Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Dit is waarom jouw huis nooit opgeruimd voelt

Zonder arrogantie maar met genoegen; bij mij thuis is het nooit een troep. Ik hanteer een paar simpele regels waardoor dit ook geen troep wordt, hoewel ik wel veel spullen heb. #iamNOTmariekondo. Ik vertel je vandaag wat ik denk, dat daarin helpt.


Leestijd

Ik hoorde laatst iemand dit mooi opsommen op Youtube en ik dacht damn, daar sla je de spijker op z’n kop. Ik heb er daarom een artikel van gemaakt en mijn eigen input toegevoegd.
Je kan nog zoveel bakjes kopen, The Home Edit kijken en een voorjaarsschoonmaak houden maar key is dat je je eraan houdt. Dat het zo blijft.

Een systeem wat je in je leven brengt, waar jij je aan moet aanpassen zal minder goed werken dan een systeem dat je creëert om JOUW gewoontes heen. Iedereen in je huishouden moet het vol kunnen houden. Maak een systeem dat jullie gewoontes volgt.

Dit moet:
1. visueel minder rommel geven
2. gemakkelijk zijn om te doen en te bereiken
3. gemakkelijk zijn om vol te houden.

Als je veel kleine spulletjes hebt en gek bent op snuisterijtjes dan is deze voor jou.
GROEPEER DIE SHIT. Maak groepjes van oneven aantallen, drie werkt altijd mooi en varieer in hoogte.
Daarnaast, zet je dit groepje op een dienblad, een houten snijplank of desnoods op een boek, dan wordt het visueel ineens één item en oogt het geheel rustiger.

Dit geldt ook IN kastjes en lades.
Leuk hoor, die snoepjes helemaal gesorteerd op kleur maar je hebt er meer aan als dingen op gebruikssoort worden gesorteerd. Ook in kleding kasten, sorteer je jurken bij de jurken en truien bij de truien. Zo heb je een beter overzicht in wat je in die productgroep hebt.

Maak van iets praktisch, iets moois. Wij hebben geen grote keuken en een veel gegeten snack hier is fruit en zijn noten. Soms kun je wel 10 verschillende aangebroken zakjes noten in een kast hebben en dan verdwijnt er weer iets naar de achterkant van zo’n kast waar ik nooit bij kom. Beide zijn gezonde snacks, en pak je minder snel als je achterin het kastje moet kruipen. Die reep die boven in de lade ligt oogt dan gemakkelijk. En ja, we hebben het over een verschil van seconden maar zo werkt ons brein. Gemak, gemak, gemak. Kom ik op punt 2 van de drie belangrijke peilers; gemakkelijk om te bereiken. Ons fruit ligt in een grote schaal op het aanrecht en de noten zitten in potten die ook nog eens mooi zijn om te zien. Een handje nootjes pakken is zo veel gemakkelijker en aantrekkelijker dan een reep uit de la pakken.

Wat ik aan het begin zei; maak een systeem dat je creeert om de gewoontes van JOUW huishouden in plaats van andersom. Ook hangt dit samen met punt 3; gemakkelijk vol te houden.

Kijk hoe het loopt als je je huis binnenkomt, en hoe je huisgenoten/gezin dat doen. Waar worden sleutels neergegooid, waar worden jassen uitgedaan. Maak DAAR een systeem. Zet een bak neer waar sleutels worden neergegooid, dan zitten ze in ieder geval netjes in die bak. Hang haakjes waar jassen komen te liggen, zet een schoenenkast neer in de bijkeuken of de hal etc.

Je kan wel een bak in de keuken neerzetten, maar als niet iedereen zich daar dan netjes aan houdt wordt het zo weer een zooitje. Daarom zet je de bak neer, waar het toch al gebeurt. En een beetje effort mag ook wel gemaakt worden hè. Er komt geen robot die het bakje naar je toe rijdt als je de deur binnenstapt. Wellicht is er één stap richting de bak nodig haha.

Ik zei net ook al iets over ín je kast, en daar wil ik nog wat aan toevoegen.
Een goede investering is een maximum aantal, van dezelfde DUNNE hangers en dan het liefst anti slip of van fluweel. Een houten hanger oogt misschien lekker rustiek maar is zwaar en breed. Allemaal dezelfde hangers oogt een stuk rustiger. Fluwelen dunne hangers zijn in aanschaf niet duur en daardoor kun je veel meer kwijt naast elkaar en glijden bandjes niet van de hangers af. Daardoor blijft ook netjes.

Kijk, ik ben geen Marie Kondo. Ik heb veel spullen. Love ze allemaal. Maar, ik heb wel de afspraak met mezelf dat ik een maximaal aantal hangers in de kast heb. Zijn de hangers vol, is het tijd om afscheid van iets te nemen en iets een tweede leven te geven door te doneren of te verkopen.

Soms is het ook lastig beslissen of je iets wilt houden ja of nee. Een goede stelregel is wanneer je iets een jaar niet hebt aangehad, maar je kan ook denken; hoe erg zou ik het vinden als dit item helemaal vies zou worden. Bedekt in motorolie. Hoe erg zou ik mijn best doen om het te redden?

In 15 minuten kun je extreem veel weg doen. Zet eens een alarm, ga voor een kast staan die opgeruimd moet worden en ga een kwartier helemaal tekeer. Moet je eens zien wat je dan al teweeg brengt.
Ik ben zelf ook gek op de 1 minuut regel. Als ik iets kan doen binnen 1 minuut, doe ik het gelijk. Bijvoorbeeld iets in de vaatwasser zetten, papier in de papierbak, de vuilniszak vervangen, iets op de trap leggen wat naar boven moet, het vervolgens boven gelijk op de juiste plek leggen haha. Dit zijn vaak wel de kleine dingen die het opgeruimd houden.

In lades, maak compartimenten. Dit hoeven geen nieuwe bakjes te zijn, dit mogen ook oude schoenendozen zijn of ander soort verpakking wat je kan hergebruiken. Doe alle laders bij elkaar in hetzelfde bakje in plaats van dat deze los door een grote la heen zwerven. Zo houd je meer overzicht en zul je het ook netter houden.

Zorg dat je een systeem hebt in je kasten waarin je producten die je vaak gebruikt vooraan hebt staan of op ooghoogte. Dingen die je minder vaak gebruikt mogen achterin. Als je je elke keer een weg moet banen door de reserve lampen en oude planners om bij een item te komen die je elke dag gebruikt zoals .. peper en zout? Dan doe je iets niet goed in je kasten. Bovendien ben je dan ook snel geërgerd en als iets kut is, dan houd je het niet vol.

En dan tot slot; maak niet hetzelfde gebruik van een open opbergplek als dat van een gesloten opbergplek. Een open opbergplek zoals een plank in een keuken, of een open kast, is mooi maar niet praktisch als je (te)veel spullen hebt. Daar staan je mooie items, die je rustig houdt en groepeert. Daar ligt niet dat oude schoolboek en daar staan niet je plastic bekers waar de kids uit drinken, ram die lekker in een la haha.

Heb je er wat aan? Misschien boeit troep jou wel niks, negeer mij lekker dan hè, you do YOU 🙂


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)