DEN: parfum van de kerstboom op de Dam

Review: DEN

Boye en Noëlle van RUIK maken parfum van afval. Dingen die anders worden weggegooid, gebruiken zij voor een heerlijke geur. Dat deden ze vorig jaar met VERSCHIL, gemaakt van sinaasappelschillen. Nu doen ze dat met DEN: gemaakt van de gigantische 90 jaar oude kerstboom op de Dam.

Merk
Product
Waar
VERSCHIL
DEN
www.ruik.org
50
Koop dit product

Leestijd

RUIK

Boye en Noëlle hadden vijf jaar geleden een droom: zelf parfum maken en verkopen. Al snel ontdekten ze dat er een heel vervuilende industrie achter zit, bomvol chemische en synthetische stoffen. Tel daarbij op dat er miljoenen tonnen plantaardig materiaal wordt weggegooid waar fantastische geuroliën in zitten. Inmiddels is uit dit verhaal RUIK geboren: een merk met 100% plantaardige parfum op basis van restproducten.

De droom van de broer en zus om hun eigen parfum te ontwikkelen leek in duigen te vallen, maar ze besloten van dit negatieve gegeven iets positiefs te maken. Boye en Noëlle ontwerpen en maken parfums die helemaal plantaardig zijn. De geuren zijn vrij van vervuilende aardolie, synthetische geurstoffen, ftalaten en kunstmatige conserveermiddelen.

Vorig jaar kwamen zij met VERSCHIL, een heerlijke geur gemaakt van sinaasappelschillen die anders weggegooid worden. Daar ben ik nog steeds echt gek op! Heel fijn: ik sprak toen over het wat onpraktische flesje, die is nu vervangen door een mooie spray flacon. Nu is hun tweede geur verschenen.

DEN

Elk jaar staat er een reusachtige kerstboom op de Dam in Amsterdam. Een prachtige boom van maar liefst 90 jaar oud waar tijdens de feestdagen enorm van genoten wordt. En na de feestdagen? Dan gaat deze prachtige opa de versnipperaar in. Wordt ‘ie weggegooid. Daar hebben Boye en Noëlle een stokje voor gestoken. Zij hebben de boom gered en maakten van de kerstboom op de Dam hun geur DEN.

Ze gebruikten 1028 kilo (!) naalden en twijgjes. Hiervan hebben ze olie gedestilleerd, die daarna zes maanden is gerijpt om de geur perfect tot zijn recht te laten komen. Daarna hebben ze deze olie gecombineerd met 100% plantaardige geurstoffen.

De dop van de geur is gemaakt van de stam van de dennenboom. De verpakking is prachtig, en ik vind het idee van het ‘kronkelende’ buisje echt fantastisch.

Ik was meteen benieuwd naar de geur toen ik over DEN hoorde. Rond de feestdagen heb ik vaak geurkaarsen met dennengeur, maar ik heb er nog nooit een parfum van geroken. Gelukkig verraste DEN me positief. Hij is heel bijzonder, als iets wat je nog nooit eerder geroken hebt. Eerst ruik ik heel overheersend die échte groene dennengeur. Maar ik ruik ook meer frisse citrus achtige tonen en kaneel. En misschien wel iets warms als amber of vanille? Na een tijdje dragen wordt de geur namelijk wat warmer en zachter, maar de dennengeur blijf je goed ruiken. Deze geur zou ook echt top zijn in een geurkaars.

 

DEN

DEN kan je kopen via de website van RUIK. Een sample kost €7, een kleine flacon van van 15ml kost €50 en de grootste flacon van 50ml kost €135. Dat is niet goedkoop, maar dan heb je wel een heel unieke, intens lekkere en bijzondere geur van de kerstboom op de Dam. Een te gek cadeau (voor jezelf) voor de feestdagen. Enne, op is op. Want er is natuurlijk maar één kerstboom op de Dam…

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

13 reacties
 1. Marjolein

  Eigenlijk breekt het mn hart dat ze elk jaar een prachtige oude boom kappen. Zo’n boom heeft al bijna een eeuw geleeft en dan kappen we hem omdat we zo nog een poosje eyecandy willen.
  Nouja als dat dan toch gebeurd is dit parfum wel heel mooi.

 2. Jessica J.

  Wat geweldig origineel! Dit zou ik sowieso kopen – en al helemaal als ik de kerstboom in het echt gezien had!

 3. Matanja

  Als ik mijn kerstboom heb staan dan heb ik de Yankee Candle Christmas Garland geurkaars staan die ik dan elke dag wel brand, heerlijke geur, maar een dennengeur als parfum lijkt mij persoonlijk niet lekker.

 4. Lotte

  Ik snap alleen niet hoe er èlk jaar een 90 jaar oude boom kan staan, als ie ook elk jaar versnipperd wordt. Zit het wellicht iets anders? Ben benieuwd

  • Cynthia Schultz

   Ze kappen elk jaar ergens een 90 jaar oude boom en die wordt op de Dam gezet voor de feestdagen 🙂 Dat is dus elk jaar een andere boom.

 5. Jannike

  Wat een ontzettend leuk initiatief! Ik ben niet zo’n fan van sinaasappel- en denneboomgeur, maar het idee er achter vind ik heel tof!

 6. Susanne

  Wat een ontzettend gaaf idee! Ik was al erg enthousiast over hun vorige geur, maar over deze misschien nog wel meer.

 7. Minka

  Dit vind ik dus echt top, geweldig goed idee en zo te zien prachtig uitgevoerd. Ik ga een tester bestellen denk ik…
  Ik ben gek op originele en unieke parfums dus deze zou zomaar mijn nieuwe wintergeur kunnen worden. Plus ik vind het idee dat ik deze broer en zus steun ook een mooi idee.

 8. Marjan

  Wat leuk!! Ik heb de sample besteld voor 7euro, en daar krijg je een voucher bij voor 7euro als je een van de andere formaten besteld, als ik het lekker vind 🙂 mooi initiatief 🙂

 9. Lenneke

  Ik ben dus heel blij dat de kerstbomenverkoop altijd naast mijn huis is, want die geur is heerrrrlijk! (En ja, ik zou ook een echte kerstboom in huis kunnen zetten, maar met een hond die daar het liefste tegenaan piest, is dat een bijzonder slecht idee.)

 10. Financefitgirl

  Ik heb zelf niet zoveel geld over voor een geurtje, maar ik vind het wel een erg mooi initiatief. En die flesjes zijn prachtig!