Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Humble Brush

Ooit nagedacht over je tandenborstel? Wist je dat we jaarlijks twee miljard tandenborstels weggooien? Allemaal plastic waarvan een groot deel in de zee en op stortplaatsen terecht komt. Een mooi alternatief is Humble Brush: een biologisch afbreekbare tandenborstel van bamboe. En: you buy one, you give one.

Leestijd

Waarom Humble Brush?

Ons plasticgebruik is een heel groot probleem op onze aarde. Ten eerste is het erg slecht voor het milieu om plastic te produceren, daarnaast is het niet biologisch afbreekbaar. Het belandt in de zee (waardoor enorm veel vissen en ander zeeleven sterft) en op stortplaatsen en het probleem wordt alsmaar groter. Zo probeer ik zelf minder plastic te gebruiken door altijd zelf een tasje mee te nemen als ik inkopen ga doen en een eigen fles voor water mee te nemen onderweg.

Wij gebruiken samen 3,6 miljard tandenborstels per jaar waarvan we er twee miljard weggooien. Dat is ongelooflijk veel plastic! Zo stom: ik had er nog nooit écht over nagedacht dat mijn tandenborstel ook bijdraagt aan het plastic probleem. Toen ik las over Humble Brush, bestelde ik er meteen een paar. Op reis gebruik ik altijd een gewone tandenborstel, dus die kan ik mooi vervangen door Humble Brush als mijn plastic tandenborstel op is.

Thuis gebruiken wij een elektrische tandenborstel: wel jammer en lastig dat daar geen alternatief voor is. Die borstelkopjes vervang je natuurlijk ook en ook dat is plastic… Misschien moet ik als deze elektrische borstel ‘op’ is maar weer overgaan op handmatig poetsen met de Humble Brush.

Wat is de Humble Brush?

De Humble Brush is een hele mooie tandenborstel gemaakt van bamboe. Bamboe omdat het razendsnel weer aangroeit als het afgesneden is – en ze gebruiken pandavriendelijke bamboe, dus ze gebruiken niet het eten van deze dieren. En wist je dat het van nature antibacterieel is? Dat betekent dat er geen pesticiden worden gebruikt tijdens de groei. De bamboe groeit in China en het verwerken, de productie en het verpakking wordt allemaal met de hand gedaan.

De borstel zelf is gemaakt van een afbreekbare en gifvrije nylonsoort (nylon 6). Er is geen natuurlijk materiaal dat gebruikt kan worden als tandenborstel, vandaar dat Humble Brush gekozen heeft voor nylon. Varkenshaar kon ook – maar daar wil je niet je tanden mee poetsen, denk ik.

De tandenborstel gaat zo’n drie maanden mee, net zo lang als een gewone tandenborstel. En het poetst net zo lekker als een gewone plastic tandenborstel. Daarnaast ziet het er toch gewoon veel mooier uit? Ik heb een simpele witte, maar er zijn ook allemaal kleurtjes.

'Humble' in Humble Brush

Nog mooier aan de Humble Brush is dat je kinderen in derdewereldlanden helpt hun mond goed te verzorgen. Wij hebben het geluk dat we op een plek wonen waar het doodnormaal is om je tanden te poetsen, er zijn helaas genoeg plekken waar dat niet het geval is, waar mensen geen geld hebben voor iets simpels als een tandenborstel. Humble Brush werkt samen met organisaties die geloven dat niemand zou moeten leven zonder de meest simpele voorzieningen om mondaandoeningen te voorkomen. Elke Humble Brush die verkocht wordt helpt kinderen in nood om deel te nemen aan een preventief mondverzorgingsprogramma.

De Humble Brush is op meerdere plekken online en offline te koop voor zo’n €3,50. Dat is natuurlijk wel wat duurder dan een normale tandenborstel, maar voor mij het geld dubbel en dwars waard.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.