Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Pilea peperomioides (pannenkoekenplant) stekken

Sinds we in ons nieuwe huis wonen, ben ik echt gek op planten geworden. Laatst was daar een heus doorbraakmoment in: ik stekte succesvol mijn eerste plantjes. En wel van mijn pannenkoekenplant! Daar kwamen veel vragen over, dus vandaag laat ik je zien hoe je je pilea peperomioides zelf kan vermeerderen.


Leestijd

Nooit had ik gedacht dat ik nog met mijn handen in de stekaarde zou staan om een plantje te stekken. De laatste tijd doe ik bijna niet anders – ik vind het zo leuk om mijn planten te verzorgen, ze te zien opbloeien en er nieuwe planten van te maken. Want hoe tof is dat eigenlijk? Dat je zomaar een nieuw plantje kan laten groeien? Ik vind het fantastisch.

Het begon bij mij dus met mijn pannenkoekenplant, die ineens allemaal kleine ‘baby’s’, kleine plantjes kreeg. In de aarde rondom de grote plant groeiden gewoon allemaal kleine plantjes. Op Instagram vroeg ik of ik die er gewoon uit kon halen en in een ander potje kon zetten. Ik kreeg megaveel tips en ging aan de slag. Inmiddels zijn we even verder en kan ik zeggen dat ik succesvol een aantal plantjes heb gekweekt. Omdat ik er zoveel vragen over kreeg – en omdat ik het heel leuk vind om te delen – vertel ik je vandaag hoe je je eigen pannenkoekenplantje of pilea peperomioides kan stekken.

Wat heb je nodig

  • – natuurlijk je plant waarbij je in de aarde rondom de grote plant wat kleine zelfstandig groeiende plantjes ziet zitten
  • – stekaarde (al gebruikte ik de eerste keer gewoon potgrond en dat werkte ook goed, stekaarde zorgt er wel voor dat je stek beter groeit)
  • – voor sommige stekjes (licht ik strakst toe) een klein glaasje die je kan vullen met water
  • – een of meerdere potjes (afhankelijk van het aantal stekjes dat je gaat maken)
  • – een scherp mesje

Hoe stek je je pannenkoekenplant?

Dit is mijn pannenkoekenplant. Ik kocht hem als vrij klein plantje, maar in een paar weken groeide hij enorm! Dat vind ik zo leuk. En zie je al die kleine ‘baby’s’ in de grond rondom de grote plant? Die gebruik je dus om een stek te maken. Kies er een die niet té dicht bij de grote plant staat – anders kan je de wortels van de moederplant beschadigen en dat zou zonde zijn.

Pak je mesje erbij, kies een klein plantje uit en snijd hem voorzichtig uit de aarde. Je zal merken dat je door wat worteltjes heen snijdt – dat is de bedoeling.

Tadaaa!

Daar heb je hem! Als dit het resultaat is, kan je hem direct in een potje in de aarde zetten. Dat is omdat deze stek aardig wat wortels heeft: als je hem nu in de aarde zet, zal hij gewoon verder groeien en meer wortels ontwikkelen. Je kan het beste stekaarde gebruiken, hierin zit scherp zand dat overtollig water snel afvoert waardoor de stekken niet gaan rotten. Ook zitten er wat extra voedingsstoffen in. Voor mijn eerste stekjes gebruikte ik gewoon potaarde en dat ging goed, maar ik merkte wel dat mijn recentere stekjes die ik in stekaarde maakte sneller groeien!

Dus: pak je potje, doe er wat stekaarde in plant daar je stekje in. Houd je stekje de komende dagen goed in de gaten, zorg dat de grond goed nat blijft (maar niet te nat, een pilea blijft een vetplantje die niet heel veel water nodig heeft) en zorg er goed voor. Je zal merken dat hij snel groter wordt en toe is aan een nieuwe pot! Ik heb mijn grootste stek al verplaatst naar een grotere pot.

Heeft je stekje niet genoeg of helemaal geen wortels? Zet hem dan eerst een paar dagen in een glaasje water.

Als je ziet dat je stekje nog (bijna) geen wortels heeft, is het een goed idee om hem eerst even te laten wortelen in een glaasje water. Als je het stekje op een warme plek in het water zet, zullen er snel worteltjes aan groeien. Bij mij gebeurde dit al na een dag en na vier dagen heb ik hem toen in de stekaarde gezet.

Dit waren mijn stekjes meteen na het maken.

En dit is na ongeveer een maand.

Ze zijn gestaag gegroeid en na het maken van deze foto heb ik de grootste overgezet naar een grotere pot. Inmiddels heb ik vijf stekjes van mijn pilea gemaakt die het stuk voor stuk hartstikke goed doen! Zó leuk – zeker omdat het de eerste keer was dat ik het probeerde. Ik vind ze zelf in huis heel erg leuk dus ik verspreid ze lekker, maar geef ze ook cadeau. Hoe leuk is het om een zelfgekweekt plantje cadeau te geven? Nu ben ik ook bezig met wat andere stekjes van andere planten – eens zien of dat net zo goed gaat.

Ga jij je pannenkoekenplant ook vermeerderen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.