Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Onze keuken: het eindresultaat & vragen beantwoord

Het is zover: ik laat je eindelijk het eindresultaat van onze nieuwe keuken zien! Hij is al eventjes af en we zijn er zó blij mee. Ik beantwoord ook alle veelgestelde vragen, zoals ‘zie je niet enorm veel vingerafdrukken op de matzwarte kastjes’ en ‘hoe bevalt de afzuiging in de kookplaat?’.


Leestijd

Oké, tijd om je de foto’s te laten zien! Alle details qua kleuren, materialen en dergelijke vind je bij de veelgestelde vragen onder de foto’s.

De keuken gezien vanaf de eethoek.

Voorbereiding

Hoe heb je de keuken uitgezocht?

Al jaren houd ik op Pinterest een keuken-board bij en ik wist precies wat ik wilde. Gelukkig hebben Willem en ik aardig dezelfde smaak. We zijn op een dag naar Satink gegaan en daar stond een keuken waarbij we allebei dachten: Jep, dit is hem. En als je dat weet, dan is het goed. Wij zijn geen mensen die nog naar andere winkels gaan ‘inspiratie opdoen’ of kijken of de prijzen beter zijn. Al kan je dat natuurlijk wel prima doen, wij hadden daar geen zin in en energie voor.

Heb je niet te veel een trendgebonden keuken uitgezocht?

Misschien wel, maar dit vinden we nu gewoon heel erg mooi. Het kan best zijn dat dit over tien jaar compleet ‘uit’ is. Dat zien we dan wel weer. Wij wilden niet een keuken kiezen die we minder mooi vonden omdat dat ’tijdlozer’ is. En als we ooit dit huis gaan verkopen geloof ik ook niet dat een keuken heel veel invloed heeft, dat is toch iets wat je relatief makkelijk verbouwt (wat met een badkamer bijvoorbeeld weer minder makkelijk is).

Hoe heb je de indeling bepaald?

Samen met de verkoper in de winkel. We wisten sowieso dat we niet meer de koelkast voor het raam wilden vanwege het licht. Verder hebben we samen met de verkoper gepuzzeld wat waar het handigste was. We zijn niet heel flexibel omdat we gewoon niet zo heel veel ruimte hebben, dus het is niet alsof er eindeloze mogelijkheden waren. Dat maakte het al makkelijker.

Waarom heb je niet meer bovenkastjes?

We hebben drie bovenkastjes, en dat is pure winst, want dat hadden we hiervoor niet. We hebben ook twee plankjes, maar dat is meer een sierelement dan heel praktisch.

We hebben niet meer bovenkastjes omdat ik het simpelweg niet mooi vind. Willem wilde dat wel, maar ik wilde dat echt niet. En je weet wie er de baas is. 😉 Nee grapje, haha, het was al een tussenweg dat we drie bovenkastjes hebben. We zijn er qua ruimte dus op vooruit gegaan, en dat is heel erg fijn.

De indeling, aanrechtblad & kastjes

Onze keuken komt van Satink in Zwolle, het merk van de kastjes is Ecook Xclusiv en het type heet AV 2035.

Ben je nu achteraf blij met de indeling of had je het toch liever anders gedaan?

Zo kreeg ik vaak de vraag of het niet vervelend is dat we alleen links van de spoelbak ruimte hebben (rechts ernaast zit de koelkast). Dat is niet het geval! Hier hebben we helemaal geen last van.

Ik ben enorm blij met het feit dat de koelkast niet meer voor het raam zit: het is een stuk lichter nu in de keuken. Win!

Het énige wat voor mij persoonlijk minder is, is dat de oven wat aan de hoge kant zit. Het is vooral lastig als ik zwaardere/grotere dingen uit de oven moet halen zoals een taart of ovenschotel, dan moet ik of heel voorzichtig doen of een krukje pakken. Gewoon met broodjes of zo maakt het niet uit.
We hebben het hier natuurlijk wel over gehad, en we zijn het er ook over eens dat dit de enige optie was. Waarom? Omdat we per se een koelkast van dit formaat wilden (en dus van deze hoogte). En we wilden geen oven onder de kookplaat omdat dat enorm veel kastruimte inneemt. Dus een compromis.

Verder is de indeling perfect. We zijn er heel blij mee zoals het nu is. Ook heerlijk om nu drie bovenkastjes te hebben, dat hadden we voorheen niet.

Zie je niet heel veel vingers op de matzwarte kastjes?

Mijn hemel, deze vraag heb ik zó vaak gehad! En ook zó vaak hebben we in de aanloop naar het plaatsen van de keuken hier opmerkingen over gehad. ‘Je gaat er spijt van krijgen, je gaat je zo storen aan de vingerafdrukken op de kastjes!’ Nu hebben wij kastjes gekocht die een speciale anti-fingerprint coating hebben, maar ik hield wel rekening met meer opvallende ‘vlekken’ op de kastjes dan bij onze vorige keuken. Maar wat blijkt: dat is dus niet het geval. We hadden hiervoor een hoogglans witte keuken met grote RVS grepen en daar zag je alles veel meer op. Natuurlijk zie je het wel als je echt met vieze/vettige vingers de deurtjes aanraakt, maar dat is met een microvezeldoekje ook zo opgelost. En dat is op elk oppervlak het geval, niet alleen op mat zwart.

Wat voor soort aanrechtblad heb je?

Het is composiet, vaak gemaakt van samengeperst kwarts, een van de sterkste natuurlijke materialen, in combinatie met polymeerharsen. Het lijkt op steen, maar dat is het niet. Bij het uitzoeken lette ik op de looks, Willem keek naar hoe makkelijk het schoon te maken was en hoe vuilafstotend het is. We zijn voor een blad gegaan dat hier heel hoog op scoorde, haha. Het is een grijs blad met een klein ‘werkje’ erin. Alsof het natuursteen is, zeg maar. Het is type London Grey van het merk Jetstone.

De kookplaat & afzuiging

Hoe werkt de afzuiging?

Wij hebben dus een Bora Puru kookplaat, dat is een inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging. Dit werkt door middel van recirculering, dus de afzuiger gaat niet naar buiten. Er zit een koolstoffilter onder de kookplaat en deze moet je na 150 uur gebruiken vervangen (gemiddeld na een jaar) en dit filter kost ongeveer €70. Er zit ook een ‘mandje’ met een grof filter in die je gewoon in de vaatwasser kan doen. Als er dus viezigheid of eten in het filter valt, vallen die in dat mandje en dat kan je heel eenvoudig schoonmaken.

Waarom heb je gekozen voor inductie?

We wisten meteen dat we inductie wilden, vooral omdat het zo makkelijk schoonmaakt. We hadden een gasfornuis met grote pitten en dat was best een gedoe met schoonmaken: telkens de pannendragers eraf, er ging viezigheid tussen de knoppen zitten… Nu is het gewoon een kwestie van een doekje erover en het is schoon. Ideaal! Natuurlijk is het ook een stuk zuiniger en milieuvriendelijker dan gas.

Het bevalt heel goed. In het begin is het even wennen omdat het wat minder intuïtief is dan koken op gas, maar ik wil nu al niet meer terug. We hebben wel wat pannen moeten vervangen, maar dat bleken er maar twee te zijn die bij mijn ouders een tweede leven hebben gekregen.

Ook handig: er zit een timer in de kookplaat.

Waarom heb je gekozen voor afzuiging in de kookplaat?

Gewoon omdat je dan niet zo’n afzuigkap boven je kookplaat hoeft te hebben. Een stuk mooier!

Zuigt het wel echt goed af en voorkomt het etensgeuren in huis?

Ja, het zuigt heel goed af, je ziet hem ook echt zuigen, een bijzonder gezicht. Nu moet ik eerlijk toegeven dat de afzuigkap in onze vorige keuken het nooit gedaan heeft sinds we hier kwamen wonen, maar het ruikt nu in huis zeker minder naar eten als we koken of gekookt hebben. Maar ja, da’s dus ook niet zo gek gezien we nooit afzuiging hebben gehad.

De muur & tegels

Welke kleur zit op de muur?

Dat is Flexa Retro Vibe.

Welke tegeltjes zitten op de muur?

Wij zijn gegaan voor deze tegels en ik heb ze besteld bij Tegelinfo. We hebben hem ‘gekarteld’ gelaten aan de bovenkant, dat vinden we leuk, een speels effect. We hebben even getwijfeld of we niet de hele muur betegeld wilden hebben, maar hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt om dat niet te doen. We dachten vooral dat het te druk zou worden, maar ik denk dat het ook wel leuk was geweest.

Apparatuur

De apparatuur in onze keuken:

  • BORA Puru kookplaat inclusief afzuiging
  • Quooker CUBE
  • Siemens vaatwasser
  • Siemens koelkast
  • Atag combi oven

We hebben vanwege de ruimte voor een combi oven gekozen, omdat we een magnetron toch ook wel erg handig vinden.

Hoe bevalt de Quooker Cube?

Ja, fantastisch. Wat een geweldig ding. Met de Quooker Cube kan je ‘gewoon water’ uit de kraan halen, gekoeld water, gekoeld bruisend water en kokend water. Vooral het bruisende water gebruiken we enorm veel, wij zijn echt Spa Rood liefhebbers. Vooraf werd ons gewaarschuwd dat er niet heel veel bubbel in zit, maar ik vind dat juist lekker. Het is een beetje als Spa Marie Henriette, een zachte bubbel die wel echt aanwezig is.

Voor elke 60L bruisend water moet je een CO2 cilinder vervangen, die kosten €15 per stuk. Wij dronken altijd AH Mineraalwater, dat is €0,40 per liter. Als je deze cilinders gebruikt is het €0,25 per liter, maar je hebt natuurlijk ook de initiële aanschafkosten én je moet elk jaar het filter vervagen (a €60). De Quooker Cube kost ongeveer €1.200 (los van de gewone Quooker en kraan), dus niet echt iets wat je voor het geld zou moeten doen, maar vooral voor het gemak en het voordeel dat je niet meer zoveel plastic in huis haalt.

Elke dag opnieuw geniet ik van dat ding, geweldig, bruisend water uit de kraan!

Oh ja, ik kreeg ook veel vragen over ons Nespresso-apparaat, haha.

Waarom we van ons bonenapparaat (een Jura) terug naar Nespresso zijn gegaan. We hebben nu een Nespresso Atelier trouwens, met een ingebouwde melkopschuimer. Redenen:

  • Het Jura apparaat was gewoon erg groot. In onze vorige keuken was dat natuurlijk al zo, maar ik begon me er nu echt aan te storen. We hebben nu eenmaal niet zoveel werkruimte in de keuken en de Jura nam daar echt een groot deel van in.
  • Onderhoud en schoon (laten) maken is duur (rond de €200), en gedoe met versturen of laten ophalen en dan zonder koffieapparaat zitten.
  • Ik vond de koffie steeds minder lekker worden, maar dat kan dus komen omdat wij hem nooit professioneel van binnen hebben laten reinigen, dat deden we wel zelf (ontkalken en het reinigingsprogramma).

Via Marktplaats hebben we hem voor een prima prijs kunnen verkopen waar we het nieuwe Nespresso-apparaat van hebben gekocht en die bevalt uitstekend. En neemt nog niet eens de helft van de ruimte in, heel fijn.

Kost da?

Dit is de allereerste keer dat ik een keuken heb gekocht en ik had geen idee wat gangbare prijzen waren. Natuurlijk hebben we ons daar een beetje in verdiept voor we gingen ‘shoppen’. Ons budget voor de keuken was €12.000 en daar zijn we in de winkel ook ongeveer op uitgekomen. De keuken werd geplaatst door Satink, alles daaromheen hebben laten doen en zelf mensen voor ingehuurd. De oude keuken moet natuurlijk eerst gesloopt worden en er moest nog wat ‘verbouwd’ worden in het huis.
Zo ging een lager deel van het plafond eruit, moesten er nieuwe wandjes worden geplaatst, de vensterbank en het kozijn van het raam gerestaureerd, er moest gestuukt en geschilderd worden, de leidingen moesten verlegd worden, er moest een nieuwe meterkast komen en nieuwe elektriciteit/bedrading, de tegels moesten op de muur en alles moest gekit worden en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Uiteindelijk hebben we hieraan nog een aardig bedrag besteed, zo’n €5.000. Alles bij elkaar heeft de keuken dus ongeveer €17.000 gekost. Dat is iets meer dan het totaalbedrag wat ik vooraf in mijn hoofd had á €15.000, maar ik ben nu zó blij met hoe de keuken is geworden dat ik me daar niet druk om heb gemaakt. Of maak. Ik bedoel. We hebben bruisend water uit de kraan!!! 😉 Het komt erop neer dat we een keuken precies naar onze wens hebben, waar we elke dag weer dolblij mee zijn.

Is er iets wat je tóch anders had willen doen?

Dit vond ik zo’n leuke vraag! In het proces van de ‘verbouwing’ kreeg ik veel vragen, tips en opmerkingen over bijvoorbeeld de indeling (en dE zwArtE kaStJes en ViNgeRafDruKkEn! Haha) en ik was zelf ook heel benieuwd of er achteraf dingen zouden zijn waarvan ik dacht: hmmmm, good point.

Het enige waar ik letterlijk en figuurlijk tegenaanloop is de oven die voor mijn lengte net wat te hoog zit, waar ik een keer in de week (als we iets zwaarders en groters in de oven hebben) last van heb. Maar ik wist ook: het is een compromis. We wilden geen kleinere koelkast. Ik heb dan liever een grotere koelkast en dit ‘probleem’ en een kleinere koelkast zonder dit ‘probleem’. In onze vorige keuken hadden we een hele kleine koelkast en dat vond ik zó irritant…

Verder is het precies zoals ik had gehoopt, eigenlijk nog mooier. Ik heb er geen last van dat we weinig ruimte rondom de spoelbak hebben en ik vind ook dat de vaatwasser op de (voor ons) ideale plek zit.

Dus: nee.

Of nou ja: ik had wel een grotere keuken gewild. Maar ja. We moeten het doen met de ruimte die we hebben en ik denk dat dat heel goed gelukt is. Dat komt ooit wel. Nu hiervan genieten!

Alle items in dit artikel heb ik zelf betaald.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.