Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Mijn favoriete tanningsproducten + aanbreng tips

Ik heb wel vaker verteld dat ik gek ben op zelfbruiner, maar ik krijg er vaak vragen over. Voor velen is het namelijk een land dat ze niet willen betreden uit angst voor wortel- en pantersituaties. Gelukkig helpt je galpal Emmy je even een stukje verder.

Leestijd

Mijn favoriete producten

Door de jaren heen heb ik wat favorietjes en lievelingsproducten verzameld. Toen ik op de middelbare school zat probeerde ik eens een middeltje van mijn moeder voor mijn gezicht, ik was gelijk fan van het resultaat. Ik heb daarna ook nog wel eens flink wat planken misgeslagen met oranje benen, en ik heb helaas ook een periode gehad waarin ik dacht dat de zonnebank geen kwaad kon. Inmiddels innoveert de zelfbruinermarkt zich behoorlijk snel en is de tijd van oranje tans en gevaarlijke zonnebanken echt wel voorbij. Het aanbrengen blijft een kunstje, maar wel eentje die jij ook kan leren. Als klunzige Emmy het kan, kan jij het ook!

Bondi Sands - Every day gradual tanning milk

Bondi Sands heb ik ontdekt omdat ik een heel pakket toegestuurd kreeg, daarvoor had ik er eerlijk gezegd weinig over gehoord. Ik ben toen gaan zoeken en kwam hele positieve reacties tegen. Inmiddels ben ik zeker fan. Het merk is niet budget maar zeker wel heel goed betaalbaar.

Ik ben gek op gradual tanning producten omdat deze veel meer fail-proof zijn. Een gradual tanning product is eigenlijk een product dat heel langzaam aan een tintje opbouwt. Je brengt dit een paar dagen achter elkaar aan en dan ontwikkel je langzaam je kleur. Elke dag smeer je weer net wat anders dus grote fouten zul je ook niet terug gaan zien, tenzij je structureel een stuk overslaat met smeren.

Deze van Bondi Sands ruikt naar cacaoboter, plakt niet, trekt vrij snel in en stinkt ook niet zo naar die standaard zelfbruinergeur. Helemaal weg kan die geur nooit, maar zo weinig als bij deze heb ik nog nooit meegemaakt. Ik tan altijd in de avond voor het slapen gaan, dus dat het niet plakt is dan ook wel heel erg prettig. Evenals dat het snel intrekt. Bij dit product moet ik 3 avonden smeren voor een ‘weekendje in de zon’ kleur. Het resultaat is subtiel. Als je een week achter elkaar smeert heb je natuurlijk een veel bruiner resultaat, maar dat hoeft van mij in de winter sowieso niet.

Op de foto heb ik 4 dagen achter elkaar gesmeerd voor mijn zeiltripje, en dat was een heel mooi natuurlijk subtiel resultaat! Deze variant hydrateert mijn lichaam ook nog eens, waardoor ik het ook wel eens overdag draag. De lotion zit in een pompje, wat ik ook super praktisch vind. Alleen maar winnen met deze dus!

Klik hier om te shoppen.

Dove - Dermaspa Summer Revived bodylotion

Dit was eigenlijk het eerste tanningproduct dat ik ooit probeerde en waar ik ook bij bleef. Toen zag de fles er nog heel anders uit, maar het product zag er veilig genoeg voor mij uit. Ik was gelijk fan, en heb het jaren gebruikt. Dit is ook een gradual tanning product, maar deze gaat wel iets sneller dan Bondi Sands. Met deze smeer ik twee dagen voor hetzelfde effect. Ik gebruik het nu nog steeds, alhoewel Bondi Sands wel begint te winnen. Dove plakt namelijk wel iets meer, en heeft een sterkere geur. Toch kies ik graag voor Dove als ik gewoon niet drie dagen wil wachten, en na 1 dag smeren al iets van een resultaat wil zien.

Klik hier om te shoppen.

Bondi Sands self tanning foam in Light/Medium en Dark

Bondi Sands heeft ook twee tanning foams. Eéntje in de variant Dark, en ééntje in de variant Light/Medium. Ik gebruik beide graag. In de winter gebruik ik vooral Light/Medium en in de zomer Dark. Ik gebruik Dark ook meer op mijn benen voor een extra donkere look, want die kleuren toch altijd wat moeilijker mee. Op mijn gezicht ben ik voorzichtiger, en gebruik ik bijna altijd Light/Medium. Deze foams zijn erg fijn om aan te brengen want ze hebben al een kleurtje van zichzelf. Na het ontwikkelen was je dit kleurtje af, dus schrik niet van je groen/bruine hoofd na het aanbrengen. Dit heeft als voordeel dat je heel goed kunt zien waar je bent geweest, en als je toch overdag bruin wilt zijn geeft dit ook gelijk een kleurtje. Ze trekken mega snel in, waardoor je snel een pyjama of iets anders aan kunt trekken. Heel veel zelfbruiners plakken een beetje, iets wat ik heel erg irritant vind. Dat heeft deze dus totaal niet. De geur van kokos maskeert de geur van zelfbruiner erg goed, maar deze is nog wel licht aanwezig. Ik ben gek op kokosgeur, dus ik vind het met het aanbrengen heel lekker ruiken. Pas de volgende ochtend ruik ik die zelfbruinerlucht. De kleur geeft niet af in bed, maar wel als ik er met de handdoek overheen wrijf. Kijk dus uit met aankleden.

Je shopt ze onder andere hier.

He-Shi Rapid 1 hour liquid tan

Deze tan is geniaal als je snel een kleur wilt. In slechts 1 uur tijd ontwikkelt hij ongeveer half, en in 4 uur totaal ontwikkelt hij volledig. Dit is perfect als je dezelfde dag bedenkt dat je in de avond een kleurtje wilt bijvoorbeeld. Ik heb het ook wel eens op mijn benen gesmeerd vlak voor dat ik weg ging, omdat ik last minute bedacht dat ik een jurkje aan wilde maar mijn benen zo wit waren dat je er bijna doorheen keek. Eenmaal helemaal klaar met je make-up en op bestemming ben je sowieso dat uurtje al verder, en gedurende de ochtend ontwikkelt hij dan nog verder. Hij is heel erg vloeibaar dus echt alleen met een mitt aan te brengen. Hierdoor doe je er wel heel lang mee, en kun je hem ook goed door je dag of nachtcrème mengen. Ook heeft hij een kleurtje van zichzelf, waardoor je wederom goed kunt zien waar je allemaal geweest bent. Je moet wel snel werken, want hij trekt heel snel in. Dat vind ik zelf een voordeel, want des te sneller kan ik me aankleden. Qua geur is hij subtiel, maar na volledig inwerken ruik je het wel. Daarom tan ik met deze alleen mijn benen overdag, en andere delen eventueel in de nacht.

Deze shop je hier.

Mijn routine

Hier heb ik 1 avond ervoor de Bondi Sands tanning foam in Dark gebruikt zonder crème aan te brengen op mijn gezicht en hals. Hierdoor was ik lekker exotisch.

Ik heb een heel wekelijks ritueel. Dat verschilt wel van zomer en winter. Ik benoem ook even de dagen van de week zodat je precies snapt hoeveel tijd er tussen zit maar het is niet zo dat ik standaard op maandag begin. Dat verschilt. Soms houdt de kleur ook langer dan de andere keer. Het klinkt als veel werk, maar ik zie het gewoon als een verlenging van mijn gezichts- en lichaamsverzorging. Soms heb ik er ook geen zin in, en dan laat ik ook gewoon net zo gemakkelijk. Ik tan bijna altijd in de avond, zodat ik ook geen risico loop dat er vlekken in mijn kleding komen.

Wit is niet lelijk, maar door mijn donkere wenkbrauwen vind ik het toch mooier als ik een kleurtje heb. Ik wordt overigens ook heel grauw in de winter, iets waardoor ik me zonder make-up minder mooi voel. Als ik een kleurtje heb voel ik me daar prettiger bij, en zie ik er voor mijn gevoel frisser uit. Maar ook hierbij geldt dat smaken verschillen.

Het winter ritueel:
Maandagavond – Douchen en scrubben en daarmee de oude tan verwijderen.
Dinsdag – Douchen en met mijn handen smeren met Bondi Sands Everyday gradual tanningmilk of gewone bodylotion als ik Dove ga gebruiken.
Woensdag – Douchen en met mijn handen smeren met Bondi Sands Everyday gradual tanningmilk of Dove
Donderdag – Douchen en met mijn handen smeren met Bondi Sands Everyday gradual tanningmilk of Dove en mijn gezicht smeer ik in met een dun laagje van mijn reguliere nachtcreme. Na even intrekken breng ik met een tanningmitt (ook van Bondi Sands) de Bondi Sands Tanning Foam in light/medium aan.
Vrijdag tm …  – Gewone bodylotion en gezichtsverzorging tot het ritueel weer opnieuw begint.

Het zomer ritueel:
Het zomer ritueel is eigenlijk hetzelfde afgezien van de (in dit voorbeeld dan) donderdagavond. Ik breng in de zomer namelijk geen nachtcreme onder de tan op mijn gezicht aan, zodat het resultaat dan donkerder wordt. Ook gebruik ik dan de Bondi Sands tanning foam in de Dark variant in plaats van light/medium. Op mijn benen heb ik de Everyday gradual tanningmilk zitten, maar daar OVERHEEN breng ik met een tanningmitt nog een keer de Bondi Sands tanning foam in Dark aan. Hierdoor krijg ik een diepbruin resultaat op je benen. Deze foam hoeft echt maar 1 keer per week, dus je kunt er ook gerust voor kiezen om dit elke week 1 keer te doen. Ik vind het echter op mijn bovenlichaam het moeilijkste, en hier wordt ik in de zomer ook altijd wel bruin van mezelf. Daarom focus ik me met de lastigste producten op mijn benen, en op mijn bovenlichaam kies ik dan liever voor een gradual product dat meer failproof is.

Het onverwachte feestjes ritueel:
Natuurlijk heb je ook altijd nog de situatie waarin je bedenkt dat je de dag erna al mooi bruin wil zijn. In dat geval kies ik wel voor het aanbrengen van de tanningfoam. Voor mijn benen kies ik Dark, en voor mijn bovenlichaam light/medium. Ik heb een droge huid en krijg snel vlekken bij mijn oksels. Dit wil ik vermijden door niet voor de donkerste producten te kiezen. Ik heb ook wel eens gehad dat ik op de dag zelf nog heb bedacht dat ik die dag een jurkje aan wilde doen en bruine benen nodig had. Of diezelfde avond. In dat geval kies ik voor He-Shi Rapid 1 hour liquid tan, omdat deze zo snel werkt. Ik was hem er wel af voordat ik het feestje heb, anders blijft die geur me achtervolgen.

Tips voor het aanbrengen

Er zijn een aantal tips om rekening mee te houden, en waar ik mezelf ook aan houd om het gemakkelijker te maken:

 1. Zorg voor 2 kleuren foundation in je stash. Ik heb een soort tanningscyclus waardoor ik net na het tannen op mijn bruinst ben, en voor mijn donkere foundation ga. De dagen die volgen moet ik steeds meer lichte foundation er door mengen tot ik op mijn lichtste kleur ben. Dan begint het weer van voor af aan. Ik meng dus vrijwel altijd, tenzij ik een periode helemaal geen zin heb om te tannen. Dan gebruik ik gewoon alleen mijn lichte kleur.
 2. Scrub eerst zoveel mogelijk oude huidcellen weg. Zelfbruiner hecht zich aan dode huidcellen en als je de oude niet eerst verwijderd kun je vlekken krijgen (ophopingen eigenlijk) en je tan zal er ook minder mooi afslijten. Ik gebruik het liefst een scrubhandschoen, dat is een stuk effectiever dan een douchegel achtige scrub. Bovendien zit daar vaak een olie in, wat een laagje op je huid achterlaat. Je wil je huid zo schoon mogelijk hebben als je gaat tannen.
  Bondi Sands heeft ook een hele fijne scrub handschoen met twee kanten. Die shop je hier.
 3. Zorg dat je altijd van beneden naar boven werkt. Dit omdat je anders met je net getande bovenlijf moet bukken en weer je benen aanraakt of met je armen langs je lichaam strijkt. Je wil het juist even laten intrekken en dat werkt beter als je van onder naar boven werkt. Je armen als laatst!
 4. Tan bij voorkeur in de avond. Als je overdag tanned, dan moet je loszittende kleding dragen omdat bijvoorbeeld jeans schuurt en het mooi ontwikkelen van je tan tegenwerkt. Ik trek daarom het liefst een legging aan in bed en een t shirt. Mocht er een vlek komen in een handdoek of het beddengoed dan was je dat er gelukkig heel gemakkelijk uit. Een vlek in je kleding was je er ook wel uit, maar het is toch vervelend als je er de rest van de dag nog tegen aan moet kijken. Bovendien komt er bij het ontwikkelen van de kleur ook een geur vrij, waar ik zelf geen last van heb als ik slaap. Overdag zou ik mezelf de hele tijd ruiken. En anderen wellicht ook.
 5. Smeer je vingers, tussen je vingers, knieën, enkels, voeten, ellebogen en oksels in met een dunne bodylotion. Laat dit ook even intrekken. Ik poets op dit moment meestal even mijn tanden. Dit zijn drogere plekken van je lichaam waar de kleur sneller kan gaan vlekken, en waar de kleur vaak donkerder ontwikkelt doordat daar meer dode huidcellen zitten. Door het in te smeren balanceer je de kleur mooier uit.
 6. Als je het spannend vind om het voor de eerste keer te doen begin dan met je benen als je daarna gewoon een lange broek aan kan doen. Oefen dit nou niet nét de avond voor dat ene feestje waarbij je dat jurkje aan wilt en wilt shinen. Doe nou even verstandig en oefen even een week van te voren. Ik wil mijn gezicht niet altijd zo donker, en breng daarom ook een laagje creme aan voordat ik de tan erop smeer. Hierdoor wordt de kleur een stuk minder intens. In veel zelfbruiner zit ook alcohol en parfum. Naja, ik denk wel in allemaal. Op deze manier bescherm je je gezicht ook een beetje tegen uitdroging.
 7. Onderschat nooit het gebruik van een tanningmitt. Deze zorgt voor een snel uitgesmeerd, gelijk resultaat. Ook vermijd je hierbij dat het product op je handen komt. Wederom knalt Bondi Sands met een goede, die shop je hier. Goedkope mitts kunnen soms lekken, waardoor je alsnog je handen vol hebt zitten. Ook heb je er soms geen goede grip in, waardoor ze niet lekker over de huid glijden.
 8. Pak je rust, maar werk wel door. Ik werk zelf met ronddraaiende en vegende bewegingen zonder van de huid af te komen. Ook al denk ik dat het wel verdeeld is, dan ga ik nog eventjes door om te zorgen dat al het product van de handschoen over mijn huid is verdeeld. Op deze manier voorkom je ook dat je op één plek meer hebt zitten dan een andere plek.
 9. Droog je overal goed af na het douchen en voor het tannen.
 10. Als je toch overdag wilt tannen, besef je dan dat elke druppel water een streep of vlek kan veroorzaken. Ik heb bijvoorbeeld wel eens in mijn slaap een traan gehad, en toen de volgende ochtend op mijn wang. Overdag is het nog veel moeilijker om alles droog te houden. Kijk ook uit met parfum.
 11. Scheren is ook een exfoliercen, en daarmee kun je dus ook de kleur gedeeltelijk weghalen. Ik wil echter wel mijn benen scheren op de dag van een event zelf dus in dat geval doe ik het wel gewoon. Ik probeer dan wel zo te scheren dat ik niet te vaak over 1 plek heen hoef.
 12. Door je huid na het tannen goed te verzorgen met een bodylotion zorg je dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft. Hoe droger de huid, hoe eerder het af zal schilferen en hoe sneller de kleur ook vlekkerig kan worden.
 13. Na het tannen niet vergeten even stil te blijven staan, je wil dat het product echt helemaal is ingedroogd voordat je weer wat anders gaat doen. Ik ga in deze tijd vaak gewoon even op Insta of even wat appjes beantwoorden. Mijn tanden poetsen heb ik dan al gedaan, want dat geeft ook weer risico op waterdruppels.

Probeer het gewoon eens op een manier dat voor jou veilig voelt, mits je het ook lekker vindt om een kleurtje te hebben. Als je nog specifieke vragen hebt, vraag het in de comments of stuur me gerust een DM op Instagram. Goodluck!

<3


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)