Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Je haar minder vaak wassen

Zo grappig: er zijn zo van die onderwerpen die altijd blijven ‘spelen’. Ik vertel weleens dat ik mijn haar maar een keer in de week tot anderhalve week was, en daar krijg ik elke keer nog veel vragen over. Vandaag wil ik daar dus graag weer even wat over vertellen. Want waarom zou je je haar minder vaak wassen én hoe zorg je er nou voor dat je niet na een dag al een bosje vette slierten hebt die je het liefst meteen met shampoo insmeert?

Leestijd

Waarom wordt je haar vet?

Op deze foto’s is het ongeveer een week geleden dat ik mijn haar voor het laatst waste.

Je hoofdhuid heeft ontelbaar veel talgkliertjes, waar talg in gevormd wordt. Talg is een soort vet, en deze kliertjes zitten op je hele lichaam (behalve op je voetzolen en je handpalmen). Je lichaam maakt dit niet voor niks aan! Talg vormt een vetlaagje op het huidoppervlak (en dus op je hoofdhuid), en beschermt je huid en helpt bij het in standhouden van de barrièrefunctie van je huid. Ook houdt het de hoornlaag van je huid en haren soepel en het voorkomt uitdrogen.

Het talg wat op je hoofdhuid zit, belandt in je haar doordat je haar beweegt, maar ook doordat je er met je handen, borstels, föhns en tangen doorheen gaat. De hoeveelheid talg die je kliertjes produceren wordt beïnvloed door de temperatuur. Als de temperatuur stijgt, zal je vetter haar krijgen. Ook stimuleert massage van de hoofdhuid de talgproductie.

Dit vet is dus ter bescherming van je hoofdhuid en haar, en je krijgt er meer van door warmte (van de omgeving, maar ook van je föhn of douche) en stimulatie.

Hoe krijg je minder snel vet haar & waarom zou ik mijn haar minder vaak willen wassen?

Simpel: zorgen voor minder temperatuurschommelingen én minder stimulatie. En dat houdt in: minder vaak wassen! Simpel!

En daar zitten nog een aantal voordelen aan…

 • Je doet veel zuiniger met je shampoo en conditioner.
 • Het scheelt een hoop tijd.
 • Het scheelt een hoop water (doordat je minder lang onder de douche staat).
 • Je hoeft je haar niet meer elke dag opnieuw in model te brengen (föhnen, stijlen).
 • Je zal merken dat je haar en hoofdhuid in betere conditie zijn als je het minder vaak wast – en dit laatste zal je echt gaan merken. Als je iemand ziet met geweldige lange, glanzende lokken en je vraagt hoe ze ervoor zorgt dat ze zo mooi blijven, kan je verwachten: ‘weinig wassen’. Ik heb het nu zo vaak gehoord en ik kan beamen dat het zo is. Je haar wordt mooier als je het minder vaak wast. En je zal merken dat het beter gaat zitten. Hoe verder ik van mijn wasbeurt verwijderd ben, hoe beter mijn haar zit!
 • Als je je haar verft, zal je haarkleur langer mooi blijven. Bij mij is het weinig wassen een van de belangrijkste redenen dat mijn rode haarkleur altijd lang mooi blijft.

Hoe was ik mijn haar minder vaak?

Het klinkt simpel, maar ik weet dat het niet zo simpel is. Jij denkt nu: ‘Maar ik moet mijn haar echt elke dag wassen, want het is de dag er na weer vet!’ Ja, dat is zo. Dat had ik vroeger ook. Tot ik besloot mijn haar gewoon minder vaak te wassen. Doordat je je hoofd minder vaak warm maakt en het minder vaak stimuleert door het inmasseren van de shampoo, zal je merken dat je hoofdhuid minder talg (vet) gaat afscheiden. Na een tijdje hoef je je haar nog maar 2 -3 keer per week te wassen en je haar wordt echt veel minder snel vet. En uiteindelijk kan je het nog verder uitstellen. Echt! En dit kan bij iedereen.

In het begin kan dit lastig zijn. Je haar wordt vettig en je wil gewoon je haar wassen! Als je eenmaal door deze lastige periode heen bent, zal je jezelf dankbaar zijn, want je haar elke dag wassen is echt niet nodig. Voor die beginperiode heb ik wel wat tips:

 • Zit niet teveel aan je haar. Hoe meer je het borstelt en er met je handen doorheen gaat, hoe sneller het vet van je hoofdhuid verdeelt door je haren. Hierdoor worden je haren vet en slierterig.
 • Wil je heel graag je haar wassen? Gebruik dan droogshampoo. Spray dit in je haar, ga er even met je handen door, en het ziet er meteen een stuk frisser en minder vettig uit. Mijn favoriet op dit moment is van Colab.
 • Werk in stapjes. Was je je haar nu elke dag? Stel het dan eerst een dag uit. Was het. Daarna nog een dag extra. Was het dan na drie dagen. En zo door. Twee – drie keer in de week wassen is prima, dus om de twee tot drie dagen. Maar je kan het natuurlijk ook uitstellen naar een keer per week.
 • Gebruik zo min mogelijk vet makende producten. Kijk uit met oliën en serums. Als je dit graag gebruikt, doe het dan alleen in je haarpunten.
 • Vettig haar, maar wil je het echt nog niet wassen? Doe je haar dan vast. In een staart, met een haarband of achter je oren.

Als je veel sport, is het wel belangrijk om je haar schoon te houden. Houd rekening met je ‘sportdagen’ en was het op die dagen. Als er veel zweet in je haar komt is het toch wel fijn om dat er even uit te wassen. Als ik sport, zweet ik wel, maar wordt mijn haar niet zweterig of vettig. Dus ik was het niet altijd direct na het sporten.

Geloof me, dit kan ook met jouw haar. Toen ik jonger was, waste ik het elke dag en had ik aan het einde van die dag alweer vettig, slierterig haar. Nu was ik het een tot twee keer in de week en écht vet wordt het nooit meer bij mij. Doordat ik weinig aan mijn haar zit, niet vaak föhn, alleen de lengtes borstel en weinig was, stimuleer ik mijn hoofdhuid bijna niet. Enne, als mijn haar vies is, was ik het wel, hoor 😉

Ik hoop dat je wat kan met deze tips!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.