10 tips om lekker te slapen in de warmte

Komende week wordt het weer lekker warm! You hate it or you love it, maar een probleem voor velen is de nacht. Hoe kom je nou lekker in slaap als het zo bloedheet is? Ik geef je tien tips om lekker te slapen in deze zinderende hitte en ik geef je ook nog wat bonus afkoeltips.

Leestijd

10 tips om lekker te slapen als het zo verrekte heet is

1. Ventilator

Een airco is een luxe die niet veel van ons thuis hebben, dus zijn we overgeleverd aan de ventilator. Voor mij met deze nachten wel echt een lifesaver, hoor. De bewegende lucht maakt het gewoon een stuk draaglijker.
Enne, het heeft geen zin om de ventilator al eerder aan te zetten, want de lucht in de ruimte wordt niet daadwerkelijk afgekoeld.

2. Warme douche

Je bent geneigd met dit warme weer een koude douche te nemen, maar het is beter om een lauwwarme douche te pakken. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur een aantal graden stijgt, waardoor je het dus snel weer warm krijgt. Als je in plaats daarvan een warme douche neemt, zakt je lichaamstemperatuur een aantal graden waardoor je na je douche koeler bent.

3. Gordijnen & ramen dicht. 's Avonds open!

Houd overdag ramen en gordijnen zoveel mogelijk dicht. Zodra de zon ondergaat, kan je alles opengooien. Met een beetje geluk waait het iets zodat de boel lekker doortocht.

4. Drink warme dranken

Drink voor het slapengaan geen glas koud water, maar liever een kop (kruiden)thee. Dit is hetzelfde verhaal als bij de koude en warme douche: door een koude drank stijgt je lichaamstemperatuur, door een warme drank daalt deze. Dat voelt averechts, maar het werkt wel echt

5. Uber ventilator: zet flessen met koud water ervoor

Nog een ventilatortip: zet koude flessen water (eventueel met ijs erin) voor de ventilator zodat de lucht die bij jou terechtkomt nog kouder is.

6. Slaap als een zeester

Slaap als een zeester. Als je lichaamsdelen elkaar niet raken, voelt alles koeler aan. Het zweet dan natuurlijk ook minder. Dus knuffelen zit er niet in.

7. Slaap onder een katoenen dekbedhoes

Gebruik een katoenen dekbed zonder synthetische vulling. Synthetisch beddengoed laat minder makkelijk lucht door, dus dat is veel warmer en zweteriger. Je kan natuurlijk ook helemaal zonder dekens slapen, maar ik vind het altijd erg lekker om wél onder een deken te liggen, ook als het warm is. Dus ik lig deze week ook gewoon alleen onder de hoes.

8. Draag een dunne, katoenen pyjama

Nogal voor de hand liggend, maar: draag zo min mogelijk kleren. Persoonlijk vind ik het wel prettig om een dunne katoenen pyjama te dragen (dan plakken mijn armen en benen niet aan elkaar, haha), maar iets wat warmer is dan dat is natuurlijk een absolute no go.

9. Laat warme lucht ontsnappen

Warme lucht stijgt op. Zet dus zodra de zon onder is op zolder (als je die hebt) meteen de ramen open zodat de warme lucht kan ontsnappen. Wij slapen op zolder, maar hebben nog nooit beneden gebivakkeerd bij warm weer omdat ik gebruik maak van mijn eigen tips 😉

10. Let it goooooo

Als laatste slaaptip: laat het gaan. Je kan gaan liggen woelen en je druk maken dat het zo warm is (tel maar even hoe vaak je mensen deze week hoort praten over het weer), maar je verandert er niks aan. Ga eventueel even uit bed, drink een kop thee (in de tuin of op je balkon) en realiseer: zo erg is het heus niet. Jij kan prima slapen in deze warmte. Je kan eventueel een meditatie app gebruiken voor een ademhalingsoefening om in slaap te komen.

Bonus afkoeltips

Drink genoeg (maak kannen met water met vers fruit erin bijvoorbeeld), maak je niet te druk, begin lekker vroeg met werken zodat je ’s middags eerder vrij bent, eet ijsjes, gebruik Smoovall bij schurende benen, trek lekker losse katoenen flodderbroeken aan, draag weinig make-up, houd je kop onder de kraan, koel je polsen en nek af met een natte koude handdoek en let it gooooo: de zomer is hier en het is even warm. Het is niet anders!

Succes deze week! Hoe houd jij je hoofd koel en hoe slaap jij lekker? Deel zeker je tips hieronder.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

19 reacties
 1. Kate Lodewijk

  Ik slaap met de koemat van de katten over mij heen. Zij kijken er niet naar om. Het is een soort grote zeem. Lekker koud maken en deze leg ik over mijn blote lijf. Heerlijk geslapen. 😉👍🏼

  • Kate

   koemat = koelmat

 2. Fleur

  Met de ventilator richting ’t bed op de laagste stand kan ik prima slapen tot nu toe eigenlijk. We hebben een zwembadje op ons balkon waar we met opgetrokken benen in kunnen liggen. Dat helpt enorm voor wanneer je ’t even niet meer trekt.

 3. Anna

  Bedankt voor de tips! Nog een tipje: ik vind een laken niet zo fijn slapen omdat ik dat te licht vind maar nu heb ik een katoenen sprei van Ikea, die is wat zwaarder en koel. 🙂

 4. Joyce

  Normaal kan ik heel goed tegen de warmte, in slaap vallen is meestal geen probleem als ik daarvoor lekker douche… maar nu ben ik hoog zwanger en is het echt afzien. Toen het een paar weken terug zo warm was heb ik de hele dag in badkamer gelegen, op de grond met netflix en genoeg te drinken haha, het koelste plekje in huis lekker die koude tegels. Op plekken waar het tocht in huis hang ik koelelementen zodat de kou daarvan een beetje door het huis gaat. En als het echt te warm wordt vluchten we naar mijn vader, zijn huis is altijd koel.

 5. Mariska

  Vorig jaar heb ik zo’n toren ventilator gekocht bij Action en die is elke cent waard geweest. Inderdaad, hij koelt niet, maar het slaapt zoveel fijner omdat je het idee hebt dat het wat koeler is. En wat warme dranken betreft; het is inderdaad goed maar ik heb echt nooit trek in warme dranken met dit warme weer.

 6. Melissa

  Ik vind juist als ik een lange pyjama aan heb (wel een t shirt met korte mouwen) dat ik het veel minder snel warm heb dan dat ik bijna niks aan heb.

 7. Claudia

  Wij hebben tijdens de hittegolf vorig jaar zijden dekbedden aangeschaft. Wel een investering maar slaapt heerlijk koel. Verder leggen we altijd 1,5 literflessen met water in de vriezer en plaatsen dan zowel voor als achter de ventilator een fles. De ventilator zuigt van achteren lucht aan en blaast het naar voren. Dubbel voordeel dus.

 8. Leanne

  Als het écht heet is doe ik wel eens vrieselementen in mijn bed 😛
  Beetje gek misschien…. Maar het werkt wel, het geeft een koude gloed af onder je laken, als een verwarming maar dan andersom… je moet er alleen niet per ongeluk tegenaan gaan liggen, want dan wordt je denk wel wakker haha..

  • JokeVDH

   ik leg een kersenpitkussen in de diepvries en leg daar mijn voeten tegenaan 😀

 9. Alida

  De zon staat de hele dag op onze slaapkamer, dus daar is het altijd heel warm. Ik denk dat ik vandaag maar een ventilator ga aanschaffen. Alle beetjes helpen…

 10. Anke

  Bij een ventilator zou je de flessen er naar het schijnt beter achter kunnen plaatsen, omdat-ie dan koude lucht “aanzuigt”. Zelf nog niet gedaan dus ik weet niet of het echt zo is! Een warme douche of een kop thee in deze temperaturen lukt mij echt niet, maar die ventilator kan ik niet missen! Wat ik ook fijn vind is een handdoek of washandje invriezen en dan in bed leggen. Lekker fris om in slaap te vallen! Of flessen water invriezen, en er dan van drinken terwijl ze ontdooien; dan heb je altijd koud water.

 11. Marjan

  Mijn tip is een fijn slaapmasker 😉 Als ik mijn twee ramen tegen elkaar openzet (ik slaap ook op zolder) dan is het al zo vroeg licht, daar kan ik slecht tegen. Dus ik gebruik een slaapmasker om als ik dan eindelijk slaap, toch een beetje door te kunnen slapen ondanks de hitte.

 12. Carina

  Ik erger me er gewoon niet aan. Rustig doen en het accepteren zorgt er bij mij voor dat ik de warmte niet zo voel. Buiten geniet ik enorm van de zon dus dan kan ik moeilijk klagen dat het dan binnen ook warm wordt. Enige wat ik wel jammer vind is dat mijn woonkamer nooit goed afkoelt, rest van mijn appartement gaat prima maar de woonkamer is echt een soort luchtgat ofzo waar de warmte enorm blijft hangen. Maar ach, daar slaap ik toch niet!

 13. rachel

  je weet met mijn lichamelijk issues dat die hitte gewoon dodelijk voor mij is 🙁 hier word hier 37 graden en ben mij nu al aan het instellen van niks doen, zitten en chill, moeilijk voor mij maar het is niet anders!! slapen doe ik toch al niet maar lig gewoon naakt in bed onder een laken alleen. flessen water gaan hier rond 19.00 de vriezer in en die haal ik eruit om 23 uur dus dan heb ik ijswater voor de nacht 😉

 14. Audrey

  Ik zie best wel op tegen de verwachte hitte. Hier in Limburg wordt voor woensdag 39 graden voorspeld en donderdag zelfs 41… Pff.

  Ik slaap normaal ook altijd heel graag onder een dekbed, en had het idee dat ik zonder ook echt niet kon slapen, maar ik heb het met die hitte vorig jaar geleerd, dus dat hoop ik nu weer te kunnen inzetten.

 15. Kirsty

  Fijne tips! Ik moet ook altijd wel onder iets van een deken slapen. Helaas maakt onze ventilator wel wat lawaai dus kan die niet op de slaapkamer staan, maar de vorige hittegolf ging het nog wel zonder.

 16. Femke

  Die flessen water voor de ventilator moet ik toch eens gaan proberen. Net zoals dat
  Glas thee en een lauwwarme douche nemen. Ben benieuwd!

 17. Ilona

  Haha, slaap als een zeester :D, geweldig!

  Die ventilator is voor mij echt een must in de slaapkamer, maar die richt ik niet helemaal vol op me. Vijf jaar geleden een grote vloerventilator bij de action gekocht en heb nog steeds het geluk dat hij geluidloos is voor bijna geen geld.

  Verder komt jouw test om vroeg te beginnen in de warme weken voor mij ook heel erg van pas: ik begin lekker vroeg en ga op een koelere dag zoals vandaag wat langer door zodat ik wat extra uurtjes opbouw en woensdag en donderdag op tijd naar huis (zwembad) kan.