Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van juni deel 2

Vandaag behandel ik het tweede deel van de boeken die ik in juni las. In totaal waren dat er dertien! Mede door mijn vakantie kon ik lekker veel lezen. Vandaag behandel ik onder andere Leven en laten leven van Hendrik Groen, Social Creature van Tara Isabella Burton en  Pinnen in Mongolië van Liesbeth Rasker.

Leestijd

Liesbeth Rasker - Pinnen in Mongolië

Liesbeth Rasker – Pinnen in Mongolië

Wat als je voor het eerst op reis gaat of wilt en geen idee hebt hoe dat aan te pakken? Want wat neem je mee? En belangrijker nog: wat neem je niet mee? Is die klamboe echt nodig? (Nee.) En die afritsbroek? (NEE.) En wat nou als al m’n vluchten vertraagd zijn? (Geen paniek.) Hoe kom ik van A naar B? (Kinderlijk eenvoudig.) Wat nou als ik er gewoon geen bal aan vind? (Lossen we op.) Is kamperen op de steppe van Mongolië een goed idee als ik nog nooit van m’n leven in een tent heb geslapen? (Dat valt te bezien.)

Tips, adviezen, do’s en dont’s: Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken is je hoop in bange reisdagen en laat zien dat reizen écht voor iedereen is, en dus niet alleen voor die zuipende puber of mediterende veertiger. En dan bedoelen we niet een reis waarbij alles van tevoren al geboekt en geregeld is, maar één waarbij ruimte is voor nieuwe paden en onbekende plannen. Daarvoor hoef je niet meteen vijf maanden naar de rimboe; drie weken binnen Europa kan ook al heel avontuurlijk zijn. Het gaat vooral om de mindset: zolang je nu nog niet weet waar je volgende week zal slapen ligt de wereld aan je voeten. Als je die klamboe en afritsbroek dus maar thuis laat.

Ik vind het heerlijk om de wereld te zien, maar een echte reiziger kan ik mezelf niet noemen. Ik plan veel van tevoren, boek hotels, reis niet met een backpack en mijd hostels als de ziekte. Na het lezen van Pinnen in Mongolië krijg ik dus zin om al die dingen wél te doen. Ik krijg zin om een backpack in te pakken en anderhalve maand richting Azië te gaan zonder al teveel plannen. Dat komt door het enorme enthousiasme én de humor van Liesbeth. In haar boek vertelt ze alles vanuit eigen ervaring (en die ervaring heeft ze veel), ze deelt talloze goede tips en zorgt ervoor dat je echt zin krijgt om op pad te gaan. Misschien moet ik het toch maar eens gaan doen… Volgend jaar? Een aanrader voor elke reiziger (in spe).

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Bert Moerman - Niet dat het iets uitmaakt

Bert Moerman – Niet dat het iets uitmaakt

Het leven is een aaneenschakeling van keuzes die niet gemaakt worden. Althans voor het hoofdpersonage van Niet dat het iets uitmaakt. Hij ondergaat, en voor hij het goed en wel beseft, is hij een succesvol redacteur bij een uitgeverij en woont hij samen met een vrouw op wie hij niet verliefd is. Maar wat als de mogelijkheden plots eindeloos worden en de vraag wat hij wil van zijn leven zich opdringt? Zal alles beter worden als hij wegvlucht van de alledaagsheid?
De allergrootste dingen zijn het moeilijkst om te zien. De aarde is maar rond als je er niet meer op staat. Niet dat het iets uitmaakt gaat over vechten tegen de zwaartekracht. Een strijd die je altijd verliest, maar die het waard is om te voeren.

Als ik net begin in Niet dat het iets uitmaakt, moet ik even wennen. Het is namelijk in de ‘jij-vorm’ geschreven. Ik als lezer ga dus in de huid zitten van het hoofdkarakter in het boek. Dat is best gek, maar werkt wel als ik er eenmaal aan gewend ben.
Het verhaalt pakt me meteen. Er gebeurt in het begin (of eigenlijk in het grootste deel van het boek) niet bar veel, maar de manier van schrijven bevalt me. Er zitten ook echt knappe passages in waar ik even over na blijf denken. Wanneer het einde vordert, komt er wat vaart in het verhaal, een wending die je niet verwacht, en dat geeft wat meer body aan het boek.
Ik heb Niet dat het iets uitmaakt in een dag uitgelezen, ik bleef maar doorgaan en wilde het boek echt niet wegleggen.
Klik hier voor het fysieke boek.

Mariëtte Middelbeek - Flashback

Mariëtte Middelbeek – Flashback

De vriendschap van Ilona, Sanne, Bregje en Anouk die op de middelbare school zo hecht was, is in de loop der jaren verwaterd. Maar als in de duinen bij Bloemendaal het lichaam wordt gevonden van Céline Landgraaff – de vijfde vriendin uit het groepje, die net na het eind¬examen verdween komt Bregje met het idee een reünie te organiseren. Voor het zover is slaat het noodlot echter ongenadig toe. Want het verleden mag dan ver weg lijken, sinds de vondst van Céline blijkt het ineens dichterbij dan ooit.

Flashback leek me wel even een luchtig verhaal ‘voor tussendoor’. Dat klopte: het leest makkelijk weg, is niet te ingewikkeld, maar toch nog wel een beetje spannend. Ik was er niet heel erg weg van, vooral doordat het een nogal repetitief verhaal is: je leest vier keer een verhaal van een vrouw die iets staat te wachten. En hoe dat vervolgens gebeurt is elke keer net wat te voorspelbaar. Dat levert wat frustratie op na tweehonderd pagina’s. Niet echt een aanrader wat mij betreft.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Alexander McCall Smith - Morality For Beautiful Girls

Alexander McCall Smith – Morality For Beautiful Girls

THE NO.1 LADIES’ DETECTIVE AGENCY published in 1998, introduced the world to the one and only Precious Ramotswe, the engaging and sassy owner of Botswana’s only detective agency. TEARS OF THE GIRAFFE took us further into this world, and now, continuing the adventures of Mma Ramotswe, MORALITY FOR BEAUTIFUL GIRLS, finds her expanding her business to take in the world of car repair and a beauty pageant. Alexander McCall Smith’s sense of humour and gentle charm have created a substantial cult following. MORALITY FOR BEAUTIFUL GIRLS will win him yet more fans.

Jep, ik ga weer door met de No. 1 Ladies Detective Agency serie. In Morality For Beautiful Girls krijgen Precious en haar assistente Mma Makutsi heel wat uitdagingen voor de kiezen. De man van Precious, J. B. L. Matekoni wordt depressief, ze moeten verhuizen van kantoor, het gaat niet goed met de garage van J. B. L. Matekoni en wanneer Precious weg is voor een klus krijgt Mma Makutsi wel een heel gekke opdracht: ze moet deelneemsters van een miss-verkiezing gaan screenen. Allemaal weer grappig, luchtig en leuk. Ik ben wel benieuwd of het volgende boek wat meer afwisseling gaat bieden, want als elk boek zo is, ga ik ze niet alle 33 lezen. Ik ben wel benieuwd naar de film die van deze serie gemaakt is!
Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Harold Hamersma - Wijnreis door mijn lichaam

Harold Hamersma – Wijnreis door mijn lichaam

Harold Hamersma heeft bij de Gourmand Cook Book Awards twee prijzen gewonnen. Wijnreis door mijn lichaam is uitgeroepen tot het beste Nederlandse wijn- en gezondheidsboek in de categorie Best Wine & Health Book. De Grote Hamersma 2011 is uitgeroepen tot de beste Nederlandse wijngids in de categorie Best Guide.
7000 flessen per jaar en kerngezond
Naar de invloeden van wijn op ons lichaam wordt over de hele wereld veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wat opvalt is de enorme hoeveelheid positieve conclusies. Wijnschrijver/publicist/journalist Harold Hamersma heeft hier een bovengemiddelde belangstelling voor vanwege zijn quotum van rond de 7000 flessen per jaar. Hamersma heeft de derde druk van zijn boek volledig geactualiseerd en van een aantal nieuwe hoofdstukken voorzien. Zo is er baanbrekend nieuws te melden over de invloed van alcohol op borstkanker, ongeboren vrucht en dementie en blijkt wijn zelfs een probaat middel in geval van een gebroken hart. Een mustread voor iedereen die van wijn houdt en gezond wil leven.
10.000 exemplaren verkocht. Nu geactualiseerde midprice.

Ik lees alles wat los en vast zit over wijn en toen ik deze in mijn Kobo Plus zag staan, werd ik nieuwsgierig. Dit boek gaat over wat wijn met je lichaam doet en of het al dan niet gezond is. Harold Hamersma haalt talloze bronnen en onderzoeken aan om te bewijzen dat (rode) wijn helemaal niet zo slecht voor je is als gedacht. Erg interessant om te lezen, maar ook goed om het met een korreltje zout te nemen, gezien je ook erg veel onderzoeken kan vinden waarin het tegendeel bewezen wordt.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Tara Isabella Burton - Social Creature

Tara Isabella Burton – Social Creature

New York. Louise zou er schrijfster worden, ze zou groots en meeslepend leven. Nu is ze barista-slashbijlesdocent, altijd blut, altijd moe. Dan ontmoet ze Lavinia. Mooie, rijke, excentrieke Lavinia, geboren in een wereld vol decadente operabezoeken, geheime boekwinkels en champagne-overgoten feestjes. Dat leven wil Louise ook. Louise wil niets liever. En ze zal alles – maar dan ook alles – doen om het te krijgen.

Dit boek vond ik helemaal niks. Ik zeg het niet vaak, maar ik vond het zo dramatisch, overdreven en ik kon me totaal niet met het hoofdkarakter identificeren. Ik stoorde me mateloos aan haar en dat werd alleen maar erger naarmate het verhaal vorderde. Het is gewoon zó overdreven hoe verzot ze is op Lavinia, hoe ze Lavinia aanbidt en hoe ze constant naar haar pijpen danst. Realistisch is het ook niet echt. Het enige leuke vond ik de verrassende wending richting het eind, maar die vond ik ook weer zo overdreven en raar dat de lol er ook weer snel vanaf was. Nee, niet mijn boek.

Klik hier voor het fysieke boek.

Hendrik Groen - Leven en laten leven

Hendrik Groen – Leven en laten leven

Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen.

Maar als zijn werkgever hem ‘helaas’ moet ontslaan en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven…

Ik keek uit naar het nieuwe verhaal van Hendrik Groen, dat deze keer niet over Hendrik zelf gaat. Dit verhaal gaat over Arthur Ophof, die groots en meeslepend wil leven, maar die vooral al tientallen jaren bij een bedrijf in toiletartikelen werkt en niet gelukkig is in zijn huwelijk. Dan komt er een dag dat hij wordt ontslagen en dan krijgt hij ineens wel een heel goed (en ambitieus) idee om het roer compleet om te gooien.

Het verhaal is, zoals je mag verwachten, grappig, hartverwarmend en hier en daar ontroerend, net als de dagboeken van Groen. Het is wat onrealistisch en soms wat overdreven, maar ik kan dat wel waarderen. Het is écht een leuk verhaal met geinige wendingen. Als je de dagboeken van Hendrik Groen kon waarderen, is Leven en laten leven echt een aanrader.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Mede door mijn vakantie had ik weer een waanzinnige leesmaand. Fijn, het gaat echt de goede kant op met mij, haha. Mijn favoriet was Niet dat het iets uitmaakt, denk ik. Wat was jouw favoriete boek van juni?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je het boek via de link koopt, krijg ik een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.