Over hoe je ze poot, plant en laat groeien

Mijn baby walnoot- en avocadobomen

Ik heb eerder een poging gedaan tot een avocado maar die stagneerde na een jaar en daarna ging hij dood. Vol frisse moed ben ik opnieuw begonnen en ik heb nu een aantal avocado baby’s en een mini walnotenboom. Uiteraard ik vertel jou hoe jij dat ook kan doen!


Leestijd

Walnotenboom

Laat ik beginnen bij de walnoot. Luuk’s oma heeft een gigantische walnotenboom in haar tuin staan waar elk jaar onwijs veel walnoten afkomen. Deze heeft ze dertig jaar geleden zelf gepoot door een walnoot in de grond te stoppen. Ze heeft een boom opgezocht die walnoten liet vallen, de grootste walnoten uitgezocht, en die heeft ze in de grond gestopt. Zij dacht dat hoe groter de walnoot, hoe sterker de boom wellicht zou zijn. Ik weet niet of dit zo werkt haha.
Van de tien walnoten schieten er wellicht maar twee wortel, dus je moet je winkansen spreiden. Dan is het ook nog zo dat je ze eigenlijk vrij snel in de grond wil stoppen als ze van de boom gevallen zijn, omdat ze dan nog vochtig zijn. Als ze al helemaal ingedroogd zijn schijnt het moeilijker te zijn dus noten van de groenteboer zijn wellicht minder succesvol. Die van ons waren echter al zo’n zes weken van de boom toen ik bedacht dat ik dit ook wel wilde proberen en het is alsnog gelukt. Maar, misschien als ze natter waren dan had ik wel meer schieters. Wie weet.

Ik ben volledig uit gegaan van de manier waarop Luuk’s oma ons zei hoe het moest, dus als jij een botanische expert bent kan het best zijn dat je hier dingen leest die beter of anders kunnen. Tot nu toe is het een prima boompje, dus volgens mij gaat er in ieder geval iets goed :).

Eigenlijk is het vrij simpel. Je stopt een walnoot onder de grond met ongeveer een cm grond boven zich. Een walnoot groeit in een groene holster aan de boom, soms moet je deze nog losweken door ze in water te leggen een tijdje en soms breekt dat zelf open. Dan heb je de bruine huls die je normaal kraakt om de noot erin op te eten, deze laat je zitten!

Wij stopten er 8 in de grond. We gebruikten glazen potjes (vaasjes van Action) en plaatsten de walnoten dichtbij een wand. Hierdoor konden we gemakkelijker zien of er wortels aan waren gekomen of niet. Bij één konden we dat vrij snel zien door het glas heen, en bij een ander merkten we het pas toen we ze allemaal uit de grond haalden omdat de wortel toch meer richting het midden was gaan groeien. Je hebt hier wel geduld voor nodig. Ze hebben echt wel zeker 8 weken bij ons in de vensterbank zo gestaan.

Als de wortels ongeveer 10 cm lang zijn, kan hij naar een grotere pot met zijn ‘hoofd’ boven het zand uit. De grond moet je vochtig houden. Dan ga je wachten tot de bovenkant open breekt en er voorzichtig een klein groen sprietje uitkomt. Dit groene sprietje is het begin van de boom! Vanaf dat moment gaat het ineens vrij snel en krijg je binnen no-time een kek plantje. Voordat deze helemaal groot is ben je natuurlijk wel echt jaren en jaren verder.

De walnoot die wat langzamer ging is uiteindelijk nooit open gegaan, ook al had hij wel wortel. Van de 8 stuks hebben we dus 1 winnaar.

Dit is ‘em! Hij heet Wallie, en hij woont tot nu toe prima op ons aanrecht. Dit formaat heeft hij 3,5 maand nadat we de walnoten in de grond stopten. In het voorjaar, ze zeggen na ijsheiligen (14 mei), moet hij naar buiten. Ik wil hem het liefst in een pot houden, maar het schijnt dat hij wel echt gelijk de volle grond in moet. Een walnotenboom kan andere bomen en planten eromheen ziek maken dus kijk uit dat hij wel ver genoeg af staat van andere planten en bomen! Wij hebben bijvoorbeeld een appelboom, dus we moeten even uitkijken dat daar genoeg afstand tussen zit.

Het kan wel tien jaar duren voordat de boom walnoten gaat geven. Daar hebben wij hem ook niet voor opgekweekt, ik vind het gewoon onwijs leuk om bezig te zijn met zulke dingen. Dat je levende dingen ziet groeien! Bovendien vind ik planten heel erg leuk, en is dit een vrijwel kosteloze manier om meer planten te hebben.

Avocadoboom

Deze ken je wel, die lekkere barbapapa-vormige unit uit de super. Je wacht een eeuw tot hij rijp is, en dan moet je snel toeslaan anders ben je hartstikke te laat. Een avocado pit is in ieder geval gemakkelijker te bemachtigen dan een vochtige walnoot die net van de boom is gevallen, een mooi startpunt want het is vaak gewoon afval wat je weg zou gooien!
Er is natuurlijk al heel veel geschreven online over het groeien van een avocadoboompje, maar wij hebben een manier ontdekt (ook online) waardoor hij extra snel wortel schoot!

De pit maak je schoon, en zorg dat je hem niet teveel beschadigd bij het open snijden van de avocado. Hij heeft dan nog een bruin schilletje wat je eraf moet halen. Je kunt hem even een nachtje in water leggen en dan wordt het schilletje week en schraap je het er zo af met een schilmesje.

Vervolgens wikkel je de pit in vochtig keukenpapier en stop je hem in een zip-lock. Dit zakje leg je in de vensterbank op een zonnige en/of warme plek. Op deze manier krijgen ze heel erg snel een worteltje. Ook hier zijn er pitten die geen wortel schieten, dus ik zou het met een paar pitten proberen om je winkansen te spreiden.

Als hij een klein worteltje heeft kun je hem alsnog op de ‘traditionele’ wijze met z’n bibs onder water zetten. Je ziet dat de pit echt is open gebarsten om het worteltje eruit te laten. De sateprikkers zorgen ervoor dat je hem op die plek kunt houden.

Als de wortel zo’n 10 cm lang is kan ook deze pit in de grond en ook hier houd je de grond vochtig. Als het goed is zal de pit dan ook aan de bovenkant open gaan, en daar verschijnt een groene spriet. Ik draai ze steeds iets bij zodat ze goed rechtop groeien en niet alleen naar het licht. Dat gaat onwijs snel, dat bovenkantje draait zich echt in een uur bij naar het licht. Ik ga zo vaak niet draaien natuurlijk, maar eens in de paar dagen doe ik dat wel.

Hier zijn de sprieten al mooi lang.

Hier waren de sprietjes van de avocado nog wat korter, dit is echt in een week zo lang geworden als je op de eerste foto zag!

Belangrijk is dat de potten groot genoeg zijn, zodat ze mooi kunnen groeien. Dat geldt ook voor de walnoot! De avocadoplant kan wel binnen gehouden worden, omdat hij normaliter in tropische gebieden groeit. Hij mag in een pot blijven als kamerplant, maar ook hier zul je een jaartje of 10 moeten wachten tot hij echt avocado’s begint te baren.

Nogmaals, dat vind ik helemaal niet belangrijk. Ik heb geen tienjaren-plan waarin ik walnoten of avocado’s nodig heb haha, maar ik vind het onwijs leuk om iets te zien groeien. Ook lijkt het me gewoon heel tof dat je over 30 jaar naar een boom kan kijken en je beseffen dat je deze zelf opgekweekt hebt.

Doe jij dit soort dingen ook?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

11 reacties
 1. Mandy

  Ik heb een avocado boompje en heb er ook een aantal weg gegeven.
  Na tig keer met satestokjes en potjes water prutsen heb ik het opgegeven en nu steek ik af en toe een pit in de potgrond van een hele grote palm in mijn woonkamer en na een maand of wat groeit er meestal wel een sprietje uit en zet ik die weer over in een eigen potje. Al 5 plantjes op deze manier “gekweekt” 😀

 2. rachel

  haha schat ik laat zelf een cactus dood gaan of sloop kunstbloemen :P. heb dit vaker voorbij zien komen en ga het gewoon een keer proberen 😀

  Reageren
 3. Tamara

  Ik heb ook zo’n avocado plantje, intussen is hij nu in aarde gepland en zijn er mooie blaadjes aan. Maar vraag me wel af hoe groot hij nu echt zal worden en hoe lang het zal duren.

  Reageren
 4. Anne

  Ik heb met succes op deze manier twee avocadosprieten gekweekt! Echter, na een halfjaar ongeveer begonnen er steeds meer bladeren vanaf te vallen en ik weet nog steeds niet waarom. Ik heb ze laatst maar weggegooid, gezien de winter ze nou niet echt de opfrisbeurt heeft gegeven die ze nodig hadden…

  Reageren
 5. Lotte

  3 jaar geleden met een avocadoplant begonnen, lucky me: uit de eerste pit kwam gelijk een plantje. Maar paar weken geleden kwam ik erachter dat mijn kat de bloempot als kattenbak gebruikte. Helaas heeft de plant-miniboom dat niet overleefd….
  Nu weer begonnen met een nieuwe pit. En bosui (5cm wit+wortels in een glaasje water, na een paar dagen weer nieuw groen!) en een knoflookteen (geen idee, gewoon maar in de grond gestopt).
  Verder stekjes pannenkoekenplant, zo leuk om weg te geven.
  Van de herfst op zoek naar natte walnoten, ben heel benieuwd.
  Heb geen groene vingers, maar met thuiswerken begint het zowaar iets te komen 🙂

  Reageren
  • JokeVDH

   Knoflook plant ik traditioneel in mijn moestuinbakken (liefst tussen de aardbeien) in oktober. Ze moeten dan blijven staan tot juni of zelfs iets langer tegen dat je kan oogsten 😀 In oktober maken ze vaak nog wat groen aan dat boven de grond komt piepen, maar dan vervriest dat weer in de winter en komt het terug in het voorjaar.

 6. Marloes

  Ik mag mezelf nog net geen avocado kwekerij noemen 😂. Een aan m’n zusje gedineerd en die groeit als een gek. Nu weer heel veel nieuwe pitten met wortels en groen.
  Buiten nu ook een moestuinbak voor het eerst, zo leuk!

  Reageren
 7. Lucinda

  Ik staar geregeld naar de avocado pitten of ik het niet ook zou moeten proberen. Al ben ik niet heel goed in planten levend houden zou het wel gaaf zijn om straks in ons nieuwe huis een avocado boom in de tuin te hebben.

  Reageren
 8. Kim

  Aahh, superleuk! Ik ga je tip mbt de avocadopit eerst in keukenpapier wikkelen meteen toepassen! Al een aantal keer geprobeerd om een avocadoboom te kweken maar dat is me nog nooit gelukt. Ben benieuwd! Ik heb vroeger eens een wilde kastagne in de grond gestopt bij mijn ouders in de tuin en dat is (25 jaar later) een huge ass boom geworden. Mijn pa had het over omhakken laatst, hahahaha!

  Reageren
 9. Arnie

  Onze kat heet wallie en we noemen hem walnootje lol

  Reageren
 10. Marlies

  Hey Emmy, wat leuk om te zien! Met avocado’s heb ik het zelf nog niet geprobeerd omdat het blijkbaar zo vaak faalt, maar ik haal wel voortdurend stekjes in huis van bij vrienden of vanop kantoor. Op dit moment heb ik 2 vensterbanken vol met babies, in grond en in water. Zo leuk om mee bezig te zijn en eigenlijk gratis door je goede zorgen nieuwe planten bij te krijgen! Voor mij is het echt rustgevend. Liefs!

  Reageren