Pilea peperomioides (pannenkoekenplant) stekken

Sinds we in ons nieuwe huis wonen, ben ik echt gek op planten geworden. Laatst was daar een heus doorbraakmoment in: ik stekte succesvol mijn eerste plantjes. En wel van mijn pannenkoekenplant! Daar kwamen veel vragen over, dus vandaag laat ik je zien hoe je je pilea peperomioides zelf kan vermeerderen.


Leestijd

Nooit had ik gedacht dat ik nog met mijn handen in de stekaarde zou staan om een plantje te stekken. De laatste tijd doe ik bijna niet anders – ik vind het zo leuk om mijn planten te verzorgen, ze te zien opbloeien en er nieuwe planten van te maken. Want hoe tof is dat eigenlijk? Dat je zomaar een nieuw plantje kan laten groeien? Ik vind het fantastisch.

Het begon bij mij dus met mijn pannenkoekenplant, die ineens allemaal kleine ‘baby’s’, kleine plantjes kreeg. In de aarde rondom de grote plant groeiden gewoon allemaal kleine plantjes. Op Instagram vroeg ik of ik die er gewoon uit kon halen en in een ander potje kon zetten. Ik kreeg megaveel tips en ging aan de slag. Inmiddels zijn we even verder en kan ik zeggen dat ik succesvol een aantal plantjes heb gekweekt. Omdat ik er zoveel vragen over kreeg – en omdat ik het heel leuk vind om te delen – vertel ik je vandaag hoe je je eigen pannenkoekenplantje of pilea peperomioides kan stekken.

Wat heb je nodig

 • – natuurlijk je plant waarbij je in de aarde rondom de grote plant wat kleine zelfstandig groeiende plantjes ziet zitten
 • – stekaarde (al gebruikte ik de eerste keer gewoon potgrond en dat werkte ook goed, stekaarde zorgt er wel voor dat je stek beter groeit)
 • – voor sommige stekjes (licht ik strakst toe) een klein glaasje die je kan vullen met water
 • – een of meerdere potjes (afhankelijk van het aantal stekjes dat je gaat maken)
 • – een scherp mesje

Hoe stek je je pannenkoekenplant?

Dit is mijn pannenkoekenplant. Ik kocht hem als vrij klein plantje, maar in een paar weken groeide hij enorm! Dat vind ik zo leuk. En zie je al die kleine ‘baby’s’ in de grond rondom de grote plant? Die gebruik je dus om een stek te maken. Kies er een die niet té dicht bij de grote plant staat – anders kan je de wortels van de moederplant beschadigen en dat zou zonde zijn.

Pak je mesje erbij, kies een klein plantje uit en snijd hem voorzichtig uit de aarde. Je zal merken dat je door wat worteltjes heen snijdt – dat is de bedoeling.

Tadaaa!

Daar heb je hem! Als dit het resultaat is, kan je hem direct in een potje in de aarde zetten. Dat is omdat deze stek aardig wat wortels heeft: als je hem nu in de aarde zet, zal hij gewoon verder groeien en meer wortels ontwikkelen. Je kan het beste stekaarde gebruiken, hierin zit scherp zand dat overtollig water snel afvoert waardoor de stekken niet gaan rotten. Ook zitten er wat extra voedingsstoffen in. Voor mijn eerste stekjes gebruikte ik gewoon potaarde en dat ging goed, maar ik merkte wel dat mijn recentere stekjes die ik in stekaarde maakte sneller groeien!

Dus: pak je potje, doe er wat stekaarde in plant daar je stekje in. Houd je stekje de komende dagen goed in de gaten, zorg dat de grond goed nat blijft (maar niet te nat, een pilea blijft een vetplantje die niet heel veel water nodig heeft) en zorg er goed voor. Je zal merken dat hij snel groter wordt en toe is aan een nieuwe pot! Ik heb mijn grootste stek al verplaatst naar een grotere pot.

Heeft je stekje niet genoeg of helemaal geen wortels? Zet hem dan eerst een paar dagen in een glaasje water.

Als je ziet dat je stekje nog (bijna) geen wortels heeft, is het een goed idee om hem eerst even te laten wortelen in een glaasje water. Als je het stekje op een warme plek in het water zet, zullen er snel worteltjes aan groeien. Bij mij gebeurde dit al na een dag en na vier dagen heb ik hem toen in de stekaarde gezet.

Dit waren mijn stekjes meteen na het maken.

En dit is na ongeveer een maand.

Ze zijn gestaag gegroeid en na het maken van deze foto heb ik de grootste overgezet naar een grotere pot. Inmiddels heb ik vijf stekjes van mijn pilea gemaakt die het stuk voor stuk hartstikke goed doen! Zó leuk – zeker omdat het de eerste keer was dat ik het probeerde. Ik vind ze zelf in huis heel erg leuk dus ik verspreid ze lekker, maar geef ze ook cadeau. Hoe leuk is het om een zelfgekweekt plantje cadeau te geven? Nu ben ik ook bezig met wat andere stekjes van andere planten – eens zien of dat net zo goed gaat.

Ga jij je pannenkoekenplant ook vermeerderen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

32 reacties
 1. Bente

  Ja, wat leuk! Ik heb er ook één, wil ik binnenkort ook een stekje van maken 🙂

 2. Kimberly

  Ik heb zelf ook een pannenkoekenplant en heb net ontdekt dat er ook baby’s inzitten dus ik ga morgen ook eens even stekken! Bedankt voor het idee 😀

 3. Jackelien

  Zo leuk!! Ik wil binnenkort ook mijn pannenkoekplant gaan stekken, er zitten 3 baby’s in. Ik heb ook een andere vetplant, volgens mij een aloë vera (niet zeker, heb hem gekregen ;)) waar ook baby’s in groeien, die wil ik ook gaan vermeerderen. Super leuk!!

 4. Eveline Fleur

  Zo leuk! Ik heb hem ook al een paar maanden staan en ik wil hem nog gaan stekken. Net als mijn avocadoplant! Ik vind het ook ontzettend leuk om te doen! <3

 5. Lieve

  Wat een leuk blog!! Ik heb er dus nog nooit over nagedacht dat dit een mogelijkheid was en zelfs dat cadeau geven vind ik echt een leuk idee. Thanks!!

 6. Marjoleine

  Zo leuk! Ik heb sinds een maandje ook een pannenkoekplant en hij groeit ZO goed. Inmiddels heb ik 3 “baby’s” maar die moeten nog een beetje groeien voordat ik ze kan verpotten.

 7. Loes | Gewoon iets met Loes

  De pilea is echt mijn ontdekking van het afgelopen jaar. De plant is zo leuk en makkelijk! Ook ik heb geen groene vingers, maar hier zijn al flink wat stekjes onder de familieleden verdeeld. Ze doen het zo goed! En ze zijn ook zo leuk. En ik vind het heel leuk om eens een zelfgekweekt plantje cadeau te geven. Is eens iets anders dan bloemen bijvoorbeeld. Het huis staat hier inmiddels gezellig vol met deze plantjes, en het verveelt niet!

 8. Ivon

  De pannekoekenplant is zo leuk !! Alleen heb ik alles behalve groene vingers haha, zelfs onze cactussen overleven het niet hier in huis…

 9. Do

  Mooi plantje! Maar er viel me wel iets op… Serena had het in juli ook al over het stekken van exact dezelfde plant… Heb ik een hype gemist? 🙂

 10. Sabine

  Goed bezig! Ik heb de pilea inmiddels ook meermalen gestekt en ben nu overgegaan naar het stekken van de Monstera Obliqua, het Chinees Lantaarnplantje en een Sanseveria. Die lijken tot nu toe ook allemaal gelukt! Leuk om te doen he!

  • Sannne

   Mijn sanseveria heeft ook baby’s! Ik durf niet 🙂

  • Marloes

   @Sanne, die zijn echt onverwoestbaar! Gewoon doen.

 11. Monica

  Zo Leuk! Ik ga dat vanmiddag ook doen met mijn pannekoekplant. Ben benieuwd of het gaat lukken.

 12. Mariëlle

  Jeeej zo leuk! Ik heb twee stekjes van een andere blogger gekregen en ze zijn al aardig gegroeid! 🙂

 13. Alyssa

  Mijn Pilea heeft inmiddels al drie baby’s! Ik was van plan om dit weekend aan de slag te gaan met stekken, dus dit artikel vind ik heel handig. Dankjewel 🙂

 14. Birgit

  Wij hebben ook een pilea die zich flink aan het voortplanten is. Wij zetten alle stekjes, hoe klein ze ook zijn, gewoon meteen in potgrond, ook al hebben ze nog bijna geen wortels. Dit gaat altijd goed, zo kang jd de grond maar vochtig houdt. Een pilea mag dan wel een vetplant zijn, de stekjes hebben om goed te wortelen toch echt voldoende vochtige grond nodig. Gedoe met glaasjes water is op zich helemaal niet nodig. Inmiddels hebben wij al 5 baby pilea’s en ik weet van gekkigheid al niet meer waar ik al die kleintjes moet laten. Heb ze al in schattige ouderwetse koffiekopjes staan en in kleine dessertglaasjes, omdat ik nergens kleine kunststof (binnen)potjes kan vinden om die mini’s in te zetten.

  • Anne

   Als je kleine bloempotten zoekt, check de site van Hema: daar hebben ze 3 potjes (5cm) voor €2,-, of voor die prijs 1 pot van 11cm.

  • Birgit

   Anne dankjewel! Ik ga meteen kijken. Kan nergens (goedkope) kleine potjes vinden, en om zo’n klein plantje in een grotere pot te zetten is ook niks.

  • Jennifer

   Bij de AH XL hebben ze zo af en toe ook erg leuke kleine bloempotjes. Die gebruik ik voor mijn pileafamilie. 🙂

 15. Laura

  Ik ga maar eens even een stekje van de pannenkoekenplant van mn zusje vandaan halen! Leuk Cynthia, ook dat je er al zoveel hebt gestekt!

 16. Liset

  Wat leuk dat je dit toelicht! Ik was er altijd al benieuwd naar en ik weet nog dat mijn oma dit vroeger ook deed. Ik heb er zin in om dit ook eens te doen!

 17. Anouk

  Wat leuk dit! Ik heb laatst ook mn pilea gestekt! De meeste stekjes heb ik weggegeven en 1 zelf gehouden. Die heb ik ondertussen ook al moeten verpotten. Zo leuk!

 18. bychristiana

  He, wat een leuk artikel! Wat gek, maar ik had er gewoon nooit bij stil gestaan dat je zo’n plantje natuurlijk ook gewoon zelf kan stekken. Ik had er een boven staan en wilde er nog 1, dus heb ik er gewoon 1 bij gehaald bij het tuincentrum;-) Een super stijlvol plantje vind ik, en ook nog eens heel sterk.

 19. Lenneke

  Ik zoek dus nog steeds een pannenkoekenplant! Ik ben al in meerdere tuincentra geweest en nergens hadden ze hem. Huilen met de pet op.

  • Caroline

   Kijk eens bij Dille&Kamille……

  • Cynthia Schultz

   Ik heb er ook heel lang naar moeten zoeken! Hier bij de Tuinland zie ik ze wel elke keer gewoon staan.

  • Ilse

   Ik heb de mijne gewoon bij de Jumbo gekocht! Hallo pannekoeksplant 😉

  • Kelsey

   Wij hebben een Intratuin in de buurt en daar hebben ze de plantjes! Misschien heb jij er ook in in je buurt 🙂

  • Christel

   Ik heb er één gevonden bij Groenrijk, ook een tuincentrum.

  • Barbara

   Ik heb er eentje bij de Ikea gekocht!

 20. Josianne

  Ik kon op een gegeven moment 5 stekjes uit mijn pilea halen, zo leuk! Ik heb ze allemaal weggegeven als cadeautje, en ze groeien goed nu! 🙂