Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

7 x luisterboektips

Als je net lid bent geworden van een luisterboekenabonnement zoals Storytel, dan kan je best overdonderd raken door het enorme aanbod. Er staan meer dan 300.000 boeken op, dus keuzestress is een risico. Ik heb vandaag 6 luisterboektips voor je, allemaal verhalen die op Storytel staan. En: via mijn link krijg je je eerste 30 dagen gratis (!), dus je kan ze allemaal gratis luisteren.

Leestijd

Klik hier om 30 dagen gratis Storytel te krijgen. Je zit nergens aan vast, je kan opzeggen of pauzeren wanneer je wilt! Er is keuze uit ontzettend veel boeken, en met deze blogpost hoop ik de keuze wat makkelijker voor te maken!

Middernachtbibliotheek - Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?
Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

Voorgelezen door Donna Vrijhof.

Dit is een van mijn favoriete boeken ooit. Vol met levenslessen en vooral écht heel erg leuk om te lezen.  Dit zei ik erover toen ik hem net had gelezen: ‘Dit idee vind ik zó cool. Dit idee van parallelle levens, levens die je ook had kunnen leiden, omdat je net ergens wat andere keuzes hebt gemaakt. En dat elk van die levens ook weer pijnlijke, moeilijke kanten heeft. Hierdoor ga je nadenken over spijt, over keuzes, over dingen die je wel of niet had ‘moeten’ doen, over wat waardevol is aan het leven en over dat JIJ de touwtjes in handen hebt. Een boek ramvol levenslessen, maar dan ontzettend LEUK om te lezen. Elk ander leven van Nora vond ik genieten, en ik heb zoveel gelachen. Waanzinnig verhaal.’
Net zo fijn om te luisteren als om te lezen, Donna heeft een lichte, zachte stem en dat luistert prettig.

Nu of nooit - Dai Carter

Wij opereren altijd in het diepste geheim. En moeten fysiek en mentaal voorbereid zijn op de meest extreme uitdagingen. Nu of nooit.

Het Korps Commandotroepen zijn de Special Forces van de Koninklijke Landmacht. Niet iedereen is geschikt om dit werk uit te kunnen voeren. Sterker nog, slechts een zeer select gezelschap mag zich Commando Speciale Operaties noemen. Als je de commando-opleiding haalt, komt dat niet alleen door je fysieke kracht, maar vooral omdat je mentaal krachtig bent.

Hoe mooi zou het zijn om te leren hoe je mentale kracht toe kunt passen in je eigen leven? Dai Carter deelt in dit boek de lessen die hij meenam uit zijn carrière bij de Nederlandse Special Forces. Hij ontdekte hoe belangrijk het is om mentaal krachtig te zijn, ook en vooral in het dagelijks leven. Het is zijn persoonlijke missie om zijn verhaal te delen met iedereen die zijn of haar mentale kracht wil versterken.

Dai Carter (1989) diende dertien jaar bij de Koninklijke Landmacht, waarvan de laatste tien bij het Korps Commandotroepen. Hij ging acht keer naar verschillende conflictgebieden en voerde daar geheime missies uit. Dai is een van de hoofdinstructeurs in het succesvolle tv-programma Kamp Van Koningsbrugge.

Wordt voorgelezen door Dai zelf.

Ik ben helemaal geobsedeerd door de special forces. Dat komt natuurlijk door het programma Kamp van Koningsbrugge op de NPO en Special Forces VIPS bij Videoland. Ik vind het prachtig om naar te kijken en daarom begon ik met het luisteren van het boek van Dai Carter, een van de instructeurs bij Kamp van Koningsbrugge. Zijn boek gaat over zijn werk bij de special forces en vooral wat je hier praktisch van kan leren. Wat ik erg mooi vind aan dit boek is dat je een bijzonder inkijkje krijgt in dit bijzondere werk, maar vooral dat Dai het vertaalt naar het ‘echt leven’ en wat wij als ‘gewone burgers’ kunnen met de inzichten uit dit werk. Ik had verwacht dat het vooral keihard zou zijn (wat het natuurlijk ook wel is), maar er komt veel spiritualiteit en mentale weerbaarheid naar voren en dat vind ik erg leerzaam en interessant.

Een klein leven - Hanya Yanagihara

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

De Nederlandse versie wordt voorgelezen door Sander de Heer, die een diepe, warme stem heeft.
De Engelse versie wordt voorgelezen door Oliver Wyman. Hij klinkt heel Amerikaanse (wat past bij het verhaal) en het klinkt niet alsof hij voorleest – prettig.

Dit is een van mijn favoriete boeken OOIT. Een verhaal over vier vrienden, over trauma’s, depressie, hoe het leven tegen kan zitten en hoe je daar niet altijd wat aan kan doen, en over vriendschap. Ik heb het meerdere keren gelezen en ben nu de Engelse versie aan het luisteren. Weer heel anders dan het op papier lezen, ik ga er nog veel meer in mee op deze manier. Prachtig.

Virus: Amsterdam - Chantal van Mierlo

Eerst was alleen Stockholm in de ban van het virus, nu is het dodelijke mysterie ook aangekomen in Amsterdam…

Het is een hete zomerdag als Amsterdam getroffen wordt door een mysterieus en dodelijk virus. In een paar uur tijd sterft een groot deel van de inwoners. Slechts een klein aantal mensen blijkt immuun voor het virus. Maar er lijkt meer aan de hand te zijn als de grenzen van de stad worden gesloten door het leger. Zal iemand de stad nog levend verlaten? Volg Casper, Lian en Maya in hun wanhopige vlucht naar veiligheid.

De bekende serie ‘Virus: Amsterdam’ nu als longlisten. Deze spannende Nederlandse spin-off van Chantal van Mierlo, auteur van de populaire serie ‘Julia Menken’, is gebaseerd op de Zweedse serie ‘Virus: Stockholm’ van Daniel Åberg.

Voorgelezen door Sinem Kavus.

Nog niet uit, maar ik word helemaal meegezogen in dit verhaal. Méga spannend, heel eng, en het blijft boeien omdat je verschillende verhaallijnen volgt, die van Casper, Lian en Maya. Aanrader als je van spannende verhalen houdt.

Friends, lovers & het grote verschikkelijke ding - Matthew Perry

In Friends, lovers en het grote verschrikkelijke ding neemt Friends-ster Matthew Perry (Chandler Bing) ons mee achter de schermen van de succesvolle sitcom en zijn worsteling met verslaving. Het zijn openhartige, grappige en onthullende memoires met een krachtige boodschap van hoop en volharding.

In een buitengewoon verhaal dat alleen door hem verteld kon worden, neemt Matthew Perry de lezers mee naar de soundstage van de succesvolste sitcom aller tijden, terwijl hij vertelt over zijn persoonlijke worsteling met verslaving. Openhartig, zelfbewust en verteld met zijn kenmerkende humor beschrijft Perry levendig zijn levenslange strijd met de ziekte en waardoor deze werd gevoed, ondanks dat hij schijnbaar alles had.

Onverschrokken eerlijk, ontroerend en hilarisch: dit is het boek waarop fans hebben gewacht.

De Nederlandse versie wordt voorgelezen door Jacob Derwig.

Dit boek wilde ik graag lezen/luisteren omdat ik groot Friends fan ben, en erg benieuwd was naar het verhaal van Matthew, die Chandler speelde.Ik heb hem geluisterd met gemengde gevoelens. Aan de ene kant met veel medeleven voor Matthew, deze man heeft het ontzettend zwaar gehad met zijn depressies en verslavingen. Het boek is naast zwaar en heftig ook luchtig en grappig, en dat vind ik knap gedaan. Het luistert (of leest) daardoor ook prettig. Wat ik er wel lastig aan vindt is dat er heel veel herhaling in zit en dat het een soort cirkeltje is waarin hij zich bevindt – dat gaat na een tijdje toch wel saai worden. Wel erg leuk vond ik de passages over Friends en hoe hij dat ervaren heeft. Als Friends-fan is dit boek wel echt een aanrader.

Sinds ik niet meer drink - Evi Hanssen

Vanuit een verlangen naar controle, soberheid en een gezonder leven besliste Evi Hanssen geen druppel alcohol meer te drinken. Gedurende 500 dagen hield ze een dagboek bij waarin ze openhartig en honderduit vertelt over de vele beproevingen die ze op haar pad tegenkomt. Haar keuze om geestrijke dranken af te zweren heeft niet alleen fysieke gevolgen, het heeft ook een effect op haar vriendschappen, haar relatie, haar werk en haar zelfbeeld. Met de nodige dosis humor zoekt Evi uit wie ze nu precies is zonder dat gezellige glas in de hand.

Voorgelezen door Evi zelf.
Dit zei ik over dit boek toen ik het in juni 2022 las:

“Ik las dit boek op aanraden van een aantal mensen en ik vond het héél leuk. Het is in feite een dagboek van Evi, die besluit bijna een jaar niet meer te gaan drinken. Elk hoofdstuk is een dagboekpassage en je leest over hoe het haar bevalt om niet meer te drinken.
Eerlijk gezegd vind ik het best deprimerend, want het valt Evi zeker in het begin, maar ook nog wel later in haar 500 dagen, vrij zwaar. Maar wat dan weer hoop geeft is dat ze nog steeds niet drinkt en echt gestopt is met alcohol.
Evi schrijft grappig, eerlijk, openhartig, schuwt geen onderwerpen. Heerlijk om te lezen.

En dit is zo’n boek dat me aan het denken zette.
Ik drink niet veel, maar ik drink wel. Daar geniet ik ook van, ik vind het lekker en fijn, het is een manier om dingen te vieren, ik vind het mooie producten met verhalen (al is dat natuurlijk lang niet met alle alcoholische dranken zo).
Maar door het boek van Evi realiseer ik me nog meer dat alcohol echt óveral is en dat het meestal maar raar wordt gevonden als je niet drinkt. 500 dagen niet drinken vind ik wat heftig, maar misschien kan ik eens beginnen met twee maanden?
Jaren geleden deed ik al eens een dry January en dat ging me heel makkelijk af. Je hoort er vast meer over als ik besluit dit te gaan doen. 😉”

Inmiddels zijn we even verder en drink ik niet meer, dit boek was het zaadje daarvoor.

Stoorzender - Arjen Lubach

In Stoorzender doet Arjen Lubach verslag van twee jaar uit zijn bewogen bestaan. Vanuit zes verschillende plekken (Los Angeles, Vlieland, New York, Friesland, Zweden en Amsterdam) schrijft hij ongebruikelijk persoonlijk over Zondag met Lubach, muziek, comedy, politiek, het leven en de liefde.
Stoorzender is een unieke mix van eerlijke, grappige en ontroerende verhalen, zoals alleen Arjen Lubach die kan schrijven.

Voorgelezen door Arjen zelf.

Ik ben al jaren ‘fan’ van Arjen Lubach en toen zijn nieuwe boek uitkwam wilde ik die uiteraard meteen lezen. Stoorzender is zijn persoonlijke verhaal over de verschillende aspecten van zijn leven, geschreven vanaf verschillende plekken. Je wordt meegenomen in de moeilijke momenten, de twijfels, de onzekerheid, het gedoe, bedrog – dingen waar je Arjen op zijn social media nooit over hoort, waardoor het boeiend is om te lezen. Maar uiteraard lees je ook over de successen en mooie momenten, al ligt voor mijn gevoel het zwaartepunt wel wat meer bij wat er moeilijk is. Het voelt heel intiem en persoonlijk, al merk je dat hij heel specifiek kiest waar hij wel en niet tot in detail over vertelt. Zoals zijn relatie, en zijn ruzie met een zaken/muziekpartner. Daar vertelt hij wel wat over, maar hij doet het niet compleet uit de doeken.

Klik hier om 30 dagen gratis Storytel te krijgen. Je zit nergens aan vast, je kan opzeggen of pauzeren wanneer je wilt!

Dit is een affiliatesamenwerking. Als je je via de link bij Storytel aanmeldt, krijg ik daar een vergoeding voor.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.