Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Tips om je bloemen vers te houden

Ik kan intens gelukkig worden van een bos verse bloemen op eetkamertafel. Maar ja, rozen verwelken, schepen vergaan. Er komt een tijd dat die mooie bloemen de kliko in gaan. Maar dat moment kan je uitstellen! Met een aantal simpele, handige tips zorg je ervoor dat je veel langer plezier hebt van je mooie bos bloemen. Ik deel ze vandaag met je!


Leestijd

Schone vaas, schoon water, repeat

Zodra je je bloemen in huis hebt, zet ze dan in een echt schone vaas. Dus niet even omspoelen van de vorige bos, maar even met afwasmiddel of chloor schoonmaken. Er kunnen nog bacteriën in zitten en dan verwelkt je bos echt sneller. Enne, om de drie dagen even het water verversen. Je ziet snel genoeg dat het water troebel wordt, dus even de bloemen eruit, vaas omspoelen en schrobben met afwasmiddel en bos er weer in met schoon, fris water.

Dat water hoeft trouwens niet echt koud te zijn. De meeste bloemen houden van lauw water. En doe er wat bloemenvoeding bij als je dat hebt. Meestal krijg je die bij een bos bloemen, maar je kan het ook in flessen kopen. Enne, vul je vaas voor ongeveer 2/3e met water.

Location, location, location!

Als je bos het voor het zeggen had, stond ‘ie op een koele plek. Maar ja, gezien we liever niet in koelcellen leven, ontkom je er niet aan dat je (zeker in de winter) temperatuurwisselingen hebt in huis omdat je nou eenmaal de verwarming aanzet.

Maar:

  • zet je boeket niet dicht bij een warmtebron zoals een kachel of verwarming.
  • op de tocht is ook geen goed idee.
  • een fruitschaal op tafel naast je boeket ziet er leuk uit, maar je bos verwelkt er sneller door. Liever niet naast elkaar zetten!
  • bloemen houden niet van direct zonlicht, dus houd ze in de schaduw.
  • uiteraard houden bloemen wel van daglicht, dus zet ze niet op een te donkere plek in huis. Maar is voor jezelf ook niet leuk, dan zie je ze niet!

Verwijder dood blad en verwelkte bloemen

Zie je dode bladeren in het water liggen, of verwelkte bloemen in je vaas? Haal ze eruit! Dood blad en verwelkte bloemen zorgen ervoor dat de andere bloemen ook in rap tempo achteruit gaan. Neem dan ook meteen even de tijd om je nog-wel-mooie bloemen te verzorgen. Snijd een centimeter van de stelen af en zet ze in een schone vaas met schoon water.

Koop een verse bos

Nogal voor de hand liggend, maar ja, toch wel de basis… Het helpt natuurlijk als je een goede verse bos bloemen hebt, en niet een bossie dat al een week in een emmer bij de supermarkt staat. Let dus bij het uitzoeken van een bos of de bloemen er allemaal nog vers uitzien en of ze niet allemaal al volop in bloei zijn, bijvoorbeeld. Lelies koop ik het liefst nog dicht, dan weet ik dat ze twee weken of langer bij mij thuis staan te shinen.

Zelf heb ik sinds een tijdje een abonnement op Bloomon, en het grote voordeel van deze dienst is dat ze de bloemen direct bij de kwekers halen. Zo gaan ze dus niet meer naar de veiling, groothandel en de winkel. Daardoor heb ik superverse bloemen in huis. De meeste bloemen uit de boeketten blijven bij mij sowieso wel tien dagen mooi, sommigen haal ik er dan uit omdat ze verwelkt zijn, maar al met al heb ik een dikke twee weken een mooie bos staan. Ik betaal dit gewoon zelf, maar als jij met de code ‘cynthiasch4’ je eerste bos besteld, dan krijg jij een gratis vaas en ik een gratis bos 🙂

Het is een klein beetje werk, maar ik heb dit met alle liefde over voor heel lang een mooi boeket in huis. Ik merk zelf een enorm groot verschil als ik dit niet doe: dan is een bos na een week wel over zijn uiterste houdbaarheidsdatum. Als ik wél elke drie dagen even het water ververs en af en toe dood blad en verwelkte bloemen verwijder, dan heb ik langer dan twee weken een mooi boeket op tafel. Daar word ik dan weer blij van.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.