How to: een fotocollage maken

Het ziet er zo mooi uit, zo’n collage van allemaal ingelijste foto’s aan de muur. Maar het is nog best lastig om een mooie compositie te maken. Hoe doe je dat nu eigenlijk? En hoe zorg je dan dat alles precies zo aan de muur komt te hangen zoals jij het bedacht hebt? Ik geef je vandaag tips!


Leestijd

De fotocollage in onze gang

Stap 1: foto's of prints selecteren

Zonder foto’s of prints in mooie lijsten kan je natuurlijk niks ophangen. Al kan je ook best iets ophangen zonder lijst, maar ik ga uit van een fotocollage met ingelijste prints of foto’s. Als eerste bedenk je natuurlijk wat je precies wilt inlijsten. Zijn dit foto’s, prints, tekeningen? Maak een zorgvuldige selectie. Bedenk daarbij:

 • heeft deze selectie een thema? Bijvoorbeeld reizen? Of iets werkgerelateerds voor op kantoor? Of misschien allemaal selfies met vrienden en familie?
 • staan deze beelden mooi bij elkaar? Je kan natuurlijk heel random allemaal foto’s ophangen, maar het is wel fijn als het qua inhoud een beetje in balans is. Je kan dus letten op de kleuren, de composities en de onderwerpen op de foto’s.
 • voor welk formaat ga ik? Wil ik allemaal kleine foto’s of prints, een combinatie van klein en groot, allemaal wat groter of juist een combinatie?
 • hoeveel beelden wil ik ophangen? Door de lijsten en eventueel passe-partouts in die lijsten neemt een foto veel meer ruimte in dan je denkt. Toen ik mijn fotocollage in de gang ging maken dacht ik dat ik wel twintig foto’s ging ophangen, dat werden er uiteindelijk maar elf. Dat paste veel beter.

Voor mijn fotocollage in de gang heb ik gewoon een heleboel foto’s laten afdrukken waaruit ik vervolgens thuis een selectie maakte. Ik had ook nog wat kaarten liggen met een toffe print die ik wilde ophangen, dus daar heb ik er wat van gebruikt.

Stap 2: lijsten

Je kan de volgende stappen op verschillende volgordes doen. Je kan eerst gewoon een paar lijsten kopen voor je foto’s en vervolgens kijken hoe je deze op gaat hangen (je compositie bepalen). Je kan ook eerst op papier een tekening maken van hoe groot je collage ongeveer moet worden en wat voor formaat lijsten daarbij passen. Vervolgens kan je deze lijsten aanschaffen. Het is aan jou hoe je werken wilt!

Als je alleen maar vierkante foto’s op één formaat hebt, en je wilt die strak ophangen in dezelfde lijsten, is dit natuurlijk simpel. Als je een wat ‘lossere’ collage wilt maken, is het iets meer passen en meten.

Ik besloot gewoon lijsten te gaan kopen die pasten bij de foto’s en prints die ik had, daarna ging ik bezig met de compositie. Ik heb opgeschreven welk formaat foto’s ik had en toen ben ik naar de IKEA en Action gegaan. Daar heb ik wat verschillende lijsten gekocht in wit en houtkleur. Ook kocht ik bij Action twee van die kleine wissellijstjes, dat leek me er wel leuk tussen, iets zonder rand.

Stap 3: de compositie

Nu komt het lastigste deel: het bepalen van je compositie. Hoe wil je je lijsten gaan ophangen? Het is een goed idee om hier even goed voor te gaan zitten, want als je maar gewoon wat spijkers in de muur ramt gaat het best lastig (en niet snel mooi) worden.

Ik ben gewoon op de grond gaan zitten en ik ben een beetje gaan schuiven en spelen met de lijsten. Er zijn niet écht regels voor een goede compositie, maar ik heb wel wat tips:

 • bepaal een ‘kader’ waarin je de foto’s gaat ophangen, ik deed dat boven een kast. Deze afmetingen markeerde ik met tape op de grond, zodat ik wist dat ik binnen deze lijnen moest blijven.
 • een rechte lijn onderaan geeft een boel rust.
 • wissel af in het formaat van de lijsten
 • probeer wat lijnen in je compositie te krijgen, bijvoorbeeld één verticale lijn of één horizontale. Dat geeft rust en balans in je compositie.
 • heb je hem? Maak een foto met je telefoon, die heb je straks nodig bij het ophangen.

Je zal merken dat als je wat gaat schuiven, dat er een moment komt dat je denkt: Ja! Dit werkt! Maak er dan een foto van en schuif weer verder. Verwacht niet dat het in één keer lukt, neem hier wat tijd voor en kijk er eventueel een dag later nog naar. Liever nu nog schuiven dan spijkers uit de muur trekken en plamuren…

Stap 4: Ophangen

Het lastigste deel zit erop, nu gaan we nog iets lastigs doen: het ophangen. Een spijker of schroef in de muur krijgen is niet zo’n probleem, maar het is wél even een klusje om alle lijstjes precies recht en op de juiste plek aan de muur te krijgen. Mijn vriendin Edith hielp mij met klussen op de dag dat ik de lijsten ging ophangen (we knapten die dag de hele gang op), en zij kwam met een heel goed idee om je foto’s perfect aan de muur te krijgen. Je hebt er alleen wat papier (printpapier A4’tjes) en een lineaal of geodriehoek voor nodig.

 • Neem het formaat van een van de lijsten en teken die op papier.
 • Meet precies op waar het haakje zit, waar hij dus aan de spijker of schroef komt te hangen. Markeer dit met een duidelijke X op het vel papier.
 • Knip deze ‘tekening’ uit. Doe dit voor elke lijst.
 • Pak de foto van je compositie erbij, spijkers en een hamer of een boor en schroeven. Spijker of schroef elke ‘tekening’ aan de muur, precies zoals je je compositie hebben wilt.
 • Hang nu je lijsten op en verwijder de witte velletjes.

Op deze manier hangt alles precies zoals je het hebben wilt!

Meer inspiratie

Ik vind de fotocollage in onze gang erg leuk geworden en daar ben ik onwijs blij mee! Het is wel een inspiratie voor mezelf om het in nog meer ruimtes te doen, want het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en het resultaat is zó leuk!

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om zo’n fotocollage aan de muur te maken. Ik heb er een Pinterest-board voor aangemaakt met enorm veel inspiratie. Je vindt hem hieronder!

 

Ik hoop dat ik je op deze manier wat inspiratie heb gegeven om zelf zo’n fotocollage aan de muur te maken! Ik wilde het zelf al zo lang, het ziet er zo leuk uit en ik houd gewoon van mooie herinneringen aan de muur. Binnenkort ga ik er boven ook maar mee aan de slag, ik ben er gek op.

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

17 reacties
 1. Daniëlle

  Dat ziet er erg leuk uit! Ik wil ook graag van die lijsten bij elkaar, maar ben er nog een beetje mee aan het puzzelen!

 2. Sharon

  @Cynthia. Vraagje, heb jij dit kastje gemonteerd aan de wand? Ik wil graag weten of hij ook stevig staat zonder (gezien alleen de poten aan de voorkant..)

  Dankje!

  • Cynthia Schultz

   Nee nog niet (we stellen het steeds uit en vergeten het), maar het moet wel echt. Als je dat niet doet, kan je de lades niet opentrekken zonder dat het kastje naar voren dondert, haha.

 3. Marieke

  Hi Cynthia,

  Wat een leuk artikel! Leuk om een wand met foto’s te maken. Zorgt voor een persoonlijke sfeer in huis, mooie herinneringen en momenten aan de muur 🙂

  Bedankt voor de tips!

  Groetjes Marieke
  http://www.sukhi.nl

 4. Marit

  Ik vind het zo tof als de muur van boven naar beneden vol zit! Wie weet als ik wat groter woon.. 🙂

 5. aboutsbstyle

  wat een leuk idee, en wat een handige tips. ik wacht nog even met een eigen muur collage maken totdat ik een nieuw huis heb. liefs soraya

 6. Daniëlle

  Dat zijn handige tips voor als ik aan de slag ga. Nu nog kiezen op welke muur…
  Ik vind de kleur op jouw muur erg mooi! Weet je nog welke dat is?

 7. Syl

  Als ik weer eens leuke fotocollages zie, vind ik het weer jammer dat ik niet mag boren in de muren van mijn huurhuis. Bij ons volgende huis kan dat hopelijk wel.

  • Sanne

   Tip: klevende spijkers van Tesa! Dat zijn een soort haakjes die je aan de muur plakt en er ook zo weer af kunt halen zonder dat je de muur beschadigt. (Aanvullende tip: voor onze lijsten staken de ‘spijkers’ niet genoeg uit, maar door een lus aan het haakje van de lijst te maken, konden we ze toch aan de spijkers hangen.)

 8. Kim

  Heel leuk! De kleur op de muur vind ik trouwens ook echt geweldig staan.

 9. Jacqueline

  Super fijn dat je het zo uitlegd. Volgende week verhuis ik naar kampen en ik had je Funda video al opgezocht 🙂

 10. Linda

  Superleuke fotocollage!
  Als ik later groot ben – haha, ik bedoel als ik later hopelijk in een ander, iets ruimer huis woon – wil ik ook zo’n prachtig smal kastje in de gang, dat vind ik altijd zo mooi eruitzien. En zo’n fotocollage dus ook, supermooi!

 11. Marloes

  Ziet er super leuk uit! Wij hebben in de woonkamer op 1 muur een fotocollage. Wij zijn begonnen in de Ikea en hebben daar op de grond een half uur staan schuiven met lijsten en formaten. Toen we hem leuk vonden hebben we er een foto van gemaakt en de boel mee naar huis genomen. Pas toen we de lijsten hadden hangen hebben we er foto’s voor uitgezocht. Doordat alle lijsten zwart zijn met witte passe-partout passen eigenlijk alle soorten fotos er wel mooi in qua kleuren.

  Jammer dat ik geen foto kan toevoegen van ons resultaat 🙂

 12. rachel

  handig! wij gaan de slaapkamer opknappen en er hangen al heel wat lijstjes maar ik ga hier wat mee doen 😀

 13. Marleen

  Super leuk om te lezen! Wij willen het graag op een smallere muur in de woonkamer doen. Ik kan alleen de juiste lijsten niet vinden.. en dan de vraag wit met hout of juist allemaal zwarte lijsten..keuzes keuzes..

 14. Lou

  Grappig dat dit nu zo’n trend is. Ik had het toen we ons vorige huis kochten maar zo ingewikkeld was het niet vond ik.

  Gewoon spijkers in de muur rammen en niet de prints maar de lijsten als uitgangspunt nemen.

  Afdrukken kun je altijd op groter of kleiner formaat maken, en je wilt echt wel een keer wisselen. Kinderen worden ouder, er komen nieuwe mooie foto’s bij en van die spreuken gaan vanzelf vervelen.

  Bij echt strakke indelingen kan ik je aanraden om niet met papiertjes te werken maar een strikt gelijke afstand tussen de spijkers te kiezen. En dezelfde lijsten uiteraard. Dat wordt veel mooier.

  En last but not least: postergum om de lijsten op hun plaats te houden. Geen gezicht als het scheef hangt.

 15. Marianne

  Bedankt voor de tips en wat ziet je gang er prachtig uit! Mooie kleur op de muur en leuk ook dat niet helemaal tot aan ’t plafond geschilderd is. Fijn weekend.