15 boekentips om lekker te lezen

Ik deel regelmatig iets over de boeken die ik lees, hier en op mijn Instagram-account. Zeker nu is het een goed moment om wat meer boeken te lezen, en ik kreeg er ook wat vraag naar. Dus, vandaag: 15 boekentips om in deze periode lekker veel te lezen.

Leestijd

Beginnen met lezen of meer lezen?

Ik krijg vaak vragen over hoe je nou kan ‘beginnen’ met lezen, of hoe je meer kan lezen. Daar heb ik een aantal blogs over geschreven. Je vindt ze hier:

 

Bestel bij je lokale boekhandel

In deze periode is het extra belangrijk om je lokale boekhandel te (blijven) steunen. Veel boekhandels sluiten hun fysieke deuren, maar ze bezorgen wel. Check dus even of jouw lokale boekhandel dit ook doet en bestel je boek(en) bij hun.

15 boekentips

Tromgeroffel… Dan: mijn boekentips! Ik heb een aantal van mijn favorieten van de afgelopen jaren verzameld en het is van alles wat. Historische verhalen, vrolijke feelgood chipklit of juist wat zwaardere kost. Er zit voor iedereen denk ik wel wat tussen. Ik heb bewust ‘leerboeken’ eruit gelaten, maar misschien maak ik daar wel een aparte blogpost over (laat me even weten als je dat wilt, want ik heb daar ook veel goede tips voor). Alvast veel plezier. Als je nog meer inspiratie zoekt, kan je ook mijn boekenupdates lezen. Je vindt hier de laatste tien op een rijtje:

De hele 'Onbreekbaar' serie van Lisette Jonkman

Zin in vrolijk, grappig maar ook hier en daar serieus en dramatisch? Ik wilde dat ik de ‘Onbreekbaar’ serie van Lisette kon ontlezen, want dit zijn zulke héérlijke boeken om te lezen. Het gaat over Abby, net klaar met studeren, werkzaam in een café en af en toe doet ze modellenwerk. Ze ontmoet Ferdi, haar blaaskakerige buurjongen die volledig in het studentenleven gestort is. Je snapt al wel een beetje waar dit heen gaat, maar de serie is niet zo oppervlakkig als je zou denken aan de hand van dit korte stukje tekst.

Alles van Haruki Murakami, maar begin met 1q84

1q84

Haruki Murakami is een van mijn favoriete schrijvers en ik kan je zo álles van hem aanraden. Maar omdat dat een beetje overweldigend is en omdat je daar niet direct mee kan, wil ik je aanraden te beginnen met 1q84. Kan je meteen lekker vooruit, want het is een trilogie. Dit was voor mij ook het eerste boek dat ik van hem las, en het is echt zijn magnum opus en het zijn zijn populairste boeken.

‘1q84’ is het ijzingwekkend spannende verhaal van Aomame en Tengo. Op het eerste gezicht hebben zij niets met elkaar te maken, maar gaandeweg wordt duidelijk dat hun paden elkaar heel vroeger ooit gekruist moeten hebben, en het zit er even duidelijk in dat dit weer gaat gebeuren. Maar hoe? Met een duizelingwekkende vaart voert Haruki Murakami de lezer mee door parallelle werelden, langs hotelkamers in Tokyo, gewelddadige sekten, nachtclubs en een geheimzinnige jonge vrouw met een wel heel bijzondere afwijking.

1q84 speelt zich af in verschillende werelden en neemt je mee een sprookje in. Ik krijg meteen zin om dit boek te herlezen nu ik dit schrijf…

't Hooge Nest

’t Hooge Nest

Afgelopen winter las ik ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen, een ongelooflijk indrukwekkend verhaal over twee zussen in het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels heb ik het zelf al aan vele anderen cadeau gedaan, want dit boek is waanzinnig. Dit oorlogsverhaal is misselijkmakend en geeft me kippenvel, maar het geeft ook moed en hoop, door de enorme strijdlust van de zusters Brilleslijper. Wat een historie gaat er verscholen achter het huis ’t Hooge Nest in Naarden, en wat bijzonder dat de huidige bewoonster van ’t Hooge Nest deze historie is gaan uitzoeken.
Als kind vond ik geschiedenis maar niks (ik kon al die feiten gewoon niet onthouden en vond alles zo abstract), en daarom ben ik nu ik volwassen ben ‘geschiedenisverhalen’ aan het lezen. Zoals deze. En dit boek is een van de betere in haar soort. Gaat onder je huid zitten, laat je niet meer los, en nadat het boek uit is, blijf je hier nog lang over nadenken. Wat fijn dat deze mensen er waren, en dat er meer van dit soort mensen waren die het leven in de oorlog toch nog een klein beetje beter maakten voor anderen.

Samantha Stroombergen - De witte kamer

De witte kamer

Een paar weken geleden was ik op Workation met een aantal ondernemers en Samantha was er een van. Tijdens de workation werkte ze aan haar derde boek en tijdens deze week las ik haar eerste. Heel spannend met een fijne spanningsboog: het verhaal bouwt rustig op en je leert de karakters – vooral Léon en Hanna – goed kennen. Ik kijk enorm uit naar deel 2 dat eind deze maand verschijnt.

In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Rechercheur Léon Coeur is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team niet zonder hem kan. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Was de werkelijke dader van de aanslag wel de vluchteling die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

Monique van Loon - Je bent jong en je krijgt wat

Je bent jong en je krijgt wat

Monique en ik gaan way back, toen zij lichtjaren geleden de website Divided en later Minettes runde, schreef ik voor haar website stukjes. We hielden altijd contact. In haar boek ‘Je bent jong en je krijgt wat’ deelt ze haar verhaal over de periode dat ze erachter kwam dat ze baarmoederhalskanker had. En de periode erna – die eigenlijk voor haar veel zwaarder was dan toen ze er middenin zat.
Rauw, confronterend, pijnlijk. Monique schrijft zonder enige gene over deze zware en onzekere periode, vertelt openhartig over haar relaties en vriendschappen die in deze tijd niet allemaal stand hielden. Regelmatig had ik kippenvel tijdens het lezen, maar ook kromp ik regelmatig ineen door de pijnlijke fragmenten.

Belangrijk ook, dit boek: het is een oproep aan alle vrouwen om gehoor te geven aan de oproep voor het maken van een uitstrijkje.

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Kevin Kwan - Crazy Rich Asians

Crazy Rich Asians

Even wat luchtigs en grappigs tussendoor: Crazy Rich Asians van Kevin Kwan.

Als Rachel door haar vriend Nicholas wordt uitgenodigd een zomer in Singapore door te brengen om zijn familie te leren kennen, weet ze dat dit de eerste stap is naar een huwelijksaanzoek. Wat ze niet weet, is dat Nicholas een van de allerrijkste en meest gewilde huwelijkskandidaten van Azië is. En dat de societydames absoluut niet van plan zijn de hoofdprijs aan hun neus voorbij te laten gaan…

Dit boek kreeg ik opgestuurd door de uitgeverij en ik was meteen nieuwsgierig na het lezen van de flaptekst. En wat een boek is dit. Het gaat letterlijk over crazy rich Asians, en dan bedoelen ze met rijk écht rijk. Zo rijk dat ze eigen vliegtuigen hebben, honderden appartementencomplexen en zo rijk dat ze zonder met hun ogen te knipperen een ketting kopen van een miljoen.
En in zo’n familie komt Rachel terecht als ze met haar vriend Nick zijn familie gaat opzoeken in Singapore. En het blijkt wat gekker te zijn dan ze denkt. Extremer. En het blijkt ook dat ze niet zo makkelijk wordt geaccepteerd.

Over de top, natuurlijk. En juist daarom zo leuk. Het is extreem en dat maakt het wonderbaarlijk om te lezen. Wat ik extra leuk vind aan dit boek is dat er veel aandacht aan het eten word besteed. Ik heb al veel gerechten gegoogeld, van nyonya kueh en laksa tot gulab jamun. En nu wil ik naar Singapore. Maar dat kan voorlopig even niet.

Jenny Colgan - Café Zon & Zee + Het Eindeloze Strand

Café Zon & Zee is zo’n boek waar je soms gewoon écht zin in kan hebben. Luchtig, leuk, grappig, blij. En het speelt zich af op een Schots eiland, en ik houd van eilanden, dus dat leek me wel lekker. Ik houd ervan dat Flora ontdekt dat ze zo gek is op koken en eten en dat ze terug op Mure eigenlijk héél erg van haar thuis houdt… En dat ze eigenlijk helemaal niet meer terug wil naar Londen. Dit boek geeft mij meteen een vakantiegevoel. Het vervolg, Het eindeloze strand, is minstens zo leuk.

Eindeloze, lege stranden, prachtige natuur, waarom zou je zo’n plek verlaten? Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad. Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden. Met behulp van een kookschrift van haar overleden moeder ontdekt Flora haar liefde voor koken en ze opent een pop-uprestaurant in een stoffig roze pandje aan de haven.
Nu alleen nog bedenken waar haar toekomst eigenlijk ligt…

Het vervolg op Café Zon & Zee is meer van hetzelfde. En ook iets meer drama en gedoe, maar dat mag ook wel, deel één was best zoetsappig. Meer Flora, meer Joël, meer strand, meer Café Zon & Zee, meer van de eilandbewoners. Ik werd in dit boek wel een beetje moe van de eindeloze vergelijking van Flora met een waternimf. Iets te vaak vergelijkt Joel haar met een verschijning uit een sprookje en dat wordt wel een beetje te zoetsappig wat mij betreft. Verder: vrolijk en vermakelijk, maar hierna had ik ook wel weer zin in wat anders.

Stephen King - The Shining

Stephen King – The Shining

In De Shining is de nieuwe baan van Jack Torrance in het Overlook Hotel de perfecte kans voor hem om opnieuw te beginnen. Als conciërge in het dalseizoen van het sfeervolle oude hotel heeft hij genoeg tijd om zijn gezin weer te leren kennen en aan zijn manuscript te werken. Maar als de strenge winter begint, voelt de idyllische plaats wel heel verlaten… en heel sinister. En de enige die iets merkt van de vreemde en vreselijke krachten die zich verzamelen in het Overlook is Danny Torrance, een vijfjarige met een unieke gave.

Wat een waanzinnig spannend boek. Dit ging onder mijn huid zitten en ik wilde alleen maar verder lezen. De dreiging is de hele tijd voelbaar, bij elke pagina die ik omsloeg, dacht ik: ‘Shit’s about to go doooown!’. Heel gaaf gedaan. En echt een goede setting voor een horrorverhaal, zo’n verlaten hotel… Dikke aanrader als je van enge boeken houdt. Want eng is hij absoluut. De film keek ik vlak na het lezen van het boek en die vond ik ook heel erg tof.

Bianca Toeps - Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.
Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’

Bianca volg ik al jaren online en vorig jaar werd ik door haar op de foto gezet voor de website van mijn uitgever. Bij diezelfde uitgever kwam Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit deze maand uit. Bianca is autistisch en vertelt in dit boek over autisme en daarbij vertelt ze haar persoonlijke verhaal. Ze legt haarfijn en heel duidelijk uit wat autisme wel en niet is en hoe zich dit bij elke autist anders uit. Bianca schrijft grappig en ze weet me vanaf pagina één te pakken: ik wilde alleen maar doorlezen. Ik herkende heel veel in de dingen die Bianca schrijft en ik begrijp nu veel meer over autisme. Echt een must read.

Shaun Bythell - Dagboek van een boekverkoper

Shaun Bythell – Dagboek van een boekverkoper

Dagboek van een boekverkoper door Shaun Bythell is een écht dagboek van een échte boekverkoper. Shaun heeft een boekenwinkel met tweedehandsboeken in Wigtown, Schotland. Hij hield een jaar elke dag bij wat er gebeurde in zijn winkel, welke klanten hij ontmoette, wat hij verkocht, welke partijen hij opkocht bij welke mensen. Dat doet hij met heel veel droge humor en dat leest érg prettig. Daarnaast stipt Shaun regelmatig aan hoe moeilijk kleine boekverkopers het hebben en hoe lastig de strijd is met de grote jongens als Amazon. Grappig, leerzaam en echt een aanrader voor boekenliefhebbers.

Welk boek lees jij nu? Op dit moment lees ik Kokoro van Natsume Soseki, en die vind ik tot nu toe heerlijk om te lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

32 reacties
 1. Ingrid

  Geweldig die boekrecensies van je! Ik maak er altijd dankbaar gebruik van. Ook de reacties van andere lezers vind ik waardevol! Heb een e-book abonnement van de bibliotheek. Niet alles is verkrijgbaar maar het meeste wel.

 2. Sabine

  Oh ik wil al heel lang beginnen aan een boek van Haruki Murakami, maar wist nooit met welke ik moest beginnen. En nu antwoord op mijn vraag. Zit er een verhaallijn in de boeken of kun je ze echt allemaal los van elkaar lezen?

  • Cynthia Schultz

   Je kan ze los van elkaar lezen! Alleen 1q84 is een trilogie.

  • Sabine

   Bedankt Cynthia! Ik heb 1984 meteen via de online bibliotheek op mijn tablet gezet.

 3. Jasmijn Bult

  Mooie aanraders! T hooge nest heb ik op m’n too read lijst gezet. Ik ben benieuwd naar je leer/zakelijke boeken aanraders!

 4. Simone

  Fijne tips! T Hooge nest vond ik heel indrukwekkend en hoopgevend. Het boek van Monique heb ik in 1 weekend uitgelezen. Ik ‘ken’ haar ook nog vanuit de Divided tijd. Mooie combi van humor en rauwe realiteit.

 5. Jessica J.

  Die ‘Onbreekbaar’-reeks lijkt me wel wat! Ik hou ervan als ik me meteen aan een hele serie kan zetten. En trouwens ook ontzettend fijn dat je oproept om de lokale boekenwinkels te steunen, dat kunnen ze namelijk wel gebruiken nu.

 6. Ilona Wielinga

  Aah wat een fijn lijstje. Ik lees nu zelf duistere krachten van Stephen King, gebundelde korte(re) verhalen. Vind ik op dit moment heel fijn omdat dikke boeken nog steeds niet helemaal lukken door mijn depressie. Maar ik breid het stapje voor stapje uit.

 7. Anne

  Ik zit op dit moment in deel 4 van de Game of Thrones serie. Dat zijn enorm dikke boeken, dus die houden me al even bezig.

 8. Merel

  Ik lees op dit moment ‘het best verkochte boek ooit (met deze titel)’ van Sanne Blauw. Hij valt eerder in de categorie leerboeken aangezien het gaat over de subjectiviteit van cijfers. Ben benieuwd naar je lijstje met leerboeken. Heerlijk nu ik weer veel tijd vrij maak om lekker te lezen 🙂

 9. Kim

  Wat leuk! Ik lees momenteel het eerste deel van The lord of the rings, al meerdere malen aan begonnen maar nog nooit verder gekomen dan een paar hoofdstukken. En vind ik toch in het lijstje van klassiekers horen! Ik ben er nu goed voor gaan zitten, heerlijk!

 10. Suzanne

  Wat een leuke boeken! Toevallig heb ik er al een paar op mijn lijstje staan van boeken die ik nog graag wil lezen.

 11. Lucinda

  Op dit moment lees ik The Disaster Artist, geweldig boek over hoe de slechtste film ever, The Room, tot stand gekomen is. Boek is ook al verfilmd, maar wilde het toch graag lezen. Heb een mooi stapeltje hier naast mij die ik nog door wil komen. Heerlijk moment nu voor.

 12. Sabine

  Lichter dan ik, prachtige historische roman!

  • Aude

   Ja, die vond ik ook zo mooi! Heeft me echt geraakt.

 13. Anna

  Ik ben echt enorm benieuwd naar het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit.’ Binnenkort ga ik mezelf maar eens trakteren op een paar nieuwe boeken, nu al zin in 😀

 14. Margaux

  Fijne tips! Een tip voor jou voor lekkere luchtige feelgood boeken die zich ook nog eens op een eiland afspelen; de Eilandliefde reeks van Jackie van Laren! Het eerste boek heet Duingras, lekker verstand op nul en heerlijk lezen 🙂

 15. Elske Leest

  Wat een heerlijke boekentips! Ik heb Murakami heel lang geleden ontdekt door jou, volgens mij las je toen ook ‘1q84’ 🙂 Mijn favoriet van hem is ‘Kafka op het strand’. Van je tips ben ik ook nog erg benieuwd naar ‘Dagboek van een boekverkoper’. Zelf lees ik nu ‘De kunst van het veldspel’ van Chad Harbach. Heerlijk, ik zit er helemaal in!

 16. Marieke

  Heel fijn al deze tips! En ja ik ben heel benieuwd naar welke tips je nog hebt voor ‘leerboeken’ dus kom maar door met die blog! 🙂

 17. Audrey

  Goed lijstje dit! Ik heb geen e-reader en heb de Onbreekbaar-serie daardoor nog niet kunnen lezen. Maar on the bright side: de paperbacks komen bijna uit en dan kan ik ze dus allemaal gaan lezen in deze periode!

  • Luna

   Naar wat ik begreep van een bericht op Lisette haar website, komen deze ebooks dit jaar uit als gewone boeken!!! So exited want dan kan ik ze ook eindelijk lezen. (Ook geen e-reader namelijk)

 18. Lisa

  Nog een tip: veel lokale boekhandels zijn aangesloten bij een collectief als libris. Als je naar deze website gaat en online bestelt gaat de opbrengst naar de door jou gekozen boekhandel. Bestellen werkt net zo makkelijk als bij de grotere websites maar je steunt de kleine boekhandel.

 19. Tineke

  Juist op deze momenten baal ik dat de bibliotheek nu ook gesloten is. Er staan een hele hoop boeken tussen die ik op mijn lijstje ga zetten.
  Liefs

  • Trude

   Hi Tineke, bij onze bieb kun je boeken reserveren die ze zelfs langs komen brengen. En daarnaast kun je via de bieb e-books en luisterboeken downloaden. Alvast veel leesplezier!

 20. Angel

  Ooooh. Ik heb meteen mijn verlanglijstje op bol.com weer aangevuld en wat boeken via kobo plus gedownload 🙂 Dank je wel, ik word altijd blij van dit soort Posts. Meeeeeer boeken.
  Ik heb door jou Goodreads en om mezelf te stimuleren als doel voor dit jaar 12 boeken. Dat heb ik allang gehaald. Ik ben nu weliswaar niet vrij, ik werk in de zorg, maar ik lees wel meer. Heerlijk 🙂

 21. Debby

  IK weet niet of je “een verre kust” van Jenny colgan ook hebt gelezen? Die hoort eigenlijk tussen “café zon en zee” en “het eindeloze strand“ en is een kort verhaal over flora’s beste vriendin en de nieuwe dokter :). En er is ook een 3e volwaardig deel “wintereiland” :):)

  • Nathalie

   De kleine bakkerij aan het strand is van dezelfde schrijfster, vond die zelfs nog mooier dan cafe zon en strand. Misschien een leuke leestip?

  • Nathalie

   De kleine bakkerij aan het strand is van dezelfde schrijfster als cafe zon en strand, jenny colgan, vond die zelfs nog mooier dan cafe zon en strand. Misschien een leuke leestip?

   En de zeven zussen serie. Echt onwijs mooie boeken.

 22. Lisa

  Fijn lijstje! Ik lees nu ‘De verloren brief’ van Cristina Caboni. Héél mooi.

  • Marloes

   Bedankt voor de boekentips, Cynthia! Ik heb er een aantal op mijn lijstje gezet. Café Zo’n & Zee is een heerlijk feelgood boek! Deze heb ik vorig jaar in de zomervakantie gelezen en ging helemaal in het verhaal op.

 23. Colette

  Heerlijke blog Cynthia🤓📚
  Lekker ontspannend in deze tijd.
  Lezen is 1 van de fijnste dingen in het leven om te doen!
  Heb er meteen nog een paar van op mijn lijstje gezet! Het Hooge Nest heb ik vorige maand gelezen: 1 van de INDRUKWEKKENDSTE boeken die ik ooit gelezen heb 🏆

 24. Mimi

  Dank je wel voor je oproep voor het steunen van de lokale boekhandel! Mijn hart breekt een beetje elke keer als ik bloggers zie linken naar Bol.com – ik snap het wel vanuit het idee dat iemand dan commissie krijgt, maar dat maakt het alleen maar moeilijker voor de lokale boekhandel om te bestaan. Terwijl hun bezorgservice minstens zo goed is! Het is voor veel boekhandels in normale tijden al pittig om staande te blijven, laat staan in deze tijden. Superfijn dus – nogmaals bedankt!