2018 in boeken

Ik las in 2018 80 boeken. Pfff, wat veel! Die 80 boeken waren zeker niet allemaal geweldig. Vandaag wil ik je mijn tien favoriete boeken van het afgelopen jaar met je delen. Boeken waar ik mezelf in verloor, waar ik verliefd op werd, boeken die uit elkaar  vallen van het herlezen, boeken waar ik nu soms nog over nadenken en boeken waar ik gewoon dolblij van werd.

Leestijd

Denk je meteen bij de intro: ‘Hóe kan je zoveel lezen?’ of ‘Ik wil ook zoveel lezen!’, check dan even deze blog. Vorig jaar zomer schreef ik over hoe ik zoveel lees en hoe je meer kan lezen als je dat graag wilt. Ik lees gewoon elke dag wanneer ik maar wat ruimte heb, al is het maar een kwartiertje voor het slapen gaan. En soms lees ik op een vrije dag een hele (mid)dag. Of ’s ochtends voordat ik aan het werk ga een uur. Ik hóud gewoon zo erg van lezen dat ik het automatisch heel veel doe. Als ik zit te wachten op de trein, als ik wacht op een afspraak, in plaats van series of films kijken (al doe ik dat zeker óók), in plaats van uren scrollen op Instagram… In ieder geval, lees die blogpost als jij ook graag meer wilt lezen. Het is heerlijk.

Oh ja, het jaar is natuurlijk nog helemaal niet voorbij, maar ik deel dit nu alvast zodat je er misschien nog wat inspiratie uit op kan doen om zelf te lezen als je vakantie hebt, of natuurlijk inspiratie voor cadeautjes!

2018 was een goed leesjaar. Ik las veel fijne, goede boeken waar ik mezelf helemaal in kon verliezen. Ik las natuurlijk ook mindere dingen, maar goed, zo gaat dat. In dit artikel behandel ik mijn tien favoriete boeken met je in willekeurige volgorde. De boeken waar ik het meest van genoot of meest van leerde, of de boeken die ik zoveel bij me had en zoveel las dat ze van ellende (of juist liefde) uit elkaar vallen. Je kan hier op Goodreads mijn ‘Reading Challenge’ zien en dus ook op een rij alle boeken die ik las.

Haruki Murakami - De moord op Commendatore

In “De moord op Commendatore’ van Haruki Murakami neemt een zesendertigjarige portretschilder zijn intrek in een oud atelier in de bergen ten zuidwesten van Tokio. Hij is onlangs gescheiden, na zes jaar huwelijk. Behalve door hartzeer wordt hij geplaagd door een “painter’s block’. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden, maar het loopt anders. Een mysterieus schilderij lijkt tot leven te komen. Vanuit een heuvel in het bos achter het huis klinkt ’s nachts het geluid van een bel. Een flamboyante buurman biedt hulp, maar hij heeft zijn eigen agenda. Het leidt tot een zoektocht waarin de hoofdpersoon met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd.

Wat ben ik gek op Haruki Murakami. Elk boek van hem vind ik heerlijk: ik kan me hier totaal in verliezen. Hij schrijft sprookjes, maar op zo’n subtiele manier dat het niet meer opvalt dat het totaal bizarre verhalen schrijft. Hij doet het zonder toeters en bellen, zonder een vergrootglas en dat vind ik fantastisch. Zijn nieuwste verhaal, De moord op commendatore, was ook weer zo’n bizar verhaal. Mooi van dit boek vond ik dat het grotendeels heel ‘normaal’ is, maar dat er hier en daar superrare kleine dingen gebeuren, waardoor het heel klein blijft. Als ik terugdenk aan dit boek, dat ik helemaal in het begin van 2018 las, zit ik weer met met de schilder in zijn atelier. Ik weet nog precies hoe het eruit ziet.

Klik hier voor deel 1: fysiek, e-book

Klik hier voor deel 2: fysiek, e-book

Anne Frank - Het Achterhuis graphic novel

Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm – het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir).
Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met de verbluffende tekenstijl, zal jong en oud onmiddellijk aanspreken en raken.
Deze stripbewerking is ook bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank.

De eerste week van het jaar besteedden Willem en ik in een heel knus huisje in Zeeland. Tijdens een middagje in Middelburg kocht ik bij een hele leuke stripwinkel de graphic novel van Anne Frank. Het is prachtig getekend, ik houd van de stijl, maar het verhaal is ook heel indrukwekkend neergezet. Een hele goede manier om het verhaal van Anne Frank te lezen, door de beelden komt het misschien nog wel beter binnen. Heel mooi voor kinderen, maar ik heb er ook erg van genoten. Ik zie mezelf weer zitten op het donkergroene bankje in het kleine huisje terwijl de regen op de ramen tikt, met dit boek op mijn schoot en een Zeeuwse bolus naast me.

Klik hier voor het boek.

Inzicht in wijn, de achtergronden van stijl en kwaliteit

De dag voor het examen: helemaal klaar met dit boek 😉

Dit boek was het afgelopen halfjaar mijn heilige graal. Ik nam het overal mee naartoe, las er letterlijk elke dag in, heb elke pagina tot in den treure bestudeerd en heb hem vlak voor mijn examen ook wel een beetje vervloekt. Dit boek hoort bij mijn WSET Level 3 wijnopleiding en het is een vloek en een zegen tegelijk. Een zegen omdat het volstaat met hele nuttige, goede en betrouwbare informatie over álles wat met wijn te maken heeft. Een vloek omdat het zo compact geschreven is dat het leest als een draak. In elke zin staat iets belangrijks, er is geen lucht en tja, alles wat er in staat moet je gewoon weten, daar komt het op neer. En dat zijn soms hele kleine details waar je op het examen toch nét een (open) vraag over kan krijgen… Bijvoorbeeld dat een wijnboer liever stekt dan aflegt om een ras te vermeerderen omdat er bij afleggen meer kans is op phylloxera. Dus dat.
Het boek valt inmiddels letterlijk uit elkaar, de katernen laten los, sommige pagina’s heb ik volgeschreven met extra aantekeningen of verduidelijkingen, er zitten ezelsoren in bij dingen die ik op het laatst nog niet goed genoeg wist en waar ik nog extra aandacht aan wilde geven. Dit boek zal voor mij altijd dit halfjaar voor mij symboliseren: de periode dat de liefde voor wijn groeide en groeide.

Annet Schaap - Lampje

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Deels in het vliegtuig en deels op het strand op Curacao las ik het kinderboek Lampje. Wat een prachtig verhaal. Het is zo mooi geschreven, heel eenvoudig omdat het voor kinderen is, maar daarom niet minder mooi. Misschien juist wel mooier. Er staan wat tekenen in het boek waar ik veel naar heb zitten staren, er is veel in te zien. Het verhaal is ontroerend en grappig en als ik kinderen had, las ik dit aan ze voor. Misschien wil Kees het wel horen…

Klik hier voor het boek.

Lisette Jonkman - Onbreekbaar

Abigail Martens werkt in een café en doet af en toe een modellenklusje. Ze woont nog steeds in een studentenkamer (meer kan ze niet betalen). Is dit het grote mensenleven waar ze van droomde?

Ferdinand Frericks kan niet wachten tot zijn studentenleven begint. Hij sluit zich aan bij een studentenvereniging en stort zich op de avontuurtjes met zijn studiegenotes. Ondertussen blijft hij zijn buurvrouw Abby steeds op onhandige momenten tegen het lijf lopen. Zij maakt iets anders in hem los dan alle hockeyblondines bij elkaar.

Als Abby haar blaaskakerige buurjongen Ferdi ontmoet, is haar eerste gedachte dat hij een dertien-in-een-dozijn-corpsbal is. Ze besteedt geen extra aandacht aan hem, maar dan redt hij haar uit een potentieel gevaarlijke situatie met haar bezitterige ex Tom en leert ze een heel andere kant van hem kennen.

Dit zijn eigenlijk drie boeken, maar goed. Onbreekbaar moest erin, gewoon omdat ik van elke pagina plezier heb gehad. Ik lees veel verschillende genres, van zware Nederlandse literatuur tot kinderboeken en chicklit en juist de afwisseling vind ik heel erg leuk. De Onbreekbaar boeken van Lisette verschenen telkens op het goede moment: of ik had er net even tijd voor, of ik zat op Curacao in de zon. Perfect. Ik vond het heerlijk om te lezen over de romance tussen Ferdi en Abigail, die nogal eh, instabiel is. Naarmate het verhaal vordert krijgt het meer diepgang, komen de hoofdpersonen meer uit de verf en worden hun acties en beweegredenen steeds duidelijker. Voor mijn smaak was het hier en daar iets te studentikoos, maar ik vond het juist ook wel weer leuk om dat mee te krijgen (gezien ik zelf niet echt zo’n studententijd heb gehad). Jammer dat het alweer afgelopen is!

Klik hier voor deel 1, deel 2 en deel 3.

Yuval Noah Harari - Homo Deus

Op onnavolgbare wijze beschrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Hij stelt fundamentele vragen: Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? Wat voor sociale gevolgen zal deze tweedeling hebben? Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen, anders hebben we geen invloed op de koers van onze toekomst. Dit is de volgende stap in onze evolutie. Dit is Homo Deus. Met een voorwoord van Bas Heijne.

Sapiens vond ik te gek, dus Homo Deus wilde ik ook heel graag lezen. Ik vond het mega tof, vooruitstrevend en gewoon heel erg interessant. Harari schetst toekomstbeelden en stelt vragen over hoe alles er uit gaat zien in onze wereld en dat zet je soms flink aan het denken. Waar Sapiens een soort terugblik was, is Homo Deus juist weer een vooruitblik en dat vind ik gewoon heel interessant om te lezen. Extra tof is dat het erg leuk om te lezen is, Harari heeft humor en schrijft heel ‘verhalend’.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Alexander McCall Smith - The No. 1 Ladies Detective Agency

Wayward daughters. Missing Husbands. Philandering partners. Curious conmen. If you’ve got a problem, and no one else can help you, then pay a visit to Precious Ramotswe, Botswana’s only – and finest – female private detective.

Her methods may not be conventional, and her manner not exactly Miss Marple, but she’s got warmth, wit and canny intuition on her side, not to mention Mr J. L. B. Matekoni, the charming proprietor of Tlokweng Road Speedy Motors. And Precious is going to need them all as she sets out on the trail of a missing child, a case that tumbles our heroine into a hotbed of strange situations and more than a little danger . . .

Delightfully different, THE NO.1 LADIES’ DETECTIVE AGENCY offers a captivating glimpse of an unusual world.

Van mijn schoonmoeder leende ik het eerste boek van The No. 1 Ladies Detective Agency en dat vond ik zo leuk dat ik in 2018 vier delen las. Er zijn negentien delen, dus ik heb gelukkig nog heel wat leesvoer liggen. Deze verhalen gaan over Precious Ramotswe, die de No. 1 Ladies Detective Agency start. In elk boek lees je over alle dingen die ze meemaakt, van gekke klussen tot liefdesperikelen. Het is vooral grappig en lichtvoetig, vrij eenvoudig geschreven en daarom heerlijk om tussendoor te lezen. Wat ik hier zo leuk aan vind is dat ik nu altijd iets te lezen heb waarvan ik weet dat ik het leuk vind, tussen andere boeken door.

Klik hier voor deel 1, klik hier voor deel 2,  klik hier voor deel 3 en klik hier voor deel 4.

Harry Mulisch - De Aanslag

Tijdens de hongerwinter wordt het Haarlemse gezin Steenwijk, bestaande uit vader, moeder en twee zoons, dat juist in een bijna klassieke rust aan een spelletje ‘Mens erger je niet’ wil beginnen, om acht uur ’s avonds opgeschrikt door zes schoten: een collaborerende politiechef is door het verzet gedood. Buren verslepen het lijk tot voor het huis van de familie Steenwijk. De oudste zoon poogt het lichaam alsnog te verplaatsen, de Duitsers arriveren en zijn jongere broer, de twaalfjarige Anton, komt in een Duitse legerauto terecht. Vader, moeder en broer Peter worden – bij wijze van represaille – met andere buurtbewoners vermoord; Anton blijft alleen achter. Op cruciale momenten in de wereldgeschiedenis ontmoet de lezer Anton dan weer, die naarmate de tijd vordert steeds meer naar die ene, alles bepalende gebeurtenis in zijn leven “terug groeit”. Schokkende, spannende en prachtig geschreven roman van een zeldzaam hoog niveau met een glasheldere kompositie.

De Aanslag van Harry Mulisch stond al tijden op mijn lijstje, en dit jaar las ik hem in de zomer op Terschelling, in de zon. Het dunne boekje las ik in één middag uit en ik zat echt helemaal in het boek. Wat is dit een goed geschreven, indrukwekkend, heftig en verdrietig verhaal. Ik wil graag meer over de oorlog lezen – op de middelbare school vond ik geschiedenis verschrikkelijk, ik kon er niks van onthouden en kreeg er echt een hekel aan – dus tips voor goede boeken over de oorlog zijn van harte welkom.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Judith Visser - Zondagskind

Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden. Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Ach, Zondagskind. Dit boek zoog me echt helemaal op. Wat een sneu verhaal eigenlijk, over Jasmijn, die autisme heeft en die niet bepaald begrepen wordt door de wereld om haar heen. Dit probleem is er als ze naar de basisschool gaat, maar ook als ze het eindexamenfeest op de middelbare school heeft. Ze wordt letterlijk ziek van alle prikkels en indrukken en probeert hier haar weg in te vinden. Hier en daar voor mij herkenbaar (ik heb geen asperger, maar kan me goed verplaatsen in hoe Jasmijn zich moet voelen en we hebben zeker wat raakvlakken) en zo verdrietig op veel momenten, ik heb het niet droog gehouden.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

Het was echt moeilijk een keuze te maken uit al die boeken, maar ik denk wel dat dit het is. Deze boeken zijn me echt bijgebleven en waren mijn favorieten van dit jaar. Wat zijn jouw favorieten van 2018? En zijn er nog boeken die je in de laatste week wilt lezen?

Voor als je het leuk vindt om al mijn boekenupdates van 2018 te zien, here you go:

Hier ontbreekt natuurlijk nog de update van december, die komt eraan in januari!

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

30 reacties
 1. Matilde

  Ik vond Wees onzichtbaar van Murat Isik en Het huis van de vier winden van Elif shafak favoriet dit jaar. En heb inderdaad ook genoten van lampje.

 2. Sacha

  Ik tik de 80 ook wel aan denk ik, op jaarbasis.
  De boekendief van Markus Zusak, die vind ik zo indrukwekkend. Gaat dus over de tweede Wereldoorlog en ik geloof dat ik zelfs een traantje gelaten heb toen ik hem uitlas.
  Haruki Murakami ben ik door jou gaan lezen, ik had er nog nooit van gehoord destijds. Inmiddels aardig wat van gelezen, heerlijk! Dank daarvoor. En je hebt me overtuigd, ik ga eens een Engels boek oppakken. Negentien delen! Als het me grijpt dan ben ik voorlopig onder de pannen, heerlijk!
  (Voor wat het waard is, ik vind je prachtig. Dat gedoe de laatste tijd, op het internet kan schijnbaar alles, grenzeloos, anoniem iemand affikken voor de leuk. Tenenkrommend….)
  Fijne feestdagen met lekkere wijntjes gewenst!

 3. Elise

  ‘De tatoeëerder van Auschwitz’ en ‘De laatste getuige’ zijn beide indrukwekkende waargebeurde verhalen. De boeken lezen als een trein. Echte aanraders

 4. Lisa

  Ik ben gek op boeken over WO1 en WO2 🤗 Absolute toppers in dit genre zijn voor mij: ‘Wij waren de gelukkigen’ van Georgia Hunter, ‘Als je het licht niet kunt zien’ van Anthony Doerr, de reeks van Ken Follet (eerste boek is ‘Val der titanen’) en de boeken van John Boyne (met op 1 ‘De jongen in de gestreepte pyjama’). Ik kan nog wel even doorgaan 😉 Toppers voor mij dit jaar waren ‘Een klein leven’ en ‘Ik ben Pelgrim’.

 5. Martine

  Yes, ik heb de beide Murakamiboeken kunnen kopen bij Bol voor €15,- samen 🙂
  Ik heb ook veel gelezen.
  Het laatste boek wat erg binnen kwam is “Het einde van de eenzaamheid”.
  Ik heb er geen woorden voor, zo prachtig geschreven met zoveel gevoel.
  Prachtige zinnen en het is alsof je zelf meeloopt in het verhaal.
  Een topper die ik aan iedereen kan aanbevelen….
  Ik heb “Als je het licht niet kan zien” vorig jaar al gelezen en ook dat is inderdaad een aanrader.
  Altijd blij met jouw boekverhandelingen. dus blijf er maar mee doorgaan in het nieuwe jaar 🙂
  Fijne dagen!

 6. Maaike

  Leuk lijstje! Heb je All The Light We Cannot See van Anthony Doerr al gelezen? Prachtig boek over een blind meisje dat met haar vader naar de Franse kust vlucht uit bezet Parijs in WOII. Heel mooi geschreven en laat heel goed zien hoe ingrijpend de oorlog was voor iedereen. Echt een aanrader.

 7. Renate

  Mijn favorieten waren Zondagskind en Wees onzichtbaar. Allebei boeken over opgroeien in een niet altijd makkelijke wereld.

 8. Anita te Gussinklo

  80 boeken? Dat is 1 boek in 4,5 dag.
  Waar haal je de tijd vandaan.
  Ik kom net tot 12 boeken, 1 per maand.

  • Yvonne

   Er zijn mensen die een paar uur per dag Netflix/tv kijken en/of met hun telefoon bezig zijn. In die tijd kun je bijvoorbeeld een boek lezen. Zelf kijk ik best veel tv, maar ik heb er geen last van 🙂

 9. Soesja

  80 boeken, wauw!! Ik zit bijna aan de 40 dit jaar en dat vond ik al een accomplishment, haha. Heel fijn artikel wel! Wat betreft boeken over de oorlog, mijn favorieten (gaan allemaal niet perse over de oorlog maar het is wel bij allemaal de setting) zijn Atonement van Ian McEwan, All the light we cannot see van Anthony Doerr en The Book Thief van Markus Zusak. Hoop dat je er wat aan hebt!!

 10. Sandra

  Mooie lijst Cynthia (yay voor De aanslag ♡)!

  Ik ontdekte dit jaar pas de prachtige boeken van Gerbrand Bakker, wat schrijft hij mooi! ‘Boven is het stil’ was het mooiste boek dat ik las dit jaar. Zijn roman ‘Juni’ ligt klaar voor de kerstvakantie 🙂

  Qua debuten vond ik het poëziedebuut van Elfie Tromp ge-wel-dig (‘Victorieverdriet’), een poëziebundel dat ook voor beginnende poëzie-lezers zeer geschikt is.

  ‘Over oude wegen’ van Mathijs Deen is mijn favoriete non-fictie boek van dit jaar, een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontstaan van Europa.

  En als laatste, mijn favoriete biografie was toch wel ‘Een knipperend ogenblik’ (Remco Campert) van Mirjam van Hengel, prachtig geschreven en zo leuk en boeiend om meer te weten te komen over de auteur Remco Campert.

 11. Kirsty

  Wat goed dat je al 80 boeken hebt gelezen dit jaar! Ik heb er tot nu toe 66 uit, maar ik ben van plan om er in de laatste week van 2018 nog een paar te lezen haha. De graphic novel van Het Achterhuis vond ik ook heel mooi om te lezen. Verder wil ik het boek van Murakami nog graag gaan lezen; mijn doel is om al zijn boeken te lezen, want ik vind ze echt heel goed, vooral ook vanwege de kleine, bijzondere dingen die gebeuren in zijn verhalen. Dit jaar vond ik vooral de Gemma Doyle Trilogy van Libba Bray en Circe van Madeleine Miller wel echt aanraders qua dat dit boeken waren waar ik echt helemaal in op ging.

 12. sarina

  Ken je de eenzaamheid van de priemgetallen? Echt een boek dat mij is bijgebleven.

 13. Iris

  Ik vind het inspirerend dat je met zo’n druk bezet leven tóch tijd weet te maken om 80 boeken te lezen in een jaar! Wauw! Dan heb ik eigenlijk nooit meer een excuus om niet te lezen, haha.
  Lampje wil ik zeker en vast lezen, maar ook Homo Deus, De Aanslag en die van Murakami lijken ook wel wat voor mij. Bedankt voor de tips! Vind deze artikelen altijd erg leuk om te lezen.

 14. Marije

  Wow, 80 boeken. Dat is behoorlijk wat zeg!

  De Onbreekbaar serie van Lisette Jonkman was zeker een van mijn favorieten voor 2018

 15. Kim

  Donkere kamer van Damocles van WF Hermans, een boek over de oorlog wat jij zeker mooi gaat vinden, ook echt een klassieker!

 16. Sanne

  Erg leuke tips, ik ga er zeker een aantal van aanschaffen!

 17. Linda

  Dit artikel ga ik even opslaan, ik wil volgend jaar wat meer van jouw boekentips ook echt gaan lezen haha! Ik neem toch vaak dezelfde soort boeken (thrillers) mee uit de bibliotheek, dus ik vind het wel leuk om ook eens wat anders te lezen 🙂 Homo Deus en Sapiens staan gelukkig bij een vriend van mij in de kast, daar ben ik namelijk ook heel benieuwd naar. Veel goeds over gehoord!
  Ik wil dan ook bij gaan houden hoeveel boeken ik lees; ik weet dat het er best wel veel waren dit jaar maar niet precies hoeveel. Daar ben ik wel benieuwd naar. Raad je Goodreads wat dat betreft aan?

  Ik vond de boeken van Carlos Ruiz Safon, die ik dit jaar las (Schaduw van de wind en de andere drie delen) echt geweldig mooi. Hier heb ik echt van genoten. Die raad ik iedereen ook aan. Net als Stoner van John Williams, is echt een van mijn favoriete boeken ooit geworden. Even denken… Oorsprong van Dan Brown vond ik ook fijn, weer echt een typisch Brown-boek en ik hou daar gewoon van. Ik las ook heel veel van Tess Gerritsen, vaak zelfs in één dag één boek, en die vind ik ook fijn. Oh en het laatste boek uit de reeks over Frieda Klein, van Nicci French <3 Ik hoop echt dat daar films van komen. Komend jaar ga ik die reeks nog een keer helemaal herlezen denk ik.

 18. Yvonne

  Voor mij was dat ook o.a. Zondagskind. Heel indrukwekkend, echt blijven hangen.
  Verder alle boeken van David Sedaris. Van zijn humor (veel zelfspot!) moet ik altijd hardop lachen. En dat heb ik verder nooit met boeken. Dus die zou ik je (ook weer) willen aanraden. Het zijn korte stukjes, hij schrijft vaak over zijn grote Griekse familie en over zijn partner Hugh.

  • Yvonne

   Oh en nog een tip! Deze heb ik zelfs meerdere keren gelezen (doe ik normaal nooit): Au Pair van W.F. Hermans. Erg mooi ook als je van Parijs houdt.

 19. Sanne

  Leuk om weer wat leesinspiratie op te doen. Wat heb je veel gelezen zeg! ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans vind ik echt een aanrader.

 20. aude

  Altijd fijn, je artikelen over boeken! Ik heb op Goodreads ook even mijn jaaroverzicht bekeken, wat leuk om terug te blikken op alle mooie boeken van het afgelopen jaar.
  Een mooi boek over WOII vond ik “Het Familieportret” van Jenna Blum. Hoewel het een klepper van meer dan 400 pagina’s is, las ik het in bijna 1 middag uit, zo erg zat ik in het verhaal. Een aanrader!

  • Annick

   Vond ik ook heel indrukwekkend.

 21. Julia

  Ik vond ‘The Book Thief’ van Markus Zusak echt prachtig (oorlogsverhaal)!

  • Marissa

   Dit is ook mijn favoriete oorlogsboek!

 22. rachel

  mijn god dat is veel haha dat heb ik in mijn hele leven nog niet gelezen haha. heerlijk dat je zo in een boek kan opgaan :D, ik heb er gewoon nog steeds het geduld niet voor 😉

 23. Rowan Chanel

  Heerlijk om te zien dat je graag boeken leest. Ik hou zelf ook ontzettend van lezen, maar door m’n ‘drukke leven’ (onzin natuurlijk, want dat heeft iedereen) kom ik er nooit aan toe.
  Op het moment lees ik een boek waar ik niet zoveel wijs uit kom. Moet ik hem dan maar laten liggen? Vind het zonde, maar word er ook niet bepaald vrolijk van.
  Heb best wel moeite met begrijpend lezen, dus de boeken van Sophie Kinsella lezen voor mij echt geweldig weg! Ken je haar ook?

 24. Iris Vank

  Ohhh ik geniet ook zo van Murakami. Deze staan op mijn lijstje! Dank voor je tips.

  Wat betreft WOII vind ik the book thief van zusak prachtig. Ook vond ik ‘everything is illuminated’ van jonathan Safran Foer heel goed. En geen roman maar ook een indrukwekkend boek vond ik Leven naast het kamp van Boyd van Dijk.

 25. Elise

  Leuk, dit! Ik heb mijn Goodreads er even bij gepakt (love Goodreads) en de toppers waren voor mij, ongeveer van best naar beter:

  The Power – Naomi Alderman
  The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
  Sourdough – Robin Sloan
  Concept M – Aafke Romeijn
  Don’t Skip Out on Me – Willy Vlautin (echt met stip op een. Zo mooi!)

  Ik moet toegeven dat ik deze boeken wel eerder dit jaar heb gelezen, de afgelopen tijd zaten er geen pareltjes tussen… Hoog tijd om daar verandering in te brengen 😀