Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

8 dingen die mijn leven gemakkelijker maken

Door het leven heen creëren je gewoontes waarvan je weet dat die je leven gemakkelijker maken. Ik deel vandaag mijn 8 belangrijkste dingen die mijn leven gemakkelijker maken.

Leestijd

Lijstje met maaltijden

Toen ik net op mijzelf woonde vond ik het best wel lastig om steeds weer te bedenken wat ik/we die avond weer moesten gaan eten. Ik wilde variatie, maar bleef een beetje steken bij de dingen die ik me op dat moment kon herinneren. Ik merkte dat ik ook soms goeie recepten vergat, en dat ik niet elke keer alles strak in mijn hoofd had wat de mogelijkheden waren. Helemaal niet na een drukke werkdag. Dan wil je daar gewoon niet meer over na hoeven denken.
Op een gegeven moment ben ik elk gerecht gaan opschrijven. Gewoon in mijn notities in mijn telefoon. Heb ik een nieuw recept ontdekt, dan gaat hij op de lijst met een verwijzing naar een bladwijzer waaronder hij is opgeslagen. Als ik even niet meer weet wat ik moet maken dan pak ik deze lijst erbij en dan scroll ik erdoor en dan kom ik vanzelf wel op een idee. De lijst begon doordat ik gewoon alle maaltijden noteerde die ik me toen kon herinneren, en eigenlijk is het een lijst die dus aangevuld blijft worden. Ik hoef nooit lang na te denken over de maaltijden die we eten hierdoor en dit scheelt me echt tijd en energie.

Ritme

Vanaf de eerste lock-down heb ik vrijwel volledig vanuit huis gewerkt. Ik deed dit al veel, maar dit werd toen alleen maar meer. Normaal werd ik wel in een bepaald ritme gedrukt, en had ik voor mijn gevoel ook minder behoefte aan vast gezette momenten. Nadat wij Lovis verloren wist ik dat het hebben van geen ritme mij mentaal geen goed zou doen. Ik heb de eerste weken dit echt wel los gelaten, want ik was ook doodmoe, maar daarna ben ik wel bewust een ritme gaan creëren. Sporten op gezette tijden, de wekker zetten, geen social media in de slaapkamer, gelijk normale kleding aan, make-up op, etc. Dit werkt voor mij prettig en gaf me het steuntje in de rug om weer het normale leven in te gaan.

1 minuut regel

Niet dat ik specifiek bijhoud of iets 1 minuut duurt, maar als iets niet lang duurt om het te doen, dan doe ik het gelijk. Een bordje in de vaatwasser zetten, een wasje in de wasmachine drukken, spullen opruimen waar ze vandaan kwamen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Hierdoor blijft mijn huis opgeruimder en stapelen huishoudelijke taken zich niet op.

Een vaste plek voor dingen aanhouden

Dit sluit aan op de vorige. Ik ben niet snel wat kwijt, want ik leg dingen op de plek waar ze horen. Sleutels gaan in het sleutelkastje in de gang, kopjes in de kast of de vaatwasser en laptops in de kast als we ze niet gebruiken. Ik creëer daardoor door de dag heen geen rommel, en daardoor hoef ik ook nooit veel tijd te besteden aan opruimen. Schoonmaken ontkom je niet aan, maar opruimen kun je echt in grote lijnen voorkomen.

Sloffen

Dan eentje die daar weer op aan sluit; wij dragen in huis altijd sloffen/pantoffels! We hebben geen strikte regel dat je geen schoenen in huis mag dragen, bezoek houdt het gewoon aan bijvoorbeeld, maar we vermijden het zelf wel zo veel mogelijk. Hierdoor wordt het huis ook minder snel vies, helemaal in de natte seizoenen. Zomers loop ik ook graag op blote voeten maar omdat wij geen vloerverwarming hebben en wel een heel oud huis, wordt het al snel te koud zonder sloffen. Het voelt ook comfortabeler dan schoenen, en het maakt minder geluid.

Voldoende slaap

Het lijkt zo’n inkoppertje maar voldoende slapen bespaart je zoveel ellende. Iemand die niet genoeg slaapt eet ongezonder (waardoor je je slechter kunt voelen), is emotioneler, kan zich minder goed concentreren, ontwijkt taken eerder en kan minder goed communiceren met zijn of haar partner. Tuurlijk is het anders als je net een baby hebt gehad bijvoorbeeld, maar als je er invloed op hebt, zorg dan dat je in ieder geval 8 uur slaapt om je lichaam te kunnen laten doen wat hij moet doen. Dat werkt voor mij in ieder geval het beste.

Mijn sportkleding al aan doen

Onderdeel van mijn ritme is dat ik elke dag de wekker om eenzelfde tijd zet, en me dan ook gelijk aankleed. Als ik die dag wil gaan sporten, dan kleed ik me ook gelijk om in mijn sportkleding want ik merk dat dat gek genoeg vaak een drempel voor mij is. Ik weet het, het slaat nergens op want het is maar zo’n kleine taak, even je omkleden. Toch werkt het voor mij beter om de sportkleding al aan te hebben, dan houd ik me beter aan mijn sport commitment. Bovendien kom ik doordeweeks vrijwel nergens, alleen de supermarkt, en het maakt me ook niet uit om daar in mijn sportkleding te lopen.

Voiceberichten

Ik ben dol op voiceberichten! ik denk niet dat het me tijd scheelt, maar het maakt alles wel leuker. Ik heb één vriendin waarmee ik elke dag wel een paar voiceberichtjes over en weer stuur en dat is heerlijk. Een soort heel erg lang telefoongesprek waarbij je tussendoor werkt en je andere dingen doet. In een voicebericht vertel je ook altijd meer details dan wanneer je moet typen en daardoor heb ik het gevoel dat ik beter op de hoogte ben van iemands leven. Het voelt allemaal wat closer dan alleen getypte berichten in ieder geval. We hebben wel eens een avond dat we alleen maar een hele avond over en weer voicememo’s sturen waardoor het net is alsof we bij elkaar op de bank zitten. Mega gezellig.

Bellen daarentegen…. not a fan.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)