Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Alleen uit eten gaan/alleen dingen doen

In de vorige blogpost gaf ik je tips hoe je stapje voor stapje vaker alleen dingen kan doen, vandaag wil ik je vertellen over hoe je nou in je eentje uit eten kan gaan. Of in je eentje naar de bios. Waar het om gaat: iets doen wat je normaal met iemand sámen zou doen en wat je nu een keer zonder gezelschap gaat doen. Ik geef je mijn tips!

Leestijd

Waarom zou je er alleen op uit gaan?

Je kan hier mijn eerdere blogs lezen over alleen zijn en dingen alleen doen:

In de blogpost van vandaag vertel ik je over iets ‘grotere’ dingen die je alleen kan doen en hoe je dat kan aanpakken als je dit nog nooit eerder hebt gedaan.

Alleen uit eten gaan

Alleen uit eten gaan is voor de meeste mensen een grote drempel. Ik spreek vaak mensen die door mij een weekendje alleen weg gaan, of misschien wel een week in hun up een vakantie boeken. De meeste vragen krijg ik over alleen uit eten gaan. Veel mensen vinden dat toch wel heel erg lastig. Uit eten is bij uitstek iets wat je samen doet. Gezellig kletsen, samen eten, samen genieten. Als je in een restaurant zit, zie je toch altijd veel stelletjes en gezelschappen en niet zo vaak mensen alleen zitten. Ten onrechte wordt gedacht dat alleen in een restaurant eten heel ongemakkelijk is en dat je dan het liefste zo snel mogelijk weer weg wilt. Niks is minder waar. Alleen uit eten gaan kan juist enorm relaxed zijn. Lekker heel bewust genieten van elke hap. Niet afgeleid raken.

Maar hoe doe je dat dan zonder dat het ongemakkelijk wordt?

Ik heb tips.

 • Geef bij je reservering aan dat je alleen bent en dat je graag een fijn plekje voor jezelf wilt. Of als je spontaan binnenloopt, vraag dan om een tafeltje op een specifieke plek. Bijvoorbeeld in een hoekje, of lekker bij het raam. Probeer een plekje te bemachtigen waar je fijn het overzicht hebt en waar je niet middenin de zaak zit. Als je je al een beetje ongemakkelijk voelt, helpt dit, want zo zit je niet zo ‘in de kijker’.
 • Voel je nooit schuldig dat je ‘maar alleen bent’. Je bezet in je eentje een tafel voor twee (waarschijnlijk), maar daar hoef je je geen moment rot over te voelen. Jij mag daar helemaal alleen net zoveel genieten als wanneer je met iemand samen was geweest.
 • Kies een restaurant waar jij je helemaal senang bij voelt. Het maakt niet uit of dat een sterrenzaak is of een eetcafe, maar ga voor iets waar jij zin in hebt en waar je je niet ongemakkelijker bij voelt dan nodig. Ik ging eens in mijn eentje in een restaurant met een ster eten en daar schreef ik deze blogpost over.
 • Neem iets mee om in te lezen. Ik heb altijd mijn e-reader bij me, ik vind het prettig om een boek te lezen tijdens het eten. Maar meestal kijk ik nog meer om me heen, staar ik uit het raam of geniet ik gewoon van het lekker eten en een glas wijn.
 • Als je het idee hebt dat mensen naar je kijken (zo van ‘Omg zit zij nou alléén?!’), kijk dan even rustig om je heen. Je zal merken dat níemand met jou bezig is. Want iedereen is over het algemeen lekker met zichzelf bezig. Helemaal in een restaurant. Dan zijn andere mensen aan het genieten en met elkaar aan het kletsten en dat jij daar in je eentje zit, dat zien ze helemaal niet.
  En als ze dat wel zien, draai het dan om. Beeld je in dat ze denken: ‘Oh wat lekker zeg, zij gaat in haar eentje zitten genieten, ik zou dat ook weleens willen.’
  Ik ben er gewoon altijd van overtuigd dat mensen dat denken als ik alleen in een restaurant zit. Dat maakt het allemaal veel leuker.
 • Probeer uit je hoofd te gaan. Geniet. Eet. Drink. Lees je boek. Laat al die ideeën, twijfels en onzekerheden los.
 • Proef elk hapje. Heel bewust. En geniet van het feit dat je dit lekker alleen kan doen en dat je hier heus niet altijd gezelschap voor nodig hebt.

Alleen naar de bios gaan

Het mooie van de bioscoop is dat je toch in het donker zit. Het enige wat misschien ongemakkelijk kan zijn is het moment vooraf of achteraf. Dat je normaal gesproken samen staat te kletsen over de film.
Weet je, dat heb je helemaal niet nodig om te genieten van een bioscoopbezoek. Kijk om je heen. Koop wat lekkers. En als je het toch ongemakkelijk vindt en even niet weet wat je moet doen, dan kan je Instagram timeline heel interessant zijn.

Alleen in een hotel slapen

Ik slaap regelmatig alleen in een hotel als ik voor werk ergens moet zijn en ik geen zin heb om om zes uur in de auto te stappen. Alleen in een hotel slapen is juist heel leuk en relaxed en vaak zijn er wel meer (zaken)mensen die ook alleen daar slapen, en dat is sowieso helemaal niet raar.
Misschien ‘moet’ je dan alleen in het restaurant eten en ontbijten, maar daar kan je bovenstaande tips voor gebruiken. En alleen in je hotelkamer kan je gewoon precies doen waar je zin in hebt, niemand die je ziet! En roomservice is ideaal als je toch even geen zin hebt om alleen in het restaurant te eten.

Alleen op vakantie gaan

Jaren geleden schreef ik hier al eens een blogpost over en sindsdien ben ik nog vele malen alleen op vakantie geweest. In die blogpost vertel ik over mijn eerste keren en ik vertel je ook welke twijfels ik had en wat ik lastig vond. Maar ook wat ik deed om het makkelijker en leuker te maken.

Vorig jaar zomer ging ik een week alleen naar Curacao, en ik ga nog steeds regelmatig alleen naar Terschelling. Ook in New York, Londen, Den Haag en Chicago was ik een aantal dagen alleen aan het genieten. Alleen op vakantie gaan is uiteraard een grotere onderneming dan alleen uit eten of een nachtje alleen in een hotel slapen, maar als je dit nog nooit gedaan hebt, zou ik zeggen: begin klein. Ga eens alleen een weekendje weg in Nederland of België. Kijk eens hoe dat voelt. Succes? Dan kan je altijd nog een weekje verder weg gaan.

Het enige nadeel aan alleen reizen vind ik dat je ook al het ‘gedoe’ alleen moet doen. Spullen tillen, de auto inpakken, problemen oplossen, in een restaurant naar het toilet terwijl je je hond mee hebt ;-), je hebt geen reispartner die je kan vragen om even op je spullen te passen… Je wordt er heel zelfredzaam van en dat is juist een hele fijne skill om te hebben. Maar soms wel onhandig. Het alleen zijn vind ik nooit een probleem, zoals je merkt. Maar als je dat wel vindt, kan je altijd mensen opzoeken of contact hebben met thuis. Met mensen opzoeken bedoel ik dat je naar plekken kan gaan waar mensen zijn, als je behoefte hebt aan sociaal contact. Niet dat je met mensen af hoeft te spreken, maar als ik alleen op vakantie ben heb ik altijd wel wat contact met andere mensen. Andere vakantiegangers, mensen naast me in een restaurant, een leuke verkoopster in een winkeltje…

Heb je nog vragen? Laat het me weten in de reacties! Deel ook zeker jouw ervaringen en tips.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.