Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Kweek een avocado plant

Laatst was ik bij Karlijn thuis om foto’s te maken van haar huis. Ik gaf haar een compliment over het leuke plantje op tafel. ‘Die heb ik zelf gekweekt! Met een avocadopit!’ Wauw. Dát is leuk! Ik vertel je vandaag met behulp van Karlijn hoe je zelf je eigen avocado plant kan kweken.


Leestijd

Wat heb je nodig?

  • 1 pit van een avocado
  • 4 tandenstokers of satéprikkers
  • een glas of vaasje

Hoe kweek je een avocado plant?

  1. Zorg dat je een schone avocadopit hebt. Eet de avocado lekker op en spoel de pit goed schoon. Zorg dat er geen avocadovlees meer op zit.
  2. Steek vier tandenstokers door de pit en zet de pit in het midden van een glas. De tandenstokers steunen op de randen.
  3. Vul het glas met water en zorg dat de pit grotendeels onder staat. Zoals je op de foto’s ziet heeft Karlijn de pit helemaal onder water gelegd, wat ook moet werken. Online lees ik vooral dat het goed is als de pit deels droog staat.
  4. Zet het glas op een lichte, liefst zonnige, warme plek.
  5. Ververs het water ongeveer om de dag.

Je zal de eerste periode niks merken, maar na ongeveer twee tot drie weken zal je merken dat een klein topje ontstaat. Dit kan ook langer duren, tot acht weken. Na een paar dagen komen er dan worteltjes aan de onderkant. Als de wortels vijf tot tien centimeter lang zijn, kan je het ‘plantje’ in een pot gaan zetten.  Zorg voor een ruime pot (minimaal vijftien centimeter doorsnee) en zorg dat de pit ongeveer een derde boven de potgrond uitsteekt. Geef je ‘plant’ de eerste keer ruim lauwwarm water en blijf er daarna goed voor zorgen. Maak de grond om de paar dagen vochtig met een plantenspuit.

Hier word je toch blij van? Deze avocadoplant is ongeveer acht maanden oud.

Als je goed voor je avocado plant zorgt zal je merken dat hij lekker zal gaan groeien! Hoe snel je plant groter wordt, hangt natuurlijk van allerlei factoren af. Heb geduld! Ik ga zelf ook aan de slag als de avocado die nu op het aanrecht ligt op is…


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.