Alleen zijn

Alleen zijn. Het wordt vaak verward met eenzaamheid, terwijl tijd alleen doorbrengen supergoed voor je is (terwijl eenzaamheid dat uiteraard niet is). Alleen zijn heeft denk ik nog steeds een negatieve lading, terwijl ik dolgraag alleen ben en daar heel veel plezier aan beleef en ook veel voordelen van heb. In dit artikel wil ik graag met je delen waarom je wat meer tijd alleen zou kunnen (moeten?) doorbrengen en waarom ik zo graag alleen ben.

Leestijd

Ik schrijf dit aan de eetkamertafel in een heel knus huisje op Terschelling, waar ik al een week alleen ben. Oké, één keer kwam een vriend langs voor koffie, maar verder was ik alleen. Ik sliep alleen, ontbeet, lunchte en dineerde alleen, ging alleen uit eten, wandelde elke dag uren alleen, ging elke avond alleen slapen en werd elke ochtend alleen wakker en ik reis morgen alleen weer naar huis. Oké, ik speel een beetje vals. Ik ben niet hélemaal alleen, want ik ben met mijn beste vriendin Kees. Maar Kees is wel een hond. Dus soort van alleen. Mijn vriend zit thuis en vriendinnen mochten niet mee. Ook niet toen ze het vroegen.

Alleen zijn vind ik heerlijk.
Maar ik heb het wel moeten ‘leren’. Als kind was ik ook al graag alleen, maar ik ging echt niet alleen dingen doen. Dan ben je wel heel Remi, toch? Alleen dingen doen, dat was een beetje sneu. Als je alleen dingen doet, betekent dat dat je geen vrienden hebt, en dat je eenzaam bent. Anders ga je toch wel dingen samen met iemand doen? Alleen zijn betekent eenzaam zijn. Dat wil je sowieso niet.
Toen ik ouder werd, merkte ik hoeveel behoefte ik had aan alleen zijn. En dat deze opvattingen me best wel belemmerden. Alleen zijn is toch voor losers?

Ik las zelfs in een interview in magazine: ‘Ja, ik ben zelfs graag soms alleen. Bizar wel’. Zo was de strekking ongeveer. ‘Zelfs’ en ‘bizar’. Alsof alleen zijn een besmettelijke ziekte is of zo, waar we zo snel mogelijk vanaf moeten. Alleen zijn is maar raar. Waarom zou je alleen zijn als je OOK samen kan zijn?
Goed, daar wil ik het vandaag over hebben. Waarom zou je alleen zijn? Waarom zou je alleen dingen doen? Waarom is het zo fijn en belangrijk dat je dit kan en doet en waarom ben ik zo graag alleen?

Waarom het goed is om (soms) alleen te zijn

We zijn gewend om constant ‘bezig’ te zijn. Zijn we niet bezig met anderen die fysiek om ons heen zijn (zoals familie en collega’s) dan zijn we wel bezig met de mensen online die op Instagram en Facebook om ons heen hangen. We zijn gewend aan een constante stroom aan prikkels, ook door constant onder de mensen te zijn. Het is niet te onderschatten hoeveel energie het kan kosten om je de hele dag bewust of onbewust bezig te houden met de mensen om je heen, met hun meningen, hun karakters en hun aanwezigheid. Óók voor extraverte mensen kost dit energie en ook voor extraverte mensen is het belangrijk om soms helemaal alleen te zijn.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar alleen zijn en hoe dat goed voor je is. Zo word je er creatiever, productiever en empathischer van en wordt je mentaal sterker. Ook helpt alleentijd je ontdekken wie je nu echt bént, maar ook wat je wilt in het leven. Het is heel gezond om soms niet beïnvloed te worden door stemmen, meningen en karakters om je heen, maar om echt in contact te komen met jezelf. Daarnaast kan je echt ontspannen en loskomen van het dagelijkse leven met alle verplichtingen en meningen van anderen.

Alleen zijn heeft een slechte reputatie, zoals ik in het begin van dit artikel ook al vertelde. Alleen zijn wordt verward met eenzaamheid, maar ook met vriendloos zijn. Allebei totale onzin, en daarnaast kan je beide hebben. Je kan een bruisend sociaal leven hebben, maar óók tijd in je eentje doorbrengen.

(bronnen hier, hier)

Waarom ik zo graag (soms) alleen ben

Alles wat ik lees in de wetenschappelijke onderzoeken, klopt voor mij. Alleen zijn is voor mij niet iets wat ik er soms even leuk bij doe, maar wat een wezenlijk onderdeel van mijn leven is. Nu komt dat waarschijnlijk ook doordat ik introvert én hooggevoelig ben. Misschien heb je dit minder ‘nodig’ als je extravert bent, maar ook voor jou is tijd alleen iets wat heel gezond is.

Zeker de laatste tien jaar ben ik veel bewuster tijd voor mezelf gaan nemen. En dan niet tijd om met vrienden af te spreken of om met Willem iets leuks te gaan doen, maar om echt by myself te zijn. Dat doe ik elke dag door in mijn eentje met Kees te wandelen, maar ook door alleen uit eten te gaan en alleen op (werk)vakantie te gaan. Voor mij is dit cruciaal om me goed te voelen en alles wat er in het leven gebeurt te verwerken.

Voor mij heeft (meer) alleen zijn me veel opgeleverd. Het grootste voordeel wat ik er van heb gemerkt is dat ik veel meer in contact ben gekomen met mezelf. Ik voel beter hoe ik er aan toe ben, zowel mentaal als fysiek. Door tijd met mezelf door te brengen, geef ik mezelf ook de ruimte om uren na te denken, afwegingen te maken, maar ook gewoon mijn gedachten te laten stromen. Hoe vaak nemen we daar in deze ‘drukke’ tijd daar nog echt de ruimte voor?

Wat het me ook brengt:

 • totale ontspanning. Als ik alleen ben, ontspan ik op de allerbeste manier. Geen prikkels van andere mensen om me heen, precies doen wat ik zelf wil en volledig voelen waar ik behoefte aan heb.
 • ik verveel me niet snel. Als je me alleen in een hutje op de hei zet, vermaak ik me wekenlang prima. Oké, ik heb best behoefte om soms even sociaal contact te hebben, maar je snapt mijn punt 😉
 • ik heb niet altijd gezelschap ‘nodig’ om het leuk te hebben. Ik hoef dus niet altijd te zoeken naar iemand om iets leuks mee te doen, want ik ga ook prima in mijn eentje ‘iets leuks doen’.
 • ik kan problemen in mijn eentje oplossen. Als je samen bent, dan kan je ook samen issues fiksen. Als je alleen bent, moet je het ook alleen doen. Ik ben veel zelfredzamer geworden daardoor. Niet dat ik nou alleen ga backpacken in Azië of zo, maar toch.
 • ik lees heel graag, en lezen doe je toch het beste alleen 😉

In het volgende artikel in deze serie ga ik je tips geven hoe je wat meer alleen kan ondernemen, vooral als je dat nu nog heel weinig doet.

Besteed jij veel tijd in je eentje?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

42 reacties
 1. Isabel

  Ik ben om de 14 dagen helemaal alleen op zaterdagvoormiddag en geniet daar ENORM van!
  ’s morgens vroeg ben ik ook vroeg wakker en in het weekend soms ontgoocheld als er nog een vroege vogel is.
  Ik heb die ME-time zelfs nodig om optimaal te kunnen functioneren en zonder me daarom soms bewust af.
  Z-A-L-I-G!

 2. Daniëlle

  Ik vind het ook heerlijk om tijd alleen door te brengen. Er ligt soms toch een taboe op, maar ik vind het heerlijk en zal dat ook gerust vertellen haha…

 3. Maris

  Ik woon alleen, dus ja. Ik ben net een van me katjes. Ik zoek graag mensen op en ben graag buiten in stad of natuur. Mijn beroep is ook zo dat hele dag met mensen praat en help. Dus ik vind het lekker om terug te trekken in mijn huisje en dan lig ik op de bank als een van me katjes. Net alleen gekookt en opgeruimd. Nee ik voel me niet eenzaam. Maar heb ook geleerd om mezelf niet raar te vinden. En opmerkingen zoals “ben je niet bang , of bah ik zou niet alleen kunnen….” Ja dan denk ik wel soms, wat een vooroordelen he.

  Echt paar dagen alleen op vakantie heb ik nooit gedaan… dat vind ik ergens dan eng ofzo.. Weet eigenlijk niet wrm

 4. Anna

  Wat een fijn en herkenbaar artikel! Ik kan ook heel erg genieten van alleen zijn, dat was vroeger al zo. Na een drukke (sociale) activiteit moest ik altijd even bijkomen. Ik voel me ook nooit eenzaam, ik kan altijd het contact opzoeken als ik dat wil. En ik spreek iedere week wel af met vriendinnen, mijn ouders etc. Maar thuis kan ik me heel goed vermaken in mijn eentje en ik vind het fijn om alleen dingen te ondernemen. Ik heb ook huisdieren, denk dat dat enorm scheelt. Zo ben ik toch nooit écht alleen ;-).

 5. Els

  Mooi artikel. Thomas Acda schreef er een heel mooi nummer over genaamd: menigte.
  Pracht nummer.

  • Saskia

   Was nieuwsgierig dus net even opgezocht en geluisterd en inderdaad je hebt helemaal gelijk!

 6. Lisa V

  Moet toch even reageren want ben redelijk (hartstikke) extravert maar amen 🙌

 7. Tessa

  Ik ben heel graag alleen! Sowieso 1 volle dag per week om op te laden na de werkweek. Ik ben dan van 8-17 uur alleen en vind het heerlijk, ik heb het ook echt nodig. Ik heb dan eigenlijk nooit de tv of radio aan en ontprikkel door te lezen en te relaxen. Als ik deze alleen tijd niet heb raak ik overprikkeld, dit uit zich in sneller moe en geïrriteerd zijn.

  Ik ben verder denk ik wel extravert, maak makkelijk contact en heb veel vriendinnen die ik regelmatig zie. In het weekend ben ik vaak op pad met mijn vriend om buitenshuis leuke dingen te doen.

  Sinds ik boven de 30 ben heb ik meer behoefte aan alleen zijn. Toen ik nog in de twintig was, was deze behoefte veel minder. Ik denk dat dit komt omdat je levensfase van studeren echt anders is dan het werkende leven en de druk die hierbij komt kijken. Fijn dat je dit artikel plaatst, heel herkenbaar!

 8. Lenneke

  Ohhhh, ja, wat een fijne serie! Hoewel veel mensen het gek lijken te vinden, wordt er wel altijd heel goed op gereageerd als ik hierover schrijf. Dus durf te wedden dat je serie gretig aftrek (dit klinkt altijd zo vunzig meteen, maar ok) vindt. Echt fijn dat jouw content dichtbij me staat, dank je wel daarvoor.

  • Truusje – De Sandwichformule

   Hahaha, moet echt lachen om die opmerking. Haha, nu je het zegt.. Nu vind ik het ook opeens heel vunzig klinken, haha.

 9. Kim

  Hey Cynthia,
  Goed artikel, ik ben ook erg benieuwd naar het vervolg hierop.
  Ikzelf ben ook graag alleen. Als ik langere tijd niet alleen ben geweest dat snak ik hier echt naar.
  Alleen op vakantie durf ik dan weer niet door de angst voor het onbekende.

 10. Kirsten

  Heerlijk! Ik ben vorig jaar 10 dagen alleen naar New York geweest. Dat was zo fijn dat ik dit jaar twee weken weg wil in m’n eentje.

  • Maris

   En hoe voelde je je? Lijkt me zo spannend…

 11. Diana

  Ik vind het heel sterk hoe je dit artikel en daarmee de kracht van alleen zijn neer zet. Ik herken me er voor een groot deel in! Goed dat je dit onder de aandacht brengt en het ‘eenzaamheid’ taboe er uit probeert te halen.

 12. Samantha

  Heerlijk, die intertekstualiteit (Remi). ❤️

  Ik vind alleen zijn heerlijk, maar heb dan ook veel interesses die beter te doen zijn als je alleen bent (lezen en schrijven).

 13. Jenny

  Behoorlijk herkenbaar stuk.
  Introvert ben ik niet, hooggevoelig wel.

  Heb ooit de tekst ‘Ambivert’ van Sylvester McNutt III gelezen en daar kon ik me wel erg in vinden.

 14. Mariska

  Ik herken me in heel veel punten van dit artikel. Ben heel graag alleen en prikkels trek ik de laatste jaren erg slecht. Alleen laad ik dan ook echt op en verveel me bijna nooit. Moet wel zeggen dat mijn kat echt wel leuk gezelschap is omdat je toch ‘iets levends’ in huis hebt waar je dan toch ook weer tegen praat. Vaak wil ik wel dingen zoals bijvoorbeeld avond uit of met een groep vrienden iets doen en hoewel ik er vet veel zin in heb, wordt het toch niks. Halverwege haak ik dan toch af omdat mijn hoofd het niet kan handelen ofzo. Als ik wel behoefte heb aan contact dan zoek ik dat gewoon op 🙂

 15. Fleur Sophia

  Heel herkenbaar dit artikel. Ik vind het ook fijn om regelmatig alleen te zijn, want ik laad er van op. Ik ben veel onder de mensen en heb veel sociale activiteiten – en hoewel ik dat heel leuk vind, kost het me wel veel energie. En van even alleen zijn, laad ik weer op. Het enige ‘probleem’ dat ik ervaar met alleen zijn, is dat ik wel snel last heb van fear of missing out. Maar dat krijg ik gelukkig steeds beter onder controle 🙂

 16. Marjan

  Ik weet niet goed hoe het moet, alleen zijn en me daar dan oke bij voelen. Ik weet dat ik heel veel druk op mezelf leg, maar ik kan gewoon niet goed ontspannen. Daar ben ik mee bezig, met psycholoog e.d., maar ik kom er maar slecht uit. Jong en onbezorgd, is niet een combinatie die bij mij werkt momenteel…

 17. Jessica J.

  Ik vind alleen zijn op zijn tijd ook ontzettend fijn. Ik ben laatst zelfs alleen naar Parijs geweest! Met m’n vriend is het natuurlijk ook steeds ontzettend gezellig, maar soms wil ik gewoon eens met helemaal niemand rekening hoeven houden en 100% m’n eigen ding doen.

 18. Anne

  Ik ben binnenkort twee weken alleen thuis, mijn vriend gaat op vakantie, en ik vind het best wel spannend om zoveel alleen te zijn. Dit artikel komt voor mij dus echt op het juiste moment en ik kan ook zoveel beter uitkijken naar tijd alleen als ik het ook als quality time kan zien behalve alleen “zielig alleen achter blijven”. Ben benieuwd naar de volgende!

 19. Leontine

  Heel herkenbaar dit, ook de meeste reacties herkenbaar. Leuk dat je erover schrijft. Van kinds af aan al graag alleen. Toen had ik er wel moeite mee, want iedereen ging met vriendinnetjes. En ik zat het liefst alleen op mijn kamer te knutselen of te lezen. Nu ik ouder ben weet ik gewoon dat ik veel me-time nodig heb. Vroeger draaide mijn man verschillende diensten. Als dan de kinderen op bed lagen heerlijk de hele avond alleen. Inmiddels is mijn man gepensioneerd dus alle dagen thuis. Maar gelukkig weet hij dat hij af en toe moet wieberen. Dan wordt ik lastig en heb ik weer een tijdje alleen nodig. Ook ga ik een keer per jaar een weekje alleen op vakantie. Vorig jaar nog een week alleen in een huisje op Texel doorgebracht. Fiets gehuurd en het eiland een paar keer rond gefietst. Heerlijk! Binnenkort komt er weer een weekje alleen aan. Manlief gaat dan een weekje logeren en klussen bij onze dochter. Vriendinnen is nog steeds niet mijn ding. Gewoon te graag alleen. En nog steeds moet ik dat soms uitleggen.

 20. Charlotte

  Amen! Alleen zijn is heerlijk.

  Ik werk overdag alleen thuis, lekker stil, dan krijg ik een hoop gedaan. ’s Avonds vind ik het wel fijn om lekker met mijn vriend op de bank te zitten, maar we hoeven echt niet de hele avond te praten of “iets te doen”. Kan ook gewoon thee drinken en lekker hangen zijn. Ook vind ik het heerlijk om af en toe in mijn eentje te wandelen, of een meerdaagse hike te maken.

  Toen ik nog in loondienst werkte, wilde ik niets liever dan de rest van de dag alleen zijn en rust aan mijn kop. Nu ik juist alleen thuis werk, vind ik het leuk om af en toe mensen op te zoeken, zoals komende februari tijdens een groepswandeling. Zo heb ik zelf de controle over hoe vaak ik sociale interactie heb, en met wie (gelijkgestemde mensen, yay!)

 21. Jeanette

  Zoooo herkenbaar! Ik heb dat ook echt nodig! Ik norm dat altijd ‘me-time!’. Ik werk onregelmatig en plan daarom ook echt mijn me time in!! Lekker tijd voor mezelf. Pas ook voor het eerst in mijn eentje naar de sauna geweest; heerrrrlijk!! 🙂

 22. Elsemiek

  Wow, dit lijken wel mijn woorden. Zó herkenbaar allemaal. Vriendinnen vragen me vaak of het niet ongemakkelijk is om in mijn eentje naar de bioscoop te gaan of ergens te lunchen. Ik vind dat ultieme vrijheid, precies doen waar ik op dat moment zelf zin in heb, zonder iemand anders ‘nodig’ te hebben. Dat ligt ook zeker aan mijn introvertheid. En ik kan het eigenlijk iedereen aanraden, maar je moet er in het begin wel mee oefenen zodat je er later profijt van hebt. Mooi artikel Cynthia, kijk uit naar de volgende!

 23. maud

  Heel herkenbaar, mooi artikel. Ik stel elke dag via social media een vraag aan mijn vrienden/volgers. Vorige week had ik als vraag: voel je je wel eens eenzaam? Een vriendin antwoordde daarop: ja, maar nooit als ik alleen ben, alleen als ik in een groep mensen ben waarin ik me niet op mijn gemak voel. Vond ik zo mooi omschreven, dat ze zich in haar eigen gezelschap nooit alleen voelde. En dat herken ik ook.

 24. Denise

  Sinds ik mama ben eigenlijk zeer weinig. Alleen tijdens de slaapjes. Daarvoor best vaak. Heerlijk met een boek op de bank. Thee erbij. (en chocolaaaa)

 25. Suuz

  Nadat ik recent had geventileerd dat ik dit jaar graag een keer alleen weg wil (ipv met gezin of met z’n tweeën), kreeg ik van mijn man terug: ‘zo, dus je wilt zonder mij weg’. Hij vatte het persoonlijk op en het kostte me moeite hem uit te leggen dat het niets met hem te maken heeft.
  Ik vertelde het gisteren aan een gelijkgestemde introverte vriendin, die had aan een half woord genoeg en begreep het helemaal.

  Dus jouw tekst is voor mij geen nieuws. Het is heerlijk om op jezelf aangewezen te zijn. Geen drukte, geen afleiding, heel veel ruimte voor nieuwe ideeën en rust. Maar het valt me op dat veel mensen het toch apart vinden of zelfs gaan zeggen waar je dan wel en niet heen kunt.

  Ik ga maar eens lekker iets moois uitzoeken 🙂

 26. Amy

  Ik vind het op zich heerlijk om alleen te zijn en kan me dan ook prima vermaken. Het helpt me ook om te ontspannen na een drukke week, alsof je zo alle prikkels van je af kunt laten glijden. Alleen merk ik ook dat als mijn vriend voor zijn werk naar het buitenland is, ik soms een heel weekend niemand zie. Dan voel ik me toch wel wat eenzaam. Voor mij moet er dus een goede balans zitten tussen alleen zijn en mensen om me heen zijn.

 27. Sunshine

  Mooi en handig stuk! Ik weet niet zeker of je dit (ook) in je volgende artikel gaat behandelen, dus ik vraag het voor de zekerheid even. Heb je misschien ook tips om ‘alleen tijd’ te creëren wanneer je samenwoont (zonder direct een vakantie te nemen en zonder bijvoorbeeld parttime te werken)?

 28. Hilde

  Ja ik ben erg graag alleen… gelukkig maar want mijn man en ik hebben allebei geen kantooruren die we werken dus ik ben vaak alleen ’s avonds.. Ik heb ook tijd nodig om mezelf op te laden want ik voel me met steeds mensen om me heen op ten duur niet goed voelen. Mensen en drukte kan me letterlijk doen duizelen. Ik kan met bewondering kijken naar mensen die extravert zijn en goed gaan op veel prikkels, zou willen dat ik daar meer van had…

 29. Ilona Wielinga

  Wat een onwijs mooi artikel! Ik heb ook echt tijd alleen nodig, om bij te komen van alle prikkels die het samenzijn met zich meebrengt. Moet eerlijk zeggen dat ik me er ook niet meer zoveel van aantrek wat anderen er van vinden. Ik vind het heerlijk en daar gaat het uiteindelijk om.

 30. rachel

  helemaal mijn ding …alleen zijn!! hoeveel ik ook van mijn gezinnetje hou, lekker iedereen eruit en moeders lekker alleen thuis of onderweg! en ik doe dan ook veel meer dan dat er mensen om mij heen zijn

 31. Marit

  Goed artikel!

  Ik ben ook heel graag alleen. Als ik een tijdje niet alleen ben geweest word ik altijd heel chagrijnig. Dat heb ik niet altijd door, maar mijn moeder zei toen ik nog thuis woonde vaak: “Marit, hoe lang ben je al niet alleen geweest?” Dan dacht ik even na en was het soms al een week geleden. Vandaar dat ik me niet goed voelde.. hoog tijd voor wat me-time! Zeker niet zielig, maar heel erg nodig om mezelf goed te voelen.

  Ik ben trouwens ook introvert en hooggevoelig. Daarom vind ik het ook heel fijn om lekker alleen te zijn met mijn eigen gedachten en gevoelens.

  Ik wandel regelmatig alleen, werk veel alleen thuis (gelukkig kan dat met mijn werk), ga alleen winkelen en plan altijd een paar dagen per week in zonder sociale verplichtingen. Als ik een week elke avond iets sociaals heb kan ik daar van te voren al enorm tegenop zien. Ook in bad gaan vind ik altijd een fijn momentje voor mezelf.

 32. Thanee

  Ik ben graag alleen en heb dat m’n hele leven al gehad. Ik merk alleen altijd dat andere mensen er een mening over hebben en deze graag willen uiten als je zegt dat je alleen bent of iets alleen doet (bios, op de zaterdagavond een boek lezen). Hier trek ik me meer van aan dan ik wil, want eigenlijk vind ik het zelf prima om alleen te zijn. De maatschappij ziet het gewoon nog steeds als iets geks of dat je dan inderdaad eenzaam zou zijn..vreemd.

 33. Matine

  Ik werk sinds ruim 2 jaar in een winkel (parttime) en ik ben gewoon gelukkig wanneer ik na 3 dagen werken weer 1 of 2 dagen vrij ben.
  Mijn vriend werkt door de week dus wanneer ik door de week vrij ben, ben ik alleen.
  Mijn vriendinnen werken overdag dus “moet” ik mijzelf vermaken.
  Deze alleen-dagen zijn een wezenlijk onderdeel van mijn leven.
  Heb ik deze niet, dan hou ik mijn werk & leven niet vol.
  Ik ben ook hooggevoelig en introvert dus soms voel ik mij na een dag werken volledig leeggezogen.
  Op mijn vrije dagen laad ik mij weer op.
  Toen ik nog 5 dagen in de week op kantoor werkte was ik aan het eind van de week doodop maar moest ik in het weekend alles doen waar ik door de week niet aan toekwam (wassen, schoonmaken, boodschappen doen etc etc)
  Dus kon ik ook niet opladen.
  Uiteindelijk heeft mij dat, na 20 jaar, de das omgedaan.
  De manier waarop ik mij leven nu heb ingericht is stukken beter en geeft mij het idee dat ik ook nog een leuk leven heb.

 34. Agnes

  Fijn artikel. Ik ben een extraverte maar daardoor heel veel bezig met anderen. Ik kan dat en vind het heerlijk. Maar ik verwerk alle indrukken alleen dus in drukte kan ik mezelf niet ‘laden’ zeg. Hier zit mijn leermoment en zal ik meer tijd alleen willen doorbrengen. Maar alles is te leuk… 😂

 35. Marianne

  Ik ben heel veel alleen en vind dat prima. Er is voor mij wel een groot verschil tussen alleen zijn met dieren in de buurt (👍🏻) en alleen zijn zonder dieren (😐). Alleen zijn met het gezelschap van een dier voelt voor mij veel comfortabeler.

 36. Stephanie

  Ik ben ook introvert en hooggevoelig. Heel lang zag ik het als een slechte eigenschap en snapte ik niet waarom ik mensen plots kon afsnauwen of me zelfs paniekerig voelde als ik lang met ze samen moest zijn voor iets. Nu weet ik dat ik me-time bewust moet inplannen om zulke situaties te vermijden.

  • Saskia

   Precies dit.

 37. Tineke

  Ik vind het ook erg fijn om alleen te zijn. Alleen op vakantie is dan weer niets voor mij, want `s nachts alleen zijn is een ding wat ik niet kan. Maar ik geloof zeker dat zo’n weekend of vakantie in je eentje hartstikke goed voor je is.