Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Minder make-up; wat ik nog wel gebruik

Vorig jaar september deelde ik al dat ik steeds minder make-up draag. Het is voor mij elke zomer iets terugkerends. In het najaar en de winter draag ik wat vaker en meer make-up, nu het weer zomer is, laat ik het steeds vaker zitten. Maar áls ik iets draag, wat gebruik ik dan?

Leestijd

'No make-up' is niet meer iets speciaals

Jaren geleden was het echt een ‘ding’ als ik besloot geen make-up te dragen. Dat waren meestal zondagen, als ik niet echt de deur uit ging, of ik besloot op een dag heel bewust geen make-up op te doen. Maar dan was dat wel iets heel speciaals, en het voelde toch altijd een beetje gek. Zeker omdat ik jarenlang elke dag véél make-up droeg, ik vond dat zó leuk, dan is de stap naar helemaal geen make-up best groot.

In september vorig jaar deelde ik al dat ik steeds vaker geen make-up draag. Opvallend vind ik dan weer wat ik in het najaar en de winter wel meer behoefte aan en zin heb in make-up. Dan vind ik het echt leuker en fijner om met make-up bezig te zijn en me ’s ochtends mooi op te maken. Zodra het beter weer wordt, draag ik om meerdere redenen steeds minder make-up. Ten eerste omdat ik in de zomer wat meer straal. Mijn huid ziet er mooier uit, ik heb een kleurtje van de zon, zonder make-up vind ik mezelf in de zomer mooier dan in de winter. Ten tweede omdat ik het gevoel van make-up op mijn huid op warme dagen nogal onprettig vindt. Mascara is geen probleem, maar foundation vind ik dan echt niet fijn. Ten derde omdat ik me op zonnige dagen goed wil kunnen blijven beschermen. Natuurlijk zijn er tegenwoordig hele fijne sprays die je over je make-up kan aanbrengen, en die werken ook fantastisch, maar toch voelt dat dan weer als zo’n extra laag. Op dagen dat ik graag make-up draag in verband met werk of een feestje, dan vind ik het heel fijn om die sprays te gebruiken. Maar verder?

Op het moment dat ik dit schrijf is het buiten 25 graden en heerlijk zonnig. Ik dénk er ’s ochtends niet eens aan om make-up aan te brengen. Ik ga nu ook gerust naar een feestje of uit eten zonder dat ik eerst in de maquillage ga. Al ga ik morgenavond naar een mooi, chic restaurant, en dan vind ik het wel weer leuk om me echt even op te doffen. En afgelopen maandag had ik wat afspraken in Amsterdam, dan geniet ik er ook van om ’s ochtends met make-up in de weer te zijn. In de laatste vier weken heb ik misschien vier dagen een full face make-up gedragen. Dit had ik tien jaar geleden echt niet geloofd. Maar ik vind het heerlijk om niet meer onzeker te zijn zonder.

Wat ik nog wel draag: versie 1

Er zijn dagen dat ik geen make-up wil dragen, maar dat ik toch net even iets aanbreng. Dat is dus versie 1 van ‘wat ik nog wel draag’. Het is de look die je hieronder ziet. Je kan het niet echt een look noemen, het is gewoon mijn gezicht met een beetje make-up, en wel het volgende:

 • Een beetje Revlon Colorstay onder mijn ogen
 • Wat Catrice poeder om mijn hele gezicht een beetje te matteren
 • Blush (uit het Catrice California in a Box palet)
 • Een beetje wenkbrauwpoeder (MAC)
 • HEMA Wenkbrauwgel
 • Mascara (nu Etos Remember Me Always)

Dit zit er in twee minuten op en is toch net even een beetje frisser en opgemaakter, zonder dat het voor mijn gevoel ‘in de weg zit’.

Wat ik nog wel draag: versie 2

De andere ‘look’ is mijn dagelijkse look als ik wel ga voor een full face make-up. Dan draag ik:

 • Guerlain Météorites Primer
 • Guerlain BB Cream
 • Revlon Colorstay Concealer
 • Catrice poeder
 • Blush, bronzer en highlighter uit het Catrice California in a Box palet
 • Urban Decay Primer Potion
 • Oogschaduw (nu uit het Anastasia Modern Renaissance palet)
 • Mascara (nu Etos Remember Me Always)
 • Wenkbrauwpoeder van MAC
 • HEMA wenkbrauwgel
 • Iets op mijn lippen, meestal een balsem met een kleurtje (nu Laura Mercier of Dr Hauschka)

Natuurlijk pak ik ook weleens uit met een vette smokey eye of een felle lipstick, maar meestal ga ik voor deze look.

Hoe vaak draag jij make-up? Is het iets wat je echt mist als je het niet draagt? En hoe is dat in verhouding tot een jaar of tien geleden bij jou?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.