Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Hakken & klussen met Jeroen: deel 1

Vorig jaar fotografeerde ik een fantastische binnenkijker bij Jeroen in Deventer. Inmiddels heeft hij een huis gekocht dat hij van top tot teen aan het verbouwen is. Voor Cynthia.nl legt hij alles vast en update hij ons om de twee weken met de vorderingen. Vandaag beginnen we bij het begin: heel veel hakken en slopen.


Leestijd

Check hier de binnenkijker die ik vorig jaar bij Jeroen fotografeerde. Dit was misschien wel de gezelligste binnenkijker die ik maakte: we gingen achteraf samen lekker lunchen in de stad en daarna bleven we elkaar volgen. Op Instagram Stories kreeg ik mee dat hij een huis kocht, de sleutel kreeg en nogal, ehm,  intens aan het verbouwen was geslagen. Ik zag bergen puin en daar tussendoor langzaam de charme van het prachtige huis dat hij kocht. Ik dacht: ‘Hóe leuk is dit voor een serie op Cynthia.nl?’ Zo gezegd, zo gedaan, vandaag de eerste aflevering.

‘Sinds 2010 woon ik in Deventer, in mijn favoriete wijk het Noordenbergkwartier. In het oude centrum van Deventer tussen de winkels en de IJssel! Eerst in een huurstudio van 35m2, toen aan de overkant van de straat in een huurappartement van 100m2, en nu heb ik om de hoek een huis gekocht van 70m2.  Na jaren geduld, mijn ogen openhouden en een aantal bezichtigingen op andere huizen is mijn geduld beloond. Ik heb zelf biedingen uitgebracht op andere woningen. Blijkbaar moest het niet zo zijn, want ik heb nu mijn eerste huis kunnen kopen in mijn favoriete wijk van de stad!  Niet zomaar een huis, maar een voormalige paardenschuur gebouwd rond 1600 en verbouwd tot woonhuis in 1882.’

‘Tijdens een borrel met vrienden in mijn appartement kwam het ter sprake dat ik een huis wilde kopen. Toen riep goeie vriendin Michelle: “Volgens mij wil Arnout zijn huis verkopen!” Ik dacht: “Who the fuck in Arnout?!” Deze Arnout bleek in het bezit te zijn van een heel schattig oud huisje hemelsbreed 20 meter van mijn huidige appartement.

We hebben dezelfde avond nog een appje gestuurd en contact gelegd. Een week later heb ik het huis voor het eerst mogen bezichtigen en binnen twee weken was de deal beklonken! Ik viel als een blok voor de charme van het eeuwenoude pandje. De vide, het schattige rode achterdeurtje, het historische ommuurde achtertuintje, de houten dakkapelletjes en ga zo maar door….

Op 3 januari nam ik de sleutelbos van huis en bijbehorend schuurtje in ontvangst. Aangezien 2019 net was begonnen heb ik op de eerste zaterdagavond het huis ingeluid met een flinke nieuwjaarsborrel voor buurtgenoten, vrienden en kersverse buren. Heerlijk als je niet hoeft te schrikken als er een glas rode wijn over de vloer gaat of iemand met z’n voet nonchalant tegen de witte muren aanleunt.’

Hieronder foto’s van de binnenkant van de woning toen Jeroen het kocht. 

‘De volgende dag ging de beuk erin. Brak slopen dus! Ik kon niet wachten de laminaatvloer eruit te trekken om te kijken wat eronder lag en het originele houten plafond te ontdoen van de gipsplaten die er ooit onder getimmerd zijn.

Samen met enthousiaste vrienden die wel van een potje slopen houden waren binnen een week de meeste niet originele elementen verdwenen. Bizar hoeveel in mijn ogen overbodig materiaal er uit zo’n relatief klein huisje komt: tot drie keer toe is er een lading van 1500 kilo afgevoerd!

Nu, na twee weken is op het massief betonnen badkamervloertje na alles gesloopt en kan er worden begonnen met opbouwen!’

‘Zo is het originele houten plafond al geplamuurd, geschuurd en in de grondverf gezet. Zo ook de hoge nok op zolder die is ontstaan na het verwijderen van de vliering en bijbehorende vlizotrap.  Op de begane grond zijn drie(!) lagen vloer verwijderd. Het laminaat met ondervloer, grenen planken en een volledig verlijmde linoleum. Hier zal over een aantal weken een eigentijdse gietvloer komen! Mijn zwager heeft voorbereidingen getroffen voor de nieuwe keuken, alle elektra en afvoeren liggen nu op de goede plek. Eind februari wordt mijn Deense Kvik keuken geleverd die ik zelf ga plaatsen. Het wordt een donkergrijze keuken met zwarte accenten als afzuigkap, spoelbak en kraan.

Totaal zijn er vier binnendeuren, drie muren en twee plafonds gesloopt. Er zijn nog twee binnendeuren over (de WC en de kast onder de trap). Ook is er in het drie etages tellende huisje nog maar één binnenmuur te vinden. Deze scheidt het gangetje naar de achterdeur van de keuken waar de hoge apparatenkast tegenaan komt.

En de badkamer dan? Die wordt en suite met de slaapkamer. Een open badkamer dus, met een inloopdouche en een vrijstaand bad met kraan vanuit de grond.’

‘Dit is mijn eerste koophuis en mijn eerste klushuis, veel uitdagingen dus! Toch gaat het tot zover supergoed! Dit komt ook door de ontzettende goede hulp die ik krijg van vrienden en familie. Ook helpt het dat ik interieurontwerper ben van beroep en al veel woningen verbouwd heb zien worden.

Ik vind het geweldig een oud pand te combineren met mijn moderne smaak en design meubelen. Ik kan dan ook echt niet wachten om het in te richten maar zo ver is het nog niet.

Aankomende week ga ik verder met schilderen, we gaan het plafond van de keuken weer dichten, de vloeren voorbereiden op de gietvloer die komen gaat en wordt de elektra verder op de juiste plek gebracht.

Volg de ‘verbouwing van Jeroen’ bijna dagelijks via @jeroenlogtenberg op Instagram.’


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.