Kweek een avocado plant

Laatst was ik bij Karlijn thuis om foto’s te maken van haar huis. Ik gaf haar een compliment over het leuke plantje op tafel. ‘Die heb ik zelf gekweekt! Met een avocadopit!’ Wauw. Dát is leuk! Ik vertel je vandaag met behulp van Karlijn hoe je zelf je eigen avocado plant kan kweken.


Leestijd

Wat heb je nodig?

 • 1 pit van een avocado
 • 4 tandenstokers of satéprikkers
 • een glas of vaasje

Hoe kweek je een avocado plant?

 1. Zorg dat je een schone avocadopit hebt. Eet de avocado lekker op en spoel de pit goed schoon. Zorg dat er geen avocadovlees meer op zit.
 2. Steek vier tandenstokers door de pit en zet de pit in het midden van een glas. De tandenstokers steunen op de randen.
 3. Vul het glas met water en zorg dat de pit grotendeels onder staat. Zoals je op de foto’s ziet heeft Karlijn de pit helemaal onder water gelegd, wat ook moet werken. Online lees ik vooral dat het goed is als de pit deels droog staat.
 4. Zet het glas op een lichte, liefst zonnige, warme plek.
 5. Ververs het water ongeveer om de dag.

Je zal de eerste periode niks merken, maar na ongeveer twee tot drie weken zal je merken dat een klein topje ontstaat. Dit kan ook langer duren, tot acht weken. Na een paar dagen komen er dan worteltjes aan de onderkant. Als de wortels vijf tot tien centimeter lang zijn, kan je het ‘plantje’ in een pot gaan zetten.  Zorg voor een ruime pot (minimaal vijftien centimeter doorsnee) en zorg dat de pit ongeveer een derde boven de potgrond uitsteekt. Geef je ‘plant’ de eerste keer ruim lauwwarm water en blijf er daarna goed voor zorgen. Maak de grond om de paar dagen vochtig met een plantenspuit.

Hier word je toch blij van? Deze avocadoplant is ongeveer acht maanden oud.

Als je goed voor je avocado plant zorgt zal je merken dat hij lekker zal gaan groeien! Hoe snel je plant groter wordt, hangt natuurlijk van allerlei factoren af. Heb geduld! Ik ga zelf ook aan de slag als de avocado die nu op het aanrecht ligt op is…


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

33 reacties
 1. M

  Ha leuk!

  Ik heb dit zelf ook wel eens gedaan, alleen ging het plantje meestal dood na ongeveer 1 jaar, dus thnx voor de inspiratie, schrijf meteen avocado’s op mn boodschappenlijstje

 2. Patricia

  Mensen met katten moeten wel oppassen! Want de gehele avocado is heel giftig voor katten!

  • Patricia

   Oeps zag dat m’n eerdere berichtje plaatsen blijkbaar wel goed was gegaan, kreeg toen een foutmelding 😮 Foutje sorry!

 3. Martine

  Aah wat leuk! Ik ga het zelf ook een proberen denk ik! Ik snap alleen niet helemaal op welke manier je de prikkers in de pit moet steken?

 4. selina

  jammer dat je het niet zelf heb geprobeerd en daar een artikel van heb gemaakt.. met foto’s van het groeien ect.

 5. Thyra

  Wat ook helpt is om dat bruine velletje eraf te pellen. Gaat vaak het beste als je de pit eerst een nachtje in water legt, dan wordt het wat zachter. Mijn ervaring is dat hij zonder velletje sneller wortelt 🙂

 6. Vera

  Lijkt me leuk maar het is me niet helemaal duidelijk op welke manier je die tandenstokers in de pit prikt.
  Zou je het artikel aan willen vullen met een foto hiervan? Thanks!

 7. Jolanda

  Bij het lezen van dit bericht. Ben ik eens gaan googlen want het leek me zo leuk om te doen. Ik viel van me stokje toen ik zag dat er exact dezelfde teksten in stonden als in dit artikel. Gevalletje kopiëren / plakken. Dat artikel was wel al veel ouder als dit….

  • Cynthia Schultz

   Ik heb mijn info van een combinatie van verschillende artikelen en van Karlijn, kopiëren en plakken doe ik echt nooit.

  • Franka

   dit soort ideeën staat internet vol mee..niks ergs aan… juist leuk dat ze het bij een vriendin tegenkomt en aan de hand daarvan een artikel schrijft 🙂 ik lust zelf geen avocado…maar dat plantje ziet er wel super leuk uit! dus misschien dat ik et daarom zou doen ^^

 8. Jannike

  Wat een leuk idee! Ik heb nog een avocado liggen 😉

 9. Hetje

  Wat ik me afvraag; hoe steek je in hemelsnaam een paar tandenstokers in een keiharde avocadopit ???

 10. Laura

  Dit zou ik eigenlijk ook wel aan mijn moestuintje kunnen toevoegen! Heb nog wat avocado’s liggen, dus misschien maar proberen ook!

  • M

   Misschien dat hij in een kas kan overleven?

 11. Linda

  Het is een heel leuk plantje en tamelijk eenvoudig. Het enige wat ik wel mis in dit artikel, is de vermelding dat het zo’n tien jaar duurt gemiddeld voor zo’n plant vruchten kan dragen.

  • Cynthia Schultz

   AH, dat zal ik er nog bij vermelden als ik achter de computer zit. Ik zat vooral met het idee dat het er leuk uitziet, niet het idee om zelf avocado’s te groeien 🙂 dank voor je feedback!

 12. Patricia

  Mensen met katten moeten wel oppassen, avocado zelf en de pit ervan is onwijs giftig voor katten! Maar als je geen kat heb, veel groeiplezier!

  • Suus

   Hetzelfde geldt voor parkietjes 😉

 13. Christel

  Ha, dit heb ik ook wel eens geprobeerd maar mijn pit kwam helaas niet tot leven 🙂 Hopelijk heb jij meer succes!

 14. Loes | Gewoon iets met Loes

  Dit lijkt me dus echt zo leuk om te doen he! Die plant is prachtig inderdaad, en onze dochter vindt het geweldig als dingen uit ‘pitten’ groeien (ze kweekt nu een appelboom in de tuin, haha). Het enige nadeel van dit soort dingen vind ik dat ze best wat aandacht vragen en dat je er eigenlijk met je vakantie rekening mee moet houden. Vorig jaar was bijvoorbeeld mijn moestuin na 2 weken vakantie bijna volledig dood.. Zo jammer 🙂

 15. Merel

  Volgens mij is het helemaal een trend aan het worden. Ik zie steeds meer advocadoplantjes voorbij komen met name op instagram. Super leuk maar je hebt er wel ontzettend veel geduld voor nodig.

 16. marleen

  Wat een tof idee!
  Helaas gaat ongeveer elke plant op brute wijze dood bij mij maar het is wel een tof idee :’)

 17. rachel

  hoe gaaf 😀 ik ga straks mijn avacado eten en dan ga ik hem “planten” 😀 ben benieuwd

 18. fieke

  Leuk hé? Ik plantte enkele weken geleden ook twee pitten (meteen in aarde, niet op water). Je moet even geduld hebben, maar het zijn zo’n mooie plantjes!
  Mango’s kan je ook planten, daar ben ik benieuwd naar. De pit zit enkele weken in een potje, nog even geduld…

 19. IM

  Megaleuk! Ik ga het meteen proberen. De reclame van Nationale Postcodeloterij (‘zie direct of u deze cabrio wint’) is trouwens wel superirritant: hij maakt dat ik de rechterkant van je tekst niet kan lezen, en ik kan de reclame niet wegklikken.. Nu toch maar eens een addblocker installeren.

 20. Inge

  Jaaa super leuk he! Ik heb ook een hele rij pitten in de vensterbank in verschillende fasen. Je moet wat geduld hebben, maar de uitkomst is het waard! Pitten van avocados uit de toko zijn gegarandeerd succes. Supermarkt avocado’s komen niet altijd uit.

  • Roos

   Ja, precies! Mij is het met een supermarkt-avocado-pit nog nooit gelukt…

 21. Marieke

  Wij hebben een plant van 6 jaar. Is inmiddels een kleine boom van 1,5 m!
  Sinds we verhuisd zijn is hij flink gesnoeid. Nu mag hij elke dag even naar buiten en staat inmiddels flink in de knop ?

  • Inge

   Wat leuk Marieke, ik ben heel benieuwd naar jouw boompje.. heb je foto’s online?

 22. Marieke

  Wij hebben een plant van 6 jaar. Is inmiddels een kleine boom van 1,5 m!
  Sinds we verhuisd zijn is hij flink gesnoeid. Nu mag hij elke dag even naar buiten en staat inmiddels flink in de knop ?