Steeds minder make-up

Ik draag de laatste maanden steeds minder vaak een full face make-up. Waar ik eerder echt elke dag vol in de make-up ging en alleen op zondag nog weleens bare faced ging, draag ik nu ook op ‘gewone’ dagen steeds minder vaak make-up. En ik vind het fijn!

Leestijd

Mijn liefde voor make-up

Ik heb tien jaar een beautyblog gehad en ben echt helemaal verzot op make-up. Vreselijk blij en enthousiast kan ik worden van een mooi oogschaduwpalet of een goed werkende concealer. Dat is niet veranderd, mijn liefde voor make-up is er nog steeds. Alleen is het allemaal net wat minder dan toen ik Miss Lipgloss nog had. Toen testte ik natuurlijk ook mega veel producten, van foundations tot oogschaduw en highlighters, waardoor ik automatisch ook vaker een volledige look droeg, omdat ik zoveel verschillende dingen wilde proberen en fotograferen voor een review. Dat vond ik heel leuk trouwens! Het is niet te geloven hoeveel verschillende make-up producten ik door de jaren heen heb getest.

Er is nu iets veranderd

Wat ik merk nu ik me niet meer helemaal toespits op beauty, is dat ik het niet meer als ‘verplichting’ voel elke dag (veel) make-up te dragen. Ten eerste maak ik veel minder reviews, waardoor het ook niet meer ‘nodig’ is om elke dag een volledige look te dragen, immers hoef ik niet meer zoveel te testen en op die manier is het geen must meer. Emmy neemt voor een deel de beauty-artikelen op zich, maar ik vind het nog wel steeds leuk om te doen. Ik ben van plan de komende periode weer wat meer make-up zelf te reviewen, dat mis ik een beetje! Leuk om weer op te pakken, dus.

Anyway, ik merk dat ik het niet meer echt ‘nodig’ vind om elke dag make-up te dragen. Op vakanties droeg ik vaak al makkelijk een of meerdere weken geen make-up, nu doe ik dat thuis ook vaker: een dagje, of meerdere dagen achter elkaar, even zonder. Dat begon met mijn thuiswerkdagen: dan ging ik alleen de deur uit voor een wandeling, boodschap of kop koffie, dan vond ik het gewoon relaxed om een keer geen make-up op te doen.

Een paar maanden geleden was er wel een ‘speciaal’ moment in dit hele gebeuren. Ik had een afspraak voor mijn blog: ik ging een binnenkijker fotograferen bij iemand thuis. Ik had totáál geen zin om mijn make-up te doen. Toen dacht ik: als ik me nu ga opmaken, doe ik dat puur omdat ik denk dat dat van mij verwacht wordt. Ik besloot het dus niet te doen. En wat bleek? Het was doodnormaal. Het is niet alsof anderen ineens zeggen: ‘HUH, jij draagt geen make-up! Ben je nou helemaal besodemieterd?!’ Weet je, het interesseert andere mensen echt niet of ik wel of niet foundation op heb. Sindsdien draag ik regelmatig geen make-up naar zakelijke afspraken. Als ik geen zin heb, als ik me lekker voel bij een ‘naakt’ gezicht, dan ga ik gewoon zo. En dat voelt prettig.

Mijn gezicht zonder make-up is oké

Foto: Charlotte van Ouwekerk

Het voelt voor mij heel erg prettig om niet meer het gevoel te hebben dat ik me moet opmaken. Als ik een dagje geen zin heb, dan draag ik gewoon lekker geen make-up. En als ik de dag erna wel zin heb in een full on glam look met smokey eyes en vet veel highlighter, dan doe ik dat lekker. Het bijzondere is dat ik mijn gezicht zonder make-up steeds meer ga waarderen als ik vaker geen make-up draag.

Toen ik vorig jaar een maand op reis was, eerst in Peru en Vietnam en daarna in Thailand, droeg ik maar weinig make-up omdat het zo warm was. Toen ik na drie weken toch weer wat lichte make-up aanbracht, moest ik daar weer enorm aan wennen! Ik was gewoon gewend geraakt om mijn gezicht zonder make-up in de spiegel te zien.
En dat merk ik nu ook. Ik voel me er niet meer raar bij om op pad te gaan zonder make-up. Ik ga nu gerust uit eten zonder make-up, naar zakelijke afspraken, uit lunchen, shoppen – ik vind het echt lekker dat ik me daar nu zo prettig bij voel.

Toen ik laatst op de Cynthia.nl Facebook een update plaatste over dat ik lekker een dagje zonder make-up had, merkte ik dat veel vrouwen zich daar niet prettig bij voelen. Dat ze zich onzeker voelen zonder make-up. Ik weet precies hoe dat voelt – dat heb ik ook heel lang gehad! Ik weet nog wel dat ik het verschrikkelijk vond als ik zonder make-up op een fotoshoot moest verschijnen, dan zat ik vaak met een zonnebril op in de trein. Door de jaren heen is het voor mij langzaam veel normaler geworden om ook met een ‘naakt ‘gezicht naar buiten te gaan.

Als het je wel prettig lijkt om eens wat minder make-up te dragen, probeer dan eens stapje voor stapje je grens te verleggen. Ga eerst eens zonder make-up boodschappen doen. Een kop koffie drinken met een vriendin. Dan wordt het vanzelf heel langzaamaan normaler en prettiger om geen make-up te dragen. Weet je waarom? Omdat je zal merken dat niemand het wat uitmaakt als jij een keertje geen make-up op doet. En omdat je zal wennen aan je eigen gezicht zonder make-up.

Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat make-up niet mag of hoort – ik draag het zelf nog vaak en met veel plezier, maar het is júist zo heerlijk om je óók prettig te voelen zonder. Dat gun ik je!

Draag jij weleens geen make-up? Of zou je vaker een dagje zonder willen?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

76 reacties
 1. Yousra

  Ik draag bijna elke dag make-up. Ik moet vroeg opstaan voor mijn werk van maandag tot en met vrijdag dus draag dan alleen concealer op de donkere kringen rond mijn ogen, zwart oogpotlood op de onderste waterlijn, mascara en een niet te opvallende lipstick. Ben op minder dan 5 minuten klaar en vind dit een prima look voor everyday. In het weekend draag ik wel vaak een full face

 2. Tio

  Ik zag ook wel eens iemand die had altijd de zelfde kleuren make up op met steen rode lippenstift en zwarte kohlpotlood aangebracht met mascara en dat misstond haar niet. Op den duur raak je er aan gewend. Ze zei ik voel me zonder make up naakt.

 3. T.

  Het wordt voor sommigen een routine dat opmaken met make up. Het was vroeger zowat een dagelijkse routine geworden dat opmaken, maar nu doe ik dat niet meer elke dag maar zo af en toe. Vroeger kon ik me dan uitgebreid opmaken met de nieuwste producten en heb veel uitgeprobeerd. dan kreeg ik om het half jaar een uitnodiging als de nieuwste kleurtjes van Dior weer binnengekomen waren van dat seizoen. Dan kwam ik daar in de zaak en dan maakten ze mij daar me op en kreeg ik ook vaak parfummonstertjes mee van Dior zoals Diorella en Diorissimo en Miss Dior. Ik vond het vroeger nog wel leuk dat opmaken maar volgens mij valt het een ander dat niet op of ik make up op heb of niet. Trouwens ik ben ook niet een van de jongsten meer. Ik zie toch wel veel oudere mensen en zelfs hoogbejaarden met make up en lippenstift en nagellak en ook wel foundation en oogpotlood maar als het maar geen plamuur lijkt en met van die donkere vegen die langs de halslijn te zien zijn en dan met een veeg oogschaduw zonder mascara en dan lijkt het net een schelvis. Heel opgedirkt en opzichtig, luidruchtig, schreeuwerig, en dan lijk je net op een karikatuur. Sommigen zijn heel goed in het opmaken, maar ik ben niet zo ijdel meer dan vroeger het geval was. Ik heb in jaren geen nieuwe make up gekocht. Ik ben toch al zilvergrijs. Als ik dan iemand vroeg wat vind je mij mooier staan zonder of met make up dan zeiden ze nou een beetje make up dat staat je wel, of in ieder geval beter dan helemaal zonder make up. Als je iedere dag make up draagt gaat het opvallen als je een dag in eens geen make up op hebt. Of dit zie je wel eens bij artiesten die je in eens zonder make up ziet dan lijkt het alsof ze onherkenbaar zijn.

 4. Chantal

  Zelf heb ik nooit echt veel make-up gedragen. Veel dagen loop ik zonder make-up rond en op andere dsgen draag ik alleen mascara (en soms eyeliner, oogschaduw en met hoge uitzondering lippenstift). Foundation enzo heb ik niet eens (ik kan altijd zo verbaasd zijn als ik mensen zo veel make-up zie aanbrengen in bijv tutorials). ? Leuk artikel!

 5. Puck

  Ik droeg eerst best veel (huid) make-up, maar de laatste tijd ook veel minder. Ben een maandje geleden voor een week op vakantie gegaan en draag vanaf toen geen foundation meer. Bevalt helemaal prima en heb ook het idee dat mijn huid iets is opgeknapt 🙂 Leuk artikel!

 6. judith

  tot mijn 25/26e droeg ik veel makeup. Niet elke dag, maar wel veel. Toen kreeg ik last van allergie en eczeem rond mijn ogen en ben ik sindsdien minder gaan doen. Vooral sinds ik mijn vriend heb, die mij mooi vindt zonder makeup. Ik denk dat het ook te maken heeft met ouder worden en jezelf meer en meer accepteren. Als ik nu makeup op doe, dan is het veel minder dan paar jaar geleden.

 7. Kim

  Heerlijk om zonder make-up rond te lopen! Ik doe het ook steeds meer en denk ook dat het ook goed is om niet altijd make-up op te hebben. Ik heb vaker geen make-up op dan wel maar af en toe heb ik er ook gewoon weer eens zin in om wat extra te doen!

 8. Hi

  Jaaaa, meer make-up reviews! Nu vind ik je lifestyle artikelen en Emmy’s artikelen ook leuk, maar ik heb je vele reviews over make-up toch ook wel een beetje gemist!

 9. Marleen

  Het ligt er bij mij héél erg aan wat voor dag ik heb en hoe mijn huid er uitziet – en dat verschilt ook echt per dag. Ik voel me niet per se onzeker zonder make-up (ik vergeet gewoon dat ik niets op heb tot ik in de spiegel kijk) maar met make-up wel een stuk zekerder. Ik probeer de laatste tijd wel wat vaker alleen wat mascara te dragen als ik niet echt iets bijzonders ga doen, maar als ik moet werken of bij dagjes / avondjes uit maak ik me altijd wel volledig op.

 10. Annika

  Ik doe het precies hetzelfde. Ik ben de hele dag bezig met make-up, maar ik hoef het niet altijd op mijn gezicht. Ik ga net zo makkelijk met als zonder de deur uit. Is ook wel lekker snel ’s ochtends, moet ik zeggen.

 11. Debbie

  Wat grappig om te lezen, ik heb precies het tegenovergestelde. Ik vind de tutorials en reviews van jou en Emmy echt briljant, en heb ze vaak als voorbeeld bekeken.
  Maar ik ben juist nooit bezig geweest met
  make up en loop dus altijd zonder rond. Met als gevolg dat ik mét make up de deur niet uit durf omdat ik me meer een soort van clown voel. Bang om uitgelachen te worden denk ik.
  Bizar, ben gewoon f*kking 32 en laat me hier soms nog steeds door leiden ?

 12. Ellen

  Leuk dat jij je zo comfortabel voelt zonder make up! Je ziet er ook goed uit met én zonder een full face look.
  Ik zelf lijk steeds meer make up te gaan dragen. Ik voel me gewoon ook zo onzeker en ronduit lelijk zonder! Maar ik ben wel van plan om ooit eens te gaan minderen, lijkt me leuk om niet meer dagelijks die verplichting te voelen van make up te moeten dragen. Nu ja, moeten… Uiteindelijk is dat ook maar een regel die ik mezelf opleg, niemand anders verplicht me daartoe.
  Veel liefs, Ellen

 13. Alyssa

  Sinds een aantal weken ben ik aan het minderen. Ik voel me er nog steeds niet altijd prettig bij, maar het begint wel te wennen. Op een of andere manier is het me minder gaan interesseren en kan ik mezelf steeds beter accepteren zonder of met veel minder make-up.

 14. Milou

  Ik ben enorm. Enorm blond. Mijn wenkbrauwen en wimpers zie je echt niet als ik me niet opmaak. En als ik geen make up draag krijg ik dus serieus wel de opmerking: heb je geen make up op? Vaak gevolgd door. Ben je ziek? Doe mij m’n Make-up maar hihi

 15. Lotte

  Naar mijn werk draag ik geen make-up. Ik vind het een fijn idee dat ik in m’n ogen kan wrijven zonder me druk te hoeven maken of ik de mascara er niet af wrijf. Wat ik wel wat minder vind, is dat ik blonde wenkbrauwen heb bij mijn bruine haar. Zonder make up lijkt het alsof ik geen wenkbrauwen heb. Als ik dan toch voor een klein beetje make-up ga, doe ik wel m’n wenkbrauwen omdat het er anders apart uit ziet met een ooglook

 16. Anna

  Wat is ook dit weer een goed artikel! Ik vind je nieuwe blog zo goed! Heel veel herkenbare artikelen over wat je bezig houdt, hoe je denkt en wat je meemaakt! Het is vaak net alsof ik mezelf zie en hoor.

  Ga zo door, top!

 17. Emma

  Als ik ga werken draag ik meestal alleen mascara. Als ik vrij ben draag ik vaak ook geen make up, lekker makkelijk. Als ik een feestje heb of als ik ergens op de foto ga dan maak ik me wel op dat vind ik gewoon leuk, en mijn huid ziet er slecht uit, ik vind het jammer als ik dat steeds op een foto terug zie.

 18. Astrid

  Sinds ik een nieuwe baan heb draag ik amper meer make-up! Ik werk 5 ochtenden op een plek die vrij stoffig en vies is, dus als ik dan klaar ben is heel mijn gezicht zwart. Zonde om dan make-up – in het bijzonder foundation – te verspillen als ik het 4 uur later weer eraf kan halen. 😛 Sommige dagen doe ik dan wel ná werk make-up op, maar vaak heb ik daar dan gewoon geen zin in. Het is niet meer een deel van mijn routine. Komt wellicht in de toekomst nog weer terug, want dit is maar een bijbaantje. 🙂 Ik voel me niet (meer) onzeker zonder make-up. Wellicht wel tijdens het uitgaan of als ik naar een concert of festival ga oid, dan doe ik het liever wel op, maar in gewoon daily life niet.

 19. Huiselijk genoegen

  Het is allebei mooi: met en zonder.
  Fijn dat je je inmiddels bij beide opties goed voelt.

  Zelf draag ik geen make-up. Nooit echt gedaan ook (ik had ooit mascara en een oogpotlood, ergens 🙂 ).

  Zou het iets zijn wat je deels meekrijgt vanuit het gezin waarin je opgroeit? Mijn moeder droeg ook nooit make-up, maar zag er wel altijd verzorgd uit met een leuk kapsel en leuke kleren. Zo doe ik het eigenlijk ook.

 20. Lou

  Ik draag lang niet altijd make up. Kan prima zonder. Voel me ge.akkelijker zonder dan met. Het is relaxt om niet te hoeven bijwerken en checken of alles nog zit, vooral omdat ik werkdagen van een uur of 12 heb. Ik heb wel pas mn wenkbrauwen laten microbladen. Omdat ik het wel heel relaxt vind als die wenkbrauwen er goed uitzien.

 21. Jana

  Ik draag eigenlijk vrijwel iedere dag make-up, maar ook een beetje omdat ik werk in de beauty sector. Maar wel minder als vroeger al 🙂 x

 22. Loes

  Leuk artikel!! Het is supertoevallig, ik droeg in het verleden ook íedere dag make-up, zelfs als ik een dag vrij was en boodschappen moest doen, deed ik speciaal make-up op voordat ik naar de Appie ging. Gewoon omdat ik me er niet prettig bij voelde. In het verleden had iemand mij wel eens gevraagd of ik wel goed sliep of dat ik ziek was als ik niks op had… Nou ja zeg!!

  Maar toevallig genoeg heb ik nu ook sinds twee maanden steeds meer ‘schijt’ (sorry voor de woordkeuze haha) ofzo aan wat anderen van mijn make-up loze gezicht vinden, ik merk nu steeds meer dat de meeste mensen het doodnormaal vinden en ik leer mijn naakte gezicht ook steeds meer waarderen. Ik heb zelfs (en dat is voor mij écht een drempel geweest) afgelopen vakantie een make-uploze foto op Instagram geplaatst haha! Niemand die er raar van op kijkt 😛

 23. femketje

  ik draag het vaker niet dan wel in daily life 😀

 24. Anita

  Ik gebruik eigenlijk altijd alleen maar een oogpotlood en mascara, ondanks dat ik couperose heb. Hierdoor heb ik een natuurlijke blos op m’n wangen waar ik toch vaak complimenten over krijg en dan zou het eigenlijk jammer zijn om alles onder een plamuurlaag te verstoppen. Ook voelt het gewoon niet goed voor m’n huid als ik dat elke dag zou doen. Gelukkig heb ik verder geen last van onregelmatigheden in m’n gezicht, dat scheelt natuurlijk ook wel. Voor een feestje is het nog wel eens leuk om flink uit te pakken, maar ik ga dan ook rustig met m’n dagelijkse make-up op pad.

 25. anna

  Wat fijn om te lezen dat je nu wel lekker zonder make-up de deur uit gaat! Ik vind ook wel dat dat moet kunnen, hoewel iedereen zich daarbij natuurlijk anders voelt. Zelf ga ik ook weleens winkelen zonder make-up op, of boodschappen doen. Maar voor mijn werk draag ik wel altijd make-up en dan vind ik het ook heel leuk om lekker uit te pakken met veel glitter, love it!

 26. Matanja

  Ik heb van die dagen dat ik niet weg/naar buiten hoeft en dan doe ik ook geen make-up op. Maar als ik naar buiten moet dan ga ik niet de deur uit zonder concealer, foundation en mascara. Vanwege het feit dat ik couperose( rode adertjes) en rode vlekken( rocacea) op mijn wangen en neus hebt , ik heb gewoon geen mooie huid van mezelf , jammer genoeg…

  • Bianca

   Tip: haal een sample van la roche-possay cc cream couperose bij de apotheek. Fijne lichte creme met een tintje die toch dekt en verzorgende ingrediënten heeft.

 27. Maaike

  Zeker een dag of 2-3 per week niet. Ik geniet van mn makeup doen maar als ik niet naar werk of een feestje ga doe ik het niet.

 28. Loes | Gewoon iets met Loes

  Helemaal zonder make-up doe ik eigenlijk nooit. Dan blijven mensen aan me vragen: ‘ben je ziek ofzo?’. En dat vind ik dus niet zo heel fijn. Wel heb ik dagen dat ik bijna niks op mijn gezicht draag hoor: een beetje mascara en bronzer maken al ontzettend veel verschil: dan krijg ik net iets een gezonder kleurtje en een beetje uitdrukking op mijn gezicht.

 29. Wendy (B)

  Ik draag amper make-up.
  Enkel als ik ergens naartoe ga.

 30. Ellen

  Knap dat jij je zo goed voelt zonder make up. Ik draag ook regelmatig geen make up. Maar ik wordt hier door andere mensen onbewust wel over aangesproken. Standaard zeggen mensen dat ik er vermoeid of ziek uitzie als ik geen make up draag. Ook mensen die mij voor het eerst ontmoeten en dus nog niet aan mijn make up gezicht gewend zijn.

 31. Iris

  Wat een mooi stukje om te lezen. Ik denk dat we allemaal met dit soort zaken kampen, of het nou make-up, hoge hakken of andere dingen zijn. Fijn dat je dit zo duidelijk neerlegt, dat is ongetwijfeld prettig voor anderen die er onzeker over zijn!

  In ander nieuws: welk oogschaduw palette staat er op de foto bovenaan? 😉 Prachtige kleuren, ik zoek al een tijdje zoiets! Dankjewel alvast!

 32. Debby van der Himst

  Vind het altijd wonderbaarlijk dat mensen denken dat make-up verplicht is.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op make-up. Al vanaf dat ik 6 jaar speelde ik met make-up. Op de basisschool maakte ik al ombre lippen met blauwe oogschaduw. Make-up was altijd voor mij fun. En toch heb ik mij op de middelbare school getraind om zonder make-up dagen door te brengen. Tienertijd onzekere tijd. Maar ik wilde niet dat mensen mijn naakte gezicht als raar zouden zien. Alsof ik ziek was als ik geen make-up droeg. Ik wilde lekker in mijn vel zitten zonder make-up en heb mij in mijn tienertijd bewust voor ingezet. Ik ben nu 30 en ben nog steeds dol op make-up, maar ik ben ook dol op mijn naakte gezicht. Zelfs met mijn roodheid/rosacea en af en toe geïrriteerde huid. Op dit moment verdraagt mijn huid weinig make-up dus ik mis het wat meer.

  Maar ik heb Make-up heb ik altijd gezien als een manier om mij creatief uit te drukken om te spelen. Niet om een masker te vormen tegen de buitenwereld.

  En ja ik heb ook onzekerheden. Maar daarom skincare junkie om mijn huid er zo mooi mogelijk uit te laten zien zonder make-up.

  Maar heerlijk dat je nu ook bij de #BareFacePosse hoort.

 33. Jenny

  Super fijn artikel en heel herkenbaar! Had altijd wel poeder, bronzer, oogpotlood, mascara en wenkbrauwpoeder op. Vooral de basis van het mineralenpoeder had ik gevoelsmatig nodig(onrustige huid & grove poriën). Sinds 3 maanden ben ik daar mee gestopt. Voelde super ongemakkelijk en ‘kaal’ inderdaad. Maar nu ben ik er echt aan gewend.

  Uiteindelijk is het vaak ook meer je eigen idee/gevoel, dan dat van anderen. Ging laatst met 2 collega’s een wellness dagje doen en toen had er 1 geen mascara oo. Dat verschil zag je goed, maar het maakt iemand niet minder mooi of mooier. Het is anders dan je gewend bent. Vind het daarom goed dat mensen zichzelf ook kunnen (leren) waarderen zonder make up! Neemt niet weg dat een momentje lekker flink tutten altijd fijn blijft 🙂

 34. Birgit

  Ik draag al jaren helemaal geen make-up meer. Vind het jammer van mijn tijd en geld, dat besteed ik liever aan dingen die wel belangrijk voor me zijn. Ik ben er nog nooit op aangesproken en voel me ook totaal niet vreemd zonder make-up.Bij mijn sollicitatiegesprek had ik enkel wat mascara op voor een wat frissere blik. Ik vind het heerlijk zonder make-up, kan gewoon in mijn gezicht of ogen wrijven als ik daar behoefte aan heb, geen angst voor panda-ogen door regen of een huilbui.

 35. Jolanda

  Hoi, ik draag alleen op zondag geen Make-up..ga ook nooit zonder de deur uit, dus ik zit nog in die face, Haha Ik heb tegenwoordig de make-up van Creative Cosmatics, heb daar ook het gevoel bij dat het geen laag op je gezicht zit, je kan er ook gewoon aanzitten en wrijven, het blijft mooi..
  Miss dat je dat een moet testen, ik ben er verliefd op, je kan er gewoon mee in de zon, miss dat ik daarom altijd Make-up draag..je moet lekker doen waar je je eigen lekker bij voelt,maat is het belangrijkste..Grtjes

 36. Sandra

  Ik vind het heerlijk om een dag geen make up te dragen en dan weer een dag wel. Ik ga er dan lekker voor zitten en doe er echt mijn best voor. En als ik geen zin heb draag ik lekker niets. Ik krijg ook weleens de opmerking: Durf jij dat? En dan is mijn antwoord: Ik zie er prima uit met en zonder make up dus ik draag het alleen als ik er zijn in heb 😉

 37. Annora

  Ooh wat een leuk artikel zeg! Ik vind het heerlijk om geen make up te dragen! Doe het dan ook vaak doe ook welles dat ik alleen pukkeltjes bedek, misschien heb je een goeie tip voor een concealer als je eigenlijk verder geen make up draagt maar wel vlekjes en pukkeltjes een beetje wil bedekken.. Heb nog steeds niet de eentje gevonden die echt Fijn is nie te duur en wel blijft zitten! Als k dan soms wel men make up helemaal doe kan k daar ook weer heel erg van genieten, t is maar net in wat voor mood k ben haha!

  • Marleen

   Hi Annora,

   Ik gebruik zelf de concealer van catrice, liquid camouflage staat er op. Ik vind deze erg fijn en goed dekkend! Zeker het proberen waard en ik dacht niet duurder dan een euro of 3.

   Groetjes Marleen

 38. Laura

  Ik ga wel steeds vaker zonder gezichtmakeup de deur uit. Mascara en eyeliner draag ik 9/10 keer wel als ik naar buiten ga.

 39. Heleen

  Ik draag altijd make up, zelfs als ik een dag thuis blijf. Maar dat komt vooral omdat ik me helaas niet herken in dat het niemand interesseert.
  Een jaar geleden ging ik eens zonder make up naar mijn ouders. Het eerst wat mijn moeder zei was: “wat zie je er slecht uit, ben je ziek?” Ook mijn vriend geeft gewoon toe dat ik er veel beter uit zie met make up.

 40. Joyce – LemonyLifeNL

  Goed artikel! Ik denk dat meerdere mensen zich ‘verplicht’ voelen om zich op te maken. Dat had ik eerst ook, maar ik vind het nu steeds makkelijker worden om eens een dagje geen make-up te dragen wanneer ik daar geen zin in heb. En dat voelt heerlijk!

 41. Thea

  Ik vind het helemaal niet raar of iemand zich nu wel of niet opmaakt, lekker doen waar je jezelf goed bij voelt.
  Ik mag op mijn werk geen makeup dragen dus als ik dan vrij ben is het ook heel leuk wel vol in de makeup te gaan.
  Ik durf dus zeker met een naakt gezicht naar buiten, zo hoort t toch ook?

  • Bianca

   Ben benieuwd, wat voor werk doe je ?

 42. Sophie

  Afgelopen zomer was ik drie weken op vakantie naar Portugal en daar heb ik drie weken geen make-up op gehad. Heerlijk vond ik het. Nu ben ik alweer 6 weken terug en ik heb pas 3 keer make-up opgedaan voor ‘belangrijke’ gelegenheden. Dat vond ik meer passen. En voor de rest doe ik alles zonder een hele gezichtslook. Mijn vriend vroeg laatst wel wanneer ik weer eens make-up op ging doen omdat hij mij mooier vindt met make-up, maar het maakt hem over het algemeen niets uit.
  Leuk dat je tegenwoordig meer vrouwen ziet die er lak aan hebben.

 43. Nancy

  Leuk dat je het reviewen van make up producten ook weer gaat oppakken. Ik mis het namelijk heel erg op je site.
  Gelukkig heeft Emmy dit voor een gedeelte overgenomen en dat doet ze super. Het dragen van wel of geen make-up ……? Het is voor mij altijd een pure vorm van ontspanning om een mooie make-up bij mezelf of bij andere aan te brengen. Merk wel dat het mij net dat kleine beetje extra zelfvertrouwen geef. En daar maak ik dan dankbaar gebruik van. Doe het ook puur voor mezelf. Maar ik draag ook gerust dagen géén make-up.

  • Lesley

   Leuk artikel! Ik draag naar mijn werk altijd mascara, en soms iets meer. Op vrije dagen ligt het eraan waar ik zin in heb.
   Ik vind het wel leuk om te horen dat je de make up reviews zelf weer wat gaat oppakken, andanks dat ik zelf dus niet super veel make up gebruik. Bijna alle aankopen die ook in het verleden deed zijn op basis van jou reviews!!

 44. Sarina

  Het staat je prachtig zo zonder make-up. Ik ben zelf ook minder gaan dragen. Mijn foundation is vervangen voor een poeder en als ik nergens heen hoef doe ik lekker geen make-up op. Ik heb alleen enorme kringen onder mijn ogen en bijna geen wenkbrauwen dus ik krijg dan wel vaak te horen dat ik er ziek uitzie. Waardoor ik mij ook ziek ga voelen terwijl ik mij daarvoor lekker licht voelde zo zonder make-up.

 45. Rosie

  Ik draag vaak geen make up. In z’n stad als zwolle voel ik me daar prima bij en ook in mijn kleine woonplaats er in de buurt op zich ook wel alleen dan ben ik bang dat ik collega’s zie want dan schaam ik me weer wel. Heb ik het idee dat ik er onverzorgd of kinderlijk uitzie.

 46. Anneke

  Haa Cynthia,

  Wat leuk om te lezen! Ook zonder make -up ben je prachtig!
  Ik ben sinds een aantal maanden ook steeds minder vaak make -up gaan dragen. Doordeweeks naar het werk draag ik het wel, maar in het weekend al niet meer.
  Afgelopen week ben ik 1 week op vakantie geweest en daarvan heb ik 5 dagen geen make-up gedragen.
  Heerlijk!

 47. Amelie

  Het maakt wel heel erg uit hoe je huid er uit ziet zonder make-up! Jij hebt bijvoorbeeld een prachtig gave huid en weinig wallen dus valt het minder op als je niks draagt. Bij mij is dat anders. Ik ben over de 40 en heb wallen en een rode onrustige huid (nee dat wordt niet minder als ik niks op doe en ik heb alle crèmes al geprobeerd) en als ik geen make-up op heb, hoor ik vaak dat ik er moe of slecht uit zie. Daarom draag ik dus zeker buitenshuis make-up.

  • Cynthia Schultz

   Ik snap je opmerking heel goed, maar door het goede licht in mijn foto’s lijkt dat zo. De laatste maanden heb ik door medicijnen een vrij onrustige huid gekregen (vooral rond mijn kin en kaak, ik heb daar nu acne) en ook ik heb donkere kringen. Toch draag ik nog steeds graag geen make-up, ik merk dat die onzuiverheden er mét make-up juist nog opvallender uit gaan zien ook.

 48. Lara

  Ik draag ook gerust dagen geen makeup (ok op een klein beetje wenkbrauwen bijkleuren na, deze matchen van nature niet!) en dat vind ik fijn maar aan de andere kant ook heel lastig. Ik krijg namelijk wel vaak de opmerking dat mensen mij mooier vinden met makeup (soms hoor ik zelfs letterlijk lelijk zonder makeup). Dit omdat ik van nature gewoon een wat apartere look heb. Ik heb een heel ‘klassiek’ gezicht blijkbaar, met een grote neus en een ontzettend bleke huid. Nu vind ik dit zelf eigenlijk geen probleem en ik weet dat heel veel mensen dit wel waarderen, maar ik pas nergens binnen de beautystandaard van deze eeuw. Ik weet heus dat ik niet lelijk ben, maar ik zie er van nature gewoon een tikje anders uit dan 95% van onze generatie. Heel veel makeup draag ik nooit maar het maakt natuurlijk wel verschil. Nu ben ik trots op mijn look maar ergens steekt het toch wel als men je in je gezicht verteld dat wat makeup toch wel een beter idee is.

  • Sarina

   Verschrikkelijk als mensen dat zeggen… eigenlijk ook nogal onbeschoft.

 49. Natasja

  Ik heb het nu ik zwanger ben heel erg. Dan denk ik: screw it, ik ben zwanger. Niemand die er raar van op kijkt als ik zonder make-up (en vaak ook met bril ipv lenzen) binnenkom. Ik had dit soort dagen ook wel eens voor mijn zwangerschap, maar veel minder. Het is oké om zonder de deur uit te gaan, en wat je zegt: het is nog steeds ook heel erg leuk om wel te make-uppen!

 50. Kelly

  Alleen als ik thuis blijf draag ik geen make-up. Tenminste alleen mascara en oogpotlood. Als het echt heel warm is en ik moet de deur uit, doe ik BB cream met een kleurtje op. Nooit helemaal zonder…daar ben ik te onzeker voor.

 51. Ingrid

  YEAH! Super goed van je! Iedereen is mooi zonder make-up.
  Voor mij hoeft het ook niet altijd. Ik heb er ook niet elke dag de tijd voor of zin in!

 52. Ineke

  Jaa goedzo! Ik vind het heerlijk zonder make-up, zelfs al heb ik een slechte huid. Ik verzorg m goed, let op met voeding, maar beter dan dit gaat het niet worden en dat is prima. Ik kan er ook niks aan doen en laat ‘m in het weekend lekker luchten 🙂

 53. Tingeling

  Ik draag al jaren geen make-up. In mijn twintiger jaren wel maar nu ik volgend jaar 40 word, niks meer. Ben wel gezegend met volle wenkbrauwen en volle, zwarte winmpers dus dat maakt mijn gezicht ook minder “bloot” en weinig rimpels maar ik weet van veel vrouwen dat als ik ze zonder make-up zie, ik ze veel mooier vind.

 54. Wivineke

  Ik heb ook steeds vaker dagen dat ik geen make-up draag, heerlijk vind ik dat.
  Pas op vakantie geweest en daar was het gewoon te warm om make-up te dragen.. dan maar ‘naakt’ heel de week.
  Ik vind het ook een fijn gevoel om door mijn ogen te kunnen wrijven en niet bang te hoeven zijn om iets te verpesten!

 55. Mariska

  Leuk artikel! Ik heb dit al jaren 🙂 als ik geen zin heb in make-up draag ik niets, als ik rode lipstick op wil met uitgaan doe ik dat of ik doe alleen mascara. 🙂

 56. Marleen

  Mooi artikel. Ik gebruikte toen ik op het voortgezet onderwijs zat ook veel en dikke laag make up. Nu vind ik het leuk en prettig om me zo naturel en fris mogelijk op te maken. Zonder make up voor de klas zou ik niet snel doen. Krijg dan snel reacties; ben je moe, voel je je wel fit. Dus beetje mascara en blush helpt al.

 57. Kim

  Ik ben na jarenlang steevast fullface (eyelook, foundation, contour) rustig in stapjes gaan minderen. Foundation vervangen voor een lichte poeder, geen eyelooks en zelfs geen mascara, geen contour maar alleen bronzer. Tegenwoordig doe ik alleen wenkbrauwen, wimpers krullen, bronzer en highlighter! En als ik dan wel een keer weer fullface ga dan voel ik me zo ontzettend BARBIE haha! Zelfs als een keertje denk Hey laten we vandaag weer eens mascara opdoen dan krijg ik über langer volle wimpers, vind t helemaal raar haha! Maar ik vind het heerlijk zo weinig makeup, lekker snel klaar! Al kan ik soms ook genieten van rustig smokey eyes maken en foundation smeren en de hele mikmak

 58. Kirsty

  Wat fijn dat je je gezicht in zijn naturelle staat meer bent gaan waarderen! Zelf draag ik als ik de deur uitga wel make-up. Ik vind het altijd nog heel leuk om een mooie look te dragen, make-uppen ontspant mij en daarnaast voel ik mij zonder minder verzorgd. Maar dat is voor mij persoonlijk. Ik denk dat het maar net is wat je persoonlijk prettig vindt.

 59. Eliza

  Bij mij is het andersom: ik was als puber zo onzeker dat make-up me geen mallemoer kon schelen. Sinds ik goed in mijn vel zit ben ik me plotseling gaan interesseren voor make-up. Maar het voelt nog niet zo goed om elke dag echt make-up op te doen, ook voor mijn huid etc. Maar ik merk dat ik me er echt heel veel beter bij voel om het wel te doen. Het geeft me een boost want ik voel me mooier. Maar ik ga ook dagen zonder. Dus bij mij is het meer andersom dat als ik me goed wil voelen ik juist WEL make-up op doe. Grappig genoeg, vorig jaar was ik een poosje overspannen en de tijd daarvoor deed ik ook geen make-up op. Dus blijkbaar hangt het bij mij letterlijk samen met goed in mijn vel zitten. Als mijn interesse er minder voor wordt moet ik mij zorgen maken blijkbaar. Leuk toch? 🙂 Ik ben blij voor je dat je je fijn kan voelen zonder, though. Dat is zo belangrijk!

 60. Mar

  Ik merk ook dat ik de laatste weken steeds minder make-up draag. Eerst droeg ik een complete look, inmiddels loop ik iedere dag met wenkbrauwen gedaan en mascara. En ik vind het heerlijk. Merk dat ik mezelf gewoon nog net zo mooi vind als toen ik ook nog foundation en alles droeg. Wat een heerlijk gevoel!

 61. Mariëlle

  Wat een mooi artikel! Ik droeg de laatste jaren ALTIJD foundation, omdat ik een slechte huid had. Mijn huid is nu nog steeds niet perfect, maar ik heb de foundation gewoon geschrapt. Met concealer kom je ook een heel eind en daar voel ik me nu prima bij. Waar ik ook altijd dagelijks een full face ooglook op had, ga ik nu eigenlijk vaak enkel nog voor mascara. Ik moest er ook aan wennen, maar nu wil ik niet anders meer eigenlijk haha! Toen ik op vakantie eens een mega party look maakte, moest ik er ook weer zo aan wennen, heel grappig haha!

 62. Lenneke

  Ik vind het heeeerlijk geen make-up te dragen! Dus dat doe ik tegenwoordig dan ook heel vaak. En soms kan ik wel zin hebben me op te maken, al kan ik helemaal niets met winged eyeliners en zo. Weet gewoon niet hoe dat werkt, maar een basic look (omg ik voel me zo’n beautyblogger als ik dat tik) kan ik nog wel. Foundation en mascara dus. :’)

 63. Syl

  Bij mij werkte het om eerst zonder make-up in joggingbroek op de bank WIDM te kijken en dan een vriendin uit te nodigen die er dan hetzelfde bij liep. De volgende keer ging ik ‘in die staat’ ’s avonds naar haar toe.
  Toen werd het een keer op zondagochtend vroeg verse warme broodjes halen met mijn vriend. En uiteindelijk werd het voor een dagje sauna met een vriendin het hele OV door zonder make-up. In het begin voelde het gek…en snapte ik waarom zoveel celeberties grote zonnebrillen dragen. Nu ik met pubers werk vind ik het belangrijk dat ik een voorbeeld geef. Natuurlijk weten ze dat ik de enige juf ben die kan meepraten over make-up. Maar ze zien me regelmatig ook zonder of met alleen mascara en dan weer full glam. Want van jezelf houden in zijn natuurlijke vorm is zo belangrijk.

 64. Kim

  Je bent een prachtige meid mét en zonder make-up. Ik draag altijd oog make-up, maar de laatste tijd wel minder foundation. In het weekend heb ik daar niet altijd zin in. Dan vind ik het fijn om mijn huid te laten ‘ademen’. Voor de rest vind ik make-uppen ook gewoon leuk om te doen. Echt even een momentje voor mezelf 🙂

 65. May

  Om heel eerlijk te zijn ben ik me pas gaan interesseren in make-up nadat ik jouw blog gevonden had, en toen was ik al begin 30. Ik had zelfs bijna geen make up, geen kwasten enzovoort. Tegenwoordig wel maar ik ga ook rustig zonder make-up de deur uit, hangt ervan af hoeveel zin ik heb om er iets aan te doen.

  • Yolanda

   Grappig dat geldt ook voor mij en ik was echt al halverwege de dertig. Tot die tijd gebruikte ik uitsluitend mascara en een eyeliner of oogpotlood.
   Sinds ik Cynthia volg weet ik hoe en in welke volgorde (concealer bijv) moet gebruiken en heb vaak iets gekocht op basis van revieuws. Inmiddels heb ik zo mijn favorieten en kies ik per dag of moment of ik teruggrijp naar mascara / eyeliner of ook een bb Cream of foundation / concealer / poeder gebruik.
   Zonder voel ik me net zo prima als met. Soms heb ik gewoon zin om net even wat meer tijd en aandacht aan mijn uiterlijk te besteden en zo niet zit ik net zo lekker in mijn vel.

  • Marja

   Voor mij geldt hetzelfde, al was ik nog ouder toen ik voor het eerst met make-up begon, bijna 50 was ik. En ook ik heb me leren opmaken met behulp van jou, Cynthia (en Willemijn van 2WMN). Maar ik ga de laatste tijd toch weer steeds ‘naakt’. Het voelt gewoon lekkerder en het past beter bij mij. Per slot van rekening had ik zelfs op mijn trouwdag (erg lang geleden alweer) geen make-up op. Ik had wel een mooie jurk en als ik de foto zie, heb ik absoluut geen spijt, niet van mijn huwelijk en zeker niet van mijn ‘naakte’ gezicht. Ik denk ook dat veel meisjes en vrouwen niet doorhebben dat ze veel mooier zijn zonder make-up. Dus mooi dat jij er in je blog aandacht aan besteedt.

 66. Debby

  Dat heb ik eigenlijk nooit gehad, juist het tegendeel, ik voelde me niet mezelf als ik full face op heb.. voelde ik me ja weet niet alsof ik een masker op had.. heb dan ook alles de deur uit gedaan en nieuw spul gekocht waar ik blij van wordt, highlighter, blush, mascara, oogschaduw en dat wissel ik af, soms met make up maar ook net zo goed naar t werk zonder!

 67. Elisa

  Ik draag op vrije dagen weinig tot geen Make-up en zo ga ik gerust boodschappen doen. Maar ik voel me dan wel slonziger dan wanneer ik het wel draag. Dus naar mijn werk enzo draag ik Make up. Niet eens zoveel als jij, maar net om mijn gezicht te laten sprankelen.

 68. Marjolein

  Wat grappig dat heb ik ook! In het begin voelde ik me een beetje “naakt” maar het is ook wel relaxt op een of andere manier, dat ik me fijn voel hoe ik er uitzie en dat ik even naast me neer kan leggen wat anderen daarvan zouden kunnen vinden ? leuk stukje! X