Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
Over hoe je ze poot, plant en laat groeien

Mijn baby walnoot- en avocadobomen

Ik heb eerder een poging gedaan tot een avocado maar die stagneerde na een jaar en daarna ging hij dood. Vol frisse moed ben ik opnieuw begonnen en ik heb nu een aantal avocado baby’s en een mini walnotenboom. Uiteraard ik vertel jou hoe jij dat ook kan doen!


Leestijd

Walnotenboom

Laat ik beginnen bij de walnoot. Luuk’s oma heeft een gigantische walnotenboom in haar tuin staan waar elk jaar onwijs veel walnoten afkomen. Deze heeft ze dertig jaar geleden zelf gepoot door een walnoot in de grond te stoppen. Ze heeft een boom opgezocht die walnoten liet vallen, de grootste walnoten uitgezocht, en die heeft ze in de grond gestopt. Zij dacht dat hoe groter de walnoot, hoe sterker de boom wellicht zou zijn. Ik weet niet of dit zo werkt haha.
Van de tien walnoten schieten er wellicht maar twee wortel, dus je moet je winkansen spreiden. Dan is het ook nog zo dat je ze eigenlijk vrij snel in de grond wil stoppen als ze van de boom gevallen zijn, omdat ze dan nog vochtig zijn. Als ze al helemaal ingedroogd zijn schijnt het moeilijker te zijn dus noten van de groenteboer zijn wellicht minder succesvol. Die van ons waren echter al zo’n zes weken van de boom toen ik bedacht dat ik dit ook wel wilde proberen en het is alsnog gelukt. Maar, misschien als ze natter waren dan had ik wel meer schieters. Wie weet.

Ik ben volledig uit gegaan van de manier waarop Luuk’s oma ons zei hoe het moest, dus als jij een botanische expert bent kan het best zijn dat je hier dingen leest die beter of anders kunnen. Tot nu toe is het een prima boompje, dus volgens mij gaat er in ieder geval iets goed :).

Eigenlijk is het vrij simpel. Je stopt een walnoot onder de grond met ongeveer een cm grond boven zich. Een walnoot groeit in een groene holster aan de boom, soms moet je deze nog losweken door ze in water te leggen een tijdje en soms breekt dat zelf open. Dan heb je de bruine huls die je normaal kraakt om de noot erin op te eten, deze laat je zitten!

Wij stopten er 8 in de grond. We gebruikten glazen potjes (vaasjes van Action) en plaatsten de walnoten dichtbij een wand. Hierdoor konden we gemakkelijker zien of er wortels aan waren gekomen of niet. Bij één konden we dat vrij snel zien door het glas heen, en bij een ander merkten we het pas toen we ze allemaal uit de grond haalden omdat de wortel toch meer richting het midden was gaan groeien. Je hebt hier wel geduld voor nodig. Ze hebben echt wel zeker 8 weken bij ons in de vensterbank zo gestaan.

Als de wortels ongeveer 10 cm lang zijn, kan hij naar een grotere pot met zijn ‘hoofd’ boven het zand uit. De grond moet je vochtig houden. Dan ga je wachten tot de bovenkant open breekt en er voorzichtig een klein groen sprietje uitkomt. Dit groene sprietje is het begin van de boom! Vanaf dat moment gaat het ineens vrij snel en krijg je binnen no-time een kek plantje. Voordat deze helemaal groot is ben je natuurlijk wel echt jaren en jaren verder.

De walnoot die wat langzamer ging is uiteindelijk nooit open gegaan, ook al had hij wel wortel. Van de 8 stuks hebben we dus 1 winnaar.

Dit is ‘em! Hij heet Wallie, en hij woont tot nu toe prima op ons aanrecht. Dit formaat heeft hij 3,5 maand nadat we de walnoten in de grond stopten. In het voorjaar, ze zeggen na ijsheiligen (14 mei), moet hij naar buiten. Ik wil hem het liefst in een pot houden, maar het schijnt dat hij wel echt gelijk de volle grond in moet. Een walnotenboom kan andere bomen en planten eromheen ziek maken dus kijk uit dat hij wel ver genoeg af staat van andere planten en bomen! Wij hebben bijvoorbeeld een appelboom, dus we moeten even uitkijken dat daar genoeg afstand tussen zit.

Het kan wel tien jaar duren voordat de boom walnoten gaat geven. Daar hebben wij hem ook niet voor opgekweekt, ik vind het gewoon onwijs leuk om bezig te zijn met zulke dingen. Dat je levende dingen ziet groeien! Bovendien vind ik planten heel erg leuk, en is dit een vrijwel kosteloze manier om meer planten te hebben.

Avocadoboom

Deze ken je wel, die lekkere barbapapa-vormige unit uit de super. Je wacht een eeuw tot hij rijp is, en dan moet je snel toeslaan anders ben je hartstikke te laat. Een avocado pit is in ieder geval gemakkelijker te bemachtigen dan een vochtige walnoot die net van de boom is gevallen, een mooi startpunt want het is vaak gewoon afval wat je weg zou gooien!
Er is natuurlijk al heel veel geschreven online over het groeien van een avocadoboompje, maar wij hebben een manier ontdekt (ook online) waardoor hij extra snel wortel schoot!

De pit maak je schoon, en zorg dat je hem niet teveel beschadigd bij het open snijden van de avocado. Hij heeft dan nog een bruin schilletje wat je eraf moet halen. Je kunt hem even een nachtje in water leggen en dan wordt het schilletje week en schraap je het er zo af met een schilmesje.

Vervolgens wikkel je de pit in vochtig keukenpapier en stop je hem in een zip-lock. Dit zakje leg je in de vensterbank op een zonnige en/of warme plek. Op deze manier krijgen ze heel erg snel een worteltje. Ook hier zijn er pitten die geen wortel schieten, dus ik zou het met een paar pitten proberen om je winkansen te spreiden.

Als hij een klein worteltje heeft kun je hem alsnog op de ’traditionele’ wijze met z’n bibs onder water zetten. Je ziet dat de pit echt is open gebarsten om het worteltje eruit te laten. De sateprikkers zorgen ervoor dat je hem op die plek kunt houden.

Als de wortel zo’n 10 cm lang is kan ook deze pit in de grond en ook hier houd je de grond vochtig. Als het goed is zal de pit dan ook aan de bovenkant open gaan, en daar verschijnt een groene spriet. Ik draai ze steeds iets bij zodat ze goed rechtop groeien en niet alleen naar het licht. Dat gaat onwijs snel, dat bovenkantje draait zich echt in een uur bij naar het licht. Ik ga zo vaak niet draaien natuurlijk, maar eens in de paar dagen doe ik dat wel.

Hier zijn de sprieten al mooi lang.

Hier waren de sprietjes van de avocado nog wat korter, dit is echt in een week zo lang geworden als je op de eerste foto zag!

Belangrijk is dat de potten groot genoeg zijn, zodat ze mooi kunnen groeien. Dat geldt ook voor de walnoot! De avocadoplant kan wel binnen gehouden worden, omdat hij normaliter in tropische gebieden groeit. Hij mag in een pot blijven als kamerplant, maar ook hier zul je een jaartje of 10 moeten wachten tot hij echt avocado’s begint te baren.

Nogmaals, dat vind ik helemaal niet belangrijk. Ik heb geen tienjaren-plan waarin ik walnoten of avocado’s nodig heb haha, maar ik vind het onwijs leuk om iets te zien groeien. Ook lijkt het me gewoon heel tof dat je over 30 jaar naar een boom kan kijken en je beseffen dat je deze zelf opgekweekt hebt.

Doe jij dit soort dingen ook?


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)