Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Mijn Céline Classic Bag

Op Instagram gaf ik al een paar keer een kleine sneak peek van mijn Céline Classic Bag. Toen ik een aantal vragen kreeg of ik er een blog over wilde schrijven, wijdde ik er een poll aan, en daaruit bleek dat velen heel graag meer wilden weten en zien van deze tas. Daar gaan we. Maak kennis met mijn okergele Céline Medium Classic Bag.

Leestijd

Toch geen Chanel tas

Jaren geleden sprak ik met mezelf af dat ik een Chanel (Classic Medium Flap Bag)  mocht kopen als ik een bepaalde omzet haalde. Ik had een soort doel in mijn hoofd, als ik dat zou halen dan zou ik naar een Chanel boetiek gaan en die tas halen. Uiteindelijk heb ik dat nooit gedaan – het target wel bereikt -, de tas heb ik nooit gekocht. Ik heb er talloze keren mee in mijn handen gestaan bij een Chanel boetiek, maar elke keer deed ik het tóch niet. Waarom niet? Ik denk dat de tas gewoon niet bij me past. Het is te klassiek, te ‘chic’, te ‘netjes’… Ik ben zelf qua kledingstijl helemaal niet zo, ik draag meestal jeans, sneakers en truien, en voor mijn gevoel matchte het gewoon niet echt.

Maar de gedachte aan de tas voor dat doel verdween nooit. Inmiddels zijn we nu vier jaar verder. In Maastricht loop ik tegen beter weten met vriendin Annemieke Kiki Niesten binnen, dé winkel voor prachtige designeritems. Daar kocht ik vijf jaar geleden mijn Céline Trio Bag, die ik nog steeds met liefde gebruik en die ik ook al zoveel gedragen heb. Ik weet dat ik er niet naar binnen moet gaan, want ik weet dat ik iets veel te duurs zie en dat ik dat dan wil hebben. Ik loop naar binnen en loop meteen tegen de Céline Classic Bag aan in okergeel. Okergeel. OKERGEEL. Meteen verliefd. Bam. Verdorie. In 2016 schreef ik er al over, deze tas staat al tijden op mijn ‘droomtassenlijst‘, het is een tas die ik al prachtig vind zolang ik me kan herinneren. En dan die kleur. Pfff. Ik ‘pas’ hem, houd hem vast, zeg dat ik er over na wil denken en Annemieke en ik gaan koffie drinken. Kan alleen nog maar aan De Tas denken. Annemieke rekent de ‘cost per wear’ uit als ik hem jarenlang zou gebruiken (komt op ongeveer €1,68 per dag, dat is nog geen kopje koffie!), ik bedenk excuusjes waarom ik hem zou willen (andere mensen nemen elke dag taxi’s! Andere mensen rijden in een hele dure auto!’ Andere mensen… ach, wat maakt het uit wat andere mensen…), zeg twintig keer ‘nee, dat is echt teveel geld voor een tas’ en bedenk daarna weer dat ik hem wil en ga verder met redenen verzinnen.
Heerlijk dit, natuurlijk. Als je tijdens zo’n tripje je druk kan maken om een dure tas. Als dat je grootste zorg van de trip is. 😉
Tijdens de rest van de trip zijn we druk met afspraken en ik heb geen tijd meer om terug te gaan naar de winkel. Op de laatste dag besluit ik dat ik het ga doen. Ik mail Kiki Niesten en ja, ze kunnen de tas naar me opsturen. Inmiddels gebruik ik hem nu ongeveer anderhalve maand en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Laten we eerst even genieten van de schoonheid, oké?

Céline Medium Classic Bag

Laten we dit maar eerst even uit de weg halen: hij kostte €3080. Je gaat het toch anders zelf opzoeken, dus dan kan ik het maar beter meteen vertellen. Ik heb eigenlijk winst gemaakt he, want de Chanel tas die ik eerst wilde was €4800. Grapje natuurlijk. Heb helemaal geen winst gemaakt, het is ongelooflijk veel geld voor een tas. Kom ik onderaan het artikel even op terug.

Wat ik er zo mooi aan vind? Heb je even? Ten eerste de ‘vorm’, ik houd van dat eenvoudige rechthoekige, en het gebrek aan toeters en bellen. De tas is ontzettend simpel qua design en daar houd ik van. Het logo staat ook nergens, je ziet hem alleen heel klein als je de tas opendoet, het is niet schreeuwerig. De tas is gemaakt van kalfsleer en is heel zacht, maar toch stevig. Het leer beschadigt niet als je er alleen al naar kijkt, wat met de Trio Bag wel het geval is. Natuurlijk moet je hem niet langs een stenen muur raspen (au!), maar ik heb er nog geen krasje opzitten en ik gebruik hem wel gewoon. De binnenkant is ook helemaal van leer, de tas is niet gevoerd maar 100% afgewerkt met leer. Vind ik prachtig. Het hengsel kan er af en je kan hem makkelijk verstellen, dat systeem ziet er ook nog eens heel mooi uit.

Ik heb geen moment getwijfeld over de kleur. Ik vind het gewoon helemaal prachtig. Een paar jaar geleden zou ik voor zwart hebben gekozen, maar ik denk dat ik gewoon óók nog een zwarte koop. Haha, nee grapje, ik wist gewoon meteen dat die gele het moest worden. Al zijn er ook andere prachtige kleuren, zoals een subtiele olijfgroen en muisgrijs. Maar nee, geel moest het zijn.

Over dat gebruiken, dus. Laatst vertelde ik al eens dat ik dure spullen ‘gewoon’ gebruik. Dat is met deze tas dus ook zo. Ik gebruik een tas gewoon altijd en overal. Als ik naar een werkafspraak ga, als ik naar de stad ga, als ik uit eten ga, en ook als ik in de regen Kees ga uitlaten. Een tas is in principe gewoon een ding dat je gebruikt om spullen in te vervoeren. Dan is dit een nogal kostbare variant daarvan, maar het is wel wat het is. Dus ik ga hem niet als museumstuk thuis laten staan. Ik heb hem wel ingesprayd (heel voorzichtig, eerst op een onzichtbaar plekje getest of de tas niet zou verkleuren of zo) zodat hij wat beter tegen vocht kan. Nu heb ik toch altijd een paraplu op als het regent, maar je ontkomt toch niet aan wat contact met water. De eerste keren vond ik dat ‘eng’, nu denk ik: het is een tas.

Wat dus wel bijzonder is, is dat deze tas uit de laatste collectie van Phoebe Philo is, die vertrekt als designer bij het merk. Hedi Slimane neemt het over en dus zullen de ontwerpen van het merk gaan veranderen. Waarschijnlijk zal de Classic Bag wel in de collectie blijven, maar voor zover ik weet is deze gele kleur een limited edition. Voor mij allemaal geen redenen om een tas wel of niet te kopen, maar toch leuk om te weten. Oh ja, de officiële naam is dus Céline Classic Bag, maar hij wordt ook wel ‘Box Bag’ genoemd vanwege de vorm.

Nog even een Pinterest board van mijn liefde:

Ik bereid even een FAQ voor...

Omdat ik weleens eerder over dure tassen heb geschreven en daar allemaal vragen bij kreeg, heb ik nu alvast even een Frequently Asked Questions voorbereid. Net zo handig!

Ben je gek of zo, dat je €3000 uitgeeft aan een tas?

Ja. Maar ik was ook al best gek voor ik dat deed. Ik realiseer me ook dat het vet veel geld is en een bizar groot bedrag. Dus ja, ben best gek. Maar soms wil je iets ook al is het gek.

Heb je enig idee hoeveel mensen het financieel zwaar hebben en dit soort geld nooit zouden kunnen uitgeven?

Goede vraag. En ja. Dat weet ik. En dat vind ik heel erg. Doordat ik zoveel geld uitgeef aan een tas, ben ik niet ineens dom of wereldvreemd, of gevoelloos of een snob. Het maakt de situatie (dat veel mensen het financieel zwaar hebben) niet anders. Als ik minder geld uitgeef, betekent het niet dat deze mensen het financieel beter hebben.

Had je dat geld niet aan goede doelen kunnen geven?

Dat had gekund. Het mooie is dat het allebei kan. Ik geef elk jaar geld aan goede doelen, zet me in voor goede doelen en mensen die het minder goed hebben en vind het belangrijk een steentje bij te dragen. Dat staat zeg maar ook los van het kopen van een dure tas (of iets anders duurs).

Vind je het niet heel materialistisch om zoveel geld uit te geven aan een tas?

Ja. Vind ik wel. Maar dat maakt me niet zoveel uit, eigenlijk. Ik geef liever een keer geld uit aan een mooi duur item dan honderd keer aan een goedkoop item dat snel stuk gaat of waar ik snel op uitgekeken ben.

Maar je had toch ook van dat geld dit of dat of zus of zo kunnen doen?

Klopt. Maar ik koos voor de tas.

Ik zou van dat geld veel liever een reis maken/een bank kopen/boodschappen doen/…

Dat is heel fijn en dat is jouw keuze. Iedereen maakt zijn eigen keuzes als het op geld aankomt. Dat doe jij, dat doe ik. En dat is prima! 🙂

Ben je niet bang dat je uitgekeken raakt op de kleur?

Nee, maar mocht dat zo zijn dan verkoop ik hem gewoon. Als ik iets niet (meer) gebruik dan vind ik het niet erg om er afscheid van te nemen. Met die intentie heb ik hem niet gekocht, maar het mooie van zo’n tas is dat ‘ie zijn waarde behoudt en  dat je hem voor een goede prijs weer kan verkopen mocht het ooit nodig zijn.

Je had toch al een Céline Trio Bag?

Klopt en die gebruik ik ook nog steeds. Die is wat compacter en platter, in deze Classic past meer en het is qua model natuurlijk een totaal andere tas.

En je Mulberry tas dan? 

Leuk dat je dat nog weet! In 2014 kocht ik een Mulberry Bayswater, waarvan ik dit jaar even heb getwijfeld hem te verkopen. Ik heb hem veel gebruikt, maar ik gebruik de laatste jaren vaker een kleiner tasje en neem mijn laptop ‘daarbij mee’ in een linnen tasje. Afgelopen zomer gebruikte ik hem weer en toen werd ik er meteen weer verliefd op, dus ook al gebruik ik hem wat minder, vooralsnog houd ik hem. Hij is te mooi om weg te doen. Ik zou ook gewoon mijn drie mooie tassen tegelijk kunnen dragen… Trio om de ene schouder, Classic om de andere, de Bayswater in mijn hand. Top. 😉

Wat vindt Willem ervan?

Maakt niet zoveel uit, eigenlijk 🙂 Maar oké: die riep de eerste dagen de hele tijd ‘Die tas was drieduizend euro! Drieduizend euro!’ Helemaal niet irritant, of zo. Haha. Hij snapt er niks van, en laat dat ook blijken, maar hij laat me wel lekker. Kijk, het is mijn eigen geld dat ik zelf heb verdiend. Het is niet alsof het van onze gezamenlijke rekening gaat, of dat het van iets afgaat waar we samen voor sparen. Het is mijn geld waarvoor ik kan kopen wat ik wil. Ik heb het dan ook niet overlegd. We hebben geen kinderen, geen grote financiële verantwoordelijkheden samen (behalve de hypotheek natuurlijk en vaste lasten), en ik had de ruimte om deze tas te kopen. Dat heb ik dus gedaan.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.