Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Boeken van januari 2018

De eerste maand van het nieuwe jaar is voorbij gevlogen en ik ben weer begonnen met een nieuwe stapel boeken. Ik laat je weer zien wat ik afgelopen maand heb gelezen, deze keer van Haruki Murakami tot Anne Frank.

Leestijd

Anne Frank - Het Achterhuis (stripverhaal)

Anne Frank – Het Achterhuis (stripverhaal)

Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm – het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir).
Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met de verbluffende tekenstijl, zal jong en oud onmiddellijk aanspreken en raken.
Deze stripbewerking is ook bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank.

Als klein meisje las ik Het Achterhuis van Anne Frank, een wereldberoemd verhaal. Toen ik wat ouder was (begin middelbare school) las ik hem nog eens, en het is me altijd bijgebleven. Wat een indrukwekkend en verschrikkelijk verhaal van een jonge Jodin. In een stripboekenwinkel in Middelburg zag ik het stripverhaal van Het Achterhuis liggen en na er even in gebladerd te hebben, nam ik hem mee.

Wat een bijzondere vertelling van dit verhaal. De tekeningen zijn prachtig, stuk voor stuk, ik bleef er naar kijken. Anne spat van de pagina’s af en het komt bij mij nog veel meer binnen dan het oorspronkelijk opgeschreven verhaal. Ik heb er echt van genoten en denk dat dit ook een goede manier is om kinderen kennis te laten maken met Het Achterhuis, op een hele laagdrempelige en mooie manier.

Klik hier voor het fysieke boek.

Philip Pullman - Het boek van stof - La belle sauvage

Anne Frank – Het Achterhuis (stripverhaal)

22 jaar na Het gouden kompas, het eerste deel van de beroemde Noorderlicht-trilogie, keert Philip Pullman terug naar de parallelle wereld die al meer dan 17,5 miljoen lezers wereldwijd wist te betoveren.

Malcolm Polstead is een eerlijke en hulpvaardige jongen – maar hij is ook vreselijk nieuwsgierig. In het klooster verderop wordt in het diepste geheim het baby’tje Lyra verzorgd. Er is niets aan de hand, tot op een dag handlangers van het Magisterium hem opzoeken en alles over Lyra willen weten. Nietsvermoedend gaat Malcolm op onderzoek uit en raakt langzamerhand verstrengeld in een gevaarlijk complot. Ondertussen is er een storm op komst, en een overstroming dreigt. Deze overstroming zal ieders leven op zijn kop zetten. Wat kan Malcolm nog doen om Lyra in veiligheid te houden?
Voor oude Pullman-fans werpt dit avontuurlijke verhaal nieuw licht op oude bekenden; voor aanstaande Pullman-fans is het een meeslepende introductie. Eén ding staat vast: deze nieuwe held zal alle harten veroveren.

Ik kocht dit boek omdat ik de kaft zo prachtig vond. Never judge a book by it’s cover, maar stiekem doen we dat toch allemaal als we in de boekhandel staan. Het duurde best een poos (zo’n 150 pagina’s) voor ik een beetje in dit verhaal zat, en dat viel me tegen. Het las voor mijn gevoel wat stroef, het pakte me niet beet, maar ik zette door en daar ben ik blij om. Na die eerste 150 pagina’s las het als een hedendaags sprookje gecombineerd met een thriller, maar dan niet op de manier zoals je thrillers gewend bent. Het is spannend, zonder al teveel poespas opgeschreven, en na het open einde (er komen nog twee delen), wilde ik het liefst verder lezen. Wat ik leuk vind is dat er veel ‘rare’ woorden worden gebruikt, voor wat instrumenten en kenmerken, die niet meteen (of helemaal niet) worden uitgelegd.

Klik hier voor het fysieke boek.

Paolo Cognetti - De acht bergen

Anne Frank – Het Achterhuis (stripverhaal)

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Hier was ik zo nieuwsgierig naar, en wederom: wat een mooie voorkant! Ik zat binnen een paar minuten compleet in de bergen van Noord-Italië. Wat is dat mooi van lezen, dat je landen en continenten kan beleven zonder er zelf heen te gaan. Dit verhaal is emotioneel, melancholisch, serieus en vooral heel erg mooi. Het is een verhaal over vriendschap en de liefde voor de bergen, op zo’n manier geschreven dat je niet anders kan dan ook van de bergen houden.

Dit boek kreeg ik opgestuurd van de uitgever.
Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Yuval Noah Harari - Sapiens

Yuval Noah Harari – Sapiens

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

‘Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo’n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.’

Dit boek is mijn favoriet van deze maand! Wat ben ik verrast door Sapiens. Ik wilde het al heel lang lezen, maar ik schoof het elke keer voor me uit omdat ik bang was dat het een hele bevalling zou zijn. Moeilijke taal, taaie stof, dat soort dingen. Een beetje wat je kan verwachten bij geschiedenisboeken, daar was ik bang voor. En dat was totaal onterecht! Sapiens leest als een roman, het is zo ontzettend leuk opgeschreven dat ik alleen maar vérder wilde lezen. Wat interessant, en wat knap hoe Yuval Noah Harari het op een hele luchtige manier gebracht heeft. Voor mij stonden er enorm voor eye openers in en ik heb er ontzettend van genoten. Vanaf driekwart van het boek vond ik het wat minder interessant worden, ook werd de stof wat stroever en taaier, maar misschien is dat omdat het net onderwerpen zijn waar ik minder in geïnteresseerd ben.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Haruki Murakami - De moord op commendatore - Metaforen verschuiven

In “De moord op Commendatore’ van Haruki Murakami had een portretschilder gehoopt tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden in het huis van de beroemde schilder Tomohiko Amada. Maar in plaats daarvan is hij een wereld vol raadselen in gezogen. Het geluid van een bel houdt hem ’s nachts wakker, er gaat een mysterieuze kracht uit van een holte in het bos, voorwerpen in het huis worden door een onzichtbare hand verplaatst. Het schilderij “De moord op Commendatore’ lijkt de sleutel te bevatten. Maar eerst moet de portretschilder meer over de schepper Amada te weten komen. Wat speelde zich precies af in diens studentenjaren in Wenen, eind jaren dertig?
Ondertussen boekt de verteller eindelijk weer eens vooruitgang aan een portret, ditmaal van een dertienjarig meisje. Totdat zij spoorloos verdwijnt, en hij de opdracht krijgt om haar te redden.

In december las ik deel 1 van De moord op Commendatore, je kan daar meer over lezen in het artikel over de boeken die ik in december las. Deel 2 gaat meteen verder waar deel 1 gestopt is. Je volgt het verhaal van de portretschilder die afgezonderd in de bergen bij Tokio woont en daar allemaal rare dingen meemaakt. Ik had wat meer moeite met deel 2: deel 1 las ik in twee dagen uit, over deel 2 deed ik twee weken. Ik vond hem wat trager, ik vond het lastig er echt in te komen, voor mijn gevoel is in het begin van deel 2 de vaart er een beetje uit. Toen ik eenmaal de smaak te pakken had, werd het ook weer spannender en gebeurden er meer onverklaarbare dingen. Ik houd van de schrijfstijl van Murakami. Korte zinnen, veel herhaling (dat is soms ook gewoon praktisch, voor als je net eventjes de draad kwijt bent), veel gebruik van metaforen – en in dit boek natuurlijk al helemaal, het gáát over metaforen.

Het blijft wat wazig, zoals vaak bij Murakami, en op het einde mag je de gaten zelf dichten. Ik houd daarvan, daardoor blijf ik nog dagen nadenken over het verhaal, over de betekenis, over hoe het verder zou gaan. Ik heb genoten van De moord op Commendatore.

Klik hier voor het fysieke boek.

In januari las ik iets minder dan ‘normaal’, ik had twee weken nodig voor deel 2 van De moord op Commendatore, maar soms heb ik ook gewoon periodes dat ik wat minder lees en meer series kijk – of andere dingen doe.

To be read in februari

Wat er klaarligt voor komende maand? Van alles! Ik ga het vervolg van Homo Sapiens lezen – Homo Deus. Ook kocht ik in december De Avonden van Gerard Reve, daar wil ik ook mee aan de slag. Ook mag ik een boek dat in maart uitkomt ‘vooruit lezen’ voor een quote op de achterkant (zó tof, wat een eer!), Nooit meer van Colleen Hoover. Ook ligt Steeds Leuker van Jelle Hermus hier nog… Verder heb ik nog Het Gordijn van Kader Abdolah klaarliggen om in te beginnen en zo liggen hier en daar in mijn huis nog wel meer stapeltjes. Én digitale stapeltjes op mijn e-reader! Oftewel: genoeg te lezen.  En genoeg tijd om te lezen, want deze maand zit ik drie weken op Terschelling!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen enkele invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.