Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Boeken augustus & september 2022

Oeps, ik was helemaal vergeten om een update te doen over de boeken die ik in augustus las. Dus nu twee in een: de boeken van augustus en september 2022. Heel afwisselend, van fantasy tot waargebeurd verhaal.

Leestijd

Suzanne Collins - De Hongerspelen

Suzanne Collins – De Hongerspelen

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot…

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?

Dit boek wilde ik al jaren eens lezen, en de dwarsligger met daarin de drie boeken compact bij elkaar lag al een héle tijd klaar. Op vakantie nam ik hem mee en heb ik er echt van gesmuld. Het eerste boek vond ik heerlijk en ik zat er meteen lekker in. Heerlijk zo’n fantasywereld, waar ik me meteen goed in kon verplaatsen. Écht lekker spannend, met toffe wendingen die ik niet zag aankomen. Een echte pageturner waar ik van genoten heb.

Suzanne Collins - Vlammen

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena komt. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldenrol in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.

Als president Snow haar persoonlijk verantwoordelijk stelt voor het temperen van de onrust, raakt Katniss verstrikt in een angstaanjagend politiek web. Om iedereen van wie ze houdt te beschermen, moet ze de wereld ervan overtuigen dat haar gedeelde overwinning geen daad van rebellie, maar van ware liefde voor Peeta was. Maar Katniss beseft niet alleen dat haar hart eigenlijk aan iemand anders toebehoort, ze begint ook te twijfelen of ze het vuur van de revolutie wel wil doven…

Meteen na deel 1 ging ik door met deel 2. Net weer even een andere setting (buiten de Spelen, maar in het District), maar minstens zo spannend en vermakelijk om te lezen.

George Orwell - 1984

George Orwell – 1984

Het is 1984. Winston Smith woont alleen in Londen. Hij is een geheime rebel die probeert te ontsnappen aan de Partij: het dodelijke dictatorschap onder leiding van Big Brother. Winston droomt van vrijheid, liefde en vrede; alles wat verboden is. Zijn daad van verzet zal zijn dood betekenen – maar zijn moed is onwankelbaar. Hij riskeert alles in zijn wanhopige zoektocht naar de waarheid en menselijkheid die hij vroeger kende. Het verhaal van Winstons rebellie, en zijn behoefte om anderen lief te hebben, onthult de kracht van de menselijke geest tegen de donkerste kanten van de menselijke natuur.

Deze luisterervaring is een meeslepende hervertelling van de originele roman.

Bij Storytel luisterde ik 1984 van George Orwell. Dit is niet een luisterboek, maar een hoorspel, dus met meer ‘geluidseffecten’ en stemacteurs in plaats van een voorlezer. Geweldig om te beseffen dat dit boek in 1949 gepubliceerd werd, wat een visionair. Angstaanjagend verhaal wat nog een stuk enger wordt doordat het een hoorspel is. Enige minpunt vond ik de hoofdrolspeler die het hele boek door nogal ‘hijgerig’ is en dat vond ik op de helft wel irritant worden.

Meld je via deze link aan om Storytel 30 dagen gratis uit te proberen. Ik krijg hiervoor een vergoeding.

Cheryl Strayed - Wild

Cheryl Strayed – Wild

Wild is het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt! Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt: het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1.700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit. Op haar zesentwintigste neemt Cheryl Strayed haar meest impulsieve beslissing ooit: ze begint aan een voettocht van 1.700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht die haar leven voorgoed zou veranderen.

Fantastisch verhaal. Ik lees de laatste tijd vaker boeken over wandelaars en wandeltochten en dit verhaal kende ik, maar had ik (geloof ik) nog niet eerder gelezen. Wel eens de film gezien, jaren geleden. Ik vond dit geweldig om te lezen omdat het niet alleen gaat over het wandelen, maar juist om het verleden van Cheryl en shit waar ze nog mee rondloopt (letterlijk en figuurlijk).

Als je (een van) de boeken via de links bestelt, krijg ik daarvoor een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.