Apple Watch Series 5 review

Sinds januari van dit jaar draag ik een Apple Watch. Daar heb ik enorm veel vragen over gekregen, dus vandaag is het tijd om deze te reviewen! Wat vind ik ervan, en hoe beoordeel ik hem ten opzichte van andere smartwatches die ik heb gedragen? En waar gebruik ik hem het meeste voor?

Leestijd

Waarom de Apple Watch (versus de Fitbit)

Zoals je misschien weleens hebt opgemerkt, droeg ik al jarenlang een Fitbit. De laatste jaren was dat de Fitbit Versa. Begin dit jaar ben ik toch voor een Apple Watch gegaan toen mijn tweede Fitbit Versa helaas het leven gaf. In de zomer van 2018 ging mijn eerste kapot door een barst in het scherm, in januari van 2020 ging mijn tweede ‘zomaar’ kapot.

Toen de Fitbit Versa het deed, was ik er heel tevreden mee, maar ik was er nu wel een beetje klaar mee dat ze toch relatief snel kapot gingen. Door Fitbit werden ze wel vervangen, maar ik was nu ook wel erg benieuwd naar de Apple Watch. Je ziet hem veel, ik hoorde er altijd goede verhalen over dus ik besloot hem eens te proberen. Ik ben dan ook wel echt een gadgetfreak, ik vind het leuk om dit soort dingen te testen en te kijken of het past bij mijn verwachtingen en wensen.

Ik ging voor de Apple Watch Series 5 en deze kost €449. Dat is een stuk duurder dan andere smartwatches zoals de Fitbit, maar ik dacht, dan zal de kwaliteit ook wel hoog zijn. Ik gebruik verder ook veel Apple producten, dus die combinatie leek me handig.

Apple Watch Series 5 - uiterlijk & eerste indruk

De Apple Watch is een vrij minimalistisch ogende smartwatch. Een vierkante ‘kast’ met een draaiknopje op de zijkant en wisselbare bandjes. Het bandje op de foto kocht ik via Bol.com voor zeven euro. Ik heb er een stoffen sportbandje bij gekregen, maar die draag ik vooral tijdens het sporten.

Installeren gingen enorm makkelijk, zeker in combinatie met mijn iPhone X, apps erop zetten is easy peasy en de bediening heb je ook zo door. Je kan zelf kiezen welke ‘Clock Face’ je wilt instellen en welke informatie je daarop zichtbaar wilt hebben. Op mijn home scherm heb ik de tijd, datum en het aantal stappen dat ik vandaag heb gezet en ik kan onderin snel de wekker openen, de ‘cirkels’ (later daarover meer) en mijn hartslag.

Ik draag de Apple Watch inmiddels een halfjaar en ik vind hem comfortabel. Gedurende de dag doe ik hem eigenlijk nooit af, behalve als ik hem oplaad of als ik ga douchen. ’s Nachts draag ik hem ook, want ik track mijn slaap met een speciale app op de Watch.
Het enige grote nadeel waar ik vooraf ook al over twijfelde: de batterijduur. Vooraf wist ik dat ik de Apple Watch elke dag moest opladen en ten opzichte van de Fitbit vond ik dat wel tegenvallen, die laadde ik om de drie, vier dagen op. Maar eigenlijk valt het in de praktijk wel mee. Ik hang hem aan de lader voordat ik ga slapen, als ik in bed nog een halfuurtje lees, of als ik aan het werk ben overdag. Dat blijkt helemaal niet zo erg en hij is ook vrij snel opgeladen, in twee uur is ‘ie vol.

Waar ik de Apple Watch vooral voor gebruik

Ik gebruik mijn Apple Watch heel specifiek voor een aantal dingen.

Wandelen

Met een stappendoel van 11.000 per dag, vind ik het fijn dat bij te houden op een smartwatch. Dat deed ik ook altijd al met mijn Fitbit. Ik heb er een extra app voor geïnstalleerd, Pedometer, zodat mijn stappenaantal ook op het homescherm zichtbaar is. De Apple Watch telt ook je aantal stappen als je niet handmatig een workout aan hebt gezet.

Tijdens het sporten of wandelen kan ik op deze manier mijn hartslag en verbrande calorieën in de gaten houden. Na de workout krijg je een samenvatting, die op je iPhone nog uitgebreider te bekijken is.

Sporten

Tijdens het sporten zet ik de work-out functie van de Watch aan zodat ik mijn hartslag kan bijhouden en kan zien hoeveel calorieën ik verbrand heb. Tijdens mijn ochtendwandeling doe ik dat ook omdat ik dan een beetje wil opletten dat ik wat hoger in mijn hartslag zit dan tijdens mijn andere wandelingen.

De ‘cirkels’

Op de Apple Watch zijn de ‘cirkels’ vrij aanwezig. Met de ‘cirkels’ meet je Apple Watch een aantal gezondheidsdingen: hoeveel minuten je beweegt op een dag, het aantal uren waarin je minimaal een minuut gestaan hebt en het aantal calorieën dat je verbrandt. Dat motiveert mij om vaker op te staan (daar kan je ook meldingen van maken) en daadwerkelijk genoeg te bewegen op een dag. Je kan zelf instellen wat je doelen hierbij zijn.

Wekker

De wekker op het horloge gebruik ik heel vaak. Gewoon om wakker te worden, en dat is ideaal, want ik heb een totaal ander ritme dan Willem. Op deze manier wordt hij niet wakker van mijn wekker!
Maar ik gebruik de wekker ook overdag enkele keren. Dat is een focus-dingetje. Als ik bijvoorbeeld gefocust aan het werk ben, en ik moet weg of een afspraak in om elf uur, dan zet ik een wekker op mijn Apple Watch om 10:55u, zodat ik tot die tijd lekker kan doorwerken zonder op de tijd te letten. Ideaal vind ik dat.
Ik werk soms met Pomodoro’s en ik gebruik daarvoor ook de wekker op mijn Watch.

Slaap

Met de app AutoSleep houd ik sinds een paar weken elke nacht mijn slaap bij. In de app kan ik zien hoe lang ik sliep, maar ook hoeveel tijd ik diep of juist licht sliep en hoe mijn hartslag was. Ik vind het belangrijk om goed te slapen en zo houd ik nog wat meer de vinger aan de pols. Of eh, het horloge aan de pols 😉 De rapporten kan je op de Apple Watch bekijken, maar in de iPhone app zijn ze uitgebreider en kan je meer informatie zien.

Hartslag

Tijdens het sporten let ik dus op mijn hartslag, maar ik heb ook een app, HeartWatch, die de hele dag mijn hartslag bijhoudt en daar mooie rapportjes van maakt. Je merkt het wel, ik gebruik mijn Apple Watch hoofdzakelijk vanwege allerlei gezondheidsredenen, haha. Ik vind het leuk en interessant om dat bij te houden, het zorgt er ook voor dat ik er zelf scherp op blijf.

Voor de handig

Verder is het gewoon een handig ding. Als ik muziek of een podcast luister, kan ik het geluid bedienen op het horloge. WhatsApps en berichten kan ik op het scherm zien (al heb ik dat uitstaan, maar het kan wel). Ik kan mijn telefoon opnemen via de Apple Watch en ik kan Siri ermee gebruiken (die ik vooral gebruik om timers te zetten tijdens het koken of om te vragen hoe het weer vandaag is, haha). En natuurlijk gewoon… om de tijd te zien.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Ik vind de bediening heel intuïtief en het werkt allemaal supermakkelijk.
 • Er zijn voor de Apple Watch enorm veel apps te dowloaden, en dat is bij bijvoorbeeld een Fitbit wat minder het geval. Het is handig dat ik bijvoorbeeld een meditatie kan starten met Headspace, of dat ik mijn Spotify kan bedienen. Daardoor gebruik ik mijn Watch ook heel erg veel.
 • Hij draagt comfortabel en er zijn veel verschillende bandjes te koop.
 • Hij is waterproof, ik kan er dus mee zwemmen. Dat heb ik nog niet gedaan, trouwens. Onder de douche doe ik hem wel altijd af.
 • Hij is vrij sterk en stevig, ik heb hem al een aantal keer per ongeluk laten vallen, niks aan de hand. Op het scherm zitten inmiddels wat kleine krasjes, maar dat is ook logisch, het is een gebruiksvoorwerp.
 • Handig: je kan je Apple Watch gebruiken als ‘scherm’ voor de camera op je iPhone. Handig als ik een foto van mezelf wil maken of een groepsfoto of zo. Vanaf het scherm van de Apple Watch kan ik dan ook de foto maken.

Nadelen

 • De prijs: met €449 is het niet bepaald een goedkope smartwatch.
 • Het opladen, dat moet elke dag. Nu ik hem in mijn bezit heb vind ik het helemaal niet zo vervelend als ik dacht, maar een langere batterijduur zou wel echt ideaal zijn.

Verder heb ik nog geen nadelen ontdekt. Hij is bij mij nog nooit vastgelopen, stuk gegaan en ik heb er verder nog nooit gekke dingen mee gehad. Ik heb hem nu een halfjaar, dus dan zou je dat ook niet verwachten, maar bij eerdere smartwatches had ik dat soms al wel na een halfjaar… So far so good en ik ben dus heel blij met mijn Apple Watch. Ik gebruik hem ook ‘intensiever’ dan ik had gedacht, het is echt een ideaal ding, zeker als je actief bent en veel gezondheidsgerelateerde dingen wilt bijhouden.

De Apple Watch Series 5 (40mm) kost €449 en je kan hem hier bestellen.

Draag jij een smartwatch? Laat het me ook weten als je nog vragen hebt.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je het product via de link aanschaft, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

30 reacties
 1. Winnie

  Wat ik nog mis en graag zou willen weten: hoe lang moet je opladen voordat hij weer een dag mee kan?:)

 2. Jeannette

  Ben inmiddels aan de 2e Apple Watch. Ik doe mee aan beta testen voor Mac en iPhone, en kon steeds maar niet de vragen m.b.t. de Apple Watch beantwoorden – dat moest natuurlijk anders 😉 Dus ik heb jaren geleden een goedkopere wat oudere versie gekocht. Ik had gedacht het horloge alleen voor de beta testen te gebruiken (want ik vond ’t zonde van m’n andere 2 mooie horloges) maar dat liep anders … vanaf dag 1 elke dag gedragen. Na twee jaar gebruik heb ik em weer verkocht (das ook een voordeel van Apple producten: ze behouden waarde) en ben ik overgestapt op een Apple Watch series 4, stainless steel gold. En die heb ik ook alweer bijna 2 jaar. Niet goedkoop inderdaad, maar nog steeds elke dag blij mee!

 3. Jeannette

  Ben inmiddels aan de 2e Apple Watch. Ik doe mee aan beta testen voor Mac en iPhone, en kon steeds maar niet de vragen m.b.t. de Apple Watch beantwoorden – dat moest natuurlijk anders 😉 Dus ik heb jaren geleden een goedkopere wat oudere versie gekocht. Ik had gedacht het horloge alleen voor de beta testen te gebruiken (want ik vond ’t zonde van m’n andere 2 mooie horloges) maar dat liep anders … vanaf dag 1 elke dag gedragen. Na twee heb ik em weer verkocht (das ook een voordeel van Apple producten: ze behouden waarde) en ben ik overgestapt op een Apple Watch series 4, stainless steel gold. En die heb ik ook alweer bijna 2 jaar. Niet goedkoop inderdaad, maar nog steeds elke dag blij mee!

 4. Nicole

  Ik ben groot fan van de Apple Watch. Vond hem eigenlijk te duur, maar ik gebruik hem nu dagelijks.
  De cirkels zorgen ervoor dat ik veel meer beweeg en dat ik ook een strakker lichaam krijg. 🙂

 5. Lousa

  Ik vind het aartslelijke dingen, heb slechte ervaringen met Apple (iPod die het na anderhalf jaar begaf en waar ze hun schouders over ophaalden), en het hele idee van een smartwatch blijkt me niet te bevallen. Twee weken een Galaxy watch gehad die ik wel mooi vind, maar die wou maar niet normaal synchroniseren en ik vond het niet handig. Dus nu overgestapt op een Polar Vantage M en daar ben ik onwijs blij mee. Hij telt stappen, trackt slaap, helpt inschatten wanneer je moet trainen en of je uitgerust bent, geeft een overzicht van je activiteitsniveau overdag, heeft GPS, doet suggesties voor trainingen… Topding!

 6. Jorinde

  Fijne uitgebreide review! Twijfel al een tijdje over de aanschaf van de Apple Watch. De koppeling met je telefoon lijkt me ook super fijn, eveneens het meten van je stappen, etc. Wilde daar eerst een fitbit voor, maar hoor daar zulke wisselende verhalen over, dat ik die al een beetje heb afgeschreven. De prijs is nog een dingetje. 🙂

 7. Lauri

  Leuke review!! Heb zelf ook sinds een paar maanden een Apple Watch en hiervoor een Fitbit Versa. Vond jij ook niet dat je bij de Apple Watch veel meer moeite moest doen om de stappen te halen dan bij de Fitbit?

 8. Tess

  Ik heb zelf de Apple Watch 3 gekocht, ik kreeg bij het kopen van mijn iMac een cadeaubon van 200 euro van Apple en wilde al een tijdje de Apple Watch uitproberen maar vond de aanschafprijs toch erg duur. Ben toen voor de 3 gegaan omdat ik dan maar 29 euro hoefde bij te leggen. De batterij bij mij gaat 2 a 3 dagen mee, het schijnt dat de batterijduur van de 3 stukje beter is de 5. Verder ben ik volledig Apple georiënteerd dus ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een fijn ding vindt!

 9. Dominique

  Ik ben op dit moment ook op zoek naar een goede smartwatch, met name om te sporten. Ik heb zelf geen iPhone dus ik weet niet of een Apple Watch dan zo handig is, tenzij hij ook synchroniseert met mijn Macbook. Het is een hele zoektocht moet ik zeggen, binnenkort maar gewoon de knoop doorhakken en uittesten!

 10. Debby

  Leuk om te zien! Ik heb m zelf sinds maart pas en heb de functie dat t scherm aan moet zijn na 2 dagen savonds n lege batterij uitgezet en nu gaat ie alleen maar aan op t moment dat ik naar m’n pols kijk en das ideaal. Doe er nu 2 dagen mee! Snachts draag ik m niet dan ligt ie beneden :). Misschien helpt je deze tip met de batterij duur. Ik vond t zelf namelijk niet bijdragen dat als ik niet naar m’n pols kijk of hij in m’n mouw zit toch aan staat haha

 11. Annet

  Grappig, mijn verhaal is bijna identiek. Ik had eerst ook een fitbit maar die is 3 x kapot gegaan in 1,5 jaar. Wel elke keer zonder problemen vervangen maar vond het wel vervelend vooral omdat ik heel netjes met mijn spullen ben. Sinds 3 jaar nu een apple watch en nooit problemen gehad. Ik draag hem niet elke dag omdat ik bij bepaalde outfits mijn andere horloges mooier vindt staan (en ook zonde als ik die niet meer gebruik!) maar vind de Apple watch wel superhandig! Ik gebruik hem vooral voor activiteit: als ik hem om heb ben ik toch bewuster van stil zitten en het aantal stappen. Ook vind ik het handig dat je snel even een appje kan lezen zonder je telefoon te pakken en gebruik ik de wekker elke dag. Ik vind de speciale watch oplader van Apple heel fijn omdat hij mooi staat en s nachts meteen opgeladen wordt. Voor mij geen nadelen behalve dat ik het best wel een lelijk ding vind 🤣
  Maar de voordelen zijn toch groter!

 12. Karen

  Ik heb jarenlang rondgelopen met een Polar A360. Was ik heel tevreden over, maar na bijna 4 jaar elke dag dragen synchroniseerde hij niet meer goed met mijn gsm, kon trainingen niet meer altijd uploaden,… Dus ben vorige week na lang twijfelen overgeschakeld op een Garmin Vivoactive 4s. Heel elegant model dat de vorm heeft van een echt horloge en niet het robuuste uiterlijk van een sporthorloge. Ook gekeken naar een Apple watch, maar vond ik te duur (zeker in vergelijking met Garmin, want dezelfde functionaliteiten) en ik heb zelf geen iPhone en Apple communiceert niet zo goed met dingen die niet Apple zijn :). Momenteel kan ik 5 dagen doen met de batterij, dus dat is zeker oké. Voor de rest nog volop bezig met testen :).

  • Claudia

   Ik heb ook sinds een paar maanden een Vivoactive 4S en ben er heel tevreden over. Heb lang getwijfeld over een Apple Watch omdat ik verder alles van Apple heb maar ik vond hem vrij duur en eerlijk gezegd ook gewoon niet zo mooi. Hij is ook vrij lomp bij mij omdat ik hele smalle polsen heb. Voordeel is ook dat ik de Garmin maar 1 keer in de 5 dagen ongeveer moet opladen, wel een beetje afhankelijk van de hoeveel activiteiten.

 13. Lucinda

  In Januari ging ook mijn Fitbit Charge 3 kapot en heb ik gekeken naar een Apple Watch, maar ik kon niet over de prijs heen komen en het feit dat ik elke dag zou moeten opladen. Nu doe ik ruim een week met de batterij en dat scheelt toch wel enorm. Ja de Apple Watch kan veeeeeel meer dan de Fitbit, maar ik vind al die extra opties niet nodig op een ‘uit de kluiten gewassen stappenteller’. Maar dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk anders. Ik heb er naar gekeken, maar nu erg blij met mijn Fitbit charge 4.

  Hiervoor heb ik 2x een andere Fitbit gehad, maar deze gingen allemaal stuk binnen de garantietijd en kreeg ik dus kosteloos een nieuwe. Ja, het is vervelend dat ze binnen 2 jaar stuk zijn, maar ik heb tot nu toe maar één keer het geld uitgegeven en dat maakt het voor mij wel oke.

 14. Vera

  Ik heb sinds Mei nu de Fitbit Versa 2 en daar ben ik tot nu toe heel erg tevreden over. Na dit verhaal van jou Fitbit schrik ik een beetje! Ik hoop dat die van mij toch wat langer mee gaat. Ik ben inderdaad voor de Versa 2 gegaan vanwege de batterijduur.

 15. rachel

  ik heb er ook een en ik kan niet meer zonder! en prijs vind ik wel meevallen voor wat je er voor terug krijgt. de mijne was nog duurder omdat ik de grootste heb omdat ik dat fijner vind. hier is hij vooral makkelijk voor mijn artsen zodat ze mijn hartslag ect kunnen terug kijken en andere dingen die ze willen bij houden

 16. Sanne

  Ik heb zelf na een tijdje twijfelen de Samsung galaxy watch aangeschaft. De Apple watch zou een logischere keuze zijn geweest, aangezien ik zelf een IPhone heb. Toch staat het vierkante design mij tot de dag van vandaag niet echt aan. Het grote voordeel van de galaxy watch vind ik dus dat mensen in eerste instantie niet doorhebben dat het een smartwatch is. Ook gaat ie makkelijk 3 dagen mee waardoor ik niet voor het sleeptracken nog snel moet opladen. Ook de prijs was wel een beslissende factor hoor. Ik kon de Samsung watch voor 250 euro bij mediamarkt bestellen dat is toch wel echr een heel ander bedrag

 17. Shirley

  Oh, nu snap ik je gebruik van Pedometer! Heb hem er ook gelijk op gezet 🙂 Ik ben dol op mijn Apple Watch. De batterij is snel leeg maar ik heb dat er graag voor over en opladen is inderdaad snel gebeurt. ’s Nachts draag ik hem zelf niet meer nadat ik per ongeluk via een knop het alarmnummer heb gebeld. Ben daar toen zo van geschrokken. Heb die functie nu uitstaan maar durf het nog steeds niet, haha.

  • Mariska

   als je de water druppel gebruikt dan kan je niet meer zomaar iets indrukken s nachts…. daar is die oa voor 😉

  • Nathalie

   Ik heb Pedometer er ook gelijk op gezet maar het lukt mij niet om mijn stappen op mijn hoofdscherm te krijgen… Krijg alleen een activiteitengrafiekje. Wat doe ik fout? 🙂

 18. Lisa

  Leuk artikel en wat kan een smart watch veel. Ik heb een Galaxy fit, de basis versie. Ook super blij mee want die meet precies wat ik wil: stappen, hartslag, slaap.

 19. Chantal

  Ik twijfel al maanden. Wil deze graag ivm alle andere Apple producten die ik heb maar prijs is een dingetje. Ook aan fitbit gedacht, maar hoor Idd bij meer mensen dat ie stuk gaat en bang dat ik toch spijt ga krijgen aangezien ik echt Apple fan van. Ik sta voor de klas en kan mijn telefoon niet altijd mee nemen maar wil graag mijn stappen etc zien op een dag, dat bekijk ik dagelijks op mijn telefoon maar is dus niet helemaal accuraat. (Al die wandelingetjes naar het kopieerapparaat haha) Ik wou hem voor mezelf kopen als afstudeer cadeau deze zomer maar door Corona gaat dat nog iets langer duren helaas 🙈😭

  • Ingrid

   Ik heb ook járen een fitbit gehad maar idd binnen no-time was er wel iets kapot. Of het bandje of hij laadde niet meer op. Werd wel vervangen, maar toch. Als ik ergens niet tegen kan is het wel iets wat snel kapot is haha.
   ik zou zeker wel doorsparen voor een apple watch. Mits je echt denkt veel gebruik er van te gaan maken. anders is het zonde

  • Ier

   Je kunt ook eens kijken naar een Garmin smart watch. De helft goedkoper, maar dezelfde functionaliteiten 😉

  • Ingrid

   en werkt de garmin makkelijk icm een IPhone?

  • Ier

   Dat vind ik lastig om te zeggen, ik heb een telefoon met Android. Misschien even wat reviews opzoeken? Ik ben in ieder geval erg blij met de Garmin, heb nu al meer dan 2 jaar de Vivo HR en nooit gedoe mee gehad. En ook fijn: langere batterijduur.

 20. Stef

  Goed om te lezen. Qua functionaliteit zie ik de Smartwatch wel zitten. Ik vind ze alleen echt niet mooi staan daarom twijfel ik…

  • Peep

   Leuk dat je nu ook een Apple Watch hebt. Ik heb hem al een aantal jaren en ben eraan verslaafd.
   Bij mij staat hij altijd op stille modus, zodat hij geen geluid maakt als er een mail, app of telefoontje is. Door trillingen voel ik dat er iets binnenkomt en ben ik zonder geluid goed bereikbaar.
   Leuk dat iedereen zijn eigen Homescherm kan indelen. Ik heb ook de stappenteller en de hart functie erop staan, maar ook mijn agenda en de datum en dat allemaal rond Mickey Mouse, zo leuk! ‘s Nachts heb ik hem niet om, dan gebruik ik hem als wekker naast mijn bed aan de oplader.
   Dus nooit problemen met een lege batterij.