Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken juni 2022

Mei was echt een goede leesmaand (dat kan je hier ontdekken), juni was weer iets minder. Ik las één fantastisch boek en de rest was een beetje mwah. Alsnog heb ik zes boeken gelezen die ik heel graag met je wil delen!

Leestijd

Hervé le Tellier - Anomalie

Hervé le Tellier – Anomalie

In de prijswinnende literaire roman Anomalie van Hervé le Tellier beginnen de problemen wanneer een vliegtuig in een grote storm terechtkomt. Dé pageturner voor de fans van Christopher Nolan.

De internationale bestseller Anomalie van Hervé Le Tellier is een pageturner en overrompelende leeservaring ineen voor de fans van Tenet, Manifest en The Matrix. Winnaar van de Prix Goncourt 2020, door Trouw uitgeroepen tot Beste Roman 2021 en genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2022.

Op weg van Parijs naar New York komt een vliegtuig in een monsterstorm terecht. Aan boord bevinden zich onder anderen de architect André en zijn minnares Lucie, de huurmoordenaar Blake, de Nigeriaanse afropopzanger Slimboy, de Franse schrijver Victor Miesel en een Amerikaanse actrice. Het vliegtuig landt veilig op JFK, maar de echte problemen beginnen pas honderd dagen later als precies dezelfde vlucht, met dezelfde passagiers, nog eens aankomt in New York… Terwijl de passagiers van de eerste vlucht door zijn gegaan met hun leven, worden ze nu allemaal geconfronteerd met zichzelf.

Allesomvattend, wervelend, spannend en filosofisch: Anomalie is zo’n zeldzaam verhaal dat de lezer grijpt, niet meer loslaat en nog heel lang laat nadenken over de werkelijkheid om zich heen. Een onvergetelijke leeservaring voor iedereen die het aandurft totaal weggeblazen te worden en de wereld voor altijd met andere ogen te zien…

Ik vond dit wel een lekker boek om te lezen. Heerlijk dat het heel lang mysterieus blijft wat er nu eigenlijk is gebeurd met dat vliegtuig, en dat zich dat pas vanaf ongeveer tweederde van het boek echt ontvouwt. Filosofisch hier en daar. Ik heb ervan genoten, ik houd gewoon van dit soort creepy ideeën.

Raynor Winn - Het zoutpad

Raynor Winn – Het zoutpad

Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B.

Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen.

Het is een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland. Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het oeroude, verweerde landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. En daar gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis.

Het zoutpad is een bijzonder inspirerend, openhartig en schitterend geschreven verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.

Raynor Winn debuteerde met Het zoutpad. Sinds ze het South West Coast Path heeft gelopen, is ze langeafstandswandelaar en schrijft ze onder andere over de natuur en wildkamperen. Ze woont in Cornwall met haar man Moth en hun hond Monty.

Het Zoutpad stond al heel lang op mijn lijstje om te lezen. Prachtig verhaal over twee oudere mensen die hun hele leven in duigen zien vallen. Ze raken alles kwijt en weigeren in het systeem te gaan om een appartement of kamer toegewezen te krijgen van de overheid (wat waarschijnlijk niet eens was gelukt).
Ze besluiten te gaan wandelen, terwijl Moth ernstig ziek is.
Het is echt wel een zwaar verhaal, een ouder stel met geen geld, niet fit, gaan duizend kilometer wandelen. Wat ik zelf het meest schrijnend vond waren de gesprekken met mensen onderweg, die allemaal verwachten dat Moth en Raynor een tof avontuur aan zijn gegaan, maar in werkelijkheid zijn ze dakloos.
Het gaat over doorzetten, hoop houden, niet opgeven en vooral stappen vooruit blijven zetten. En ook echt heel mooi, hoe Raynor Winn de natuur omschrijft en hoe dat voor hun echt helend werkt.

Het vervolg ben ik nu ook aan het lezen.

Nathalie Pagie - Camping Oosthoek

Nathalie Pagie – Camping Oosthoek

Als echtscheidingsadvocate Diana van Assendelft onverwacht haar kapitale villa wordt uitgezet en met drie kinderen op de verloederde camping Oosthoek in Brabant terechtkomt, staat haar wereld op zijn kop. Haar man John blijkt torenhoge schulden te hebben waar zij niets vanaf wist. Hem om opheldering vragen gaat niet, want John is spoorloos verdwenen. Dan ontvangt ze een briefje waarin tien miljoen euro losgeld wordt geëist voor zijn vrijlating. Diana is de wanhoop nabij. Waar haalt ze dat geld vandaan?

Criminele campingbaas Franco Bergmans biedt uitkomst: hij is bereid bij te springen in ruil voor een riskante klus die Diana voor hem mag opknappen. Diana zet voet in een wereld waarin ze beter blijkt te passen dan ze ooit had kunnen vermoeden. Met haar verborgen talenten maakt ze snel naam als ijskoude ‘Lady’. Dan is het losgeld verdiend en lijkt Johns terugkeer nabij. Maar wil Diana nog wel terug naar haar normale leven?

Weer zo’n verhaal waar ik van ‘aan’ ga: succesvolle advocaat weet niks van bizar hoge schulden van haar man en komt diep in de shit terecht samen met haar kinderen. Heerlijk, vooral de wereld waar zij beland: een camping in Brabant waar de zaakjes niet helemaal zuiver zijn. Oké, het is niet heel geloofwaardig, hier en daar grenst het aan belachelijk, en toch heb ik er erg veel plezier aan beleefd.

Evi Hanssen - Sinds ik niet meer drink

Evi Hanssen – Sinds ik niet meer drink

Vanuit een verlangen naar controle, soberheid en een gezonder leven besliste Evi Hanssen geen druppel alcohol meer te drinken. Gedurende 500 dagen hield ze een dagboek bij waarin ze openhartig en honderduit vertelt over de vele beproevingen die ze op haar pad tegenkomt. Haar keuze om geestrijke dranken af te zweren heeft niet alleen fysieke gevolgen, het heeft ook een effect op haar vriendschappen, haar relatie, haar werk en haar zelfbeeld. Met de nodige dosis humor zoekt Evi uit wie ze nu precies is zonder dat gezellige glas in de hand.

Ik las dit boek op aanraden van een aantal mensen en ik vond het héél leuk. Het is in feite een dagboek van Evi, die besluit bijna een jaar niet meer te gaan drinken. Elk hoofdstuk is een dagboekpassage en je leest over hoe het haar bevalt om niet meer te drinken.
Eerlijk gezegd vind ik het best deprimerend, want het valt Evi zeker in het begin, maar ook nog wel later in haar 500 dagen, vrij zwaar. Maar wat dan weer hoop geeft is dat ze nog steeds niet drinkt en echt gestopt is met alcohol.
Evi schrijft grappig, eerlijk, openhartig, schuwt geen onderwerpen. Heerlijk om te lezen.

En dit is zo’n boek dat me aan het denken zette.
Ik drink niet veel, maar ik drink wel. Daar geniet ik ook van, ik vind het lekker en fijn, het is een manier om dingen te vieren, ik vind het mooie producten met verhalen (al is dat natuurlijk lang niet met alle alcoholische dranken zo).
Maar door het boek van Evi realiseer ik me nog meer dat alcohol echt óveral is en dat het meestal maar raar wordt gevonden als je niet drinkt. 500 dagen niet drinken vind ik wat heftig, maar misschien kan ik eens beginnen met twee maanden?
Jaren geleden deed ik al eens een dry January en dat ging me heel makkelijk af. Je hoort er vast meer over als ik besluit dit te gaan doen. 😉

Daan de Wit - Weet wat je eet

Daan de Wit – Weet wat je eet

Wat is verstandig om te eten en wat juist niet? Weet wat je eet laat op prikkelende en toegankelijke wijze zien dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Gezond eten is eten zoals je lichaam zou willen dat je eet. Journalist Daan de Wit prikt mythes door en laat zien dat de huidige voedingsadviezen zijn ingehaald door nieuwe en heel oude feiten. Dankzij de concrete tips in het boek en de gedegen research die eraan ten grondslag ligt, ben je in staat om met gemak een gezond en natuurlijk voedingspatroon te ontwikkelen.

Ik vind het interessant boeken te lezen over voeding, beweging en wat nu eigenlijk goed voor ons is. Meestal lees ik dingen die de kennis die ik al heb bevestigen of wat verdiepen. Maar dit boek is een heel ander verhaal, letterlijk en figuurlijk.
Daan de Wit beweert namelijk – uiteraard op basis van wetenschappelijk onderzoek – weer heel andere dingen dan de standaard voedingsadviezen. Bijvoorbeeld dat verzadigd vet helemaal niet slecht voor je is, dat plantaardige olie zoals olijfolie en zonnebloemolie niet zo gezond is als we denken en dat (vooral rauwe) zuivel hartstikke goed voor je is.
Jemig man, daar gaan even alle dingen die ik dacht te weten over wat gezond eten.
Nu ben ik niet iemand die alles zomaar klakkeloos aanneemt, maar dit is dus wel iets waar ik nog meer in ga duiken.
Wel een groot nadeel aan dit boek is dat de Wit onnodig vaak dikke mensen de grond intrapt door telkens te herhalen hoe ongezond het is een verhoogd vetpercentage te hebben, terwijl veel onderzoeken juist uitwijzen dat dat niet het geval is.

Haruki Murakami - Ten zuiden van de grens

Haruki Murakami – Ten zuiden van de grens

Een succesvolle nachtclubeigenaar, echtgenoot en vader zet alles op alles om zijn jeugdliefde weer te veroveren in deze onvergetelijke liefdesroman van Japanse grootheid Haruki Murakami.

‘Ten zuiden van de grens’ van Haruki Murakami gaat over Hajime, die naast de succesvolle eigenaar van een nachtclub ook echtgenoot en vader is. Jaren eerder was hij verliefd op Shimamoto, maar hij is haar uit het oog verloren. Dan komen ze elkaar weer tegen, en blijkt dat haar leven gehuld is in geheimen. Hajime zet alles op alles om zijn jeugdliefde weer te veroveren. Het werk van Haruki Murakami, met romans als ‘Norwegian Wood’, ‘Kafka op het strand’ en ‘De moord op Commendatore’ en verhalenbundels als ‘Eerste persoon enkelvoud’, is in meer dan 40 landen uit gegeven en is bekroond met onder andere de Welt Literaturprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Dit boek herlas ik deze maand, jaren geleden heb ik hem al eens gelezen en het is een van mijn favoriete verhalen van Haruki Murakami. Wat ik zo bijzonder vind aan zijn verhalen is dat het vaak voelt alsof je zomaar middenin een moment komt binnenvallen, er lijkt geen begin en eind te zijn. Dit verhaal kabbelt ook zo lekker voort, er zijn een aantal belangrijke momenten, maar verder is het net alsof je een rustige slideshow van iemand zijn leven bekijkt. De boeken van Murakami dagen me altijd uit om langzaam en met aandacht te lezen en te genieten van zijn poëtische en filosofische schrijfstijl.
Ten zuiden van de grens is een niet traditioneel liefdesverhaal over een jeugdliefde, dat niet echt bolstaat van gelukkige, romantische momenten.

Verschillende Costa Rica reisgidsen

Begin september ga ik met Willem twee weken naar Costa Rica. Voor mijn verjaardag kreeg ik een reisgids cadeau van mijn schoonmoeder en bij de bibliotheek leende ik er nog twee. Ik ben iemand die normaal gesproken alles opzoekt op het internet, maar wat is dit toch eigenlijk leuk. Lekker in de zon zitten met een drankje en zo’n boekje en dan alles lekker uitpluizen en lezen over de geschiedenis, het klimaat, de natuur en de dieren in Costa Rica. Ik heb veel praktische tips uit de boekjes gehaald en onze reisroute is deels gebaseerd op routes in deze boekjes.

Zelf gekocht:

  • Sinds ik niet meer drink (ebook gekocht, luisterboek via Kobo Plus geluisterd, dus deels gelezen en deels in de auto geluisterd)
  • Ten zuiden van de grens (had ik al)
  • Capitool Reisgids Costa Rica (cadeau gekregen)

Geleend bij de bibliotheek:

  • Anomalie
  • Het zoutpad
  • Weet wat je eet
  • Lonely Planet Costa Rica reisgids
  • National Geographic Costa Rica reisgids

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.