Laserontharing – mijn ervaring

Een tijd terug was ik het he-le-maal zat. (Bijna) elke dag scheren, ingegroeide haartjes, onzekerheid en een geïrriteerde huid. Ik besloot te gaan voor wat het meest ideaal leek: laserontharing.

Leestijd

Ik begon er over na te denken in oktober 2018. Via een kennis kwam ik met Smooth Laser Clinic in contact gekomen en besloot ik er voor te gaan. Ik besloot mijn bikinilijn groot (daarmee bedoelen ze: the full monty) en mijn oksels te laten doen. Op mijn benen had ik weinig huid irritatie afgezien van mijn eigen irritatie dat het zo vaak moest. Doordat Smooth Laser Clinic met me wilde samenwerken en hierdoor mij tegemoet kwam in de kosten, besloot ik mijn benen ook te laten doen. Dit gezegd: ik heb hierbij afgesproken dat ik alleen berichten zou posten als ik enthousiast was. Ik zou nooit iets aanprijzen waar ik niet achter sta. Ik heb daarom ook bijna 2 jaar gewacht met een artikel, want ik wilde zeker zijn van een bepaald resultaat. Bovendien was ik toch echt van plan zelf ook bij hen te laten laseren.

Mijn haargroei is normaal te noemen, heb ik mij laten vertellen. Ik heb donkere haartjes, daardoor zijn ze snel zichtbaar en ik heb dikke haartjes, daardoor ook snel voelbaar. Om alles glad te houden zou ik elke dag moeten scheren, iets wat niet gaat want dan gaat je huid naar de shitz. Ik heb ook een periode met een epilator gewerkt, en dat vond ik ondanks de pijn wel een fijn resultaat geven. Het nadeel hiervan vond ik dat er haar moet zitten om het weg te kunnen halen en ik kreeg hier ook veel ingegroeide haartjes van. Hier had ik op een gegeven moment zelfs allemaal littekens van en het was gewoon nog ontsierender dan de haargroei zelf haha. Ik wilde er echt ontzettend graag vanaf en ik ben me toen verder gaan verdiepen in laser ontharing.

Ik heb ooit eerder IPL behandelingen gehad op mijn oksels, die vond ik ontzettend pijnlijk en de haartjes zijn erna ook gewoon weer terug gekomen. Had ik het bijgehouden door eens in de zoveel tijd terug te komen had ik dat wellicht kunnen onderdrukken, maar ik vond het ZO naar dat ik dit niet meer wilde.
Ik las dat ze bij Smooth Laser Clinic een ander soort laser hadden. De Soprano Ice. Het klinkt als een Italiaans dessert maar het is een laser die langzaam aan warmte opbouwt in de huid en dus niet werkt met korte pulsen. Dit durfde ik wel aan, maar ik was wel een beetje nerveus door die eerdere IPL ervaringen. Nou ja nerveus, gewoon wel zweet in m’n bilnaad bang eigenlijk.

Ik heb mij wel ingelezen over het onderwerp en ik heb ook veel vragen gesteld voordat ik begon met laseren. Zo begon ik niet met de veronderstelling dat ik uiteindelijk na 10 behandelingen compleet smooth all over zou zijn en nooit meer hoefde te scheren. Ik ging er ook niet naar toe met het idee naar toe dat ik er helemaal niks van zou voelen. Ik heb het idee dat er ook vrouwen zijn die wél met die illusie starten en dan kan het alleen maar uitdraaien op teleurstelling. Om dus gelijk die bubble the bursten: laser ontharing zorgt voor gemiddeld 80 tot 90% haarvermindering. De haartjes die er zijn groeien ook minder snel terug en zijn dunner. Hierdoor hoef je aanzienlijk minder vaak te scheren en heb je minder last van huid- en scheerirritatie. De behandelingen zijn niet pijnlijk, maar er kunnen wel degelijk momenten zijn waarop je even wat voelt. Ik kom hier in detail zo even op terug, maar in grote lijnen kun je dit als verwachting hebben en dit was ook hoe ik het zag. Bedrijven schetsen het vaak iets utopischer dan de werkelijkheid, waardoor je teleurstelling kan krijgen. Gelukkig geeft ya gurl vandaag je even de info 😉

Ik lag voor het eerst in de stoel in oktober 2018. De eerste keer vond ik ook best spannend. Omdat ik daar in mijn blote fruitmandje lag, maar ook omdat ik bang was dat het pijn ging doen. Er werken hele lieve vrouwen bij Smooth Laser Clinic dus ik was best snel op mijn gemak. Ik kon ook merken dat ze deskundig waren en dat gaf me het gevoel dat ik me een beetje over kon geven.
Ze smeren een verkoelende gel op de huid die behandeld wordt, tekenen het af in vakjes zodat ze niks kunnen vergeten, en gaan snel heen en weer met de laserkop. Dan bouwt zich warmte op, en dan gaan ze door naar een volgende plek. De eerste keer voelde ik he-le-maal niks. Het werd alleen warm, wat ik eigenlijk alleen maar prettig vond. Na eerste behandeling merkte ik de eerste twee weken niks, zoals ze me ook hadden uitgelegd. Daarna merkte ik dat ik een dag langer tussen de scheerbeurten in kon laten zitten. Alleen dit vond ik al fijn! Na ongeveer 6 weken werd de haargroei weer sneller en na 8 weken kwam ik voor een tweede behandeling. Dit herhaalde zich eigenlijk elke afspraak, en na een aantal afspraken ging ik zien dat ik ook wat kale plekjes her en der kreeg waar het dus überhaupt niet meer terug kwam, ook niet na die 6 weken. Er was nog wel altijd een gedeelte wat wel weer terug kwam, ook al zat er langer tussen de scheerbeurten in. Daarom heb je ook echt wel 8 tot 10 behandelingen nodig. Ik heb er uiteindelijk 12 gehad, en dat is ook een keuze die je zelf maakt.
Na een aantal behandelingen voelde ik dat de intensiteit van de warmte wel iets meer gevoeligheid gaf. Dan stoppen ze gewoon zodat het even kan afkoelen en daarna gaan ze verder. Je wordt dus nooit over die pijngrens heen gepusht want je mag gewoon even stoppen.
Na een aantal behandelingen ga je bij Smooth Laser Clinic over op een ander soort laser, de Gentle Lase. Deze geeft korte pulsen, maar doordat je haartjes verminderd zijn en al een stuk dunner zijn geworden door de behandelingen met de Soprano Ice is dit goed te doen. Bij mijn oksels deed dit helemaal geen pijn, bij mijn benen ook niet, alleen bij mijn bikinilijn (maar dan zit ik ook wel iets meer gespannen kan ik je vertellen haha) voelde ik wel een prik/steekje. Het fijne is dan wel dat het gelijk na die ene prik ook voorbij is, want je hoeft maar 1 puls per stukje huid. De combinatie van die twee lasers geeft dat je een goed resultaat hebt en dus 80% tot 90% van je haargroei ongeveer kan verminderen. Ik heb na de behandelingen met de Soprano Ice geen enkele huidreactie gehad naderhand, geen roodheid bijvoorbeeld. Na behandelingen met de Gentle Lase had ik iets roodheid achteraf maar dat trok wel met een dag weer weg.

Het resultaat is heel erg afhankelijk van verschillende dingen en is bij iedereen anders. Dit ligt aan hormonen, kleur en dikte van het haar, de huidskleur etc. Ik heb na 12 behandelingen op mijn benen een haarvermindering van ongeveer 90% en hoef deze nu bijna niet meer te scheren. Qua aanraking voelt het nu een beetje als mijn arm. Daar zit ook wel wat haar, maar niet hard, niet merkbaar, niet heel zichtbaar aanwezig. In de winter laat ik het ook meer voor hoe het is, zomers ga ik denk ik puur voor die haartjes scheren die net de zon opvangen en dan vind ik dat wat verzorgder staan. Dat hoeft denk ik dan maar eens in de twee weken.
Mijn oksels hebben een haarvermindering van ongeveer 80%. Deze scheer ik eens in de vier dagen, dan zijn er een paar haartjes in het midden van mijn oksel die door gekomen zijn. Ik denk niet eens dat iemand ze zou zien, maar voor mijn eigen idee haal ik ze wel weg. Ook fijn; ik had altijd best wel een grijze waas onder mijn oksels van de haartjes die onder de huid gewoon donker aanwezig zijn, en die is nu ook weg. Ik heb echt zo’n Dove reclame okseltje nu haha.
Mijn bikinilijn heeft een haarvermindering van 70%. Eigenlijk groeit er in mijn liezen en bovenaan mijn venusheuvel niks meer, maar alleen nog wat om ‘the critical area’ heen. Hier is het ook wat gevoeliger, dus konden ze ook met minder intensiteit laseren en dat zie je terug in dat ik hier ongeveer eens per 3 dagen scheer. Het is dan ook niet zoals het was, het is een stuk dunner, komt een stuk minder snel terug dus en ik erger me er dan ook niet zo aan. Ik vind die liezen het ergst eigenlijk, ook vooral in bikini, en daar ben ik dus vrijwel helemaal vanaf.

Dit is bij iedereen dus verschillend maar iedereen merkt EEN resultaat!

100% haarvrij is het niet, 100% minder irritatie (huid en mentaal) wel. Mijn huid ziet er goed uit, ik heb geen irritatie en ingegroeide haartjes meer. Het allerfijnste vind ik dat ik niet meer onzeker erover hoef te zijn. Ik heb me wel eens afgevraagd of ik dat niet uit kon zetten omdat we het onszelf aan doen, die wens om haar vrij te zijn. Daarvoor zit het denk ik te diep geworteld in onze maatschappij om het voor mezelf anders te kunnen zien. Ik ben ook maar eens mens en ik wil geen geauwehoer met stomme haartjes.

Op Instagram vroeg ik wat jullie echt wilden weten over laseren, ik heb sommige vragen even samengevat in één vraag:

Hoe lang duurt het/wanneer zie je resultaat?
Zoals je merkt, ik ben 1,5 jaar bezig geweest dus verwacht geen gouden bergen na 1 behandeling. Er zitten steeds 6 tot 8 weken tussen de behandelingen en je hebt er vaak wel 10 nodig. Per persoon is het verschillend hoeveel behandelingen je nodig hebt en het valt van te voren niet te voorspellen. Na behandeling 1 merk je wel al een verschil, daarom vond ik het ook gelijk fijn, maar die stabiliteit vind je aan het einde van je behandelproces.

Komt het terug?
De meeste mensen moeten wel onderhoudsbehandelingen ondergaan. Ik weet niet hoe het gaat zijn als je dat nooit meer doet. Bij de een is dit elk jaar, de ander elke drie jaar en nog weer een ander elke vijf jaar en bij sommigen zelfs helemaal nooit. Dit moet je gaan ondervinden. Ik ga uit van elk jaar, dan heb ik geen teleurstelling. Belangrijk om te weten: door hormonale veranderingen kun je weer meer haartjes gaan zien, of een snellere groei. Dit kan bijvoorbeeld komen door een zwangerschap. Wat er dan terugkomt zijn nieuwe haartjes of haartjes die ‘sliepen’. Je kan dan het gevoel hebben dat ‘alles’ terug is maar het zijn andere haartjes. Dat gezegd kan een zwangerschap wel betekenen dat je dus een aantal behandelingen opnieuw moet ondergaan. Ook dit is weer voor iedereen anders. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de behandelingen uit te stellen als je van plan bent met kindjes bezig te gaan binnenkort.

Wat zijn de kosten
Ik kan nu alleen even voor Smooth Laser Clinic spreken, zij zitten in Enschede en Zwolle. Ze hebben verschillende pakketten waarbij je eigenlijk meerdere behandelingen in één prijs opneemt en het voordeliger is dan steeds los. Hier vind je de link naar de pagina met tarieven. Ze hebben vaak voordelige aanbiedingen om oksels te behandelen, bijvoorbeeld maar €20,00 euro per behandeling. Hoe groter het gebied, hoe duurder. Daarom zijn benen ook het duurst want dat kost gewoon het meeste tijd. In uitzonderlijke gevallen wordt het ook vergoed door je verzekering, dus daar kun je ook nog even bij informeren. Dat is bij mij niet aan de orde geweest.

Zou je het weer doen, als je het helemaal zelf moest betalen?
Ik zou mijn oksels en bikinilijn GELIJK weer doen. Ik vind het echt letterlijk elke euro waard, het scheelt me zó enorm veel ergernis en onzekerheid. Ik zou om kosten te besparen dan wel alleen mijn bikinilijn en oksels doen denk ik (zoals ik ook oorspronkelijk van plan was), omdat daar de grootste ergernissen voor mij lagen. Nu ik mijn benen er ook bij heb kunnen doen ben ik natuurlijk wel mega blij daarmee.

Zijn alle lasers hetzelfde?
Nee, en ik sta ook alleen maar in voor de lasers bij Smooth Laser Clinic omdat ik daar ervaring mee heb. Ik zou niet durven zeggen hoe het resultaat is bij een andere kliniek. Er zit ook nog een groot verschil in werkwijze en resultaat als je het bijvoorbeeld hebt over IPL of laseren. En daarin zitten dan ook weer verschillen in de laserapparatuur.

Kan het ook in het gezicht gebruikt worden?
Jazeker. Ik heb daar zelf geen behoefte aan omdat ik daar alleen blonde haartjes heb maar ik ken genoeg meiden die er wel last van hebben. Ik zou dan persoonlijk ook wel kiezen voor laserontharing, het is een relatief voordelig gebied omdat het zo klein is, dus dan zou me dat wel waard zijn. De behandelingen doe je dan tussen de vier en zes weken in plaats van 6 tot 8.

Is het niet slecht voor de huid?
Ik heb zelf geen huidirritaties ervaren.

Kan het altijd en bij iedereen of zijn er ook uitzonderingen?
Er zijn ook uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld niet als je zwanger bent, een infectie hebt en zijn er een aantal soorten haartjes waarbij laseren niet effectief genoeg zou zijn. Daarover moet je echt van te voren even goed informeren.

Mag je ook in de zon tussen de behandelingen door?
Bij behandelingen met de Soprano Ice, dus aan het begin van je traject, wel. Bij behandelingen met de Gentle Lase niet. Het is dus goed om dat een beetje slim te timen.

Is het ongemakkelijk dat je daar bloot ligt?
Je ligt er natuurlijk niet helemaal bloot, maar wel met je onderkantje als je die wilt laseren. Ik vind dat altijd wel even ongemakkelijk maar de dames die mij tot nu toe hebben behandeld deden daar allemaal zo normaal over dat het na een paar minuten wel weggaat.

Al met al was het een hele positieve ervaring dus voor mij. Ik zou het echt nog weer een keer doen. De periode lijkt lang maar vanaf behandeling 1 heb ik er profijt van gehad, en dat heeft me constant ook heel erg aangesproken. Als je nog andere vragen hebt dan stel ze gerust in de comments, denk er dan wel aan later nog even te checken wat het antwoord was omdat je daar geen berichtje van krijgt. Je mag me ook een DM sturen op Instagram (@emmystudiomint) als je liever privé wat vraagt 🙂


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

14 reacties
 1. Dana

  Fijn dat de Soprano Ice ook bij jou helpt! Zelf ga ik de behandelingen onder voor mijn hele gezicht. Ik heb wel donkere haren maar niet zo stug, na 8 behandelingen zo groeien ze inderdaad minder snel terug en sommige gebieden zijn zelfs kaal. Wellicht is het handig om een keer te kijken in je zorgverzekering vergoedingen, voor gezicht krijg ik wel een vergoeding zonder verwijsbrief. Dat scheelt bij Lara’s Beauty in Amsterdam een heel pakket van 6 behandelingen. Ondertussen was ik ook van zorgverzekeraar veranderd, zo wordt ook mijn 2e pakket vergoedt.

 2. Anna

  Ik heb 6 behandelingen gehad met soprano ice (ook bikini groot) maar geen enkel resultaat! Niet eens een beetje minder haar. Nu heeft dit waarschijnlijk te maken met hormonen, omdat ik destijds nog een spiraaltje had. Ik durf het nu niet maar aan, omdat ik zo veel geld eraan kwijt was zonder enig resultaat. Ik ben wel benieuwd wat hier over bekend is, ze konden niet aangeven waarom het bij mij niet werkte! Wel echt heel fijn dat het grotendeels weg is bij jou, dan lijkt het me het echt waard!

 3. Kristien

  Ahhh die stomme haren…. Al van kindsbeen af heb ik lelijk, dik, donker haar overal op m’n lijf. Ik ben zelfs als baby’tje geboren met een rugje vol zwart haar. Ik ben gepest op school, werd uitgemaakt. Het maakt je zó onzeker, helemaal omdat haar wel een dingetje is in deze maatschappij. Als tiener ging ik aan de slag met trimmer, scheermes maar er is niet tegenop te scheren. Hoewel ik me veel zekerder voel en mooier zonder al dat haar, ben ik gestopt met hier een hoofdzaak van te maken. Ik scheer m’n oksels 1x per week, down under trim ik en thats it. De haren op mijn armen, benen wapperen vrij in de wind hahaha. Gelukkig vindt mijn man dit niet erg en zelfs stoer, mijn 3 kindjes maakt het ook niet uit. Aan iedereen die zich onzeker voelt over ongewenste haargroei een dikke knuffel!

 4. Marjan

  Ik heb een IPL behandelingspakket gedaan (bij een lokale onderneming, ik woon niet in de buurt van Zwolle).
  Ja, het doet soms even pijn, maar met mijn donkerbruine haar is er echt veel weg. Ik heb 12 behandelingen gehad (2x 6 stuks) en ik heb nu “losse” behandelingen. Ik ging eigenlijk naar onderhoud (1x per jaar, voor die slapende of nieuwe haartjes), echter door medicijnen mocht het 6 maanden niet, en nu heb ik iets meer haartjes. Maar dan ook echt, 6 haartjes per oksel en wat meer in de schaamstreek. Maar ook daar is echt 80% wel weg. Ik ben nu opnieuw aan het opbouwen om weer maar 1x per jaar te doen. Het is duur, maar het feit dat ik nu kan vergeten om te scheren is zo fijn! Ik scheer echt nog om de week een keer, en dat was het.

 5. Fleur

  Ik heb zelf vrije zware haargroei. Echte gladde benen is een fenomeen dat ik haast niet ken, enkele uren na het scheren zijn er al stoppels. Daarnaast heb ik ook echt heel erg veel haar en zit het haast overal, dus ‘even’ dagelijks scheren zit er echt niet in. Ik had echt een gruwelijke hekel aan scheren omdat het toch niks opleverde voor mijn gevoel.

  Sinds kort heb ik de philips lumea aangeschaft en ik heb al drie sessie’s achter de rug. Mijn haar is er nog evenveel, maar het groeit wel al 2x zo traag heb ik het idee. Of het ooit helemaal weg gaat met dit apparaat weet ik niet, maar als ik al steeds minder vaak hoef te scheren is het mij al waard. Jezelf laseren thuis is veel goedkoper maar wel echt een rotklusje, je bent met gemak 1 uur kwijt om te laseren en moet je van tevoren ook nog eens scheren, wat bij mij ook al gauw 20 minuten duurt. Ik heb veel recensies online gelezen en het viel me op dat veel ‘influencers’ ermee stoppen omdat het zo’n tijdrovend klusje is, maar ik heb ook veel verhalen gelezen van andere vrouwen met veel haar die door consistent gebruik hele mooie resultaten hebben gekregen!

  Dus mocht je haargroei ook je leven beheersen en je hebt niet zoveel geld, probeer dan eens de philips lumea. Het lijkt wel een verkooppraatje, maar er valt echt een last van mijn schouders af. Ik heb hem met een actie gekocht waarbij ik hem 90 dagen kon uitproberen, een aanrader. Dan kun je hem altijd nog ruilen als het niet bevalt.

  Reageren
 6. Vera

  Heb jij je hele bikini lijn laten laseren of heb je nog een streepje/driehoekje laten staan?

  Reageren
 7. Lucinda

  Nog een reden waarom ik zo blij ben met mijn haargroei. Het groeit namelijk amper. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst mijn benen of oksels heb gescheerd (gok ruim week geleden) en nog zit er zo goed als niks.

  Het haar op mijn hoofd groeit als een malle, maar de rest, zo goed als niet aanwezig. Toch zou ik het zelf ook wel overwegen als het echt flinke haargroei zou zijn.

  Reageren
  • Suuz

   Daar ben ik ook mee gezegend. Minimale haargroei, zowel in hoeveelheid als snelheid, maar m’n hoofdhaar is niet bij te houden.

   Helaas heeft mijn 13-jarige dochter minder geluk: donker, stug en veel. Die heeft inmiddels dus scheermes, trimmer en af en toe een harsbehandeling voor bovenlip.

 8. Steffie

  ik vind het wel belangrijk om aan te geven dat NIET iedereen een resultaat merkt. Dit was namelijk bij mij het geval. Na 6 behandelingen met de soprano ice laser nog geen enkel resultaat. Ik heb over het algemeen geen zwarte haren maar er zit wel pigment in.. houd er dus rekening mee dat je geld uit geeft met wellicht geen gewenst resultaat!

  Reageren
 9. Nikki

  Hoe blond ben jij van jezelf? Ik ben nu twee keer weggestuurd bij laserklinieken (ook met ‘de allernieuwste lasertechniek die op blond werkt’ omdat ze zeggen dat het tóch minder goed op blond werkt en misschien maar 20% weg zou gaan. Ik ben van mezelf blond tot donkerblond (ik highlight mijn haar, dus het is niet lichtblond van zichzelf) en toch hebben ze mij weggestuurd toentertijd. Onder mijn oksels en bikinilijn groeit blond tot donkerblond haar. Niet witblond oid. Ik denk dat dit 3-4 jaar geleden was ongeveer. Zou het wel heel graag willen en vond het eerlijk dat ze mij wegstuurden, maar ergens geloof ik niet dat mijn haar te licht is ervoor.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Ik zou het toch eens vragen bij Smooth Laser Clinic, volgens mij kan dat namelijk wel daar maar ik werk er natuurlijk niet dus ik wil geen onzin verkondigen. Mijn haar is wel donkerder dan donkerblond

 10. Tineke

  Klinkt wel heel positief allemaal, maar die kosten houden mij tegen.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Niet om nou als een vertegenwoordiger te klinken; maar ze hebben wel echt goede acties voor oksels bijvoorbeeld waar je soms dan maar 20 euro voor betaald per behandeling.