Veelgestelde vragen over PMU

Wat kwamen er enorm veel reacties op mijn posts over de permanente make-up die ik kreeg bij mijn wenkbrauwen! Samen met Manon heb ik naar de meest gestelde vragen gekeken en in dit artikel worden deze beantwoord.

Leestijd

Lees hier mijn artikel over PMU bij mijn wenkbrauwen als je die nog niet gezien hebt! Daarin vertel ik over de behandeling en laat ik veel duidelijke voor- en nafoto’s zien. Ik heb de PMU laten zetten door Manon Wolbink bij de Beauty Lounge in Haarlem, ik heb met deze vragen natuurlijk ook haar expertise ingeschakeld!

Wat is het verschil tussen microblading en de hairstroke techniek?

Bij microblading, waarbij het pigment met een soort mesjes in de huid wordt aangebracht, blijft het pigment korter in de huid zitten dan met de machine. Ook bestaat er eerder kans dat als  microblading niet op de juiste manier wordt toegepast de huid beschadigt. Daardoor heb je ook meer kans op littekentjes.

Ik heb PMU laten zetten met de hairstrokes techniek en dat heeft niet goed gepakt. Ze waren ook snel verkleurd en zijn nu wat grauw, grijzig. Wat is hier nog aan te doen?

Dit kan aan verschillende dingen liggen. Het kan aan de deskundigheid en werkwijze van degene liggen die het heeft aangebracht. Ook kan het aan je huid liggen. Bij de ene huid blijven de strokes haarfijn in de huid zitten terwijl bij de andere huid de strokes een klein beetje vervagen, onder de huid als het ware. De grijs/grauwe kleur kan door middel van een warm pigment (met een oranje ondertoon) weer wat meer tot leven komen, maar het zetten van strokes is waarschijnlijk niet mogelijk als het nog te donker is. Een mooie ombre/schaduw wenkbrauw wel! Stuur gerust een foto dan kan ik ernaar kijken.

Mijn eigen wenkbrauwen zijn zeer lichtblond, is zo'n behandeling dan iets voor mij of gaat dat er raar uitzien omdat mijn wenkbrauwhaartjes zo licht zijn?

Ik adviseer mensen met hele lichte of witte haartjes ze te blijven verven. Als deze haartjes blond blijven, zwakken ze de kleur van de permanente make-up af, waardoor het er vaag uit kan gaan zien. Je kan de haartjes ook met wenkbrauwgel donker maken.

Ik heb een paar jaar geleden hairstrokes laten zetten, maar ze zijn roze geworden. Hoe kan dat, en is hier een oplossing voor?

De roze/rode kleur komt doordat er is gewerkt met anorganische pigmenten. Als er  ijzeroxides in het pigment hebben gezeten, gaan het in de loop van de tijd oxideren en dat kan een rood/roze kleur achterlaten. Het kan heel simpel weer worden opgelost door een correctiekleur te gaan gebruiken. Dat zal de kleur gaan neutraliseren en het rode laten verdwijnen.

Hoe duur is het bijwerken, na bijvoorbeeld een jaar of anderhalf jaar?

Een bestaande klant van Beauty Lounge betaalt na een jaar rond de €150. Dit verschilt natuurlijk wel per salon.

Wat gebeurt er als je de PMU niet bij laat werken na een jaar? Vervaagt het dan compleet? Verkleurt het

Wanneer er wordt gewerkt met organische pigmenten zoals bij Beauty Lounge vervaagt het heel langzaam naar een lichtere tint zonder dat het rood of grijs wordt. Er kan nooit beloofd worden dat het na vijf jaar geheel uit de huid is verdwenen.

Ik heb een litteken in mijn wenkbrauw. Is PMU dan geschikt?

Voor littekens is PMU echt een uitkomst! Je litteken zal minder opvallen. Het kan wel zijn dat het litteken de kleur wat minder goed pakt, maar het litteken kan vaak met een tweede behandeling goed worden gecamoufleerd.

Hoe weet je of een beautysalon o.i.d. betrouwbaar is en veilig werkt? Moet men een bepaald keurmerk hebben of aan regels voldoen net zoals tattooshops?

Heeft de specialist een GGD vergunning? Hoeveel ervaring heeft ze? Vraag altijd naar voor en na foto’s! Krijg je een goed gevoel bij het kennismakingsgesprek? Een goede specialist zal aanzienlijke investeringen doen in opleiding, pigmenten en apparatuur. Vraag daarnaar! Kijk ook niet teveel naar prijzen. Wat ik veel zie is dat goedkoop helaas echt vaak duurkoop wordt.

Er waren vooral veel vragen de kleur: hoe wordt die na een tijdje en (hoe) kan een roze of grijze wenkbrauw worden gecorrigeerd? Heel leuk dat jullie zo massaal reageerden en vragen stelden op de posts. Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en mijn wenkbrauwen zijn nu op hun ‘uiteindelijke’ kleur uitgekomen. Eind november ga ik naar Manon voor mijn tweede behandeling om mijn wenkbrauwen te perfectioneren. Ik zal voor die tijd nog een keer voor- en nafoto’s laten zien en natuurlijk het uiteindelijke resultaat meteen na de tweede behandeling én natuurlijk het echte eindresultaat als het helemaal geheeld is. Ik heb nog geen seconde spijt gehad!

Laat het ons weten als je toch nog vragen hebt!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

15 reacties
 1. Stefanie

  Hallo,

  ik heb twee weken geleden mijn wenkbrauwen laten microbladen.
  Nu heb ik sinds 4 dagen enkel aan de linker wenkbrauw enorme jeuk en roodheid rond de haartjes. Ze zeggen dat dit niet meer van de behandeling kan komen?
  Zou dit een ontsteking kunnen zijn? 🙁

  • Stefanie

   Of heb je dit ook al voorgehad in jouw praktijk?

 2. Lisse

  Hoi Cynthia,

  Ik heb een hair stroke gedaan met mijn wenkbrauwen en de streepjes in de wenkbrauw zijn erg rood uitgevallen.
  Meerdere keren nabehandeling gedaan en blijft zo. Baal er heel erg van.
  Wel was ik zwanger op dat moment en geef momenteel nog borstvoeding.
  Degene die het had gedaan geeft aan dat dit komt door de zwangerschap hormonen, kan dat?
  Moet ik nu alles laseren ? Help….

  • Cynthia Schultz

   Biedt de salon waar je het hebt gedaan geen oplossing? Dat vind ik wel raar… Als dat niet zo is, zou ik naar Manon gaan, zij kan het mooi voor je corrigeren.

 3. Ilona

  Ik laat mijn wenkies al meer dan 10 jaar tatoeeren, wat een genot! Een goede salon helpt je daarbij goed en zal nooit snel te ver gaan. Ze worden eerst getekend en pas na goedkeuring zal er inkt aan te pas komen. In mijn geval werden ze eerst wat dunner gelaten en lichter. In de loop van de maanden heb ik dit aan laten passen met veel advies van de specialiste natuurlijk. Anderen kijken toch anders naar je en wat het beste bij je gezicht past.

  Nabehandeling doe ik 1x per jaar en kost bij mijn salon ongeveer 75 euro. Dit kan dus veel schelen in de kosten en duurder betekent niet altijd beter. In mijn geval heb ik bij mijn kapster gevraagd waar ze haar wenkbrauwen liet doen omdat ze er zo mooi uit zagen en dit is echt de beste manier om aan een goede salon te komen: via via 🙂

 4. Lissa

  Ik vind je wenkbrauwen echt goed gelukt! Ik heb nog een vraagje. Is het mogelijk om ook een deel van je wenkbrauwen te tattoeren? Ik heb prima wenkbrauwen, alleen ‘mis’ ik een klein stukje bij mijn rechterwenkbrauw. Op de een of andere manier groeit er aan de boven/zijkant niet zoveel haar, waardoor ik dit stukje alleen bij hoef te tekenen.

 5. anna

  Wat interessant! Het eindresultaat is super mooi, maar het lijkt mij toch wel spannend.

 6. Ikke

  Duur grapje en wordt zeker niet overal mooi gedaan.
  Straks zijn dunne wenkbrauwen weer in de mode zit je nog steeds met tattoo streepjes op je kop.

 7. Susan

  Vind het heel erg mooi! Wel spannend om te laten zetten, haha.

 8. Twente

  Zou het heel graag laten zetten. Heb EDS, keloide vorming, dus helaas is pmu geen optie voor mij.

 9. femketje

  zelf vind ik het nog steeds een beetje eng om bij mijn eigen wenkbrauwen te laten doen!

 10. Jessica J.

  Het ziet er zo goed uit! Ik moet nodig iets aan mijn wenkbrauwen laten doen, want wat een ramp. Ze zijn jaren geleden compleet verkeerd geëpileerd door iemand bij Yves Rocher. Langs de bovenkant, zelfs!!!! Resultaat: lekker expressieloze wenkbrauwstreepjes met haartjes die niet meer teruggroeien. Tof!

  • Rowan Chanel

   2 maanden geleden zijn mijn wenkbrauwen ook echt verpest. Gebruikte direct een serum gemaakt van kokosolie, vitamine E olie en castor olie. Mijn wenkbrauwen zijn gewoon echt weer perfect!!

  • Joyce

   Graag het recept van dit fijne wonder serum! ☺️