Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

De beste tips van Structuurjunkie Masterclass deelnemers

Zoals je weet, geef ik Structuurjunkie Masterclasses. Ik geef dan heel veel tips op het gebied van planning en productiviteit, maar het allermooiste is nog dat de deelnemers elkaar heel erg veel leren. Vandaag: deel 1 van de beste tips van Structuurjunkie Masterclass deelnemers.

Leestijd

Moet ik dit nu doen?

Als je veel op je bordje hebt, en van voren niet meer weet dat je van achteren leeft, stel jezelf de vraag ‘moet ik dit nu doen?’. Dit klinkt heel voor de hand liggend, maar je kan deze vraag op drie manieren stellen.
MOET ik dit nu doen? – Moet ik dit überhaupt doen? Is het een taak die echt nodig is? Wat gebeurt er als ik het niet doe? Ik bedenk wel eens taken die ik later gewoon helemaal achterwege laat, omdat ik toch bedenk dat ik het niet wil, kan of moet doen.
Moet IK dit nu doen? – Ben ik wel degene die dit varkentje (per se) moet wassen? Kan een collega het overnemen? Kan de stagiaire het doen? Kan ik hulp vragen op een of andere manier? Als ik heel druk ben, kan hulp vragen de oplossing zijn. En stel dat ik het huishouden, boodschappen of koken op mijn lijstje heb staan, kan ik hulp vragen aan Willem, of mijn moeder.
Moet ik dit NU doen? – Moet dit per se op dit moment? Kan het op een ander moment? Natuurlijk moet je niet gaan uitstellen, maar sommige dingen kunnen echt wel later.

Door deze tip stel ik mezelf deze vraag veel vaker. Het kan enorm veel lucht en ruimte in je hoofd en je planning geven als je deze vraag op drie manieren aan jezelf stelt.

'Ik hoef maar vijf minuten'

Met een taak beginnen kan heel lastig zijn, zeker als je er tegenop ziet. Een deelnemer gaf de briljante tip dat zij in dit geval zichzelf de opdracht geeft maar vijf minuten met de taak te beginnen. Want wat er dan gebeurt, is wat je wilt: je bent dan toch bezig, dus dan ga je gewoon door. Terwijl het beginnen veel makkelijker is omdat je weet dat je het maar vijf minuten hoeft te doen van jezelf. Als je eenmaal bezig bent, zit je sneller in de flow en ga je lekker verder. Een briljante tip voor elk lastig klusje, ook bijvoorbeeld voor stofzuigen of sporten. Dan stop je echt niet na vijf minuten.

De app 'forest'

In de Structuurjunkie Masterclass hebben we het veel over focussen en werken zonder afleiding. Een deelnemer tipte de app ‘Forest’, dit is ook een extensie voor Google Chrome. In deze app plant je een zaadje voor een boom. Als jij vervolgens 25 minuten gefocust werkt (en niet je telefoon pakt), groeit de boom. Als het je niet lukt, gaat de boom dood. Vervolgens kan je een heel bos bij elkaar werken. Een grappig en schattige manier om gefocuster te werken.

Een 'planmoment' met het gezin

Veel vrouwen die meedoen aan de Structuurjunkie Masterclass hebben een gezin. Een moeder kwam met deze supertip: elke week plant zij een moment in om samen met man en kinderen even de planning voor de komende week door te nemen. De agenda of planner komt er bij en samen wordt gekeken naar wat er allemaal voor de deur staat. Dit hoeft niet lang te duren, maar geeft wel snel veel winst: je krijgt geen communicatiestoornissen meer (‘Huh, ben jij er vanavond niet?’) en je weet waar je aan toe bent. Dit kan je natuurlijk ook alleen met je partner doen.

Een 'ik-dag' inplannen

Het gaat bij de masterclasses niet alleen om productiever en effectiever te werken, maar ook om tijd voor jezelf maken en dingen te doen die je leuk vindt. Een deelnemer plant een keer in de zoveel tijd een dag voor zichzelf in, zij noemde dit een ‘Els-dag’. Er gaat dan een grote streep door de agenda en ze doet die dag alleen dingen waar ze zin in heeft. Wat een fantastisch idee is dit! Want ook al zijn we vrij of hebben we weekend, we doen vaak nog wel dingen waar we helemaal geen zin in hebben, of dingen die gewoon ‘moeten’. Op zo’n ik-dag hoeft dat dus allemaal niet. Ik ga er meteen een plannen.

'Big Magic' van Elizabeth Gilbert

Nig Magic

Het boek ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert kwam ook als tip naar voren bij de laatste Structuurjunkie Masterclass. Dit boek gaat helemaal over creativiteit en hoe je hiermee aan de slag kan. Ook focust het op manier om af te wijken van ‘hoe het hoort’. Ik heb het boek meteen op mijn e-reader gezet, het sprak mij enorm aan! Ik houd van dit soort tips.

 

Gezin? Eerder opstaan om je doelen waar te maken

Dit is een tip die ik zelf vaak geef, maar vaak stuit ik op weerstand van jonge moeders. Maar júist een jonge moeder kwam met deze tip tijdens een masterclass. Zij vind een uur eerder opstaan, voordat de rest van het gezin wakker word, de beste manier om tijd vrij te maken om aan je dromen en doelen te werken. Zij deed dit een keer in de week om even een uur of twee ongestoord aan haar plannen te kunnen werken.

Op dit moment staat er geen nieuwe Structuurjunkie Masterclass in de planning, maar ik heb wel plannen voor een Masterclass in september in Eindhoven. Ik houd je op de hoogte! Leuke locaties zijn van harte welkom.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.