Boeken van februari 2018 deel 2

Vorige week deelde ik de eerste zes boeken die ik in februari las, vandaag behandel ik de volgende zes! Van Hersenschimmen van Bernlef tot Careergasm en Homo Deus.

Leestijd

Lees hier de blogpost met de eerste zes boeken van februari 2018. 

In deze blogpost heb ik gekregen van de uitgeverij: Homo Deus, De vrouw in het raam, Verdwaaltijd en Careergasm. Ik heb Hersenschimmen via Kobo Plus gelezen. BAT 2.0 kocht ik.

Yuval Noah Harari - Homo Deus

Op onnavolgbare wijze beschrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Hij stelt fundamentele vragen: Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? Wat voor sociale gevolgen zal deze tweedeling hebben? Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen, anders hebben we geen invloed op de koers van onze toekomst. Dit is de volgende stap in onze evolutie. Dit is Homo Deus. Met een voorwoord van Bas Heijne.

Over Sapiens van Yuval Noah Harari was ik mateloos enthousiast en ik was er zó door verrast! In dit overzicht kan je lezen wat ik er precies van vond. Homo Deus kan je zien als het ‘vervolg’ op Sapiens. Behandelt Sapiens de geschiedenis van de mensheid, gaat Homo Deus meer over de toekomst. Ik vind Homo Deus minstens zo leuk en interessant als Sapiens. Er worden af en toe stukjes geschiedenis behandeld (om een compleet beeld van een situatie te scheppen), maar er wordt vooral vooruitgekeken. Hoe zit het met onsterfelijkheid, wat is er mogelijk met alle data die we hebben en die verzameld wordt (of kan worden), ziektes, oorlogen, het klimaat, hoe ‘goed’ hebben we het eigenlijk? Interessant, spannend en soms ook best beangstigend. Regelmatig was ik verrast door inzichten en onderzoeken en dat vond ik wéér heel erg leuk. Ik zag dat deze zomer weer een boek van hem uitkomt (21 lessons for the 21st century) en die ga ik zeker ook lezen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

A. J. Finn - De vrouw in het raam

Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.

Vanaf pagina één ben je huisgenoot van Anna. Het huis kom je niet uit, want Anna heeft pleinvrees. Ze is altijd binnen, ze is vreselijk alcoholverslaafd en ze vult haar dagen met online coachingsessies en het begluren van de buren.

Door die buren is ze een beetje geobsedeerd. Tja, wat moet je ook anders als je je huis nooit uitkomt. Wanneer ze tijdens zo’n gluursessie iets vreselijks ziet gebeuren aan de overkant, raakt ze in paniek. Zag ze goed wat er gebeurde? Anna gaat ermee aan de haal en alles wordt steeds onduidelijker. Wordt ze gek? Of lijkt dat alleen maar zo? Als lezer is dit onduidelijk, maar voor Anna zelf ook. Realiteit kan niet meer goed onderscheiden worden van fantasie.

Dit boek is retespannend. En verrassend. Achteraf dacht ik: wat een warrig verhaal. Maar als je het leest lijkt het een heel duidelijk geheel. Totdat dat het niet is. Klinkt raar, is het ook. Als je van spannende boeken houdt: lezen. Maar eigenlijk ook als je niet van spannende boeken houdt. Deze is gewoon heel goed.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Grisha Stewart - BAT 2.0

B.A.T. voor angstig, gefrustreerd en agressief gedrag bij honden

Grisha Stewart is de grond­legger van Ahimsa Dog Training in Seattle. Ze werkt met een team van meer dan tien men­sen en haar honden­school heeft vele prij­zen ge­won­nen, waar­onder Beste van Seattle en Beste van het westelijk deel van de staat Washington. Grisha is wis­kun­dige van origine en ze is door haar pas­sie voor hon­den uit­ge­groeid tot inter­natio­naal bekend instruc­teur en veel­gevraagd spre­ker.

Er zijn nog steeds veel mensen die de dominantietheorie aanhangen en hebben geleerd dat je je hond af en toe ‘flink moet aanpakken’, ‘moet laten zien wie de baas is’ en / of ‘honden het onderling maar moeten laten uitzoeken’ en dat dus met de beste bedoelingen doen.

Plasman Vertalingen / Uitgeverij streeft ernaar boeken uit te geven waarin andere inzichten naar voren komen. Het principe van geweldloosheid spreekt ons zeer aan en om die reden brengen we in 2017 een tweede boek van de hand van Grisha Stewart uit.

Op Instagram raadde iemand me dit boek aan, en na wat meer te lezen over Grisha Stewart besloot ik het boek te bestellen. Grisha heeft jarenlange ervaring met honden en heeft haar eigen ‘opleidingsmethode’: BAT. Bat staat voor Behavior Adjustment Training. Het boek focust op honden met gedragsproblemen, van angstige en gefrustreerde tot agressieve problemen. Het boek staat vol met enorm veel uitleg, veel situaties, veel illustraties om je hond beter te begrijpen en beter met hem/haar te werken. Alles is vanuit positiviteit: niet straffen, maar belonen.
Voor mij is het boek enorm leerzaam geweest, maar ook wel erg véél. Er staan zóveel dingen in die je als hondenbezitter bijna niet zelf kan toepassen. Het is gewoon teveel. Ik heb een aantal dingen meegenomen uit BAT 2.0, en heb er zeker veel door geleerd, maar ik heb besloten dat ik op hondencursus met Kees aan de slag ga, en niet zomaar alles (misschien wel verkeerd) ga overnemen uit een boek.

Klik hier voor het fysieke boek.

Kathy Mathys - Verdwaaltijd

Marcia, pas gescheiden, dwaalt door Brussel op zoek naar een nieuw territorium. Ze begint een relatie met een Amerikaanse schrijver die werkt aan een memoir over zijn verdwenen ex. David laat weinig los over zijn verleden en Marcia wordt steeds nieuwsgieriger naar de vrouw. Emma, Marcia’s beste vriendin, keert terug naar haar geboortedorp, waar ze poseert voor een jonge kunstenaar. Ze heeft de plek niet meer bezocht sinds ze haar ouders en zus verloor en vraagt zich af wat er nog rest van haar oude leven.

Verdwaaltijd is een meeslepende en sfeervolle roman die de lezer meevoert van de Brusselse straten tot in de woestijnen en de redwoodwouden van Californië. Het is een verhaal over obsessie, over het verlangen om te verdwijnen en over hoe landschappen ons vormen.

Verdwaaltijd is een verhaal waar ik zelf een beetje in verdwaalde. In het hele boek is verdwalen en rondzwerven een terugkerend thema. Je leest vier verschillende verhaallijnen, met elk hun eigen issues op dit vlak. Voor mij was het vrij warrig. Ik had lang de tijd nodig om de verschillen tussen de verschillende karakters te ontdekken – ik was telkens in de war tussen Marcia en Emma – en het duurde heel lang voordat ik de clou van het verhaal te pakken kreeg. Ik weet eigenlijk niet eens zeker of ik hem überhaupt wel begrepen heb. Ik was eigenlijk blij toen ik Verdwaaltijd uit had, maar ook teleurgesteld omdat ik met veel vraagtekens bleef zitten. Soms is dat leuk, maar deze keer was het onbevredigend.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

J. Bernlef - Hersenschimmen

J. Bernlef – Hersenschimmen

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. ‘Achter me in de deuropening staat een vrouw. Haar bruine haar valt met een lok schuin naar rechts over haar voorhoofd. […] Ze houdt me in de gaten.’ Meer nog dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een overmijdelijk tragisch einde.

Op de middelbare school las ik voor mijn literatuurlijst Hersenschimmen van Bernlef. Toen ik met een vriendin aan het appen was over onze favoriete boeken, begon zij over Hersenschimmen. Sommigen van jullie noemden dit boek de laatste tijd ook al eens, dus ik besloot het te herlezen. Het is een in- en intriest verhaal over een man die langzaam wegzakt in zijn dementie. In het begin heeft Maarten nog helder door dat hij dingen vergeet. Kleine dingen, bijvoorbeeld dat het weekend is in plaats van doordeweeks. Naarmate de tijd vordert heeft hij steeds minder zelf door dat hij steeds minder begrijpt van wat er om hem heen en met hem gebeurt. Het is mooi geschreven, met in het begin volzinnen met volwassen woorden, die naar het einde steeds korter, simpeler en lastiger te begrijpen worden.
Heel verdrietig, maar zo mooi opgeschreven, vanuit Maarten zelf.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Sarah Vermunt - Careergasm

No-nonsenseadvies voor mensen die iets willen veranderen op werkgebied.

Wat is een careergasm? Voelt dat net zo goed als het klinkt?
Jazeker.

Een careergasm krijg je als je werk goed voelt. Echt goed. Zoals een Marvin Gaye-liedje. Alsof jij en je baan voor elkaar gemaakt zijn.

Maar hoe krijg je je mojo terug als je vastzit in een liefdeloze relatie met je baan? In Careergasm laat Sarah Vermunt je precies zien hoe je dat doet. Het is speciaal voor mensen die een andere baan zoeken, of die wat willen veranderen in hun
huidige baan. Grappig, praktisch en liefdevol: dit boek voelt tegelijkertijd als een warm bad en een schop onder je kont.

Het is tijd om je goed te voelen.

Wat is Careergasm een leuk en vooral nuttig boek! Sarah helpt je je werk eens even goed onder de loep te nemen. Of je nu een totale carrièreswitch wilt maken of dat je wat dingen in je huidige (manier van) werk(en) wilt aanpassen, Careergasm is een goed handvat. Het staat vol ervaringen van Sarah en haar cliënten en er staan vrij veel opdrachten in. Zoals: schrijf eens op welke baantjes je allemaal in je leven hebt gehad en wat je er leuk aan vond. Wat vind je belangrijk aan een werkplek? Waar ben je goed in? Wat zijn dingen uit je werkleven waar je een hekel aan hebt, en wat vind je juist helemaal fantastisch? Waar wil ik meer van in mijn carrière? Careergasm helpt je op een speelse, leuke en vrolijke manier op een andere wijze naar je werk te kijken en de hele boel eens kritisch onder de loep te nemen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Februari was me wel weer een legendarische leesmaand. Ik heb genoten van alle boeken (oké, van de een wat meer dan van de andere). Mijn favorieten? Homo Deus, Hersenschimmen, De vrouw in het raam, Marsepeinen Vingers en Het Gordijn.

To be read in maart

Wat ik in maart ga lezen? Ik ben op dit moment bezig in ‘De wereld volgens Garp’ van John Irving. Daar ben ik al even mee bezig, maar het is dan ook een aardig dikke pil. Het is mijn eerste John Irving en deze lees ik door een tip van een van jullie! Het is een bizar verhaal, maar de schrijfstijl van Irving bevalt me wel, lekker raar. Er ligt nog een aardige stapel boeken op me te wachten (zoals altijd), en ik wil in maart sowieso lezen:

Wat was jouw favoriete boek van februari?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je producten via de link koopt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen enkele invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

16 reacties
 1. pib

  Ik heb dit boek gelezen en het heeft me zoveel begrip bijgebracht. Geweldig artikel!

 2. Mariëlle

  Wat een fijne lijst weer! Ben blij dat ik je aan de Irving heb gekregen, haha. Ik lees hem het allerliefst, al is het soms hard werken aan het begin.

  Heb je eigenlijk een grote boekenkast in je huis? En hoe deel jij die in? (Misschien een leuk idee voor een inspiratie-artikel!)

  Dan nog een tipje: de allerallermooiste boekenwinkel van Nederland is in Maastricht in een kerk. En je kan daar in de omgeving echt geweldig wielrennen. Ik ga jaarlijks een paar dagen om te fietsen en om een dag in die winkel te hangen, zie ik jou ook zo doen!

 3. Jard

  Hé ja, wat leuk. Ik heb ‘De avonden’ hier ook al een weekje liggen, maar het is me nog niet gelukt om er in te beginnen. Dat jij hem ook gaat lezen vormt wel een extra motivatie. 🙂
  Mijn favoriet van februari was ‘De ontdekking van de hemel’, ik heb echt genoten van dat boek.

 4. Donna

  Mijn favoriete boek was The Man in the High Castle van Philip K. Dick! Echt een prachtig boek.

 5. Lou

  Mooie lijst. Ik moet ook weer eens wat John Irving gaan herlezen, Garp stond bij mij op m’n literatuurlijst en vond ik toen al geweldig. Dus benieuwd hoe dat nu is met z’n andere boeken. En Hersenschimmen is geweldig inderdaad.

  Vraag: heb jij nog steeds een Kobo+ abo? Ik heb er sinds twee maanden een maar vind het aanbod wat armoedig als het gaat om literatuur. Voor heel veel moet ik alsnog betalen. Das op zich niet erg, maar ik ben dus benieuwd of ik de enige ben of misschien niet goed zoek 😉

  • Ingrid

   Ik heb mij kobo ook laatst opgezegd omdat ik voor te veel boeken nog moest betalen. Nu heb ik voor €3,99 per maand een abo bij bookchoice, dan krijg je van alles wat elke maand (8 boeken) en de boeken blijven je eigendom.

  • Sophie

   Hoi! Ik haak even in op je vraag. Op bol.com kun je zoeken op kobo plus ebooks. Deze boeken kun je alleen kopen icm je kobo plus abonnement. Hier staan geloof ik iets van 50.000 boeken op, daar zal vast wel iets leuks tussen staan ?

  • Luna

   Ik heb juist mijn abonnement verlengd, vanwege het enorme aanbod literaire romans 🙂 Ook valt het mij op dat er redelijk wat actuele titels toegevoegd worden. Dus ik kan niet zeggen dat ik het armoedig vind. Het is maar net wat je zoekt natuurlijk… Het kan natuurlijk ook zijn dat je in de verkeerde hoek zoekt. Ik zelf heb mijn zoekfilters op Bol ingesteld op Kobo Plus boeken en dan op Nederlands en als laatste een filter welke ebooks als laatste toegevoegd zijn aan het Kobo Plus assortiment.

 6. Marleen

  Bedankt weer voor de inspiratie! Heb mijn ‘nog te lezen’ lijstje weer aangevuld met de vrouw in het raam en hersenschimmen.

 7. ka

  Ik heb al eens wat gehoord van homo sapiens, maar je hebt me nog meer enthousiast gemaakt met homo deus.

  Wat ben jij een inspiratiebron, kon ik maar net zoveel lezen als jij!

  Ik ben the ” idiot brain” aan het lezen, misschien iets voor jou?

  Veel leesplezier de komende maand!

 8. Melody

  ‘Taal is zegmaar echt mijn ding’ is ook een geniaal boek. Echt een aanrader! Het leest ook heel makkelijk weg.

 9. Ilvy

  Weer erg leuk om te lezen.
  Kun je Homo deus ook los(/als eerste) lezen ?
  Of is het echt een vervolg op Sapiens en kun je die beter eerst lezen?

 10. Kirsty

  Leuk om te zien wat je allemaal hebt gelezen! Ik vind het zo knap dat je zoveel Nederlandse literatuur leest, ik lees zelf juist vooral veel in het Engels. Ik denk dat ik Elantris van Brandon Sanderson het leukste boek vind dat ik in februari heb gelezen.

 11. Hilde

  Hersenschimmen lijkt me een interessant boek, omdat ik werk met mensen die heel jong dementie kregen. In en in triest..

 12. Ingrid

  Ik heb onlangs een abonnement bij bookchoice afgesloten en krijg nu maandelijks 8 boeken die ik kan lezen (en die van mijzelf blijven) hierdoor lees ik boeken ik normaliter zelf misschien niet zou aanschaffen!
  Op jouw aanraden via instagram heb ik ‘de vrouw in het raam’ ook gekocht. Ik moet ‘m nog lezen, maar ben erg benieuwd! Op dit moment ben ik in deel 2 van 1Q84 bezig van Haruki Murakami. Hersenschimmen heb ik onlangs ook weer op mijn e-reader gezet, die wil ik al zo lang her-lezen. (haha heb nog zoveel wensen 😉 nu nog meer tijd 🙂 )