Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Verhoudingen van- en kleur aanbrengen in je gezicht

Tijd voor een basis make-uples! Niet basis als in: vet easy, maar basis als in: de basis van je make-up goed aanbrengen. Na je foundation houd je een blank canvas over, en ik wil je laten zien hoe je het beste rekening houdt met de verhoudingen in je gezicht om weer kleur en diepte terug in je gezicht te brengen met poeder producten.

Leestijd

De basis van de basis

Je hoeft natuurlijk niks, en ik zal ook niet zeggen dat dit de enige manier is waarop je je kunt opmaken. Dit is hoe ik het doe, en hoe ik anderen over het algemeen ook opmaak.
Ik begin altijd met foundation. Ik vind het het mooist om een egale ondergrond te hebben zonder vlekjes. Natuurlijk kun je zelf kiezen hoeveel je aanbrengt en of je kiest voor een hele dekkende foundation of een wat transparantere. Ik kies voor La Roche Posay Toleriane Teint in nummer 11. Ook breng ik concealer aan, een stukje lichter dan de kleur van mijn foundation. Hiervoor gebruik ik Make-up Revolution Conceal & Define. Beide breng ik aan met een vochtige Miracle Sponge van Real Techniques.

Daarna poeder ik mijn gezicht af. Ik doe dat vooral op mijn neus, mijn kin en het midden van mijn voorhoofd. Dit is waar ik ga glimmen. Als ik een droge huid heb houd ik het daarbij en als het wat warmer is dan poeder ik mijn gezicht helemaal even af zodat ik minder hard smelt.

Kusjes van de zon

Mijn grootste make-up vriend: bronzer. Ik gebruikte voor het eerst bronzer toen ik een jaar of 15 was. Mijn moeder had toen bronzer parels van Hema en liet me zien hoe je jezelf wat meer levendigheid kon geven door even iets over je gezicht te kwasten. Ik heb het nooit meer weggelaten in mijn make-uproutine.

Ik heb een aantal lievelings bronzers. Ik gebruik voor deze tutorial Hoola van Benefit. Deze is mooi mat en heeft een natuurlijke bruine tint. Hij bestaat ook in een light variant voor de hele lichte huidjes. Ook gebruik ik graag Refined Golden van MAC, of Honolulu van W7 (dupe van Hoola). De bronzers uit het California palette van Catrice zijn ook fijn, en ook budgetproof.

Bronzer aan brengen is gemakkelijker als je bedenkt wat je er mee wilt bereiken. Je wilt dat dit eruit ziet alsof de zon je even ‘gekust’ heeft. Je brengt het dus aan waar de zon je raakt. Ik begin altijd op mijn voorhoofd, van het midden uit werk ik wat naar mijn slapen toe waarbij ik het midden van mijn voorhoofd dus ‘kaal’ laat.

Daarna breng ik de bronzer in een W vorm aan over mijn neusbrug en dan richting het bovenste gedeelte van mijn oor.

Als ik geen oogschaduw draag trek ik de kwast ook even over mijn oogleden heen omdat dit een heel fris beeld geeft. Ook ga ik iets over het puntje van mijn kin want ook deze steekt uit en zal de zon als eerste raken.

Je bent nu al heel mooi ingekleurd op een natuurlijke manier. Je kunt dus prima hier stoppen en nu een beetje mascara aanbrengen. Ik laat je echter even zien hoe je het allemaal naar the next level tilt.

Jukbeen op bestelling alstublieft

Vervolgens breng ik graag wat contourpoeder aan. Natuurlijk kun je dit op allerlei plekken aanbrengen zoals langs de zijkant van je neus, of uitgebreid langs je kaaklijn (bij gebrek daar aan bijvoorbeeld). Mijn neus mag ook best wat smaller, en op foto’s kan het mooi zijn maar in het echt vind ik dit toch altijd wat onnatuurlijk ogen. Goeie grap natuurlijk, alsof het wel lijkt alsof je met de rest zo op bent gestaan. AS IF.
Om Geordie Shore achtige taferelen te vermijden breng ik dus het alleen wat aan onder mijn jukbenen. Ik gebruik hiervoor een angled contour brush, deze is van Boozy Shop.

Maar waar breng je dat nou precies aan? Je mikt met contourpoeder van je tragus (dat heet toch zo, dat fliebeltje dat uitsteekt in het midden van je oor waar je wang begint?) richting je mondhoek. Zoals ik laat zien op de eerste foto. Je stopt echter ongeveer als je een lijn zou trekken van het puntje van je wenkbrauw, langs je ooghoek naar beneden. Zoals ik laat zien op de tweede foto.
Dit is geen harde lijn maar ongeveer het punt waar je stopt omdat simpelweg je jukbeen daar ook stopt. Als je verder zou gaan met je make-up ziet het er gek en onnatuurlijk uit. Dit contourpoeder wil je niet met een te grote kwast aanbrengen omdat je dan een heel groot oppervlak beslaat. je moet je voorstellen dat we een schaduw proberen na te bootsen. Die schaduw valt echt onder het jukbeen, en dat is een smal gedeelte zonder harde lijnen. Als je het uit wilt blenden, blend dan omhoog en niet naar beneden.
Kies voor een contourkleur die wat koeler van kleur is, want schaduw is ook koel van zichzelf. De bronzer was warmer, en daar verschilt het van elkaar. De contourkleur uit de Anastasia contour kit vind ik nog steeds onverslagen. Of heb jij een andere tip?

Een likje roze hier

Weet je nog dat we het vroeger rouge noemden? Zo heb ik het heel lang niet genoemd haha.
Heel veel mensen laten bronzer achterwege en gaan alleen voor blush. Ook heel goed mogelijk! Ik zou in ieder geval wel altijd voor één van de twee kiezen als je foundation hebt aangebracht.
Blush zorgt voor een blosje, alsof je even buiten hebt gelopen en een gezonde frisse kleur hebt gekregen. Blush moet altijd subtiel, en nooit te ver naar voren. Vroeger werd heel vaak aangeraden om dit voor op de appels van de wangen aan te brengen. Alleen bij hele magere gezichten breng ik het zo ver naar voren en dan nog trek ik het ook naar achter om clownswangetjes te voorkomen. Ik stop met blush als ik een lijn zou trekken van mijn pupil naar beneden. Zelf breng ik het helemaal naar achter aan, en echt op het midden van mijn jukbeen. Hiermee overlapt het de contour en de bronzer natuurlijk, maar door die overlap vind ik het mooi in elkaar overlopen en krijg je geen ‘vlag-effect’.

Shine bright like a diamond

En weer daarboven brengen we het meest hemelse aan: highlighter. Deze loopt in de richting van de bovenkant van je oor, paralel aan de andere producten. Je kunt dit recht aanbrengen, of een beetje in een c-vorm van de onderkant van je wenkbrauw over je slapen en zo je wang op. Dat is namelijk hoe de zon je officieel volgens de natuur zou laten stralen. Toch zie je vaak de eerste rechte optie omdat je daar een heel strak effect van krijgt. Ik zit er een beetje tussen in. Het meeste product breng ik aan op mijn wang en met wat er nog aan de kwast zit maak ik die c-vorm een beetje.

Lipjes getuit

Dit doe ik echt niet elke dag maar als ik even extra mooi wil zijn, dan contour ik mijn lippen ook iets. Ik breng een beetje contour poeder in het midden onder mijn lip aan met een fluffy blending brush. Boven mijn lip, in het cupidoboogje, op de rand van mijn lip breng ik een beetje highlighter aan voor een mooi pruilmondje.
Lipjes getuit, …. naja wat je met je borstjes doet moet je zelf weten natuurlijk ;).

Keep the brow game strong!

Eerst even plukken. Hoewel de meesten van ons wel wat haartjes epileren is toch het grootste gros niet zeker over wat hij of zij doet. Ik ben bij Studio Mint het meeste bezig met het fatsoeneren van wenkies. Nou zijn die ook een beetje mijn handelsmerk geworden en ik vind het super leuk om deze te fatsoeneren. Toch ga ik je toch even uitleggen hoe je dit zelf het beste kunt doen om ook hier die verhoudingen kloppend te laten zijn.

Een goede pincet is super belangrijk. Ik gebruik het liefst mijn gouden Tweezerman. Ook goed licht is belangrijk. Een vergrootspiegel bij een lamp of raam werkt voor mij het beste. In de meeste badkamers heb je onvoldoende licht bij de spiegel om goed alle donsjes te kunnen zien.

Je wilt een rechte lijn trekken vanaf je neusvleugel langs je binnenste ooghoek omhoog en daar is je ideale startpunt voor je wenkbrauw voor jouw gezicht.

Als je vanaf diezelfde neusvleugel een rechte lijn trekt door je pupil dan ontdek je waar je wenkbrauw zijn hoogste punt moet hebben. Vaak zie je aan de bovenkant van de wenkbrauw hier ook heel natuurlijk een hoekje ontstaan.

Vanaf diezelfde neusvleugel langs je buitenste ooghoek wijst je aan waar je wenkbrauw zou moeten stoppen. Mijn wenkbrauwen zijn iets te kort. Deze laatste lijn is ook heel belangrijk om met oogschaduw in acht te houden, voorbij deze lijn zou je je oogschaduw niet moeten laten komen. Hierdoor gaat het optisch allemaal hangen en dat wil je natuurlijk niet.

Je wil dat de bovenkant van je wenkbrauw paralel loopt met de lijn die je hebt gebruikt op je wangen, hetzelfde geldt voor het eerste gedeelte van de onderkant van je wenkbrauw. Deze gaat mooi over in een curve op het hoogste punt (aan de onderkant) om in het puntje te eindigen. De bovenkant van je wenkbrauw epileren is lastig en niet aan te raden om zelf te doen. Hierdoor kun je de vorm ook goed verpesten. Wees hiermee dus voorzichtig of laat een prof je helpen! Vaak zit de juiste vorm al wel in de wenkbrauw maar is het vooral dons wat het onrustig maakt voor het oog.

Deze stap herhaal ik maar eens per maand ongeveer. Ik knip de voorkant van mijn wenkbrauw dan iets bij. Ik kam de haartjes omhoog en wat heel buitensporig uitsteekt knip ik af. Hierdoor gaan die lange haartjes niet zo snel naar beneden hangen door de dag heen. Als je niet zulke volle wenkbrauwen hebt zou ik dit niet doen, hierdoor ontneem je jezelf volume. Knip ook niet te gretig, doe rustig aan en kam desnoods een paar keer voor dat je knipt. Bij twijfel dit ook lekker aan een prof over laten.

Vervolgens vul ik mijn wenkbrauwen iets in met een wenkbrauwgel van Essence en het puntje maak ik iets langer met Anastasia dipbrow. De grootste fout die ik hierbij gemaakt zie worden is dat mensen te snel bewegen. Vul ze in met korte kleine beweginkjes en neem je tijd. Volg ook goed de contouren van je vers geplukte wenkie en vul niet alleen het midden van de wenkbrauw in bijvoorbeeld.

Ik kam de dipbrow daarna iets uit zodat het wat zachter en natuurlijker oogt. Je ziet dat de wenkbrauw nu wel stopt op de goede plek en dit de juiste verhouding is.

Vervolgens kun je wat roodheid bedekken met concealer, of je lichte concealer als ondergrond gebruiken voor een lichtere highlighter. Highlighter kun je aanbrengen onder je wenkbrauw om hem optisch iets liften, ook ziet het er fris uit als dit gedeelte wat lichter is. Je kunt kiezen voor mat of glanzend. Dit breng je aan op het open gedeelte wanneer je een lijn zou trekken van het begin van je wenkbrauw naar het puntje zoals je ziet op de tweede foto.

Ready to rock and roll

Dat was een behoorlijk leeswerk, dus thanks als je tot zo ver bent gekomen! Ik hoop dat je er wat aan hebt en weer wat bij hebt geleerd.
Onthoud, make-up regels bedenk je altijd nog zelf. Als jij paarse lipstick op je wang wilt smeren dan doe je dat lekker.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)