Ik startte een week lang elke dag om 5.00u met werken

Vorige week deed ik een ‘experimentje’: ik besloot elke dag om vijf uur te beginnen met werken. Ik ben een ultiem ochtendmens en ik was benieuwd wat er met me zou gebeuren. Vandaag deel ik mijn grootste inzichten, beantwoord ik de meest gestelde vragen, geef ik tips als je dit ook wilt proberen en ik nodig je uit voor mijn gratis #5uavontuur challenge!

Leestijd

Opstaan om 4.40u, waarom in hemelsnaam?

Ik raakte geïnspireerd door deze blog van Jennie. Jaren geleden las ik Miracle Morning en in de zomer startte ik al weleens met werken om zes of zeven uur (zodat ik ’s middags lekker vrij was en van het lekkere weer kon genieten), maar om vijf uur starten met werken had ik nog nooit geprobeerd. Ik wilde het eens gaan testen. Waarom?

 • Ik ben een ultiem ochtendmens. Ik ben ’s ochtends enorm gefocust en krijg mijn belangrijkste, meeste en beste werk voor de lunch gedaan.
 • Ik had zin om na twee weken weg een week superproductief te zijn.
 • Niemand die ik ken werkt al tussen 5 en 9 ’s ochtends. Dus ik word ook niet gestoord. Dat betekent: focustijd!
 • Ik was benieuwd wat er met me zou gebeuren als ik op zo’n ‘extreem’ tijdstip zou beginnen. Om zeven uur beginnen met werken is vroeg, maar voelt meer doable. Vijf uur beginnen is vrij ‘heftig’, ook voor een ochtendmens als ik. Ik wilde gewoon weten wat het met me zou doen.
 • Vrije middagen! Tijd om lekker te lezen, met vriendinnen af te spreken, te chillen. Dat leek me wel wat.

Het idee was wel dat ik dan rond 13.00u, 14.00u zou stoppen met werken. Het was niet mijn doel om een extreme werkweek met extreme uren te gaan maken, ik wilde gewoon alleen mijn werkuren naar een ander moment verplaatsen. Nu wist ik vooraf al dat dat op sommige dagen wat lastiger werd omdat ik bijvoorbeeld al werkafspraken had staan in de middag of avond, en de beslissing om om 5.00u te starten met werken nam ik vrij spontaan een week van tevoren. Ik wilde dus niet die afspraken verzetten. Maar eens zien hoe dat zou gaan.

Ok, let's do it. Werkdag start om 5.00u!

Hoe mijn werkdagen eruit zagen tijdens deze week:

 • 4.40u wekker. Douchen, aankleden, koffie zetten en een glas water pakken.
 • Werken tot 6.00u.
 • 6.00u ontbijt maken.
 • 6.05u – 7.30u ontbijt eten terwijl ik werk.
 • 7.30u – 8.30u Kees uitlaten en eventueel opmaken.
 • 8.30u – ongeveer 13.00u – 14.00u werken.

(ik raad je altijd aan om ontbijten en werken niet tegelijk te doen, maar ik neem daarna een uur pauze. Als jij liever meer tijd neemt om rustig te ontbijten moet je dat natuurlijk gewoon doen!)

De week begon. Dag 1 ging top. Ik ging zondagavond vroeg naar bed (ik sliep rond 21.00u) en de wekker ging om 4.40u. Ik ging douchen, zette een kop koffie en pakte een glas water en zat om 5.00u achter de computer. Ik had voor de hele week een heldere planning gemaakt (aanrader als je dit gaat doen), dus ik wist precies wat ik wilde doen. En dat lukte allemaal vlekkeloos. Waar ik niet zo heel erg bij stil had gestaan is dat ik in de middag nog een zakelijke afspraak had (die 2,5 uur duurde) en ’s avonds een vergadering met mijn uitgever had tijdens een etentje (duurde ook 2,5 uur) waardoor ik een werkdag van twaalf uur had. Oeps, niet de bedoeling, maar ik voelde me wel energiek. Ik was ’s avonds niet heel moe, of in ieder geval, niet vermoeider dan normaal.

Op dinsdag werd ik om vier uur wakker en ik viel niet meer in slaap, dus om 4.15 ging ik eruit en om 4.30 begon ik met werken. ’s Avonds had ik een vergadering en barbecue met mijn Broodfonds en voor ik in bed lag was het 22.30, dus op woensdag besloot ik de wekker een uur later te zetten. Ik kan niet functioneren met 5,5 uur slaap dus daar paste ik mijn dag op aan.

Zo heb ik het de rest van de week gedaan. Op dagen dat ik rond 21.30 kon slapen, ging de wekker om 4.40. Op dagen dat ik door avondactiviteiten later in bed lag, zette ik mijn wekker ook iets later. Niet ideaal, maar deze week kon het niet anders omdat ik nou eenmaal al wat afspraken had.

Wat me opviel na deze week, mijn grootste inzichten:

 • ik was enorm productief. Maar echt nog productiever dan normaal. Ik had echt een laserfocus, ik werd niet afgeleid (nu laat ik me al niet zoveel afleiden, maar het helpt echt dat niemand contact zoekt tussen 5 en 9), ik kon me enorm goed focussen en ik kreeg nog meer gedaan dan ik vooraf dacht.
 • ik was niet vermoeider dan normaal. Ik deed ’s middags wel een paar keer een powernap, maar dat doe ik ook als ik gewone 9 – 5 werktijden aanhoud. Sowieso is een powernap supergoed voor je energie en productiviteit en dat doe ik niet alleen als ik daadwerkelijk moe ben.
 • sterker nog, ik kreeg energie van het feit dat ik ’s ochtends al zoveel waardevol werk had verzet. Het gaf me een boost.
 • als ik rond 7.30u een stuk ging wandelen met Kees, voelde ik me megalekker omdat ik mijn belangrijkste werk al af had.
 • om 5 uur beginnen met werken werkt ook psychisch goed voor je productiviteit. Als ik om vijf uur achter mijn computer zit, ga ik niet lopen treuzelen. Ik ben verdorie niet voor niks om 4.40u opgestaan.
 • van 21.30 – 4.40u slapen werkt voor mij prima. Ik kom goed in slaap en ik vind om 4.40u opstaan niet een grote opgave. Dit komt ook doordat ik een ochtendmens ben en al graag vroeg opsta.
 • ’s middags echt vrij nemen kan een uitdaging zijn. Ik merkte dat ik soms de neiging had toch door te werken. Maar ik moest mezelf dan echt toespreken: de werkdag is afgelopen, je bent vrij! Zoals ik zei, ik wil geen 80 uur per week werken.
 • om 5 uur beginnen met werken is lastig te combineren met sociale activiteiten ’s avonds. Met vrienden eten of iets dergelijks kan wel, maar brengt je ritme in de war. Als je dit een keer een weekje wilt proberen, kijk dan of je overdag of in het weekend dit soort dingen kan doen.

Het beviel fantastisch en dit is zeker iets wat ik blijf doen. Het moet alleen wel gezond en leuk blijven. Deze week heb ik bijvoorbeeld wat afspraken en dan bouw ik mijn werkdag daar wat meer omheen. Zo gaf ik maandag ’s middags een incompany Structuurjunkie sessie bij Kennispoort Zwolle en toen ben ik niet om 5.00u mijn werkdag begonnen. Ik wilde ’s middags nog wel genoeg kunnen focussen. Toen ben ik gestart om 6.30u (en ik ging in de ochtend nog koffie drinken met een vriendin) zodat ik wel al wat werk kon verzetten in de ochtend, maar ook ’s middags nog genoeg productieve energie had. Het is per week een beetje kijken wat werkt, maar ik wil ook niet elke dag op een heel ander tijdstip opstaan… Dus zeker iets waar ik de komende periode mee bezig ga. En ik ga zeker weken plannen waarin ik verder weinig afspraken heb om die ochtenden optimaal te gebruiken. Dit wordt een ongoing project, merk ik wel!

Veelgestelde vragen & mijn tips

Ik kreeg veel vragen. De meest gestelde beantwoord ik hieronder en ik geef meteen mijn tips.

Ik werk voor een baas, dus ik kan niet zomaar om vijf uur beginnen met werken. Wat raad jij dan aan?

Vraag je baas of je een paar uur vanuit huis kan werken ’s ochtends en of je dan eerder mag stoppen met werken. Natuurlijk snap ik dat dit niet met iedere baan kan en dat niet iedereen werkgever hierop zit te wachten, maar het is de moeite waard om het te vragen. Ga het gesprek aan, kijk wat er kan. Als je het niet vraagt, is het antwoord sowieso nee.

Ik kan echt niet eerder beginnen met werken, ik heb het gevraagd. Maar ik wil toch ook een keer een week jouw #5uavontuur doen. Help!

Je hoeft natuurlijk helemaal niet per se om 5 uur te beginnen met werk. Je kan ook iets voor jezelf doen. Denk aan een project wat je al tijden wilt doen, een boek schrijven, een blog beginnen, je eigen bedrijf starten, eindelijk dat boek lezen, met een cursus beginnen, een grote zomerschoonmaak houden, je kantoorruimte opruimen, sporten… Ik zeg maar wat. Het zal dan misschien een uitdaging worden om daarna nog een achturige werkdag te houden, maar misschien merk je ook wel dat je juist energie krijgt van jouw ochtend.
Daarnaast mag je het natuurlijk helemaal op jouw manier doen! Je kan ook elke dag een uurtje eerder de dag beginnen om aan jouw persoonlijke doelen te werken. Kijk wat voor jou werkt!

Dat is toch super ongezellig? Wat vindt je vriend daarvan, dat jij elke avond om negen uur al in bed ligt? Supersaai.

Dat is helemaal niet ongezellig, want ik heb overdag alle tijd om vriend(inn)en te zien en leuke dingen samen te doen. Nu was Willem toevallig een week weg terwijl ik dit deed, maar zoals ik al aangaf ga ik dit zeker verweven in mijn leven de komende periode. Nu ging ik altijd al rond half tien naar boven, dus dat halfuurtje maakt niet zoveel uit. En ik sta normaal ook al zo’n 1,5 uur eerder dan hij op, dus dat geeft ook niks. Willem heeft een totaal ander ritme dan ik en we passen ons allebei niet aan, omdat we allebei andere behoeftes hebben. Dat is helemaal prima en daarin laten we elkaar los. We hebben genoeg fijne tijd samen, ook met dit ritme.
Maar het is dus wél lastig combineren met sociale avondactiviteiten. En dat is ook de reden dat ik dit niet altijd zou willen doen. Want ik hecht ook heel veel waarde aan gezellige avonden. Dat is niet zo haalbaar met dit ritme. Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet zo’n super sociaal dier ben. Als ik twee of drie keer in de week met vrienden afspreek dan is dat voor mij superveel.

Ik kan niet zo vroeg slapen. Hoe doe jij dat?

Ik kan op elk tijdstip slapen. Ik typ dit om 10:47u, als ik nu in bed ga liggen, slaap ik. Maar ik heb wel wat tips natuurlijk:

 • gebruik je telefoon niet in bed en het liefst een uur voor je bedtijd al niet.
 • drink geen koffie of andere stimulerende middelen een paar uur voor je gaat slapen (of misschien ’s middags al niet als je er gevoelig voor bent).
 • eet op tijd. Met een volle maag en drukke spijsvertering gaan slapen is lastiger.
 • zorg voor verduisterende gordijnen, het is om 21.30u nog licht nu.
 • lees een boek voordat je gaat slapen of luister een podcast of luisterboek.
 • doe wat ademhalingsoefeningen of een meditatie.
 • zorg voor een rustig avondritueel: je make-up verwijderen, tanden poetsen, omkleden, je huid verzorgen, mediteren… Maak er echt een ritueel van. Uiteindelijk ga je dit associeren met slaperigheid en slapen.
 • als je veel moeite hebt met in slaap komen ’s avonds, doe dan liever overdag geen dutjes.

Ik heb juist moeite met het vroege opstaan. 

Hierover ga ik je tips geven in de gratis challenge!

Mijn partner/vriendinnen/hond/ouders/buren vinden dit allemaal hééél raar.

Nou en? Je doet dit toch niet voor hun? Je doet dit voor jezelf.

Ik ben echt een avondmens. Ik krijg al kotsneigingen van dit idee. Hoe ga ik het dan toch redden?

Nou, niet! Ik zou het dan lekker niet doen. Van mij hoef je helemaal niks, namelijk. En als je hier doodongelukkig van wordt, dan raad ik je dit vriendelijk doch dringend af. Lekker je gewone ritme aanhouden. Behalve als je denkt: hmmm, dit zou me misschien best wel helpen. Dan kan je het natuurlijk gewoon gaan proberen met mijn challenge.

Doe mee met de #5uavontuur challenge!

Op Instagram kreeg ik de afgelopen week talloze berichten van mensen die meededen of het graag een keer wilden proberen. Onwijs leuk! Speciaal daarom heb ik de #5uavontuur challenge ontwikkeld. In week 30 gaan we samen elke dag om vijf uur beginnen met onze dag (of iets later, als jij dat wilt, je kan het precies doen zoals jij wilt). Elke dag krijg je een mail van me met daarin tips en motivatie, om 4.45u ’s ochtends, en op de Structuurjunkie Instagram vind je ook elke dag posts over de challenge en daar kan je ook je ervaringen delen. We gaan het dus echt samen, met elkaar doen!

Voor de echte diehards is er op vrijdag 26 juli om 5.30u (ja, ’s ochtends natuurlijk!) een live sessie op Instagram waar ik je nog meer ga leren en waar je je vragen kan stellen. Als je daar bij bent is je challenge helemaal compleet en dan ben ik ultiem trots op je. Van deze live sessie komt dus ook geen opname. Je moet er bij zijn!

Lijkt dit je wat? Schrijf je dan in. ’t Is gratis!
(Ik realiseer me dat week 30 voor veel mensen in de vakantieperiode valt. Maar ik wil de challenge graag nu doen. Je moet het ijzer smeden als het heet is! Realiseer: je moet helemaal niks. En je kan dit voor jezelf ook voor later plannen. Misschien doe ik de challenge later in het jaar nog eens, maar besef ook dat vroeg opstaan nu makkelijker is dan in het najaar doordat het nu zo vroeg licht is)

Schrijf je in voor de #5uavontuur challenge!

* betekent verplicht veld
Kan je het inschrijfformulier niet goed zien? Klik dan hier om je in te schrijven. Als je meedoet met de #5uavontuur challenge, krijg je ook elke week mijn Structuurjunkie mail met tips & tricks op gebied van structuur, planning en productiviteit. Natuurlijk kan je je uitschrijven wanneer je wilt. 

 

Ik ben benieuwd of je mee gaat doen, en laat het me weten als je vragen hebt!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

34 reacties
 1. Susanne

  Ik zit momenteel in de ziektewet, maar ben op zoek naar meer ritme in m’n dag. Ik heb op het moment dus ook geen werk om handen of iets, maar wil wel graag met de challenge mee doen. Ik zat zelf te denken om te beginnen met een cursus en misschien ‘s ochtends al wat huishoudelijke klussen te doen. Zijn er mensen met nog wat ideetjes?

 2. Lien

  Er is iets geks aan de hand als ik naar je website ga. Ik zie nl dit artikel als laatste artikel. Als ik via een incognito modus ga kan ik wel alle nieuwe artikelen zien. Weet je hoe dat zou kunnen?

  • Cynthia Schultz

   Er wordt naar gekeken. Even refreshen helpt!

 3. Claire

  Je bent er nog moe van😉

 4. Birgit

  Ik ben zelf ook best een ochtendmens, ben eigenlijk altijd wel tussen 5.30 en 6.30 wakker, ook in weekeinden en vakanties (helaas voor dat laatste). Ik snap dus ook helemaal dat het super lekker is zo vroeg al zo productief te zijn en de middag lekker voor jezelf te hebben. Helaas gaat dit in mijn werk niet lukken om zoiets toe te passen, mijn werkdagen zijn gewoon van 7.30-16.00 en daar is niks in aan te passen omdat ik die tijden gewoon op het werk moet zijn.
  Mijn vorige baan was een stuk flexibeler en daar begon ik weleens om 6.00uur met werken zodat ik na 6 a 7 uur werken met de middag lekker naar huis kon. Wat mis ik dit zeg!

 5. Saskia

  Ik ben ook echt een ochtendmens! Lange tijd heb ik gedacht dat, dat niet leuk was vanwege sociale “verplichtingen” / verwachtingen van andere in de avond.
  Inmiddels geleerd om vooral naar m’n lijf en gevoel te luisteren.
  Op m’n werk gewoon vaste tijden die niet te veranderen zijn maar ook op vrije dagen of in het weekend ben ik vroeg wakker (tussen 6 en 7 meestal) en nu vind ik dat heerlijk, vooral in de zomer! Gewoon lekker even je eigen gang gaan zonder dat iemand in de weg loopt, daar kan ik echt van genieten. En het voordeel is dan dat ik het mezelf later op de dag ook gun om echt even iets leuks te doen en te ontspannen.

 6. Jard

  Als ik een vroege dienst heb, sta ik om 3.15/3.30 u op en na ruim een uur reistijd ben ik om 5u op mijn werk. Ik vind deze diensten eigenlijk heel fijn, niet in de laatste plaats omdat ik niet in de spits hoef te reizen. Daarnaast heb ik ’s middags nog super veel tijd, maar dat is ook juist de valkuil. Ik wil nog van alles doen; sporten, boodschappen doen, uitgebreid koken, het huishouden… Sociale activiteiten ’s avonds vermijd ik ook niet. Ik zou eigenlijk rond 20.30 moeten slapen om aan een fatsoenlijke nachtrust te komen, maar dat lukt me nooit goed ook al pas ik bijna al je tips toe. Als ik ’s middags thuis kom, doe ik het liefst een dutje, maar dat heb ik inmiddels afgeleerd. Een weekje houd ik dit wel vol, maar als het langer duurt stort ik in.

 7. Anna

  Wat een tof experiment! Ik ben helaas totaal geen ochtendmens, dus ik denk dat dit voor mij de hel op aarde wordt. Toen ik voor mijn vorige werk weleens om 07.00 moest beginnen (06.00 opstaan) was ik ook ’s middags vrij, maar veeeel te moe om iets te doen. Ik zat echt de dag een beetje uit, totdat het weer bedtijd was. Of ik deed een dutje van een paar uur. Haha! Ik vrees dat dit voor mij echt niet haalbaar is, maar ik vind het leuk om te zien dat er zoveel mensen meedoen met de challenge! Succes iedereen 😀

 8. Lisa

  Wat een tof artikel. Ik ben ook een ochtendmens, en sta altijd vroeg op om de files voor te zijn. Eerder beginnen met werken is lastig. Op andere dagen ben ik ook vroeg wakker maar doe ik eigenlijk niets (wat lezen, ontbijtje). Vind het wel een idee om in die tijd alvast te gaan wandelen of schoonmaken.

  • Cynthia Schultz

   Hey Lisa, ik weet dat zelf ook niet, ik ga t even navragen en kom er bij je op terug!

 9. Astrid

  Zelf sta ik iedere ochtend om 4u op om te gaan werken (moet om 5u de deur uit maar vind het fijn om alles op m’n dooie gemak te doen ipv te haasten in de ochtend). Zelf merk ik geen verschil qua productiviteit omdat ik aan het einde van de werkdag gewoon net zo moe ben als toen ik een baan had waar ik om 9u moest beginnen, en ik lig natuurlijk eerder op bed in de avond (tussen 8 en 9) dan dat ik voorheen deed (tussen 10 en 11). Dus ik heb zelf niet bepaald meer uren in de dag en krijg dus ook niets meer of minder gedaan. Maar ik heb dan ook niet het probleem dat ik op mijn werk wel of niet gestoord zou kunnen worden want al mijn collega’s beginnen op hetzelfde tijdstip en kan mijn telefoon toch niet gebruiken, hahah! (#bloemenveilingmeisje)

  Maar ik vind het wel superfijn om naar de bushalte te lopen in doodse stilte, heerlijk! En nooit meer in de spits met het OV! Het is oprecht heerlijk rustig wakker worden iedere ochtend. Ik doe dit nu meer dan twee jaar en wil niks anders meer. 🙂

 10. Marloes

  Wat een goed idee! Dit wil ik in mijn vakantie ook weleens proberen. Heerlijk! Ik ben geen ochtendmens maar ’s ochtends wel het productiefst!

 11. Kirsty

  Knap dat je deze challenge hebt gedaan! Ik doe het je niet na als avondmens zijnde. Als ik voor 6 uur mijn bed uit moet ben ik standaard moe gedurende de dag. Nu probeer ik al wel om eerder te gaan slapen en dat helpt wel iets gelukkig, want met mijn werk heb je niet de keuze om je eigen tijden te kiezen. Het lijkt mij wel echt een pluspunt als je ’s ochtends al zoveel gedaan krijgt, omdat je er dan meteen van af bent en later op de dag meer tijd over hebt.

 12. Melissa

  Leuke challenge! Als ik geen kinderen had gehad, zou ik hier ook aan mee willen doen en wat werk verzetten. Ik sta bijna elke dag al tussen 05.00u-05.30u op, aangezien ik twee kinderen (waarvan 1 baby) heb die ik hoofdzakelijk alleen opvoed. Op deze manier ben ik al bijna helemaal klaar voordat zij wakker worden (ergens tussen 6-6.30u) en kan ik de dag goed starten.

  • Lies

   Eindeloos veel respect Melissa! 🙏🏻

 13. Crespi Anita

  Super!!! Heb dat al veel eerder willen doen maar de motivatie 🙄 Maar wetend dat ik niet alleen ben en het via een challenge gaan ondernemen.. Ingeschreven 👌

 14. Eva

  Dit lijkt me heel fijn, maar ik weet niet of ik het in de winter nog steeds zo leuk zal vinden. Hoe denk jij daarover?

 15. Dennis Eijs

  Het zoveelste verhaaltje. Misschien goed voor hen, maar voor mij zeker niet.

 16. Ilona

  Ik ga het niet zo vroeg doen, maar ik ga volgende week wel starten met vroeger opstaan. Ik begin normaal al om half 8 en ik ga dat naar 7:00 u. verplaatsen. Dat moet te doen zijn!

  Door de weeks hier trouwens nooit visite, hooguit een keer koffievisite die zelf ’s morgen ook weer vroeg werken.

 17. Lies

  Ik ben momenteel het boek ‘Miracle morning’ aan het lezen, en het is echt helemaal niets voor mij … En net daarom wil ik het eens doen!

  Mijn uitdagingen:
  – Ik geraak moeilijk in slaap (deels medisch, deels piekeren, …) en daardoor werk/ontspan ik veel liever overdag en ’s avonds.
  – ’s ochtends geraak ik niet uit bed, snooze ik en daarna leef ik als opgejaagd wild tot de kinderen zijn weggebracht.
  – Ik ben niet zo productief als ik zou willen zijn. Overdag heb ik veel afleiding, zeker als ik thuiswerk.
  – Ik zeg dat ik geen ochtendmens ben, en ze zeggen ook in het boek dat net daardoor het opstaan veel moeilijker verloopt. Als je de avond ervoor al panikeert omdat je “maar x uur gaat kunnen slapen en niet uitgeslapen zult zijn”, dan zal je dat ook niet zijn! Vind ik een interessant gegeven om eens te testen.
  – Ik heb vaak geen kwalitatieve tijd voor mijzelf: kinderen, huishouden, job, … Dus echt zo vroeg tijd maken voor mij terwijl het hele huis nog stil is lijkt mij heerlijk!

  Helaas kan ik niet meedoen tijdens week 30, maar ik ga het waarschijnlijk in september eens uitproberen 🙂

 18. Marjoleine

  Super stoer dat je dit hebt geprobeerd! Ik ben totaal geen ochtendmens dus ik voorzie dat dit voor mij niet gaat werken. Misschien dat ik het ooit nog wel ga proberen want het lijkt me wel heel chill dat je dan de hele dag nog “vrij” hebt na een uur of 1!

 19. Leanne

  Wat onwijs leuk, ik heb me ingeschreven!

  Nu is het zo, dat ik niet mijn gewone werk kan opschuiven omdat ik gewoon bij een bedrijf werk. Maar ik kan wel een uur eerder beginnen dan dat ik normaal doe (van 8 tot half 5 ipv van 9 tot half 6). Ik heb altijd onwijs veel moeite met opstaan. Omdat ik altijd wat te laat naar bed ga, ’s avonds moet ik nog zoveel doen van mezelf dat ik altijd onrustig in mijn hoofd ervan wordt. Mijn man gaat altijd heel vroeg naar bed vanwege werk (die zit al in dit ritme, maar werkt helaas wel gewoon 12 uur per dag…) maar daarom ben ik na half tien altijd alleen op de bank en ik ben dan nogal vatbaar voor ‘alleen voelen’ en het daarbij horende gedrag (eenzaam, leeg gevoel, geen zin hebben in dingen, eetbuien)
  Wat ik dus wil gaan doen is die klusjes doen als ik wakker wordt (misschien zelfs al voorbereiden voor het avondeten treffen) zodat ik na mijn werk, ook écht vrij ben en ook om 9 uur/half 10 rustig naar bed kan gaan.
  Ook wil ik graag meer gaan wandelen. Avonds kan ik me daar niet meer toe zetten, maar ’s ochtends heb ik altijd wel zin maar maak ik er geen tijd voor. Dit wil ik echt graag doorbreken.
  Hopelijk helpt dit mij in een beter dagritme waarin in mezelf beter voel en gezonder wordt!

 20. Simone

  Ik ga dit met mijn werkgever bespreken, want ook op kantoor lijkt me dit heel fijn! Zo kan ik ’s middags lekker sporten en ’s avonds aan mijn blog werken.

 21. lousaa

  Tjee, niet zo supersociaal zeg je dan. En dan nog 2 of 3 keer in de week met vrienden afspreken… ik ben best sociaal maar heb denk ik hooguit 3 keer per maand iets met vrienden s avonds. Vrienden wonen op afstand, hebben allemaal druk werk, kinderen, sport, behoefte aan een rustig avondje met partner.

 22. Audrey

  Klinkt als een interessante ervaring! Voor mezelf is het wat te extreem, maar ik merk wel dat ik een uurtje eerder beginnen en een uurtje eerder stoppen best lekker vind als het zo uitkomt. En op mijn werk zijn ze aardig flexibel (werken tussen 7 en 19 uur hoe jij het zelf wil). Misschien moet ik het eens een weekje uitproberen 🙂

 23. Marin

  Lijkt mij ook echt heerlijk, maar mijn man is de meeste tijd pas 21.00 thuis van het werken en dan zou ik dus al bijna naar bed gaan.

  Ik sta wel elke dag om 7 uur op, ook in de weekenden. Heerlijk die rust in huis om me heen in de vroege ochtend.

 24. Marjolein

  Leuk dat je het hebt geprobeerd! Voor mij zou het ook top werken – ik ben geen ochtendmens, maar vind het wel fijn om mijn werk zo vroeg mogelijk “uit de weg” te krijgen zodat ik juist daarna kan pieken. Helaas is het kantoor zo vroeg nog niet open en wordt het al helemaal niet gewaardeerd dat je om 2 uur al weggaat. Hopelijk verandert dat ook op de werkvloer eens!

 25. rachel

  ik kan mij helemaal bij je aansluiten want ik deed dat al vanaf toen ik nog op school zat zelfs!! smorgens vroeg opstaan en mijn dingen doen en dan naar school of werk en nu nog, smorgens alles doen en smiddags lekker alle tijd hebben 😀

 26. Rowan Chanel

  Oh wat heerlijk als je dit kunt!
  Door jou ben ik ook al zoveel gaan wandelen in de ochtend! Ik ben alleen geen ochtendmens, dus heb besloten gewoon lopend naar m’n werk te gaan en dat is toch 45 minuten lopen.
  Zou het dolgraag willen, zo vroeg opstaan. Maar bij mij zit het probleem met slapen. Ik ben echt een avondmens, of zeg gerust nachtmens. Als ik om 01.00 uur daadwerkelijk slaap mag ik blij zijn. In de weekenden word dat al gauw 03.00 uur en slaap ik ook uit tot een uur of 12.00 uur.
  Eum, Indo kwaal? Hahaha.

 27. Marielle

  Leuk om dit te lezen! Ik start al jaren om 07.00 uur met werken. Alleen wil ik voor die tijd mijn honden goed uitlaten en moet ik om 06.00 uur in auto zitten. Dus mijn wekker gaat om 04.00 uur. Ik ben er aan gewend en gelukkig ook echt een ochtendmens. Heerlijk om ’s morgens vroeg in alle rust met de honden te wandelen (geen andere honden, fietsers etc). Niet in de file staan (zelden) naar mijn werk en rond 16.30 uur weer thuis. Ook mijn partner is er aan gewend.. ik ben gewoon leuker in mijn eigen ritme:)

 28. Alessandra

  Wat een supergoed idee! Ik ben ook altijd het meest productief ‘ s ochtends. Ik heb glijdende uren dus ik begin meestal om 7u à 7u30, maar misschien ga ik eens proberen om al om 6 uur te beginnen elke ochtend. 5 uur is een iets te grote stap voor mij haha 🙂 Bedankt in elk geval voor alle tips!

 29. Edith

  Wauw, interessant zeg! Vroeg opstaan is voor mij echt heel lastig. Zo ook op tijd naar bed gaan. Ondanks dat lijkt het me toch interssant om het te gaan proberen. Het enige waar ik tegen aanloop is dat mijn werk van 8 tot 5 is ivm bereikbaarheid…

 30. Sanne

  Wat een interessant experiment! Ik ben dus totaal geen ochtendmens, of althans… Ik merk ook dat ik in de ochtend gefocust kan werken, maar dat opstaan blijft een dingetje. Ik denk dat de challenge voor mij nu geen goed idee is, omdat ik daarnaast een 9-5 heb, maar pik er wel een aantal dingetjes uit die voor mij toepasbaar zijn. Wat vroeger opstaan en iets voor jezelf doen is ook fijn natuurlijk!

 31. Ingrid

  Het moeilijkst lijkt mij om in 20 minuten aangekleed en gedoucht achter de computer te zitten. Mijn tempo ligt s ochtends zo veel lager. Geen ochtendmens denk ik. Bij ons op het werk zou het wel kunnen denk ik. Het kantoor is open om 7.00u, maar die eerste 2 uur kan je prima thuis doen. Ik zou er zelf niet aan beginnen vanwege mijn lage tempo s ochtends, maar als het bij je natuurlijke ritme past is het wel ideaal.