Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken van juni 2018 deel 1

Mei was een goede leesmaand en juni een nog betere: ik was anderhalve week op vakantie en daardoor had ik heerlijk veel tijd om te lezen. Ik splits hem deze maand weer omdat ik meer dan tien boeken las! In dit eerste deel lees je wat ik vond van onder andere De Aanslag van Harry Mulisch en De dag van de doden van Nicci French.

Leestijd

Alexander McCall Smith - Tears of the Giraffe

THE NO.1 LADIES’ DETECTIVE AGENCY introduced the world to the one and only Precious Ramotswe – the engaging and sassy owner of Botswana’s only detective agency. TEARS OF THE GIRAFFE, McCall Smith’s second book, takes us further into this world as we follow Mama Ramotswe into more daring situations …

Among her cases this time are wayward wives, unscrupulous maids, and the challenge to resolve a mother’s pain for her son who is long lost on the African plains. Indeed, Mma Ramotswe’s own impending marriage to the most gentlemanly of men, Mr J.L.B. Matekoni, the promotion of Mma’s secretary to the dizzy heights of Assistant Detective, and the arrival of new members to the Matekoni family, all brew up the most humorous and charmingly entertaining of tales.

Ik ben vorige maand begonnen in de No. 1 Ladies Detective Agency serie en dit is boek twee. Het verhaal over Mma Ramotswe gaat verder: haar bedrijf loopt en ze lost samen met haar assistent weer allerlei zaken op. Het wordt hier en daar zelfs een beetje spannend, maar het blijven luchtige, grappige verhalen. Echt een easy read, lekker om tussendoor te lezen. Ik word er echt blij van!

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Catherine Price - Ik maak het uit!

Prijswinnend journalist Catherine Price beschrijft in “Ik maak het uit!’ de gevolgen van je smartphonegebruik op je brein, geheugen en aandacht, en biedt een stappenplan om een gezonde relatie met je telefoon op te bouwen.
Is je telefoon het eerste wat je oppakt als je wakker wordt, en het laatste wat je neerlegt voor het slapengaan? Wat begon als een belofte van efficiëntie en tijdsbesparing blijkt ons geheugen, onze focus en ons denkvermogen aan te tasten. Misschien wil je wel minder tijd aan je telefoon besteden, maar weet je niet waar je moet beginnen. Price biedt een praktisch en uitvoerbaar plan om het uit te maken met je telefoon en vervolgens weer bij te leggen. In 30 dagen vorm je een nieuwe, gezonde relatie. 
Zet je doelen en prioriteiten dus weer op scherp, bekijk je app- en mailgebruik kritisch en neem afstand. Leer dan nieuwe gewoontes aan die je doelen ondersteunen en word weer de baas over je eigen tijd!

Ik maak het uit! is misschien wel een van de beste boeken over tijdsmanagement. Veel mensen besteden uren per dag op hun telefoon, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet willen. Dit boek geeft uitleg over waarom het zo slecht is voor je, maar geeft je vooral tips hoe je er wat aan kan doen. In Ik maak het uit! zit een stappenplan om langzaam los te komen van je telefoon en daardoor relaxter en gelukkiger te worden. Het is onwijs praktisch en een aanrader voor iedereen die graag een andere relatie met zijn of haar telefoon zou willen.
Ik maak het uit! heb ik van de uitgeverij gekregen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Nicci French - De dag van de doden

“De dag van de doden’ is het achtste en laatste deel in de spannende Frieda Klein-serie van Nicci French.

De bladeren vallen van de bomen en in Londen waart een seriemoordenaar rond. In een winkelstraat in het noorden van de stad crasht een op hol geslagen auto, de man achter het stuur blijkt al een week eerder te zijn vermoord. Op Hampstead Heath brandt een vuurstapel, in de vlammen ligt het volgende slachtoffer.

Het aantal doden neemt snel toe, maar het politieonderzoek loopt vast: het is duidelijk dat de dader een spel speelt. Voor deze onconventionele moordenaar dient elk lijk slechts als boodschap aan één vrouw. Psychoanalytica Frieda Klein is namelijk ondergedoken, en iemand is naar haar op zoek. Wanneer het duel tussen Frieda en haar aartsvijand Dean Reeve uiteindelijk zijn climax bereikt, kan slechts één van hen het overleven…

Al acht jaar lang wordt Frieda Klein achtervolgd door Dean Reeve. In de literaire thriller “De dag van de doden’ gaat ze voor het laatst de confrontatie met hem aan. De Frieda Klein-reeks van Nicci French is een van de bestverkochte thrillerseries van Nederland.

De eerste zeven delen van deze serie heb ik gelezen, dus toen deze achtste en laatste uitkwam, moest ik hem natuurlijk wel kopen. Het verhaal ging me steeds minder boeien naarmate de delen vorderden, maar ik moest natuurlijk wel weten hoe het afliep. Ik moet zeggen dat ik dit laatste deel met meer plezier las. Er zat wat meer spanning in, het was wat realistischer en het ging niet meer over Frieda die zaken oplost. Het is echt een afronding en dat doet veel goeds voor het verhaal. Het is een tikje voorspelbaar, maar ik werd toch nog door een aantal wendingen aardig verrast. Als je de eerdere zeven boeken gelezen hebt, dan moet je deze wel echt lezen als afsluiter.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Jancis Robinson - The Oxford Companion to wine

Published in 1994 to worldwide acclaim, the first edition of Jancis Robinson’s seminal volume immediately attained legendary status, winning every major wine book award including the Glenfiddich and Julia Child/IACP awards, as well as writer and woman of the year accolades for its editor on both sides of the Atlantic. Combining meticulously-researched fact with refreshing opinion and wit, The Oxford Companion to Wine presents almost 4,000 entries on every wine-related topic imaginable, from regions and grape varieties to the owners, connoisseurs, growers, and tasters in wine through the ages; from viticulture and oenology to the history of wine, from its origins to the present day. More than 180 esteemed contributors (including 58 new to this edition) range from internationally renowned academics to some of the most famous wine writers and wine specialists in the world. Now exhaustively updated, this fourth edition incorporates the very latest international research to present 300 new entries on topics ranging from additives and wine apps to WSET and Zelen. Over 60 per cent of all entries have been revised; and useful lists and statistics are appended, including a unique list of the world’s controlled appellations and their permitted grape varieties, as well as vineyard area, wine production and consumption by country. Illustrated with almost 30 updated maps of every important wine region in the world, many useful charts and diagrams, and 16 stunning colour photographs, this Companion is unlike any other wine book, offering an understanding of wine in all of its wider contexts-notably historical, cultural, and scientific-and serving as a truly companionable point of reference into which any wine-lover can dip and browse.

Voor kerst vorig jaar kreeg ik The Wine Atlas en nu bestelde ik eindelijk The Oxford Companion To Wine, door velen gezien als hét boek als het op wijn aankomt. Het is een enorm zwaar en groot boek, echt om thuis te gebruiken als naslagwerk. Het is een soort encyclopedie, praktisch alle wijntermen staan in het boek en het is dan ook op alfabetische volgorde ingedeeld. Het is geen boek dat je van kaft tot kaft doorleest, maar wel een boek dat ik er regelmatig even bijpak om iets op te zoeken. Alles wordt heel gedetailleerd uitgelegd en er wordt veel verwezen naar andere termen, waardoor ik blijf bladeren en lezen. Ontzettend interessant en gewoon erg handig om in huis te hebben als je een wijnliefhebber bent. Erg leerzaam, een musthave voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn.

Klik hier voor het boek.

Harry Mulisch - De aanslag

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

Begin dit jaar kocht ik bij een tweedehands boekenzaakje een stapeltje klassiekers die ik nog graag wilde lezen. De aanslag was hier een van. Vorig jaar las ik De ontdekking van de hemel van Mulisch waar ik erg van onder de indruk was, dus ik wil zijn oeuvre wel een beetje gaan doorspitten. De aanslag gaat over (tja, logisch) een aanslag in de Tweede Wereldoorlog. Anton Steenwijk maakt dit van dichtbij mee. Je leest over het moment zelf, de periode er vlak na en vervolgens wordt je door Anton zijn hele leven geloodst. De aanslag slaat de bodem onder zijn bestaan weg en blijkt invloed te hebben op de hele verdere loop van zijn leven. Ik vind het mooi geschreven, zonder de opsmuk en intellectuele informatiedumps waar ik me soms aan stoorde in De ontdekking, het leest makkelijk en is qua verhaal ontzettend aangrijpend. Een aanrader als je op zoek bent naar wat klassiekers, maar ook als je graag over de oorlog leest. Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book, klik hier voor het audioboek.

Dat was mijn eerste deel van mijn boekenmaand juni! Er zit tot nu toe geen een boek bij dat me verveelde of dat ik weg wilde leggen, het zijn allemaal boeken waar ik van genoten heb. Allemaal heel verschillend, maar allemaal vond ik ze goed. Dus wat mij betreft ook stuk voor stuk aanraders. Tot snel, dan behandel ik de rest van de boeken die ik in juni las.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.