‘Beginnen’ met lezen & leesgewoontes

Ik ben een enorme boekenwurm en lees graag en veel. Daar schrijf ik regelmatig over en ik deel het ook veel op social media, bijvoorbeeld op instagram stories. Laatst kreeg ik daar een paar keer de vraag: hoe begin je nu eigenlijk met lezen als je nooit leest? Hoe vind je leuke boeken? Hoe kost lezen niet je hele maandsalaris? Hoe lees je meer? Daar ga ik het vandaag met je over hebben.

Leestijd

Beginnen met lezen, waarom dan?

Niet lezen: ik kan het me niet voorstellen! Sinds dat ik kan lezen, lees ik veel boeken. Als kind deed ik dat en dat doe ik nu nog steeds. Dit jaar lees ik de meeste boeken ooit, op het moment van schrijven 85. Maar er zijn ook zeker periodes in mijn leven geweest dat ik minder of zelfs nauwelijks las. Als ik daaraan terugdenk word ik heel verdrietig kan ik me wel verplaatsen in het feit dat er mensen zijn die geen boeken lezen. Er is ook zoveel ander leuks te doen: films en series, tijdschriften, social media, YouTube – je hoeft echt niet te lezen om je te vermaken in het leven anno 2017. Je hebt ook wel een bepaalde mate van concentratie en rust nodig om lekker een boek te kunnen lezen. Mijn moeder bijvoorbeeld, die leest nooit. Wil ze ook niet. Na twee minuten is ze al met haar hoofd ergens anders. Zij is liever ‘bezig’ met iets. Maar goed, ze kan dan ook écht niet stilzitten – heb ik helemaal geen problemen mee, met stilzitten 😉

De berichtjes die ik kreeg waren van mensen die wel heel graag willen lezen, maar die niet weten waar te beginnen. Omdat ze nooit in een boek komen, omdat ze zich niet kunnen concentreren, omdat ze niet stil kunnen zitten – om zoveel verschillende redenen. Ik zal nooit iemand opdringen te gaan lezen (al wil ik je best overtuigen waarom het zo prettig is), maar als deze vragen worden gesteld, ben ik blij te helpen.

Maar waarom zou je dan überhaupt willen lezen? Ik kan me geen leven zonder boeken voorstellen. Voor mij is het simpelweg de ultieme manier om te ontspannen. Geef mij een goed boek en ik ben uren zoet. Ik relax compleet en zit totaal in mijn eigen wereld. Voor mij is dat reden nummer één om te lezen. Bij series en films dwaal ik snel af, bij boeken heb ik dat veel minder. Ook vind ik het leuk om te leren. Het liefst lees ik romans, in ieder geval verhalen, maar het is ook erg fijn om mezelf af en toe te nieuwe dingen te leren. Dus lees ik soms over dingen als body positivity, psychologie of over onderwerpen die me aanspreken zoals wijn of milieu. Het inspireert me soms, ik kan ontroerd raken door een mooi verhaal of door mooie passages. En: het kan overal, het hoeft niet duur te zijn, het is leuk om over boeken te praten en je leert ervan, ook als je romans leest. Daarnaast schijn je er ook empathischer en creatiever van te worden, ook mooi meegenomen.

Ik schreef eerder al over tips om meer te lezen. Het artikel dat je nu leest is echt bedoeld voor mensen die nauwelijks tot niet lezen, maar dit wel graag (wat vaker willen).

Tip 1: Vind leuke boeken

Dit klinkt zo simpel, maar is het niet per se. Vind maar eens een boek dat je meteen aanspreekt als je niet (zoveel) leest. Oef, er zijn zóveel boeken, hoe maak je daar nou een keuze in? Het kan compleet demotiveren als je een boek hebt waar je niet meteen door gegrepen voelt, waar je je doorheen moet worstelen, waar je tegenop ziet om weer op te pakken. Nu worstel ik mezelf soms wel door een boek heen omdat ik hem per se wil lezen (vooral bij bijvoorbeeld Nederlandse klassiekers, die wil ik dan per se gelezen hebben), maar lezen moet léuk zijn en vooral als je lezen nog iets lastigs vindt (maar wel graag wilt. Als je het echt niet wilt, moet je het gewoon niet doen, hoor).

Dus: vind om te beginnen maar eens een boek dat je gewoon van begin tot eind met plezier wilt lezen. Dat is dus gewoon best wel moeilijk. Zoek een boek dat laagdrempelig is, maar wel een pakkende verhaallijn heeft waardoor je verder wilt lezen. Persoonlijk vind ik de boeken van Lisette Jonkman en Chantal van Gastel érg leuke, vrolijke verhalen schrijven die je graag verder wilt lezen. Toen ik ‘begon met veel lezen’ las ik vooral chicklit. Vrolijke, laagdrempelige boeken. Ik vind zelf ook een aantal boeken van Haruki Murakami uitermate geschikt om mee te beginnen, zoals Spoetnikliefde. Of juist de hele Harry Potter reeks? Ben je meteen eventjes zoet. Je kan ook Young Adult boeken overwegen, in dit genre zitten ook zoveel toffe boeken.
Maar dit zijn mijn tips, vraag eens mensen om je heen wat zij goede boeken vinden om mee te beginnen.

Als je gewoon begint, ga je vanzelf merken welke boeken je aanspreken en wat je leuk vindt. Ik ben zelf gek op Goodreads, daar vind je vaak goede tips naar aanleiding van wat je al gelezen hebt. Of ga gewoon eens door de boekhandel struinen, op die manier vind je ook zoveel boeken die je anders niet zo snel zou hebben gekocht! Ik vind dat zelf leuk, ik kom dan vaker thuis met iets wat ik in een online shop niet zo snel gekozen zou hebben.

Enne, laat je niet afschrikken door boeksnobs die je alleen een echte lezer vinden als je alleen Tolstoj, Mulisch en Reve leest. Als je leest, ben je een lezer. Punt. Lezen moet leuk zijn en als jij Tolstoj, Mulisch en Reve niet leuk vindt, lees je ze lekker niet.

Tip 2: oefen met lezen

Dit klinkt misschien suf, maar ik ken het van mijn moeder en van vrienden: als je nooit leest, is het niet voor te stellen dat iemand een uur achter elkaar ongestoord verdiept is in een verhaal. Het is toch een bepaalde ‘concentratiespier’ die je moet trainen! Misschien is het net zoals met mediteren: dat kan je niet van de een op de andere dag een halfuur achter elkaar. In de periodes in mijn leven dat ik weinig las, vond ik het ook erg lastig om me langer dan vijf minuten op een boek te concentreren. Hier een aantal tips om die aandachtsspanne te rekken:

 1. Begin kort en laagdrempelig. Pak dat ene leuke boek en ga eerst maar eens vijf minuten lezen. Zet je telefoon uit of op stil, zorg dat je geen afleiding hebt. Doe dit eerst maar eens elke dag. Misschien elke dag een paar keer? Het is maar net hoe makkelijk het je afgaat. Je kan ook ‘leesmomenten’ inlassen, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, of wanneer je in de trein zit.
 2. Bouw dit simpelweg op. Gaat dit superlekker? Dan ga je over naar tien minuten. Doe dit dan elke dag.
 3. Zo kan je proberen elke keer wat langer te lezen. Het klinkt heel simpel, maar het is gewoon een manier om je aandacht te trainen.
 4. Wil je echt eens een hele middag lezen? Ik vind dat dus echt ultiem. Zorg er dan voor dat je weinig afleiding hebt (zoals je telefoon of social media) en dat je weinig hoeft.

Vergeet niet dat het niet raar is om afgeleid te raken, of om even wat anders te willen doen. Er zijn dagen dat ik de hele dag lees, maar dan ben ik echt niet acht uur achter elkaar non-stop aan het lezen. Ik neem ook pauze, zet koffie, pak wat te eten, maak een wandelingetje. Ik denk dat ik maximaal een uur achter elkaar echt geconcentreerd kan lezen. Dan neem ik altijd een kleine pauze.

Tip 3: creëer 'leesgewoontes'

In mijn artikel waarin ik tips geef om meer en vaker te lezen merk je al dat ik heel veel ‘gewoontes’ heb rondom lezen. Mede daardoor lees ik ook zoveel. Als ik niet lees, is er iets aan de hand. Ik lees gewoon altijd en overal. Dat komt doordat het voor mij allemaal gewoontes zijn. En die kan je jezelf aanleren! Op die manier gaat lezen meer een normaal onderdeel van je dag worden. Een aantal ideeën:

 • Zorg dat je je boek altijd bij je hebt. Ik heb áltijd mijn boek of e-reader in mijn tas. Zo kan ik altijd op een verloren moment even lezen. Op van die momenten dat je normaal gesproken je telefoon pakt, kan je ook een paar pagina’s verderkomen in je boek.
 • Lees voor het slapengaan ’s avonds een half uurtje. Het is sowieso prettig om voordat je gaat slapen even niet meer naar schermen te kijken, zoals je televisie of telefoon. En het is gewoon zo’n rustig moment. Ik lees het allerliefst in bed.
 • Lees als je aan het reizen bent. Zit je regelmatig in de trein, bus of tram? Wat doe je dan normaal gesproken, op je telefoon random dingen doen? Ga lekker lezen. Het zal in het begin misschien wennen zijn om je af te sluiten van al die geluiden om je heen, maar dat went van zelf.
 • Ik ontbijt meestal alleen en dan lees ik áltijd. Het is een fijne manier om de dag zonder de hectiek van social media te beginnen en ik vind eten en lezen een gouden combinatie.
 • Kijk je normaal elke avond een paar uur televisie? Schrap daar een (half) uurtje van en LEES.

Je merkt het wel: er zijn zoveel manieren om lezen in je dag te verweven. Kies een manier, of meerdere manieren, die bij jou past. Als jij altijd in gezelschap ontbijt of als je ’s avonds al nooit televisie kijkt maar juist druk in de weer bent, zijn de bovenstaande tips niet per se van toepassing. Bedenk zelf eens wat voor leesgewoontes je zou willen ontwikkelen.

Tip 4: Maak van lezen een hobby

En daarmee bedoel ik: praat erover met andere boekenliefhebbers, ga eventueel bij een (online) leesclub, word lid van de bibliotheek, meld je aan bij Goodreads, volg boekenblogs – het is leuk om je ervaringen te delen en ervaringen van anderen mee te krijgen. Op die manier krijg je ook een heleboel boekentips waar je wat mee kan!

Tip 5: Word niet arm

Lezen kan een dure hobby zijn. Ik besteed al sinds ik kan lezen veel geld aan boeken – en nooit heb ik er spijt van. Stel, een boek is vijftien euro, en ik lees daar zeven uur met plezier in, dan is dat iets meer dan twee euro per uur. Dat is toch niks voor al dat leesgenot? Daarnaast: bedenk je hoe de ziel en zaligheid van een schrijver in dat boek zit. Elke keer als ik een boek koop, weet ik dat ik de schrijver en de boekhandel steun (mits ik het boek natuurlijk ook daadwerkelijk in de boekhandel koop). Het schrijversbestaan is niet vanzelfsprekend, dus ik steun deze creatievelingen graag.

Maar: je hoeft niet per se arm te worden als je veel leest. Als ik álle boeken die ik lees fysiek voor het volle pond zou kopen, zou ik per jaar zo’n €1500 – €2000 per jaar kwijt zijn. En dat ben ik niet, want ik heb een paar trucjes om toch mega veel te lezen en niet dat bedrag neer te leggen:

 • Voor de hand liggend: de bibliotheek! Ik moet zeggen dat ik geen lid ben van de bieb. Ik zit er wel aan te denken, omdat ik gewoon zó graag lees. Wat me tegenhoudt is dat ik het toch een vies idee vind dat zoveel mensen vóór mij al die pagina’s van dat boek met hun vieze handen hebben aangeraakt… Ja, verklaar me maar voor gek. Ik lees graag een smetteloos nieuw boek. Dus, ik ben nog in dubio. Een biebpas in Zwolle kost €57,50 per jaar, en daarmee kan je per vier weken vijftien verschillende boeken lenen. Ook e-books! Nu ik me er in verdiep denk ik tóch dat ik lid ga worden…
 • Een e-reader. Naast dat het erg handig is (lees: honderden boeken meenemen en het weegt praktisch niks, ook leest het prettig), zijn e-books ook vaak veel goedkoper dan fysieke boeken. Meestal scheelt het wel de helft. En ik wil toch alleen de boeken die ik echt waanzinnig vond fysiek in de kast hebben staan, dus ik vind dat prima. Ik gebruik nu zo’n anderhalf jaar een Kobo H2O en die bevalt erg goed.
 • Kobo Plus. Met dit abonnement kan je voor €10 per maand onbeperkt e-books lezen. Natuurlijk niet alle e-books die er zijn, maar de keuze is écht reuze. Ik lees enorm veel e-books via Kobo Plus.
 • Cadeau vragen. Als ik jarig ben, vraag ik meestal boeken of boekenbonnen.
 • Lenen. Ik heb genoeg vriend(inn)en en familie die graag lezen en graag (uit)lenen.

Nu heb ik het grote geluk dat ik van steeds meer uitgeverijen boeken of e-books opgestuurd krijg, wat een genot is dat. Daar ben ik echt zo blij mee!

Tip 5: Geniet ervan

Dit is gewoon het belangrijkste: heb er plezier in. Het kan nog steeds dat je na het proberen van al deze tips met moeite een boek oppakt om te gaan lezen. Misschien is het dan gewoon niks voor jou, of misschien moet je gewoon een ander boek proberen. Ga er lekker relaxed mee om en ontdek of lezen een nieuwe hobby kan worden. Zo niet, dan ga je toch gewoon wat anders doen?

Als je het wél leuk en fijn gaat vinden: wat heerlijk! Geniet ervan. Ik gun je het plezier van lezen. Als jij nog tips of ervaringen wilt delen, doe dat dan bij de comments hieronder. Dankjewel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

48 reacties
 1. Marit

  Ik ben ook een fan van lezen, maar heb er de laatste tijd veel te weinig tijd voor gehad. Kan ik oprecht verdrietig van worden. In januari had ik mijn Goodreads doel op 12 boeken in een jaar gesteld en dacht dat ik dit makkelijk zou halen. Zit nu pas op 3 boeken.. Ook omdat ik opeens een baan heb die veel tijd kost en daarna ook een nieuwe vriend heb. Moet gewoon opnieuw het ritme uitvinden om het lezen in te passen. Maar ik mis het echt oprecht!

 2. Anouk

  Ik koop mijn boeken altijd bij de kringloop! Meestal is een goed dik boek rond de 2,50. Vaak ga ik naar de kringloop bij de veerallee maar aan de Deventerweg zijn meer ‘leerboeken’ te vinden

 3. Sabine

  Hi!

  Als het mag zou ik je graag een tip willen geven. Loop de bibliotheek eens binnen met een lijstje van de boeken die je nog eens graag wil lezen. Nog voordat je een abo neemt.
  Ik ben fan van de bibliotheek (de boeken zijn over het algemeen ook héél netjes en niet vies 😉 ) echter zijn de boeken die ik graag wil lezen er niet of je moet ze reserveren. Dat is mijn ervaring in Zwolle.
  Persoonlijk vind ik dat minder prettig, maar misschien vind jij dat helemaal geen probleem!

  Groetjes!

 4. Janet

  Ik ben ook altijd een lezer geweest, “vroeger” haalde ik elke week 12 boeken en ik las ze allemaal. Het was een feestje, al die boeken in mn rugtasje en met mn moeder en mn zusje naar de bieb. Mijn zusje hield niet van lezen dus ik koos boeken voor haar die ik dan ook kon lezen.

  Nu heb ik al jaren een kobo en kon ik echt genieten van het lezen.

  Het afgelopen half jaar ben ik in een depressie beland en kon ik niet meer lezen. Ik kon niks meer. Heb nu storytel ontdekt, audioboeken.. ben niet echt een grote fan, maar het is een begin

  • Tamara

   Geef de moed niet op. Ik knok sinds 2 jaar tegen een depressie. Kon ook niet meer lezen. Maar sinds een paar maanden heb ik de lees flow weer volledig terug. Sterkte met de strijd

 5. Marije

  Ik vind lezen ook heerlijk, maar doe het ook minder vaak dan ik zou willen. Volgens mij komt dat bij mij door internet… vroeger bestonden er geen laptops, iPhones etc en als ik niets te doen had ging ik dus lezen. Nu is de verleiding voor mij erg groot om toch weer twitter, Instagram etc te checken ipv te gaan lezen. Internet lijkt op een of andere manier laagdrempeliger, terwijl ik van lezen meer ontspan. Stoor ik me echt aan! 🙁 Ben wel benieuwd of jij daar ook last van hebt -je baan heeft alles met internet te maken- en of het bij jou misschien ook deels een kwestie van discipline is om die dingen bewust aan de kant te schuiven?

 6. Ilvy

  Heerlijk! Voor mij is mijn concentratieboog tijdens het lezen van een boek meestal een goede graadmeter om te kijken hoe het met me gaat. Als ik moeite heb met het vasthouden van mijn concentratie tijdens het lezen ben ik onrustig, gespannen, vaak doordat ik net wat teveel van mezelf gevraagd heb.
  Dan is het juist zaak om weer wat vaker met een boek te gaan zitten en op die manier een rust moment voor mezelf in te lassen. En dan komt die verbeterde concentratie en het verminderde onrustige gevoel na een tijdje vanzelf weer 🙂
  De vicieuze cirkel van het leven zullen we maar zeggen hihi….

 7. Bir

  Misschien niet handig als je bibliotheekboeken al een beetje vies vindt, maar boeken uit de kringloper kosten ook bijna niks. In het kader van hergebruiken wel een hele goede! En het zal je verbazen hoeveel ‘nieuwe’ en ook recente boeken je er vindt. Leuk artikel!

 8. Emmy

  Ik lees echt heel erg veel en ik ben echt enorm fan van de bieb. Ook daar zijn mensen die je kunnen helpen aan een fijne aanrader, evenals in de boekhandel. Ik heb mijn niet-lezende zusje aan het lezen gekregen #trots. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel toffe boekenblogs die je kunnen helpen met inspiratie. En goodreads is inderdaad een fantastisch medium. De hoeveelheid boeken die ik dankzij andere gebruikers heb toegevoegd aan mijn wishlist is gigantisch.

  • Emmy

   Overigens geloof ik echt dat er voor iedereen een boek bestaat die hij of zij leuk zal vinden. 🙂

 9. Kirsten

  Ook al kan het niet op tegen het gevoel en de geur van een echt boek, maar de app Storytel ga ik steeds meer waarderen. Heerlijk om mer te wandelen, je huis op te ruimen of gewoonweg naar te luisteren in bed.

 10. Merel

  Ik probeer door jou ook meer te lezen. Je motiveert me echt! Vooral door de instagramposts denk ik steeds ‘ah ja lezen is ook eigenlijk heel erg leuk!’. Ik heb net van mijn salaris 3 nieuwe boeken gekocht. onder andere van Hendrik Groen waar ik erg benieuwd naar ben!

 11. Maaike

  Nog een tip, maar dan van de andere kant: volg Cynthia op goodreads, zien lezen doet lezen (in mijn geval dan…) ??

 12. Annelies

  Als boekblogger lees ik ook heel veel en graag. Ik kan veel geld uitgeven aan boeken, maar een koopje is altijd meegenomen. Mijn tips voor goedkope boeken zijn de kringwinkel (voor soms bijzondere vondsten), een abonnement bij Bookchoice (voor een selectie e-books en luisterboeken), de bibliotheek (voor boeken die ik wel wil lezen, maar niet wil hebben) en het Boekenfestijn (voor de koopjes!).

 13. Hanneke

  Joehoe, hier nog een boekenwurm!
  En een budgettip: wordt lid van Bookchoice.
  Je krijgt dan iedere maand 8 e-books voor maar 3 euro!
  Oké, ze spreken je vast niet altijd allemaal aan, maar al lees je maar de helft…. 4 boeken voor 3 euro is nog een schijntje.
  Je kunt de boeken downloaden als Epub, dus ze blijven ook voor altijd van jou.
  Vaak is het een mix van ongeveer 4 thrillers, 2 historische romans, 1 non-fictie en 1 literatuur.
  Ook kun je sinds kort alle boeken als luisterboek downloaden, dus mocht je lezen alsnog niks vinden, kun je altijd dat nog doen.

 14. Luna

  Ik ben zelf lid van Bliyoo, daar kan je naast digitaal lezen, ook boeken luisteren. Vooral voor het slapengaan -na een heftige/zware- dag vind ik luisteren fijn. Ik ben ontzettend dol op lezen geef mezelf graag mini-uitdagingen. Zo wil ik in november 8 boeken proberen te lezen. Ik hou van lezen, maar vind het ook leuk om andere lezers te inspireren, of juist niet-lezers te overtuigen om eens een boek te pakken.

 15. Syt

  Nog een tip om geld te besparen: koop tweedehands! Zeker Engelstalige boeken kun je echt voor een prikkie vinden. En in elke stad is wel een leuke tweedehands boekenwinkel, ondersteun je meteen de lokale ondernemers in plaats van megawinkels als bol 🙂

 16. Gerbrich

  Leuk artikel! Misschien voor jou niet dé tip, maar misschien voor andere lezers: de kringloop! Bij mijn kringloop in Amersfoort is het net een bibliotheek bijna, zoveel keuze! Ook zelfs boeken van 2017 voor 2 euro! Dat vond ik echt bizar toen ik daar achter kwam. Voor mij een uitkomst!

  • Linda

   Hier sluit ik me graag bij aan inderdaad!
   Bij onze kringloop zijn er ook vaak toffe boeken – vaak wel wat ouder – en dan meestal maar voor €1 of €2, echt zo fijn 🙂 Ik breng ze vaak weer terug of leen ze uit aan iemand zonder ze terug te vragen als ik ze uit heb, dan raakt je huis ook niet vol met boeken haha.
   En inderdaad: lenen! Dat doe ik zoveel!
   Het Boekenfestijn is ook een uitkomst, dat is heel vaak per jaar en op veel verschillende plekken, een paar dagen achter elkaar met hele grote partijen boeken voor lage(re) prijzen!

 17. Ilse

  Ik ben wel lid van de bieb. Gewoon je handen nadat je gelezen hebt heel goed wassen, haha! Ik ben er toch ook wat vies van. Ik ben nu ook lid van een Facebookgroep over lezen, erg gezellig, en het valt me toch op dat veel mensen daar enorm veel boeken kopen.

 18. Sophie

  Sinds ik jou volg (nu ongeveer 3 jaar) ben ik eigenlijk ook begonnen met lezen. Ik las in het begin veel boeken van Jill Mansell. Leuk beschreven en makkelijk door te komen voor beginners. Nu lees ik ook boeken die wat ‘dieper’ zijn en ik merk dat ik liever op de bank nestel met een kop thee en m’n ereader dan dat ik een serie kijk op Netflix.

 19. Paula | MustMag.nl

  Yes, wat een leuk artikel. Als boekblogger kan ik me ook geen leven zonder lezen voorstellen. Ik las alleen wat minder tijdens mijn studie en op de middelbare school. Gelukkig lees ik nu weer volop. Misschien ook tips voor boeken kopen: kringloop, Marktplaats of via Facebook-groepen (via Young Adult Boeken en Series kun je bijvoorbeeld ook veel YA-boeken voor een lagere prijs scoren). En bol.com heeft ook een abonnement waarbij je maandelijks e-books kunt lezen voor een bepaalde prijs, inclusief heel veel nieuwe boeken. 😉 Of Storytel, maar dat zijn vooral audioboeken.

 20. Judith

  Hier ook een boekenwurm, tenminste… met periodes. Soms lees ik 10 boeken achter elkaar, soms maanden niets. Ik vind ook dat hoe meer je leest, hoe sneller je gaat lezen. Ik ben ook zo iemand die in een goed boek niet kan stoppen. Slaap gaat dan ten koste van lezen haha! Boek gaat zelfs mee naar de wc 🙂 Ik las vroeger ook alleen chicklits, maar heb vorig jaar meegedaan aan de Hebban reading challenge, waardoor ik een hoop andere leuke genres en schrijvers heb ontdekt, zo leuk! Lees nu ook meer thrillers. Hebban is ook een leuke site om over boeken te lezen.

  Cynthia, je hebt twee keer tip 5 getypt..

 21. Kim

  Wat een goeie tips! Ik ben sinds kort weer begonnen met lezen en ik vind het echt fijn! Vorige week las ik het interview van Astrid Holleeder en ik werd meteen gegrepen door haar verhaal. Dus ik heb meteen haar nieuwste boek gehaald en ben begonnen in het eerste boek wat ik in de kast had staan. En ik merk dat ik nu zo’n 100 bladzijden per keer lees. Het zorgt ervoor dat ik helemaal tot rust kom, dus dat is heel erg fijn!

 22. Janneke

  Wat een leuk artikel en herkenbaar als fellow boekenwurm! Niet lezen kan ik me echt niet voorstellen : )
  Misschien nog een tip mbt de bieb. Mijn lokale bieb, maar volgens mij nog veel meer bibliotheken hebben ook een gratis abonnement. Hiervoor kun je vaak 1 boek, gedurende twee weken lenen. Als je begint met lezen is dat waarschijnlijk voldoende (en de boeken kun je gewoon verlengen). Linkje voor je lokale bieb –> https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/lid-worden/de-lokale-bibliotheek.html
  Kun je het gewoon heel vrijblijvend uitproberen, en als je dan meer wil lezen kun je alsnog lid worden natuurlijk.

 23. Lucy

  Grappig (nou ja, eigenlijk vooral verdrietig) om te zien bij hoe veel mensen school/studie het plezier in lezen heeft weggenomen. Bij mij is dit ook het geval; als kind was ik dól op lezen, ik las elke avond en in de zomer dagenlang achter elkaar. De verplichte leeslijst op de middelbare school vond ik helemaal niks (Nederlandse literatuur is blijkbaar echt niet mijn genre) en toen ik naar de universiteit ging voelde ik me schuldig als ik voor de lol zat te lezen. In deze tijd had ik ook een studieboek/wetenschappelijk artikel kunnen lezen, dacht ik dan. Nu ik een paar jaar afgestudeerd ben probeer ik het lezen weer op te pakken, maar ik vind het moeilijk om er tijd voor vrij te maken. Trein = lezen zit er in ieder geval al ingebakken, lijkt me een goed begin! 🙂

 24. Kim

  Wat lijkt me dat heerlijk om de rust te hebben om een boek te lezen. Helaas ben ik niet zo’n lezer. Ben halverwege de pagina de draad alweer kwijt. Tijdschriften lees ik dan weer wel 🙂

 25. JokeV

  He, wat een verschil met België. Ik ben hier nog nooit een bib tegengekomen waar het abonnement duurder is dan 5 euro per jaar. Ook 15 boeken, maximaal 4 weken bijhouden. En dan wel 1 euro boete per week dat je het boek te laat binnenbrengt 😀

 26. Daantje

  Lezen is mijn grootste hobby, naast schrijven. Ik kan volledig in een boek opgaan en het in een ruk uitlezen. Daarnaast kan ik werkelijk overal lezen. In de auto (als bijrijder dan he), in een rumoerige kamer, het maakt me niets uit. Een van de dingen die ik fijn vind aan lezen is dat ik in een andere wereld ben en mezelf dan volledig kan afsluiten (HSP). Zalig. Ik heb een enorme hoeveelheid boeken, 1.300 denk ik. Mijn eigen persoonlijke bibliotheek. Ze staan prachtig in een enorme grote boekenkast staan. Helaas passen ze er niet allemaal in dus is het een en ander naar zolder verhuist waar ze ook in mooie boekenkast staan. Gelukkig heb ik ook een ereader want het gaat niet meer passen. Ik heb ze nog niet allemaal gelezen maar ik ben aardig op weg. I just love to read! Vandaar ook mijn website waar ik recensies op schrijf. Een dag niet gelezen is een dag niet ontspannen voor mij. ?

 27. Miss Frenchy

  Leuke artikel! ik hou ook zo van lezen, ik zou graag wat meer tijd aan kunnen besteden! Jouw tip om met makkelijke boeken te beginnen is heel goed. Ik weet nog toen ik net in Nederland kwam, mijn tante adviseerde mij om een kinderboek te lezen. Ik vond het niks aan! Tuurlijk kwa taal niveau was het makkelijker geweest maar ik ging toch voor een chicklit! die ik snel uitgelezen had!

 28. Shirley

  Ik was voorheen altijd dol op lezen en nog steeds wel. Als ik een boek lees weet ik weer waarom ik het zo fijn vind. Echter vind ik het enorm lastig momenteel om mijn rust te vinden. Dan roept er weer een kindje, dan hoor ik mijn mailbox, dan laat ik me verleiden door de telefoon…

 29. Iris

  De middelbare school had lezen voor mij echt verpest, want wat vind ik Nederlandse literatuur toch verschrikkelijk! Inmiddels ben ik 25 en heb ik geleerd dat er ook écht veel leuke boeken zijn (met name Engelse) en lees ik sowieso elke dag voor ik naar bed ga (om even geen tv/computer schermen te zien).

 30. Eline

  Mijn liefde voor lezen is verpest door mijn studie. Ik studeer rechten en moet daar (bijna) iedere week een dik boek voor uitlezen, vaak alleen maar informatief en niet leuk geschreven. Hierdoor kijk ik als ik dan eindelijk eens klaar ben veel liever een serie! Maar ik mis de tijd dat ik iedere paar dagen een boek uit las en inderdaad net als jij een hele middag ongestoord kon zitten lezen. Heerlijk. Ik heb zojuist besloten dat ik dat in de zomervakantie weer echt op ga pakken 🙂

 31. rachel

  ik zeg alleen maar respect en petje af voor de mensen die veel lezen meis!! ik ben vanaf kinds af aan al geen lezer en als ik nu een boek moet gaan lezen dan flip ik hem, ik kan er gewoon geen rust in vinden omdat ik dan weer andere dingen moet doen nog en zelfs als ik die heb afgerond heb ik geen rust

 32. Marloes

  Boeken kun je ook kopen bij de kringloop. Het is even afwachten wat je tegenkomt, maar meestal staat er toch wel één boek bij wat de moeite waard is. Waar ik naartoe ga kosten de boeken tussen de 1 en 3 euro, dus dat is ook geen geld. Als ik ze uit heb breng ik ze terug, of geef ik ze aan een vriendin/mijn moeder. Van die laatste krijg ik ook vaak 2e hands doorschuivers. Het is ook nog eens beter voor het milieu.

 33. Winnie

  Ik verkoop mijn boeken ook vaak via bol.com of marktplaats (meestal in pakketvorm, anders loont het zich niet). Deze boeken heb ik dan een keer gelezen en ik bewaar mijn boeken niet, dus of ze gaan voor een prikkie naar iemand anders of belanden bij het oud papier.

  Ik ben een jaar geleden overgestapt op een e-reader en merk dat ik daardoor ook veel meer lees, omdat ik een boekvasthouden altijd zo zwaar vond!

 34. Loes

  Als kind verslond ik boeken. Voor mijn gevoel heb ik alle (kinder- en jeugd)boeken in de bibliotheek versleten. Tot ik in het examenjaar ineens voor 3 talen boeken ‘moest’ lezen, toen ging de lol er een beetje af. Tijdens mijn studie vond ik het ook niet leuk, en de laatste 10 jaar ben ik het lezen weer gaan waarderen. Ik lees eigenlijk altijd even voor het slapen gaan. Ik lees dus niet zoveel als jij, met 2 kleine kids moet ik kiezen hoe ik mijn tijd besteed, maar als ik even lees voor het slapen gaan slaap ik veel lekkerder (en beter). En op vakantie lees ik ook heel veel. Ik heb een Kindle Paperwhite en ben er helemaal zot op. Veel fijner dan een ‘echt’ boek.

 35. Desiree

  Misschien ook een tip om te ontdekken wat je een leuk boek zou kunnen vinden: wat voor films/series vind je leuk? En vraag dan in een boekhandel om tips in dat genre.
  Ik kan mij wel voorstellen dat mensen die niet gewend zijn te lezen toch heel gemakkelijk gepakt worden door het verhaal in een boek van Dan Brown – en die mensen zullen waarschijnlijk ook wel van “dat soort films” houden. Het is dan wel een dik boek, maar het leest heel fijn weg als je middenin het verhaal zit – en dat duurt geen 50 bladzijden.
  Sowieso nog een tip: laat je nooit afschrikken door de dikte van een boek. Mijn ervaring is dat de dikkere boeken (400 blz of meer) vaak veel prettiger zijn om mee door te blijven gaan dan dunnere. En dan is een e-reader inderdaad ook prettig i.v.m. het gewicht. 🙂

 36. Griet

  Heel fijne, kwalitatieve post. Ik ben ook een boekenwurm….inspirerend om er weer wat meer tijd voor te maken.

 37. femketje

  ik moet het ook echt weer eens oppikken, is bij mij ook alweer een jaar of 2 geleden dat ik voor het laatst echt ben gaan zitten met een boek 😮

 38. Heleen

  Ik was vroeger ook een mega boekenwurm. Las altijd twee boeken per week, en ook door elkaar, voor de afwisseling pakte ik soms het ene boek, soms het andere. Zo achteraf gezien ken ik niemand anders die dat doet haha.
  Het lezen is de laatste jaren erg verwaterd, zo jammer. Wil het echt meer gaan doen, ik ga me eens verdiepen in een bieb abonnement hier!
  Spoetnikliefde vind ik overigens zelf wel een murakami beginner, maar zou hem niet per se aanrader voor echte leesbeginners. Harry Potter zou ik dan meer aanrader inderdaad, volgens mij vindt praktisch iedereen dat leuk lezen!

 39. maud

  Leuk, ben ook dol op lezen!
  Nog een tip: de Kringloopwinkel. Ik weet dat de prijzen per winkel (en zelfs per regio) verschillen, maar bij ons zijn de meeste boeken maximaal een euro. Ik heb al veel mooie boeken uit de Kringloop in de kast staan (en gelezen ;-)).

 40. Alessandra

  Leuk artikel! Ik lees ook heel graag maar lees vooral op reis/in bad/onderweg. Thuis in de zetel of in bed vind ik het dan weer moeilijker om tijd vrij te maken, ik kijk dan ook heel graag tv. Maar een halfuurtje voor het slapengaan vind ik een goed idee, ga ik eens wat vaker proberen!
  Nog een tip om goedkope boeken te scoren: het Boekenfestijn! Ik ga hier elk jaar naartoe in Gent (België) maar dit gaat ook door in Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, … Daar vind je echt recente boeken voor spotprijzen! Zo kocht ik onlangs 3 Montefiore’s (don’t blame me haha) voor nog geen €10 tesamen! 🙂

 41. Ellen

  Leuke tips! Ben zelf al fervent lezer en ben vooral enthousiast over ereaders! Wat is dat handig! Wellicht ook handig om bookchoice te vermelden? Betaal je €10 voor 3 maanden en iedere maand krijg je daarvoor 8 recente boeken in verschillende genres. Natuurlijk zijn ze niet allemaal je smaak maar hierdoor lees je juist weer eens iets wat je niet zelf zou kiezen. (En nee ik heb geen aandelen, ben oprecht hier heel enthousiast over ?)

 42. Sacha

  Hier ook een boekenwurm! Ik zou nog eerder mijn ereader vervangen als hij kapot is dan mijn iPad. Ik heb wel een abo op de bieb. Heerlijk om te snuffelen. En ik haal soms ook een berg tijdschriften die ik te duur vind m te kopen. Psychologie, quest en VT wonen, ideaal!

 43. Jenny

  Leuk artikel! Was zelf ook nooit zo’n lezer. Maar een paar weken geleden vroeg een dame uit de kerk of ik bekend was met de boeken van Bodie Thoene. Dat was ik niet, maar de vraag kwam of ik het boek ‘Prelude in Wenen’ van haar wilde lenen. Nouja, wilde het wel proberen. Eerlijk is eerlijk, moest mezelf er aan het begin wel toe zetten. Maar eenmaal bezig met lezen wilde ik niet meer stoppen.

  Heb vorige week het boek ‘Over bergen heen’ van Charles Martin gekocht. Toen ik gister twee uur moest doorkomen in de wachtkamer van de dokter was ik blij dat ik mijn boek bij me had.

  Had het ook nooit van mezelf gedacht, maar begin het lezen echt tof te vinden. En het geeft meer rust dan continue doelloos te strollen op social media.