Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

15 makkelijke milieuvriendelijke tips

De wereld gaat eraan en daar moeten we iets aan doen.Soms word je er moedeloos van. Je mag namelijk helemaal niks meer! Je mag geen vlees eten, geen autorijden, gas is eigenlijk uit den boze en moet je niet een energieneutraal huis laten bouwen? Het lijkt soms zo overweldigend, terwijl er hele makkelijke en simpele manieren zijn om wat liever te zijn voor het milieu. Ik geef je 15 makkelijke milieuvriendelijke tips.

Leestijd

Je hoeft natuurlijk niet meteen een wereldverbeteraar te worden (mag wel), en het is best lastig om ineens allemaal gewoontes te veranderen. Daarom deze lijst met kleine, simpele tips die je kan toepassen om de wereld een beetje te sparen. Kies er een paar uit die je vanaf vandaag of morgen gaat toepassen. Zo besloot ik jaren geleden al dat ik in principe geen plastic flesjes meer koop en geen plastic tasjes in de winkel aanneem of aanschaf. Nu komt het écht wel eens voor dat ik mijn drinkfles of katoenen tas vergeet, maar dat is dan altijd een uitzondering. Als je dit soort dingen tot gewoontes maakt, gaat het uiteindelijk vanzelf.

 • – Neem geen plastic tasjes meer aan in winkels. Neem altijd je eigen (stoffen) tas mee om je spullen in te vervoeren. Je kan zo’n dunne tote bag standaard in je tas stoppen, het wordt vanzelf een gewoonte!
 • – Verpak cadeaus in stof en lint. Het ziet er prachtig uit én de ontvanger kan het makkelijk hergebruiken. LUSH heeft hiervoor Knot Wraps, dit zijn prachtige stukken stof met mooie patronen die je bijvoorbeeld in je haar kan doen, of aan je tas kan knopen.
 • – Investeer in wat praktische bakjes en verpakkingsmateriaal, zodat je eten voor onderweg, of eten dat je in de koelkast gaat bewaren, niet in plastic of folie hoeft te verpakken.
 • – Als je graag leest, leen dan boeken van vrienden en familie, leen boeken bij de bibliotheek, ga naar tweedehands boekenwinkels of lees e-books op een e-reader.
 • – Als je elke dag vlees eet: eet een dag in de week geen vlees. Meer dagen is natuurlijk ook helemaal top! Hier vind je wat tips om minder vlees te eten, met recepten. Als ik boodschappen doe, is dat meestal zonder vlees. Als ik thuis kook, is dat negen van de tien keer vegetarisch. In een goed restaurant eet ik wel wat vaker vlees, maar niet altijd.
 • – Pak wat vaker de fiets, de benenwagen of het openbaar vervoer in plaats van de auto.
 • – Ga je op vakantie? Onderzoek eens of je misschien met de trein kan gaan in plaats van het met het vliegtuig of met de auto. Reist nog eens heel relaxed ook. Boekje of serie erbij en lekker chillen.
 • – Als je wel de auto pakt, rijd dan zuinig. Anticipeer, zodat je niet zoveel hoeft te accelereren en remmen. Zet je motor uit als je voor een stoplicht of brug staat, of als je ergens anders voor moet wachten. Rijd zoveel mogelijk een constante snelheid en schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Rijd liever 100 dan 120, hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. Check elke twee maanden je bandenspanning: met goede harde banden verbruik je minder brandstof. Rijd samen, carpool of deel je auto met buren en/of vrienden.
 • – Koop je groenten en fruit zo lokaal mogelijk, en probeer in het seizoen te eten. Je vindt hier een handige groentekalender om te zien wat wanneer in Nederland groeit. Ik heb een groente-abonnement, dat is ideaal: de groente komt uit de buurt en het is nog biologisch ook.

Deze dus niet meer kopen 🙂

 • – Neem altijd een herbruikbare waterfles mee voor onderweg. Zo hoef je geen plastic flesjes met (duur!) water te kopen, maar kan je hem onderweg gewoon vullen met kraanwater.
 • – Dit kan je natuurlijk ook voor koffie of thee doen. Ik neem vaak mijn Stanley thermosbeker mee met lekkere koffie erin die ik thuis zet (die beker is ook nog eens heel handig omdat hij niet lekt, ook niet op de kop in mijn tas). Ik laat hem vullen als ik ergens onderweg koffie koop.
 • – Worden er op je werk of op school plastic of kartonnen bekertjes gebruikt? Neem je eigen mok mee. Drinkt nog lekkerder ook!
 • – Hang je was in de zomer lekker buiten op in plaats van het in de droger te stoppen. Je kan bij minder goed weer je was natuurlijk ook binnen ophangen om te drogen. Het duurt iets langer, maar het scheelt bergen energie. Én: het ruikt zo heerlijk.
 • – Voor de hand liggend, maar toch: gebruik LED-verlichting in plaats van ouderwetse spaarlampen.
 • – Neem een snelle douche in plaats van een bad. Een douchebeurt van acht minuten kost ongeveer 60 liter water, een gemiddeld bad tussen de 80 en 100 liter.
 • – Gebruik geen rietjes of plastic bestek. Rietjes zijn sowieso niet nodig en als je eten laat thuisbezorgen, vermeld dan bij je bestelling dat je geen bestek hoeft.

Wat doe jij al van deze tips, en wat wil je gaan doen? Zijn er andere dingen die jij doet voor het milieu?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.