Tips om je nieuwbouwhuis meer karakter te geven
Een nieuwbouwhuis is om heel veel redenen heel chill. Alles nieuw, fris en goed geïsoleerd. Maar, waar veel mensen tegen aanlopen is het feit dat de gezelligheid er soms niet in te slaan is. Ik geef je vandaag wat tips!

Nou, dit is mega persoonlijk hè. Ik ben zelf niet heel gek op de eerste look van de meeste nieuwbouwhuizen omdat ik houd van een beetje karakter. Veel mensen houden daarvan, en daarom zijn jaren 20 en 30 woningen qua looks heel erg populair. Dit soort huizen hebben echter wel flink wat nadelen. Je moet vaak zelf veel investeren om je huis duurzamer te maken, goed te isoleren, en er kan snel iets stuk gaan wat al heel oud is. Het dak bijvoorbeeld. Ook zit je vaak met houten vloeren die meer geluid geven. Maar, dat gekraak heeft ook karakter, net als alle kleine hoekjes in zo’n huis.
Wij hebben zelf uiteindelijk een jaren 70 huis gekocht, een bouwstijl die ik zelf heel erg waardeer. En, je hebt een beetje voordelen die je bij bijvoorbeeld een jaren 20 of 30 woning niet hebt. Zo hebben we betonnen vloeren, een grote kruipruimte, goede isolatie en hebben we ook wat leuke elementen die je bij een nieuwbouwwoning weer niet zult vinden. Met name een grote tuin, een hele private ligging, een carport en ook een wijk die al ‘af’ is. Met oude bomen en aangegroeide natuur om het zomaar te zeggen. Ook hebben we binnen wat leuke elementen zoals een hoge slaapkamer met oude balken en hoekramen. Maar, we konden niet from scratch beginnen. Je moet eerst toch door vijftig jaar behang heen, de keuken en badkamer moest nieuw. Ook al genoot ik daarvan, je loopt toch altijd tegen dingen aan zoals verouderde elektra die je aan moet pakken. Het voordeel daarvan is dat je snel meer waarde kan toevoegen aan zo’n huis, en met een wat groter perceel heb je ook de mogelijkheid om je huis te vergroten mocht je dat willen.
Dan een nieuwbouwhuis. Alles is nieuw, fris, je bent de eerste bewoner en je beslist alles gelijk. Tot aan het lichtknopje, álles zit er net in en voordat er iets stuk gaat ben je jaren verder. Soms zitten er ook al gelijk zonnepanelen op zulke huizen of zonneboilers. Dat zijn ook dingen die je op de lange termijn geld schelen, evenals de goede isolatie natuurlijk. Maar de binnenkant, dat kan toch ook wel een beetje als een betonnen doos aanvoelen. En ik weet dat er heel erg veel mensen zijn die houden van een strakke look, en dan zit je bij zo’n nieuwbouw woning helemaal goed. Je kan dan echt lekker in dat nieuwe gaan hangen qua stijl.
Er zijn echter ook veel mensen die er net wat meer warmte in willen stoppen, en dat kan best lastig zijn met een nieuwbouwhuis. Ik geef je vandaag een aantal tips die gelijk een enorm verschil kunnen maken.

Kies voor kleuren waar warmte in zit
Warme en koele kleuren, niet iedereen weet dan wat ik bedoel en niet iedereen zou het verschil zien. Bij mij voelt het als iets heel natuurlijks om te kunnen zien maar ik heb inmiddels geleerd dat dit niet zo is haha. Je kan het het beste uitleggen door te zeggen dat er een beetje ‘geel’ door een kleur heen zit. Als je denkt aan de warmte van de zon, is dat een goed ezelsbruggetje. Grijs maakt koud, geel maakt warm. Kleuren als beige, kunnen warm zijn. Maar, zit er teveel grijs door dan kan het juist weer koeler aanvoelen.
Als je kijkt naar de foto hierboven dan snap je denk ik wat ik bedoel. Je ziet een aantal kleuren die onder beige geschaard zouden worden, maar sommige zijn koeler en sommige warmer.
Anyhow, kies je voor warme tinten en tinten die dus een gelere ondertoon hebben dan stop je automatisch meer warmte in je huis. Schuw er niet voor om gewoon elke wand een mooie neutrale tint te geven, dan blijft het alsnog rustig, ook wanneer je geen kleur-dare-devil bent. Dit soort kleuren kunnen een nieuwbouwhuis gelijk van warmte voorzien.

Deuren en deurbeslag
Deuren zijn duur, I know. Maar, het hoeft niet allemaal in één keer. Mooie deuren maken ZO’N enorm verschil in hoe je een huis ervaart. Een deur met een beetje een reliëf geeft een heel ander gevoel dan die standaard gladde deuren die er in een nieuwbouwwoning zitten. Je kan ook gaan voor een stalen deur, dat is strak maar geeft wel meer luxe vibes alsnog. Je hebt tegenwoordig ook stalen deuren in andere kleuren dan zwart, zoals wit, brons of goud. Ik vind zelf die jaren 80 look wel leuk, met van dat bolletjes glas of zelfs glazen stapelstenen waar je een muurtje van metselt. Maar, dat is heel persoonlijk.
Je kan ook gaan voor wel een houten deur, maar dan met glas erin. Dan moet je wel zorgen voor een leuk doorkijkje natuurlijk haha. Die hal is ook belangrijk!|
Als je niet gelijk de deuren wilt veranderen kun je een keuze maken door bijvoorbeeld te beginnen met alleen de deur van de hal naar de woonkamer bijvoorbeeld. Of, als je deuren in het geheel too much vindt kun je alleen het deurbeslag veranderen. Dat maakt óók al veel verschil. Ook als je wel houdt van strak is dit een mooie verandering die meer eigenheid geeft aan je woning.
NOG een andere oplossing is de deur mee schilderen in dezelfde kleur als de muur waar hij in zit. Dat hebben wij in de woonkamer en keuken gedaan en dat geeft een onwijs rustig effect! Ik ben heel blij dat we dat gedaan hebben, ondanks dat het geen mooie deur is. Ik heb ook een vintage gouden klink op Marktplaats gevonden en dat maakt ook een heel verschil. Ik vond het een te grote investering om die gelijk te vervangen, hoewel we er nu steeds meer over na aan het denken zijn.

Tegelwerk
Over die hal gesproken, daar kun je ook veel verschil maken door te werken met tegels op de vloer. En dan geen antraciete strakke tegels haha (nou ja, ik kraak dat nu half af maar als jij er van houdt dan ga er uiteraard voor!) maar tegels met een leuke print of hand-gebakken tegels met een oneffen afwerking. Dit geldt ook voor het toilet, de keuken, de badkamer. Zo krijg je hele eigen ruimtes waar JOUW karakter uit blijkt. Of dit nou hyper modern is, of wat meer bohemian.
En nee, dit hoeven geen knalgele tegels te zijn haha. Dat mag ook een rustige kleur, een effen kleur, of juist een lekker printje zijn.

Vloeren
In de meeste nieuwbouwwoningen zit vloerverwarming, heerlijk! Hierover kun je niet elk soort vloer leggen. Als je van heel modern en clean houdt kan een gietvloer een mooie optie zijn. Daar heb je tegenwoordig ook heel erg veel afwerkingen in, dit hoeft geen spiegelvloer te worden. Je kan ook werken met meer Mediteraans-achtige vegen bijvoorbeeld. Maar, wil je gaan voor veel warmte dan zou ik kiezen voor een vloer die lijkt op echt hout en qua kleur echt warmte in zich heeft. Dan zou ik wegblijven van een grijze ondertoon in je vloer.
Wat ook een speelser effect geeft aan je woning, is om meer zones te creëren met vloeren. Veel mensen leggen de vloer die in de woonkamer ligt gewoon door over de gehele benedenverdieping (als er überhaupt sprake is van boven en beneden). Als je een grote open ruimte hebt bijvoorbeeld, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld in het keukengedeelte wel tegens op de vloer te leggen. Daar wordt het geheel wat knusser van. Ook kun je in de hal en het toilet dan weer voor een andere optie gaan.
Zo maak je echt verschillende ruimtes, een eigenschap die voornamelijk voorbehouden is aan oudere huizen, en zo stop jij dat element in jouw huis. Mochten wij hier ooit de keuken uitbouwen zou ik daar zo’n leuke geprinte Portugese tegel op de vloer leggen bijvoorbeeld, ook al loopt het door vanaf de woonkamer. Ik heb ook heel bewust nu gekozen voor een toffe tegel in de gang en de keuken, ik ben daar gewoon gek op.
Denk ook aan hoge plinten!

Panelen
Wil je je strakke muren iets interessanter maken en/of onderbreken? Denk dan eens aan het gebruik van panelen of sierlijsten. Je plakt dit in feite gewoon op de muur en je schildert het.
De sierlijsten op de foto zijn heel dik, maar als je zoekt op sierlijsten diy dan vind je heel veel tips om zo je huis extra oemf te geven. Je ziet ook wel eens dat mensen dan in zo’n sierlijst vierkant gaan voor een behang, in plaats van een schilderij.
Zo kun je dit ook op het plafond doen!

Vintage
Gebruik naast nieuwe meubels ook af en toe vintage meubels, in de stijl die jij leuk vindt dan wel. Wij hebben zelf bijvoorbeeld een kast uit Zweden uit de jaren 50, een oude eettafel en een oud theekastje in de woonkamer staan. Maar, ik heb ook veel moderne elementen waardoor het een beetje een mix is.
Het is niet altijd goedkoper dan nieuwe meubels, maar als je goed bent in de juiste kringloopwinkels doorzoeken, dan kun je zeker ook nog een hoop geld besparen!
Denk ook aan andere accessoires, en hoe de afwerking wellicht daar van is. Ga je voor een glazen afbeelding aan de wand, dan oogt dat kouder dan een schilderij van olieverf, bijvoorbeeld.
Ik hoop dat je het leuk vond om mijn tips te lezen!