Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Planten in mijn huis

Sinds een jaar, en sinds we in ons nieuwe huis wonen, ben ik steeds gekker geworden op planten in huis. Het begon met één leuk hangplantje voor op mijn hoge apothekerkast, inmiddels zijn het er een stuk meer. Ik kan me niet indenken dat ik ooit een huis had zonder planten! Ik laat ze vandaag aan je zien.


Leestijd

Croton (Codiaeum variegatum)

Toen we net verhuisd waren gingen we naar het tuincentrum om wat planten uit te zoeken. Deze viel meteen op, wat een prachtige kleurrijke bladeren! Het is de croton, die oorspronkelijk uit India en Indonesië komt. Hij groeit bij ons aardig snel, zeker sinds we hem op de eetkamertafel bij het raam hebben gezet. Laatst zaten er ineens zeven nieuwe bladeren aan!

Rode fittonia

Naast de vrij grote Croton staat een hele kleine rode fittonia, een prachtig plantje met felgroene blaadjes met daarin nog feller rode nerfjes.

Het is net of de blaadjes licht geven!

Fittonia’s zijn er in een aantal soorten, ik heb ook een wat grotere witte in de woonkamer staan.

Pannenkoekenplant (Pilea peperimioides)

De hypeplant van dit moment – maar ik vind hem zó leuk. De pannenkoekenplant! Ik vind de ronde blaadjes er zo leuk uitzien. De pannenkoekenplant is een vetplant en is daardoor erg makkelijk te verzorgen: hij heeft maar weinig water nodig. Het enige wat deze plant echt niet wil is direct zonlicht, dan kreukelen of verschrompelen de blaadjes.

Lipstickplant (Aeschynanthus ‘Japhrolepis’)

Op de hoge apothekerskast wilde ik een toffe plant die lekker langs de zijkant kon hangen en dat werd de lipstickplant. Dit is ook een vetplant en dat betekent: liever te weinig water dan teveel. Ik vind de kleur van de blaadjes mooi, zo lekker felgroen.

Bananenplant (musa)

Deze bananenplant kreeg ik een paar maanden geleden cadeau. Sindsdien komen er telkens nieuwe bladeren aan, je ziet wel welke nieuw zijn en welke wat ouder. Mijn oudere bladeren hangen wel erg slap terwijl ik wel genoeg water geef – wat gaat er mis?

Witte fittonia

Mijn tweede fittonia, een witte variant! Ik vind de tekening op de bladeren echt kunstwerkjes.

Bonsai

Deze bonsai kreeg Willem eens cadeau en staat in de keuken. Dat blad kleurt zo mooi met de gele wand! Het is niet mijn favoriete soort plant, maar ik vind hem wel erg leuk staan.

Krokodilletranen (Peperomia Obtusifolia)

Nog een vetplant! De Nederlandse naam voor deze plant is ‘krokodilletranen’- ik had geen idee. Ik kreeg deze plant een jaar geleden cadeau en sindsdien is ‘ie enorm gegroeid. Hij had een blad of vijf en is nu erg de hoogte ingegaan en heeft ook een soort ‘stengels’ gekregen. Deze plant is extreem makkelijk, kan goed tegen droogte, maar staat liever niet in de volle zon.

Calathea Triostar

Mijn absolute favoriet in onze kamerplantencollectie: de Calathea Triostar. Wat is dit een prachtige plant! Elk blad lijkt net geschilderd en de onderkant is roze. Ik kan er echt naar blijven kijken! ’s Avonds sluiten de bladeren iets waardoor je soms wat geritsel hoort, vind ik ook leuk.

Cactussen

In de slaapkamer staan op een boekenplank drie cactussen. Ze zijn alledrie van HEMA. Ik heb niet heel veel met cactussen, maar zo drie bij elkaar vind ik wel leuk. Die achterste heeft sinds een tijdje ineens uitlopers op de bovenkant.

Ik weet niet hoe deze plant heet

Na een halfuur Googelen weet ik het nog steeds niet, dus: wie weet hoe deze plant heet? Het is een vrij klein plantje met allemaal kleine grijs-groene vrij stevige blaadjes. Volgens mij is het een vetplantje. Ik vind hem leuk omdat de blaadjes heel compact op elkaar zitten.

Lepelplant (Statiphyllum)

Op de slaapkamer staat ook nog de lepelplant of statiphyllum. Dit is een luchtzuiverende plant die ik er vooral gewoon mooi uit vind zien met die grote, groene, glanzende bladeren en hier en daar een witte bloem. Hij is extreem makkelijk qua verzorging: deze plant kan praktisch niet teveel water krijgen. Vooral lekker veel water geven, dan is ‘ie op z’n best.

Ik krijg er nog geen genoeg van, jij wel? Hieronder nog meer planteninspiratie uit de Binnenkijkers die ik voor Cynthia.nl maakte.

In een jaar tijd heb ik veertien planten verzameld  – ik merk inmiddels wel dat ik steeds minder vaak langs een bloemenzaak kan lopen zonder met een plantje naar huis te gaan. Ook zie ik steeds meer hoekjes en gaatjes in huis waarbij ik denk ‘dáár moet nog een iets groens’. Zo leuk, dat had ik in ons vorige donkere appartement helemaal niet, ook omdat áls ik er dan eens wat neerzetten het daar zo snel doodging. Ik kan me nu een huis zonder planten niet meer voorstellen!

Wat voor planten heb jij in huis? En welke kan je mij nog aanraden?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.