Hoe doe je dat

Een open kast stylen

Heel leuk zo’n open kast of boekenplanken, maar hoe zorg je er nou voor dat wat je er op zet ook een beetje een leuk geheel is? Ik geef je vandaag vijf tips om een open kast te stylen.


Leestijd

Klik hier als je de video niet kan zien.

In mijn ervaring gaat het om vijf dingen bij het stylen van je open kast, boekenkast of boekenplanken:

 1. Hoe zet je je boeken neer? Mijn boeken zijn het ‘geraamte’ van mijn planken en het is heel bepalend voor de look hoe ik ze neerzet. Ik varieer dus met horizontaal neerleggen en verticaal nerzetten.
 2. Houd ruimte open voor accessoires. Speel hiermee: waar hou je ruimtes open?
 3. Voeg body toe door middel van grotere accessoires zoals flessen, vazen, planten en andere dingen. Varieer in hoogte, breedte en vorm zodat het er speels uitziet. Ik vind het persoonlijk erg leuk om spullen neer te zetten waar een herinnering aan kleeft van bijvoorbeeld een reis of een familielid.
 4. Als laatste stap vul je alles op met kleinere accessoires. Dat hoeft natuurlijk niet, maar ik vind dat wel erg leuk.
 5. Neem afstand, maak eventueel wat foto’s en schuif! Het helpt ook als je iemand anders er even naar laat kijken.

Je kan ook een bepaald kleurenpalet in gedachten houden of je boeken sorteren op kleur! Omdat onze slaapkamer heel licht, wit en neutraal is, heb ik dat niet gedaan. De ‘kast’ mocht er van mij wel lekker uit knallen qua kleuren.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om een plaatje van je open kast of boekenplanken te maken! Ik kijk er elke dag met plezier naar en vind het leuk om nog wat te schuiven. Deel ook zeker jouw tips!

Check mijn Pinterest board voor nog meer inspiratie om een open kast te stylen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Willeke

  Ziet er ontzettend leuk uit! En complimenten voor je artikel, want wat is het uitgebreid! Goed georganiseerde en enthousiaste video, geschreven tekst met foto’s en een link naar je pinterestbord voor nog meer inspiratie, super!

 2. Lou

  Mooie suggesties, maar niks mooier dan een kast ramvol boeken in mijn beleving. Ik vind het idee dat je een boekenkast zou moeten stylen eigenlijk behoorlijk truttig. Alsof die boeken er voor de sier staan en niet vanwege de inhoud en de herinneringen die je eraan hebt…

  Eigenlijk overvalt me hier een beetje hetzelfde gevoel als bij de meeste huizen in de serie binnenkijken, zo’n kast is zo op het esthetische gericht dat ik me afvraag waar de rafelrandjes zijn.

  Andere generatie misschien? Andere achtergrond?

  • Jolanda

   Ben ik helemaal met je eens. Mijn boekenkast zit bomvol, ik heb geen eens ruimte om plantjes of andere prul er tussen te zetten!

 3. Eveline Fleur

  Het ziet er erg leuk uit! Ik moet zelf ook nog dingen aan de muur hangen in ons nieuwe huis.. maar met die planken lijkt het me lastig om hem niet helemaal vol te stoppen met je favoriete boeken, want welke zet je er dan wel op en welke niet.. 😉 Dilemma’s hihi. Ps: ik spotte de oude nederlandse harry potter boeken op je planken haha. Ik heb ze zelf ook nog. Good old times. 😉

 4. Lore

  Wat ziet het er leuk uit. Ik heb het Hygge-boek ook uitgestald omdat ik het zo’n mooie cover vind.

 5. Thessa

  Mooi! Waar zijn de plannen zelf van?

  • Cynthia Schultz

   Die zijn op maat gemaakt door mijn klusjesman!

 6. T

  Leuk! Ik heb zelf twee boekenkasten, en heb er ook maar een paar kleine dingen voor staan. Helaas passen er geen dingen meer in, maar wel op! Daar ga ik binnenkort ook mee bezig. ^^ Wat me opviel is dat ik vooral naar je Haruki Murakami boeken aan het kijken was. Heb dankzij jou ook een paar boeken van hem gelezen en vind ze erg leuk! (:

 7. Annika

  Wat een fijne tips. Ik ga binnenkort eens proberen de kast opnieuw in te delen.

 8. Linda

  Wat een fijne video en fijne tips! Ik vind het supermooi staan, zo’n open kast of in dit geval planken. Ik heb zelf zo’n open kast van Ikea met boeken e.d. erin, ik heb ook twee dichte zwarte kunststof boxen waar ik die troepjes in bewaar. Ik denk dat ik mijn kast binnenkort ook maar weer eens ga ‘herstylen’ aan de hand van je tips, want dit ziet er toch een stuk vrolijker én tegelijk ook rustiger uit dan mijn kast!

  Zie trouwens dat je het nieuwste boek van Nicci French in de serie nog niet hebt? Zondagochtend breekt aan is inmiddels ook verschenen 🙂 Ik spaar de serie zelf ook.

 9. Jannike

  Het ziet er mooi uit! Ik zou nu ook wel een paar planken aan de muur willen hebben 😉

 10. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wat leuk zo, en wat fijn dat je ook even wat tekst en foto’s bij de video plaatst. Ik kan de video nu even niet bekijken, maar heb zo al wel een beeld van de inhoud, heel fijn!

 11. Hilde

  Leuk hoor! Waar heb je die print van Petra Ferweda vandaan? Doet me denken aan huisjes in de duinen..

  • Cynthia Schultz

   Zelf bij Petra gekocht. Ze heeft ook een webwinkel 🙂

 12. rachel

  ik vind het er altijd super uitzien bij een ander :d en je hebt leuke ideetjes geplaatst meis!! ik houd zelf niet zo van open kasten…..stoffig bla bla zeikertje weer hahaha

 13. Martine

  Ziet er leuk uit!
  Ik worstel altijd met het leuk aankleden van planken en kastjes.
  Toch heb ik voor ons nieuwe huis een oude apothekerskast gekocht 🙂
  Om mijn mooie spulletjes in uit te stallen, helemaal blij mee.
  Cynthia, jij hebt toch ook zo’n kast?
  Kun jij eens laten zien hoe jij jouw kast hebt aangekleed zodat ik wat inspiratie krijg?

 14. Kimberly

  Heel erg leuk! Het valt me op dat het super kleurrijk is, met redelijk wat accessoires, maar toch best rustig. Dat is echt fijn. Ik heb zelf een boekenkast met ‘open vakjes’, dus ik ga zeker wat van je tips toepassen.

 15. Marike

  Ziet er mooi uit zeg! Waar zijn de wandplanken zelf van? Ik ben nl op zoek naar planken met ‘blinde’ montage die wel wat gewicht zoals boeken kunnen hebben.

 16. Sandra

  Een goed ingerichte open kast vind ik echt prachtig, nog veel mooier dan een mooie dichte kast. Zoveel meer ruimtelijker!