Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Tip om je huis te stylen

Ik ben zeker geen interieurstylist maar ik vind het wel heel erg leuk om na te denken over een fijne gezellige inrichting, en ik krijg ook regelmatig complimentjes hierover. Ik denk ook dat jullie het wellicht wel leuk vinden om weer even mee te spieken in hoe het er nu allemaal ook alweer uitzag.


Leestijd

Bank Wehkamp – kussens Zuiver & H&M – tafeltje Kwamtum – pot & lamp Ikea.
De verf is van Flexa, maar ik weet de naam helaas niet meer.

Maak een moodboard

Ik moet bekennen dat ik dat niet heb gedaan, omdat ik heel erg goed ben in visualiseren. Ik kan dan een plaatje in mijn hoofd hebben en daarmee gewoon ook echt aan de slag gaan, en ook zien of dingen daarbij passen ja, of nee. Naar mijn mening dan, misschien vind jij wel heel iets anders. Want dat is ook styling, je eigen smaak ontdekken en uitdragen.

Een moodboard kun je simpel op Pinterest maken maar je kunt ook een collage maken door dingen uit te knippen of je gebruikt hiervoor een app. Bedenk hierbij een kleurschema (kom ik zo op terug) en in ruwe lijnen een stijl, of eigenlijk meer een gevoel (kom ik ook zo op terug).

Kies je kleuren

Dit wordt het langste onderwerp haha. Ik ben gek op kleur, dat weten jullie inmiddels vast wel. Het is vast moeilijk te geloven, maar ook voor mij kan het te druk of te kleurrijk zijn. Het moet wel stijlvol blijven. Toen ik in dit huis kwam te wonen ben ik dus begonnen met 1 kleur en dat was flamingoroze. Ik had op Pinterest een eetkamer gezien in die kleur en dat vond ik zo vet, dat ik besloot die in ieder geval toe te voegen. Daarna ben ik gaan kijken wat daar goed bij zou staan, rekening houdende met grootste dingen waar ik weinig kleurkeuze in zou hebben. Raambekleding bijvoorbeeld. Ik wist dat ik jaloezieën wilde, en ook voordelige jaloezieën. Daardoor had ik de keuze uit houtkleur, zwart of wit.

Ik besloot daarbij te kijken naar de ruimte. Mijn woonkamer is opgedeeld in een eetkamerstukje en een zitgedeelte. Daardoor wilde ik al snel met die diepte spelen. Ik koos uiteindelijk voor kaki, zwart en goud als randkleuren naast het flamingoroze. Ik heb staaltjes verf bij de bouwmarkt opgehaald en heb ze zo allemaal bij elkaar gehouden om te zien hoe ik dat vond staan.
Alleen wit kan ook, veel mensen zeggen dat ze dan kleur gaan aanbrengen in de meubels en accessoires. Een kleur op de muur is echter een stuk gemakkelijker en goedkoper overgeschilderd dan een een nieuwe bank. Durf dus ook risico’s te nemen. Onze slaapkamer was eerst donkerblauw, omdat ik dacht voor een boudoir-achtig gevoel te gaan met oudroze als kleur combi maar uiteindelijk voelde het een beetje als een porno hol. Dark-room achtig, bordeel-achtig. Ja alle seksuele toespelingen heb ik nu wel gehad. Niet fris, niet Emmy. Ik schilderde hem in 1 dag dus fijn zandkleurig en dat gaf me een fijner, frisser en rustiger gevoel en dat in 1 dag tijd. Who cares?! Probeer dus ook dingen uit, kijk hoe het staat en kijk hoe het voelt.

Ik heb in de woonkamer gekozen voor flamingoroze in het woongedeelte, en kaki in het eetgedeelte. Hierdoor kreeg ik een mooie doorkijk van die flamingoroze muur, met kaki, een zwarte tafel en jaloezieën en een gouden lamp. Er is ook wat wit gebleven in de woonkamer, maar in de eetkamer was het mooier om het doorkijkje compleet te maken.

Kleuren bij elkaar kiezen is een vak apart. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik vrij goed ben in het combineren van bepaalde kleuren, maar ik ben geen stylist en ik heb soms ook echt wel creatieve input nodig. Ik stuitte bij onderzoek van dit artikel op deze link van vtwonen, en hier wordt ik dus heel erg gelukkig van. Prachtige tinten die elkaar heel erg ondersteunen en ophalen. Dat doen ze vooral doordat ze ook een mooi contrast tegen elkaar bieden. Rood staat tegenover blauw op het spectrum, de twee uitersten in warm en koel. Als je dan ziet hoe mooi okergeel met hemelsblauw wordt gecombineerd dan zie je dat dit een prachtig contrast vormt op het kleurenspectrum. Wat hier ook heel mooi gedaan is is verschillende tinten uit dezelfde kleurfamilie gebruiken en daarmee kleurdieptes creëeren zonder teveel onrust te krijgen.

Wat ik hier uithaal voor een volgende keer (wat Romy Boomsma bijvoorbeeld ook zo geweldig heeft gedaan in haar huis) is dat ik deuren ook mee ga kleuren. Deze zijn natuurlijk gewoon onderdeel van de kamer maar we laten ze vaak wit. Dit is écht een stukje wat ik de volgende keer ga meenemen.

Hoe ver wil je gaan?

Het huis waar ik kwam te wonen, en nog steeds woon, is een huurhuis. Dit betekent dat ik geen grootste dingen wilde aanpakken en de keuken bijvoorbeeld gewoon ging accepteren hoe hij was. Ook de vloer heb ik laten liggen, omdat dat heel veel geld scheelde en ik heb ook nog prima vond en vensterbanken of radiatoren ben ik ook niet aan begonnen. Ik had destijds net een relatie met Luuk en hoewel ik wist dat ik even hier zou wonen, schatte ik toen al wel in dat Luuk er uiteindelijk bij zou komen en we dan na een aantal jaren ook wel gingen speuren naar een koophuis. Zijn we overigens wel een beetje aan het doen maar daarbij voelen we totaal geen haast, we zijn vrij kritisch en in deze oververhitte markt is het ook geen gemakkelijke taak. Nogmaals, geen haast want dit huis voelt nog steeds heel erg fijn.

Als je wel een koophuis hebt, of je pakt in een huurhuis wel de vloer aan, neem dit dan wel vanaf het begin al gelijk mee. Denk na over wat je wilt aan kleurtonen. Heb je meer warme kleuren of meer koele? Een neutraal getinte houten vloer kan vrijwel altijd, maar als je gaat voor een gietvloer is het al een stuk specifieker natuurlijk. Zelf vind ik zandkleuren altijd goed matchen bij zowel koel als warm, en biedt het een gezellige ondergrond voor bijna alle stijlen inrichting of dit nu heel bohemien gaat worden of heel strak.

Hoe wil je dat het voelt?

Komen we gelijk bij het volgende punt. Hoe wil je dat het voelt in je huis? Houd je van donkere ruimtes omdat je dat gezellig vindt, houd je van licht, houd je van open en fris of juist knus. Wil je dat het voelt als een boudoir, boutique achtig of meer als een beachclub? Op welke plekken voel jij je altijd fijn? Neem dat vooral heel erg mee in je moodboard want iets kan nog zo hip zijn, jij moet je er helemaal lekker en op je gemak voelen.

Groen en hout geeft leven

Organische materialen geven heel snel meer warmte en gezelligheid. Het is nu ook een trend om veel planten en bloemen neer te zetten, maar ook al die trend weer vervaagt (gebeurde na de jaren 80 bijvoorbeeld ook) is het goed om te kiezen voor ergens een grote plant in de hoek om wat levendigheid in een ruimte toe te voegen. Een hele strakke inrichting kan kil voelen, maar met een grote bananenplant in de hoek krijg je al snel een bepaalde frisheid en kleur (zonder echt kleur te zijn) die je met andere materialen niet bereikt. Ook hout toevoegen helpt.

Meubels

Ik heb veel items tweedehands, zoals onze ronde eettafel die ik mat zwart maakte. Ook in de woonkamer hebben we een grote stoel die we bij de Kringloop kochten. Ik vind dat in dit huis echt passen, maar dat is bij elke inrichting weer anders. Ik vind dat je daarbij ook echt naar het huis moet kijken. Toen ik ging verhuizen waren fluwelen banken helemaal hot en kocht ik deze. Qua maat ook perfect bij de woonkamer, maar ik zou nu toch voor een diepere, meer fluffy bank gaan. Puur om het comfort. Qua kleur vond ik donkergroen heel erg mooi passen bij het flamingoroze, ik begon hierbij dus bij de muurkleur. Daar vanuit heb ik dan weer het kaki in de eetkamer gekozen omdat dit weer goed op elkaar aansloot. Vervolgens ben ik alles een beetje daarbij gaan zoeken met de kleuren zoals ik al eerder beschreef.
Het belangrijkste is dat je goed je stijl en gevoel voor ogen hield. Ik wist al snel dat ik een vintage gevoel en stijl wilde, een beetje Miami uit de jaren 70. Dat heb ik bij elke aankoop voor ogen gehouden, of het daar in paste.

Creepy side fact: ik googlede Miami jaren 70 voordat ik deze zin hierboven typte omdat ik geen bullshit wilde verkondigen, en ik stuit dus echt op een afbeelding die akelig veel lijkt op mijn woonkamer. Zo bizar, ik heb dat plaatje nog nooit gezien maar toch is het heel erg gelijk haha! Ik heb het goed omschreven dus. Ik zou zeggen typ het maar in op google, ik mag de afbeelding hier niet plaatsen i.v.m. auteursrecht. 

Accessoires

Als je dan eenmaal je kleuren en je grote meubels hebt, begin je met de accessoires. Ik kocht voor dit huis al wel redelijk veel zonder dat ik het echt had zien staan, gewoon omdat het koopjes waren en ze qua tinten dan goed in mijn moodboard pasten. Vaak heb je namelijk wel een aanloop naar je (nieuwe) inrichting/huis toe en dan is het hartstikke lastig om dingen te laten liggen. Hoeft dus ook niet, als het maar qua kleuren in je moodboard zal passen. Dan kom je een heel eind.

Zoek dan plekjes uit waar je accessoires neer wilt zetten. Bij mij had ik al snel twee plekken waar dit voornamelijk zou gebeuren in de woonkamer; de houten hangkast en de schouw. Zet de items dan een beetje speels neer, en laat symmetrie een beetje los. Ik zeg een beetje, want het is wel mooi als je van een afstandje kijkt dat een kast in balans is bijvoorbeeld. Als je groepjes van dingetjes maakt, werkt drie stuks van iets het beste. Speel daarmee ook met hoogte, waarbij niet alles even hoog is. Maak een leuke mix van oud en nieuw, persoonlijk en onpersoonlijk. Haal ook niet alles bij 1 winkel, maar verzamel door de loop van de jaren heen je eigen spulletjes en geef het ook vooral tijd. Het hoeft niet allemaal in 1 keer. Grote dingen wel, ga niet een jaar zonder bank of een jaar zonder eettafel. Dat is ook gewoon je leefplezier. Haal op z’n minst dan een tijdelijk exemplaar bij een kringloop. Anders bel ik help mijn man is klusser on your ass.

Op de foto’s zie je bijvoorbeeld een tekening van mijn overleden hond Jill, een mooi bakje van de rommelmarkt, een potje van een vriendin uit Suriname, een oud vitrine kastje van mijn oma en ook een lijstje met een kleurrijk stukje papier. Dat laatste heeft een lief verhaal. Toen Luuk en ik in Parijs waren was dat onze eerste buitenlandse trip samen. We kwamen toen in een heel tof atelier van allerlei beginnende kunstenaars en daar lagen stukjes verspipperd ‘werk’ wat je mee kon nemen. Luuk nam deze mee, deed het in een lijstje en zette het in ons huis toen hij bij mij in kwam wonen als aandenken. Vond ik onwijs cute. Maar daarnaast zie je ook een flamingo van Kwantum, potjes en plantjes van Ikea en op de schouw bijvoorbeeld dingen van grote winkels zoals Loods 5, TK maxx en Action. De mix maakt het leuk.

Om de hele kamer te laten zien heb ik een panorama foto gemaakt. Hierdoor doet de lijn boven het gordijn wat gekkig, maar kun je wel goed de kamer zien.

Hangende accessoires

Daarnaast heb je waarschijnlijk nog andere plekken die ‘wat nodig hebben’. Bijvoorbeeld iets aan de muur. In mijn slaapkamer heb ik bijvoorbeeld twee leuke posters van mijn favoriete illustrator Roeqiya Fris (@roeqie op Insta) die ik bij Hema kocht (zij had een samenwerking) en daar heb ik een klein plankje bij gekocht met accessoires die dan weer passen bij de posters. Alles staat goed bij het rustige wat in mijn slaapkamer heerst, maar geeft toch nog iets van styling mee. Naast het bed hangt dan ook nog een leuk klein droogbloemetje op zichzelf staand omdat het een smal klein muurtje is. Ik heb wat extra foto’s van mijn slaapkamer toegevoegd, die had ik in deze staat nog niet eerder laten zien.
Mijn waskamertje en kastenkamer is echt de moeite waard niet -evenals de zolder, kelder of de keuken- maar bij verzoeken hoor ik het graag dan neem ik het mee in de maand van Emmy :). Uiteraard laat ik het zien wanneer de waskamer omgetoverd wordt tot babykamer!

Denk niet te moeilijk over decoratie aan de muur. Natuurlijk kun je eeuwig doorzoeken naar dat speciale stuk van een kunstenaar maar een poster werkt ook gewoon, en is gemakkelijker/voordeliger te vervangen als je hem zat bent.

Ik heb in de woonkamer een grote poster uit een kleine winkel in Deventer, op de schouw een prent die ik online kocht en een klein cactusje aan de muur. Verder hangen er dingen in de WC en in de keuken, vooral van de Kringloop.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt en vooral het ook even leuk vond om te lezen hoe ik het aanpakte. Goodluck!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)