season of America’s Next Top Model. And that’s only the beginning for this extraordinary talent.Ashley is leading a new generation of women breaking ground and demolishing stereotypes, transforming our ideals about body image and what is fashionable and beautiful. A woman who proves that when it comes to beauty, size is just a number, she is the voice for the body positivity movement today and a role model for all women-no matter their individual body type, shape, or weight. In this collection of insightful, provocative essays illustrated with a dozen photos, Ashley shares her perspective on how ideas around body image are evolving-and how we still have work to do; the fun-and stress-of a career in the fashion world; her life before modeling; and her path to accepting her size without limiting her dreams-defying rigid industry standards and naysayers who told her it couldn’t be done. As she talks about her successes and setbacks, Ashley offers support for every woman coming to terms with who she is, bolster her self-confidence, and motivates her to be her strongest, healthiest, and most beautiful self.

Vorige maand las ik Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe, wat mijn eerste kennismaking was met boeken over bodypositivity (bopo). Ik volg al een hele poos een aantal bopo instagram accounts en Ashley Graham volg ik ook al een tijdje. Claudia van How About a Book tipte me A New Model en ik bestelde hem meteen.

Ik vond het héél leuk om te lezen en erg inspirerend. Ik ben groot fan van Ashley dus alleen maar lof voor haar reis en werk. Ik had alleen meer verwacht dat het een bopo boek met meer handvatten en tips zou zijn. Het is vooral een biografie. En Ashley vertelt zelf dat ze al sinds kinds af aan mega comfortabel met haar lichaam is: ze is enorm zelfverzekerd en dat is ze altijd al geweest. Fantastisch natuurlijk, maar als je zelf niet zo in elkaar zit is het lastig daar een les uit te halen. Natuurlijk: iedereen is mooi enz, maar daar kan je toch weinig mee.
Wel echt leuk om te lezen, ik vind Ashley echt een fantastische vrouw en ze doet zoveel voor de plus size community.

Klik hier voor het fysieke (Engelse) boek, klik hier voor het e-book (Engels).

Terry Hayes - Ik ben Pelgrim

Terry Hayes – Ik ben Pelgrim

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.

Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

Ook al zo’n boek dat al jaren op mijn leeslijst stond. Jaren geleden gaf ik hem cadeau aan mijn vader en sindsdien is hij niet meer uit mijn hoofd gegaan. Nu was het eindelijk zover, deze dikke pil (waar je als e-book dan weer niks van merkt) moest verslonden worden.

Dit is best een eng en naar verhaal. Het gaat dus over een spion die zichzelf Pelgrim noemt, die aan het begin een op zichzelf staande moordzaak lijkt op te gaan lossen. In het begin lijkt het boek wat warrig en springt het van hot naar her, ik snapte totaal niet waarom het verhaal telkens wisselde. Dat lag niet aan mij, want het is de bedoeling. Naarmate ik vorderde snapte ik steeds beter waarom deze twee verhalen verteld werden. Het is enórm spannend, hier en daar eng, naar, griezelig omdat de zaken zo realistisch zijn en het is echt knap verteld. Het bleef 736 pagina’s lang spannend.

Er waren twee dingen die me stoorden. Ten eerste dat er wel érg veel zijwegen bewandeld worden. Dacht je eindelijk bij een soort ontknoping te komen, wordt er weer een hoofdstuk lang uitgeweid over een klus die de spion jaren geleden deed. Soms voegt dit wat toe aan het verhaal, maar een paar keer ook niet. Dan denk ik: kom op, to the point! Ook vind ik dat het belangrijkste karakter weinig ontwikkeling doormaakt in het verhaal. Het is een vrij harde, arrogante man die best veel fouten maakt terwijl hij een van de beste spionnen ter wereld is. Dat is een beetje gek.

Toch: een aanrader als je van spannende boeken houdt.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Arthur Japin - Kolja

Arthur Japin – Kolja

Sint-Petersburg en de Tsjaikovski’s – een nieuwe grote historische roman van de meester in het genre
Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement.
Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen – tot de staatsbegrafenis – heeft hij om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Ik las van Arthur Japin de afgelopen jaren Een schitterend gebrek, Vaslav en De overgave en die vond ik alledrie echt prachtig. Toen Kolja uitkwam, kocht ik hem en nam ik hem mee naar Kreta. Aldaar las ik hem in een dag uit. Wat een mooi verhaal.

Je leest twee verhalen door elkaar heen: het dagboek van Modest in de periode dat hij Kolja opvoedt en leert praten, en het ‘nu’ waarin Kolja de doodsoorzaak van Petja (cholera) betwijfelt en gaat onderzoeken. Dat het twee losse sporen zijn is vanaf het begin duidelijk en het leest prettig omdat het telkens vrij korte fragmenten zijn, het zijn hapklare brokjes tijd waarin specifieke dingen gebeuren.

Ik was een dag lang in het Rusland van de 19e eeuw en leerde daarin het een en ander over hoe men toen leefde. Maar vooral werd ik meegenomen in de liefde van Modest en Petja voor Kolja en hoe moeilijk het was dat hij van een klein jongetje opgroeide en in een puber en daarna volwassene veranderde. Het is een ontroerend, soms grappig en vooral spannend verhaal.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Tommy Wieringa - De heilige Rita

Tommy Wieringa – De heilige Rita

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar
in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Laat ik beginnen met wat ik heel tof vond aan De heilige Rita. Tommy Wieringa groeide op in Twente en dat merk je aan alles in dit verhaal. Heel mooi omschrijft hij de omgeving, de natuur, de akkers én de mensen. Je zíet Paul voor je, net als zijn vader Aloïs, zijn vriend Hedwiges, de neergestorte Rus. De karakters leven echt door hoe Tommy ze omschrijft zonder er een gekunsteld stukje van te maken. Mooi ook hoe wordt omschreven hoe de tijd in het dorp lijkt stil te staan. Er is geen pinautomaat (te weinig transacties), de kruidenierswinkel van Hedwiges heeft nog pakjes Saroma in de schappen staan en de carnavalsoptocht met de Rus in een geknutseld vliegtuigje.

Het duurde bij mij heel lang voordat ik de draad van het verhaal te pakken kreeg. Eigenlijk gebeurde dat pas helemaal op het eind toen er écht wat dingen gebeurden. Het leek me zo weinigzeggend, er gebeurde tot dan toe niet veel. Ja, de Rus stortte neer, de moeder van Paul ging ervandoor en er kwam een handvol Chinezen naar het dorp. Misschien is dat juist wel het idee van het verhaal: het provinciale ‘kleine’ gebeuren weergeven. Het leven van de mensen in deze ‘krimpregio’ laten zien. Ergens mooi, maar misschien ligt het aan mij dat ik het niet zo goed begreep.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book. Ik heb dit boek van de uitgeverij gekregen.

Astrid Holleeder - Dagboek van een getuige

Astrid Holleeder – Dagboek van een getuige

Na het verpletterende – en megasuccesvolle – boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige

Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.

Een jaar geleden las ik Judas meteen toen hij uitkwam, het verhaal van Astrid Holleeder over haar broer Willem. Een eng en ongelooflijk verdrietig en angstaanjagend verhaal dat haar leven schetst met een levensgevaarlijke broer die haar leven terroriseerde en nog steeds terroriseert.

In Dagboek van een getuige gaat het verhaal van Astrid verder. Ze vertel hoe het leven vergaat na het getuigen tegen haar broer, en na het verschijnen van haar eerste boek. Grote delen van het boek heb ik met open mond gelezen. Ongelooflijk hoe weinig bescherming zij en haar naasten krijgen terwijl ze elke dag in doodsangst leven, de angst dat ze worden vermoord uit naam van haar broer – want ook vanuit de gevangenis heeft hij macht over ze. Het is bizar om te lezen hoe haar leven zich ontvouwt, hoe het soms hoopvol lijkt te worden en dan toch weer een en al teleurstelling is. Verschrikkelijk zo te moeten leven: je kan je er niks bij voorstellen. En dat is dus zo knap, dat Astrid het zó omschrijft, dat je je er bijna in kan verplaatsen.

Een aanrader om te lezen als je Judas interessant vond.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Wat een boekenmaand was dit weer! Ik heb weer een paar pareltjes gelezen en dat was heerlijk. Bedankt voor het lezen en tot december!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link iets bestelt, krijg ik een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening over de boeken.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.