Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Ik startte een week lang elke dag om 5.00u met werken

Vorige week deed ik een ‘experimentje’: ik besloot elke dag om vijf uur te beginnen met werken. Ik ben een ultiem ochtendmens en ik was benieuwd wat er met me zou gebeuren. Vandaag deel ik mijn grootste inzichten, beantwoord ik de meest gestelde vragen, geef ik tips als je dit ook wilt proberen en ik nodig je uit voor mijn gratis #5uavontuur challenge!

Leestijd

Opstaan om 4.40u, waarom in hemelsnaam?

Ik raakte geïnspireerd door deze blog van Jennie. Jaren geleden las ik Miracle Morning en in de zomer startte ik al weleens met werken om zes of zeven uur (zodat ik ’s middags lekker vrij was en van het lekkere weer kon genieten), maar om vijf uur starten met werken had ik nog nooit geprobeerd. Ik wilde het eens gaan testen. Waarom?

 • Ik ben een ultiem ochtendmens. Ik ben ’s ochtends enorm gefocust en krijg mijn belangrijkste, meeste en beste werk voor de lunch gedaan.
 • Ik had zin om na twee weken weg een week superproductief te zijn.
 • Niemand die ik ken werkt al tussen 5 en 9 ’s ochtends. Dus ik word ook niet gestoord. Dat betekent: focustijd!
 • Ik was benieuwd wat er met me zou gebeuren als ik op zo’n ‘extreem’ tijdstip zou beginnen. Om zeven uur beginnen met werken is vroeg, maar voelt meer doable. Vijf uur beginnen is vrij ‘heftig’, ook voor een ochtendmens als ik. Ik wilde gewoon weten wat het met me zou doen.
 • Vrije middagen! Tijd om lekker te lezen, met vriendinnen af te spreken, te chillen. Dat leek me wel wat.

Het idee was wel dat ik dan rond 13.00u, 14.00u zou stoppen met werken. Het was niet mijn doel om een extreme werkweek met extreme uren te gaan maken, ik wilde gewoon alleen mijn werkuren naar een ander moment verplaatsen. Nu wist ik vooraf al dat dat op sommige dagen wat lastiger werd omdat ik bijvoorbeeld al werkafspraken had staan in de middag of avond, en de beslissing om om 5.00u te starten met werken nam ik vrij spontaan een week van tevoren. Ik wilde dus niet die afspraken verzetten. Maar eens zien hoe dat zou gaan.

Ok, let's do it. Werkdag start om 5.00u!

Hoe mijn werkdagen eruit zagen tijdens deze week:

 • 4.40u wekker. Douchen, aankleden, koffie zetten en een glas water pakken.
 • Werken tot 6.00u.
 • 6.00u ontbijt maken.
 • 6.05u – 7.30u ontbijt eten terwijl ik werk.
 • 7.30u – 8.30u Kees uitlaten en eventueel opmaken.
 • 8.30u – ongeveer 13.00u – 14.00u werken.

(ik raad je altijd aan om ontbijten en werken niet tegelijk te doen, maar ik neem daarna een uur pauze. Als jij liever meer tijd neemt om rustig te ontbijten moet je dat natuurlijk gewoon doen!)

De week begon. Dag 1 ging top. Ik ging zondagavond vroeg naar bed (ik sliep rond 21.00u) en de wekker ging om 4.40u. Ik ging douchen, zette een kop koffie en pakte een glas water en zat om 5.00u achter de computer. Ik had voor de hele week een heldere planning gemaakt (aanrader als je dit gaat doen), dus ik wist precies wat ik wilde doen. En dat lukte allemaal vlekkeloos. Waar ik niet zo heel erg bij stil had gestaan is dat ik in de middag nog een zakelijke afspraak had (die 2,5 uur duurde) en ’s avonds een vergadering met mijn uitgever had tijdens een etentje (duurde ook 2,5 uur) waardoor ik een werkdag van twaalf uur had. Oeps, niet de bedoeling, maar ik voelde me wel energiek. Ik was ’s avonds niet heel moe, of in ieder geval, niet vermoeider dan normaal.

Op dinsdag werd ik om vier uur wakker en ik viel niet meer in slaap, dus om 4.15 ging ik eruit en om 4.30 begon ik met werken. ’s Avonds had ik een vergadering en barbecue met mijn Broodfonds en voor ik in bed lag was het 22.30, dus op woensdag besloot ik de wekker een uur later te zetten. Ik kan niet functioneren met 5,5 uur slaap dus daar paste ik mijn dag op aan.

Zo heb ik het de rest van de week gedaan. Op dagen dat ik rond 21.30 kon slapen, ging de wekker om 4.40. Op dagen dat ik door avondactiviteiten later in bed lag, zette ik mijn wekker ook iets later. Niet ideaal, maar deze week kon het niet anders omdat ik nou eenmaal al wat afspraken had.

Wat me opviel na deze week, mijn grootste inzichten:

 • ik was enorm productief. Maar echt nog productiever dan normaal. Ik had echt een laserfocus, ik werd niet afgeleid (nu laat ik me al niet zoveel afleiden, maar het helpt echt dat niemand contact zoekt tussen 5 en 9), ik kon me enorm goed focussen en ik kreeg nog meer gedaan dan ik vooraf dacht.
 • ik was niet vermoeider dan normaal. Ik deed ’s middags wel een paar keer een powernap, maar dat doe ik ook als ik gewone 9 – 5 werktijden aanhoud. Sowieso is een powernap supergoed voor je energie en productiviteit en dat doe ik niet alleen als ik daadwerkelijk moe ben.
 • sterker nog, ik kreeg energie van het feit dat ik ’s ochtends al zoveel waardevol werk had verzet. Het gaf me een boost.
 • als ik rond 7.30u een stuk ging wandelen met Kees, voelde ik me megalekker omdat ik mijn belangrijkste werk al af had.
 • om 5 uur beginnen met werken werkt ook psychisch goed voor je productiviteit. Als ik om vijf uur achter mijn computer zit, ga ik niet lopen treuzelen. Ik ben verdorie niet voor niks om 4.40u opgestaan.
 • van 21.30 – 4.40u slapen werkt voor mij prima. Ik kom goed in slaap en ik vind om 4.40u opstaan niet een grote opgave. Dit komt ook doordat ik een ochtendmens ben en al graag vroeg opsta.
 • ’s middags echt vrij nemen kan een uitdaging zijn. Ik merkte dat ik soms de neiging had toch door te werken. Maar ik moest mezelf dan echt toespreken: de werkdag is afgelopen, je bent vrij! Zoals ik zei, ik wil geen 80 uur per week werken.
 • om 5 uur beginnen met werken is lastig te combineren met sociale activiteiten ’s avonds. Met vrienden eten of iets dergelijks kan wel, maar brengt je ritme in de war. Als je dit een keer een weekje wilt proberen, kijk dan of je overdag of in het weekend dit soort dingen kan doen.

Het beviel fantastisch en dit is zeker iets wat ik blijf doen. Het moet alleen wel gezond en leuk blijven. Deze week heb ik bijvoorbeeld wat afspraken en dan bouw ik mijn werkdag daar wat meer omheen. Zo gaf ik maandag ’s middags een incompany Structuurjunkie sessie bij Kennispoort Zwolle en toen ben ik niet om 5.00u mijn werkdag begonnen. Ik wilde ’s middags nog wel genoeg kunnen focussen. Toen ben ik gestart om 6.30u (en ik ging in de ochtend nog koffie drinken met een vriendin) zodat ik wel al wat werk kon verzetten in de ochtend, maar ook ’s middags nog genoeg productieve energie had. Het is per week een beetje kijken wat werkt, maar ik wil ook niet elke dag op een heel ander tijdstip opstaan… Dus zeker iets waar ik de komende periode mee bezig ga. En ik ga zeker weken plannen waarin ik verder weinig afspraken heb om die ochtenden optimaal te gebruiken. Dit wordt een ongoing project, merk ik wel!

Veelgestelde vragen & mijn tips

Ik kreeg veel vragen. De meest gestelde beantwoord ik hieronder en ik geef meteen mijn tips.

Ik werk voor een baas, dus ik kan niet zomaar om vijf uur beginnen met werken. Wat raad jij dan aan?

Vraag je baas of je een paar uur vanuit huis kan werken ’s ochtends en of je dan eerder mag stoppen met werken. Natuurlijk snap ik dat dit niet met iedere baan kan en dat niet iedereen werkgever hierop zit te wachten, maar het is de moeite waard om het te vragen. Ga het gesprek aan, kijk wat er kan. Als je het niet vraagt, is het antwoord sowieso nee.

Ik kan echt niet eerder beginnen met werken, ik heb het gevraagd. Maar ik wil toch ook een keer een week jouw #5uavontuur doen. Help!

Je hoeft natuurlijk helemaal niet per se om 5 uur te beginnen met werk. Je kan ook iets voor jezelf doen. Denk aan een project wat je al tijden wilt doen, een boek schrijven, een blog beginnen, je eigen bedrijf starten, eindelijk dat boek lezen, met een cursus beginnen, een grote zomerschoonmaak houden, je kantoorruimte opruimen, sporten… Ik zeg maar wat. Het zal dan misschien een uitdaging worden om daarna nog een achturige werkdag te houden, maar misschien merk je ook wel dat je juist energie krijgt van jouw ochtend.
Daarnaast mag je het natuurlijk helemaal op jouw manier doen! Je kan ook elke dag een uurtje eerder de dag beginnen om aan jouw persoonlijke doelen te werken. Kijk wat voor jou werkt!

Dat is toch super ongezellig? Wat vindt je vriend daarvan, dat jij elke avond om negen uur al in bed ligt? Supersaai.

Dat is helemaal niet ongezellig, want ik heb overdag alle tijd om vriend(inn)en te zien en leuke dingen samen te doen. Nu was Willem toevallig een week weg terwijl ik dit deed, maar zoals ik al aangaf ga ik dit zeker verweven in mijn leven de komende periode. Nu ging ik altijd al rond half tien naar boven, dus dat halfuurtje maakt niet zoveel uit. En ik sta normaal ook al zo’n 1,5 uur eerder dan hij op, dus dat geeft ook niks. Willem heeft een totaal ander ritme dan ik en we passen ons allebei niet aan, omdat we allebei andere behoeftes hebben. Dat is helemaal prima en daarin laten we elkaar los. We hebben genoeg fijne tijd samen, ook met dit ritme.
Maar het is dus wél lastig combineren met sociale avondactiviteiten. En dat is ook de reden dat ik dit niet altijd zou willen doen. Want ik hecht ook heel veel waarde aan gezellige avonden. Dat is niet zo haalbaar met dit ritme. Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet zo’n super sociaal dier ben. Als ik twee of drie keer in de week met vrienden afspreek dan is dat voor mij superveel.

Ik kan niet zo vroeg slapen. Hoe doe jij dat?

Ik kan op elk tijdstip slapen. Ik typ dit om 10:47u, als ik nu in bed ga liggen, slaap ik. Maar ik heb wel wat tips natuurlijk:

 • gebruik je telefoon niet in bed en het liefst een uur voor je bedtijd al niet.
 • drink geen koffie of andere stimulerende middelen een paar uur voor je gaat slapen (of misschien ’s middags al niet als je er gevoelig voor bent).
 • eet op tijd. Met een volle maag en drukke spijsvertering gaan slapen is lastiger.
 • zorg voor verduisterende gordijnen, het is om 21.30u nog licht nu.
 • lees een boek voordat je gaat slapen of luister een podcast of luisterboek.
 • doe wat ademhalingsoefeningen of een meditatie.
 • zorg voor een rustig avondritueel: je make-up verwijderen, tanden poetsen, omkleden, je huid verzorgen, mediteren… Maak er echt een ritueel van. Uiteindelijk ga je dit associeren met slaperigheid en slapen.
 • als je veel moeite hebt met in slaap komen ’s avonds, doe dan liever overdag geen dutjes.

Ik heb juist moeite met het vroege opstaan. 

Hierover ga ik je tips geven in de gratis challenge!

Mijn partner/vriendinnen/hond/ouders/buren vinden dit allemaal hééél raar.

Nou en? Je doet dit toch niet voor hun? Je doet dit voor jezelf.

Ik ben echt een avondmens. Ik krijg al kotsneigingen van dit idee. Hoe ga ik het dan toch redden?

Nou, niet! Ik zou het dan lekker niet doen. Van mij hoef je helemaal niks, namelijk. En als je hier doodongelukkig van wordt, dan raad ik je dit vriendelijk doch dringend af. Lekker je gewone ritme aanhouden. Behalve als je denkt: hmmm, dit zou me misschien best wel helpen. Dan kan je het natuurlijk gewoon gaan proberen met mijn challenge.

Doe mee met de #5uavontuur challenge!

Op Instagram kreeg ik de afgelopen week talloze berichten van mensen die meededen of het graag een keer wilden proberen. Onwijs leuk! Speciaal daarom heb ik de #5uavontuur challenge ontwikkeld. In week 30 gaan we samen elke dag om vijf uur beginnen met onze dag (of iets later, als jij dat wilt, je kan het precies doen zoals jij wilt). Elke dag krijg je een mail van me met daarin tips en motivatie, om 4.45u ’s ochtends, en op de Structuurjunkie Instagram vind je ook elke dag posts over de challenge en daar kan je ook je ervaringen delen. We gaan het dus echt samen, met elkaar doen!

Voor de echte diehards is er op vrijdag 26 juli om 5.30u (ja, ’s ochtends natuurlijk!) een live sessie op Instagram waar ik je nog meer ga leren en waar je je vragen kan stellen. Als je daar bij bent is je challenge helemaal compleet en dan ben ik ultiem trots op je. Van deze live sessie komt dus ook geen opname. Je moet er bij zijn!

Lijkt dit je wat? Schrijf je dan in. ’t Is gratis!
(Ik realiseer me dat week 30 voor veel mensen in de vakantieperiode valt. Maar ik wil de challenge graag nu doen. Je moet het ijzer smeden als het heet is! Realiseer: je moet helemaal niks. En je kan dit voor jezelf ook voor later plannen. Misschien doe ik de challenge later in het jaar nog eens, maar besef ook dat vroeg opstaan nu makkelijker is dan in het najaar doordat het nu zo vroeg licht is)

Schrijf je in voor de #5uavontuur challenge!

* betekent verplicht veld
Kan je het inschrijfformulier niet goed zien? Klik dan hier om je in te schrijven. Als je meedoet met de #5uavontuur challenge, krijg je ook elke week mijn Structuurjunkie mail met tips & tricks op gebied van structuur, planning en productiviteit. Natuurlijk kan je je uitschrijven wanneer je wilt. 

 

Ik ben benieuwd of je mee gaat doen, en laat het me weten als je vragen hebt!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.