Boeken van januari 2018

De eerste maand van het nieuwe jaar is voorbij gevlogen en ik ben weer begonnen met een nieuwe stapel boeken. Ik laat je weer zien wat ik afgelopen maand heb gelezen, deze keer van Haruki Murakami tot Anne Frank.

Leestijd

Anne Frank - Het Achterhuis (stripverhaal)

Anne Frank – Het Achterhuis (stripverhaal)

Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm – het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir).
Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met de verbluffende tekenstijl, zal jong en oud onmiddellijk aanspreken en raken.
Deze stripbewerking is ook bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank.

Als klein meisje las ik Het Achterhuis van Anne Frank, een wereldberoemd verhaal. Toen ik wat ouder was (begin middelbare school) las ik hem nog eens, en het is me altijd bijgebleven. Wat een indrukwekkend en verschrikkelijk verhaal van een jonge Jodin. In een stripboekenwinkel in Middelburg zag ik het stripverhaal van Het Achterhuis liggen en na er even in gebladerd te hebben, nam ik hem mee.

Wat een bijzondere vertelling van dit verhaal. De tekeningen zijn prachtig, stuk voor stuk, ik bleef er naar kijken. Anne spat van de pagina’s af en het komt bij mij nog veel meer binnen dan het oorspronkelijk opgeschreven verhaal. Ik heb er echt van genoten en denk dat dit ook een goede manier is om kinderen kennis te laten maken met Het Achterhuis, op een hele laagdrempelige en mooie manier.

Klik hier voor het fysieke boek.

Philip Pullman - Het boek van stof - La belle sauvage

Anne Frank – Het Achterhuis (stripverhaal)

22 jaar na Het gouden kompas, het eerste deel van de beroemde Noorderlicht-trilogie, keert Philip Pullman terug naar de parallelle wereld die al meer dan 17,5 miljoen lezers wereldwijd wist te betoveren.

Malcolm Polstead is een eerlijke en hulpvaardige jongen – maar hij is ook vreselijk nieuwsgierig. In het klooster verderop wordt in het diepste geheim het baby’tje Lyra verzorgd. Er is niets aan de hand, tot op een dag handlangers van het Magisterium hem opzoeken en alles over Lyra willen weten. Nietsvermoedend gaat Malcolm op onderzoek uit en raakt langzamerhand verstrengeld in een gevaarlijk complot. Ondertussen is er een storm op komst, en een overstroming dreigt. Deze overstroming zal ieders leven op zijn kop zetten. Wat kan Malcolm nog doen om Lyra in veiligheid te houden?
Voor oude Pullman-fans werpt dit avontuurlijke verhaal nieuw licht op oude bekenden; voor aanstaande Pullman-fans is het een meeslepende introductie. Eén ding staat vast: deze nieuwe held zal alle harten veroveren.

Ik kocht dit boek omdat ik de kaft zo prachtig vond. Never judge a book by it’s cover, maar stiekem doen we dat toch allemaal als we in de boekhandel staan. Het duurde best een poos (zo’n 150 pagina’s) voor ik een beetje in dit verhaal zat, en dat viel me tegen. Het las voor mijn gevoel wat stroef, het pakte me niet beet, maar ik zette door en daar ben ik blij om. Na die eerste 150 pagina’s las het als een hedendaags sprookje gecombineerd met een thriller, maar dan niet op de manier zoals je thrillers gewend bent. Het is spannend, zonder al teveel poespas opgeschreven, en na het open einde (er komen nog twee delen), wilde ik het liefst verder lezen. Wat ik leuk vind is dat er veel ‘rare’ woorden worden gebruikt, voor wat instrumenten en kenmerken, die niet meteen (of helemaal niet) worden uitgelegd.

Klik hier voor het fysieke boek.

Paolo Cognetti - De acht bergen

Anne Frank – Het Achterhuis (stripverhaal)

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Hier was ik zo nieuwsgierig naar, en wederom: wat een mooie voorkant! Ik zat binnen een paar minuten compleet in de bergen van Noord-Italië. Wat is dat mooi van lezen, dat je landen en continenten kan beleven zonder er zelf heen te gaan. Dit verhaal is emotioneel, melancholisch, serieus en vooral heel erg mooi. Het is een verhaal over vriendschap en de liefde voor de bergen, op zo’n manier geschreven dat je niet anders kan dan ook van de bergen houden.

Dit boek kreeg ik opgestuurd van de uitgever.
Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Yuval Noah Harari - Sapiens

Yuval Noah Harari – Sapiens

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

‘Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo’n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.’

Dit boek is mijn favoriet van deze maand! Wat ben ik verrast door Sapiens. Ik wilde het al heel lang lezen, maar ik schoof het elke keer voor me uit omdat ik bang was dat het een hele bevalling zou zijn. Moeilijke taal, taaie stof, dat soort dingen. Een beetje wat je kan verwachten bij geschiedenisboeken, daar was ik bang voor. En dat was totaal onterecht! Sapiens leest als een roman, het is zo ontzettend leuk opgeschreven dat ik alleen maar vérder wilde lezen. Wat interessant, en wat knap hoe Yuval Noah Harari het op een hele luchtige manier gebracht heeft. Voor mij stonden er enorm voor eye openers in en ik heb er ontzettend van genoten. Vanaf driekwart van het boek vond ik het wat minder interessant worden, ook werd de stof wat stroever en taaier, maar misschien is dat omdat het net onderwerpen zijn waar ik minder in geïnteresseerd ben.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Haruki Murakami - De moord op commendatore - Metaforen verschuiven

In “De moord op Commendatore’ van Haruki Murakami had een portretschilder gehoopt tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden in het huis van de beroemde schilder Tomohiko Amada. Maar in plaats daarvan is hij een wereld vol raadselen in gezogen. Het geluid van een bel houdt hem ’s nachts wakker, er gaat een mysterieuze kracht uit van een holte in het bos, voorwerpen in het huis worden door een onzichtbare hand verplaatst. Het schilderij “De moord op Commendatore’ lijkt de sleutel te bevatten. Maar eerst moet de portretschilder meer over de schepper Amada te weten komen. Wat speelde zich precies af in diens studentenjaren in Wenen, eind jaren dertig?
Ondertussen boekt de verteller eindelijk weer eens vooruitgang aan een portret, ditmaal van een dertienjarig meisje. Totdat zij spoorloos verdwijnt, en hij de opdracht krijgt om haar te redden.

In december las ik deel 1 van De moord op Commendatore, je kan daar meer over lezen in het artikel over de boeken die ik in december las. Deel 2 gaat meteen verder waar deel 1 gestopt is. Je volgt het verhaal van de portretschilder die afgezonderd in de bergen bij Tokio woont en daar allemaal rare dingen meemaakt. Ik had wat meer moeite met deel 2: deel 1 las ik in twee dagen uit, over deel 2 deed ik twee weken. Ik vond hem wat trager, ik vond het lastig er echt in te komen, voor mijn gevoel is in het begin van deel 2 de vaart er een beetje uit. Toen ik eenmaal de smaak te pakken had, werd het ook weer spannender en gebeurden er meer onverklaarbare dingen. Ik houd van de schrijfstijl van Murakami. Korte zinnen, veel herhaling (dat is soms ook gewoon praktisch, voor als je net eventjes de draad kwijt bent), veel gebruik van metaforen – en in dit boek natuurlijk al helemaal, het gáát over metaforen.

Het blijft wat wazig, zoals vaak bij Murakami, en op het einde mag je de gaten zelf dichten. Ik houd daarvan, daardoor blijf ik nog dagen nadenken over het verhaal, over de betekenis, over hoe het verder zou gaan. Ik heb genoten van De moord op Commendatore.

Klik hier voor het fysieke boek.

In januari las ik iets minder dan ‘normaal’, ik had twee weken nodig voor deel 2 van De moord op Commendatore, maar soms heb ik ook gewoon periodes dat ik wat minder lees en meer series kijk – of andere dingen doe.

To be read in februari

Wat er klaarligt voor komende maand? Van alles! Ik ga het vervolg van Homo Sapiens lezen – Homo Deus. Ook kocht ik in december De Avonden van Gerard Reve, daar wil ik ook mee aan de slag. Ook mag ik een boek dat in maart uitkomt ‘vooruit lezen’ voor een quote op de achterkant (zó tof, wat een eer!), Nooit meer van Colleen Hoover. Ook ligt Steeds Leuker van Jelle Hermus hier nog… Verder heb ik nog Het Gordijn van Kader Abdolah klaarliggen om in te beginnen en zo liggen hier en daar in mijn huis nog wel meer stapeltjes. Én digitale stapeltjes op mijn e-reader! Oftewel: genoeg te lezen.  En genoeg tijd om te lezen, want deze maand zit ik drie weken op Terschelling!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen enkele invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Colinda

  Hi Cynthia,

  Ik weet niet of je de Golden Compass trilogie ook hebt gelezen, want de meeste van de instrumenten komen uit die boeken. Ook zeker een aanrader als je dit boek gaaf vind, aangezien het een soort van parellel aan elkaar lijkt te lopen. En ik hoop dat je deze boeken lijstjes blijft posten, vind ik echt handig! 🙂

  Groetjes,
  Colinda

  • Colinda

   Oh en by the way, ik had het over het boek van stof van Philip Pullman! 🙂

 2. EJ

  Hi Cynthia,

  De getekende variant van Anne Frank heet een graphic novel en niet een stripverhaal. Door het te scharen onder stripverhalen doe je behoorlijk wat afbreuk aan deze versie. Misschien een idee om dit soort dingen van te voren toch even uit te zoeken voor je recensies gaat schrijven.

  • Cynthia Schultz

   Wat is het verschil precies tussen een graphic novel en een stripverhaal? Ik weet oprecht het verschil niet 🙂

  • EJ

   Een graphic novel is een literaire beeldroman met veel meer lagen dan een ‘normaal’ stripboek. Vaak gericht op een iets oudere lezer, aangezien er vaak meerdere of ingewikkeldere verhaallijnen door elkaar heen lopen. Ik snap waarom je het verschil niet weet, maar mijn literaire hart deed hier toch even zeer 😉

   Aangezien je heel enthousiast bent over de bewerking van Het Achterhuis. Andere aanraders zijn Maus van Spiegelman en Persepolis van Satrapi! Dit zijn twee van de meer ‘bekendere’ graphic novels.

 3. Judith

  Zo gaaf dat je Nooit meer van Colleen Hoover vooruit mag lezen voor een quote op het boek. Mijn favoriete schrijfster op het moment, dus ik ben benieuwd wat jij van dit boek gaat vinden. 🙂

 4. Hester

  Ik ben heel benieuwd wat je van De Avonden gaat vinden!

 5. Malou | Blonde Blossom

  Ohh, je hebt echt lekker veel gelezen. Ik vind De Acht Bergen ook zo’n mooie cover hebben, die wil ik echt nog heel graag lezen! Het boek van stof lijkt me ook erg interessant, maar wel jammer dat het zo lang duurde voor je erin kwam. Ik beoordeel een boek trouwens ook altijd op de omslag hoor… Malou x

 6. VWillemse

  Bedankt voor de tip van De acht bergen 🙂
  Dit klinkt echt precies als een boek waar ik blij van word.
  En Haruki Murakami natuurlijk , altijd geweldig.
  Je houd ervan of juist helemaal niet geloof ik.
  Ik hoor duidelijk bij de fan’s

 7. Norma

  Colleen hoover lijkt me erg leuk. Dit is als boekenwurm één van min favorite post

 8. Johanne

  Heb een paar van deze boeken op mijn Goodreads lijstje staan, maar weet niet of ik er dit jaar aantoe kom. Heb al zoveel leesplannen! Heb onlangs Steeds leuker van Jelle gelezen en ik vond ‘m…wel leuk. Heel fijn, simpel en duidelijk geschreven, maar ik kon me niet in alle ‘oplossingen’ vinden. Maar goed, da’s wellicht ook logisch, want we vinden ons leven ieder op onze eigen manier leuk!

 9. Merel

  Ik kom heeel moeilijk door Boek van Stof en heb hem na 70 pagina’s laten liggen, misschien ga ik er nu toch mee door! Ik heb alleen nog een enorme nog-te-lezen stapel..
  Ik denk dat je de komende tijd voorzien ben, maar ’54 minuten’ of ‘this is where it ends’ (engelse vertaling) van Marieke Nijkamp is enorm aangrijpend en zul je zeker een mooi boek vinden. Dit gaat over een school shooting in Amerika.

 10. Ingrid

  Leuk lijstje! Ik heb de afgelopen weken nog niet zo heel veel tijd gehad om te lezen, maar ik ben nu weer begonnen in een boek van Haruki Murakami en dat weet me dusdanig te boeien dat ik er speciaal tijd voor vrij maak! 🙂

  Bij de eerste drie boeken staat bij de foto wel telkens dat het Anne Frank – Het Achterhuis (stripverhaal) is 🙂

 11. rachel

  je weet meis ik lees niet maar anne frank…dat boek heb ik wel tig keer gelezen vroeger!! of ik het stripverhaal leuk gaat vinden….zal ik even moeten bekijken

 12. Evi

  Ik ben echt wel benieuwd naar deze versie van het achterhuis. Ik hou van het verhaal. Het is wel een erg verhaal, maar het geeft zo’n mooie en echte kijk op de wereld van toen. Nu het dus in stripverhaal is, is dit weer een totaal nieuwe manier van het verhaal te beleven. Deze staat zeker op mijn verlanglijstje.

 13. Maaike

  Ik heb Sapiens net in huis. Ik ben 2018 niet lekker begonnen. Maar 1 boek uitgelezen in januari: The Miniaturist van Jessie Burton. Helaas was dat boek niet heel boeiend waardoor ik niet vooruit kwam. Nu al bijna het tweede boek van februari uit en vandaag begint een week vakantie en hoop ik veel te kunnen lezen.

 14. Bibi

  Klinkt goed allemaal. ‘Het einde van de eenzaamheid’ zou ik je aanraden, die vond ik erg mooi.

  Tipje: ‘Anne Frank – het achterhuis, het stripverhaal’ staat op een aantal plekken in dit artikel waar het volgens mij niet hoort. Misschien iets met knippen en plakken mis gegaan?

 15. Jantine

  Oeh De Avonden van Reve vond ik een erg bijzonder boek. Weet nou niet zo goed of ik hem wel of niet goed vond, ben heel benieuwd wat jij vindt! Ik zie de vader in het verhaal nog wel zo voor de kachel zitten, misschien een goed teken? Haha!

  Oh en op mijn telefoon staat de link naar het stripboek van Anne Frank ook bij de eerste paar andere boeken!

 16. Marije

  Mooi lijstje boeken weer.

  Ben erg benieuwd naar de strip variant van Anne Frank

 17. Daniëlle

  Leuke tips weer. Ik heb er een aantal opgeslagen!

 18. Kirsty

  Grappig dat jij juist in moest komen bij The Book of Dust, ik heb die in het Engels gelezen en zat er meteen wel goed in. De stripversie van Het Achterhuis klinkt trouwens wel interessant.