Humble Brush

Ooit nagedacht over je tandenborstel? Wist je dat we jaarlijks twee miljard tandenborstels weggooien? Allemaal plastic waarvan een groot deel in de zee en op stortplaatsen terecht komt. Een mooi alternatief is Humble Brush: een biologisch afbreekbare tandenborstel van bamboe. En: you buy one, you give one.

Leestijd

Waarom Humble Brush?

Ons plasticgebruik is een heel groot probleem op onze aarde. Ten eerste is het erg slecht voor het milieu om plastic te produceren, daarnaast is het niet biologisch afbreekbaar. Het belandt in de zee (waardoor enorm veel vissen en ander zeeleven sterft) en op stortplaatsen en het probleem wordt alsmaar groter. Zo probeer ik zelf minder plastic te gebruiken door altijd zelf een tasje mee te nemen als ik inkopen ga doen en een eigen fles voor water mee te nemen onderweg.

Wij gebruiken samen 3,6 miljard tandenborstels per jaar waarvan we er twee miljard weggooien. Dat is ongelooflijk veel plastic! Zo stom: ik had er nog nooit écht over nagedacht dat mijn tandenborstel ook bijdraagt aan het plastic probleem. Toen ik las over Humble Brush, bestelde ik er meteen een paar. Op reis gebruik ik altijd een gewone tandenborstel, dus die kan ik mooi vervangen door Humble Brush als mijn plastic tandenborstel op is.

Thuis gebruiken wij een elektrische tandenborstel: wel jammer en lastig dat daar geen alternatief voor is. Die borstelkopjes vervang je natuurlijk ook en ook dat is plastic… Misschien moet ik als deze elektrische borstel ‘op’ is maar weer overgaan op handmatig poetsen met de Humble Brush.

Wat is de Humble Brush?

De Humble Brush is een hele mooie tandenborstel gemaakt van bamboe. Bamboe omdat het razendsnel weer aangroeit als het afgesneden is – en ze gebruiken pandavriendelijke bamboe, dus ze gebruiken niet het eten van deze dieren. En wist je dat het van nature antibacterieel is? Dat betekent dat er geen pesticiden worden gebruikt tijdens de groei. De bamboe groeit in China en het verwerken, de productie en het verpakking wordt allemaal met de hand gedaan.

De borstel zelf is gemaakt van een afbreekbare en gifvrije nylonsoort (nylon 6). Er is geen natuurlijk materiaal dat gebruikt kan worden als tandenborstel, vandaar dat Humble Brush gekozen heeft voor nylon. Varkenshaar kon ook – maar daar wil je niet je tanden mee poetsen, denk ik.

De tandenborstel gaat zo’n drie maanden mee, net zo lang als een gewone tandenborstel. En het poetst net zo lekker als een gewone plastic tandenborstel. Daarnaast ziet het er toch gewoon veel mooier uit? Ik heb een simpele witte, maar er zijn ook allemaal kleurtjes.

'Humble' in Humble Brush

Nog mooier aan de Humble Brush is dat je kinderen in derdewereldlanden helpt hun mond goed te verzorgen. Wij hebben het geluk dat we op een plek wonen waar het doodnormaal is om je tanden te poetsen, er zijn helaas genoeg plekken waar dat niet het geval is, waar mensen geen geld hebben voor iets simpels als een tandenborstel. Humble Brush werkt samen met organisaties die geloven dat niemand zou moeten leven zonder de meest simpele voorzieningen om mondaandoeningen te voorkomen. Elke Humble Brush die verkocht wordt helpt kinderen in nood om deel te nemen aan een preventief mondverzorgingsprogramma.

De Humble Brush is op meerdere plekken online en offline te koop voor zo’n €3,50. Dat is natuurlijk wel wat duurder dan een normale tandenborstel, maar voor mij het geld dubbel en dwars waard.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

33 reacties
 1. Catootje

  Ik heb een deel van je bericht gebruikt voor mijn blogpost. Ik hoop dat meer mensen deze tandenborstel gaan gebruiken.

 2. Lou

  Nylon 6 is juist moeilijk afbreekbaar. En je borstel belandt in het restafval, dat niet gerecycled wordt, want het mag niet bij het plasticafval en ook niet bij het bioafval.

  Ik zeg niet dat het slecht is, maar ik denk dat het veel meer plasticwinst oplevert als je bijvoorbeeld stopt met het gebruik van onnodige haarproducten en bezorgvoedsel.

 3. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wat een goed idee zeg! Ik ben inderdaad ook bezig met het minderen van plastic, maar die tandenborstel had ik eigenlijk nooit bedacht. Ben ook nog wel benieuwd of hij ‘zacht’ is, want ik heb ontzettend gevoelig tandvlees, en kan absoluut geen ‘medium’ hebben.

 4. Kimberly

  Wat een top initiatief! Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat je met tandenborstels ook plastic gebruikt natuurlijk, ik probeer er altijd wel op te letten. De prijs vind ik trouwens ook wel meevallen, had gedacht dat het veel duurder zou zijn.

 5. Irene

  Is het wel een zachte tandenborstel? Dit is erg belangrijk voor gezond tandvlees. Een te harde tandenborstel kan je tandvlees beschadigen.

 6. Annelies

  Thuis poets ik elektrisch op aanraden van de tandarts, maar het zou wel fijn zijn als hotels deze zouden hebben i.p.v. de plastic wegwerpdingetjes.

  • Neo

   Uh.. Of je koopt ‘m zelf?? Niet in ieder hotel krijg je een tandenborstel.

 7. Jannike

  Wat een mooi initiatief! Ik vind de tandenborstels er ook mooi uitzien. Is het trouwens een harde of een zachte tandenborstel?

 8. Susanne

  Wat een mooi idee! En ik vind de prijs ook enorm meevallen. Als mijn tandenborstel op is, ga ik deze aanschaffen 🙂

 9. Patricia

  Wat een goed initiatief, ik moet van de mondhygiëniste elektrisch poetsen maar dat is niet echt mijn ding. Ik doe het wel maar het voelt gewoon niet lekker.
  Ik ga deze zeker aanschaffen voor op reis.

 10. Jessica J.

  Fijn dat ze zich ook inzetten voor het goede doel! Ik poets thuis ook elektrisch en zou mijn elektrische tandenborstel ook niet meer kunnen missen. Zo ontzettend jammer dat duurzaam elektrisch poetsen (nog?) niet kan. Voor op reis ofzo, zou ik deze wel aanschaffen!

 11. Camilla

  Wat een goed bedrijf! Ik ga ook zeker een tandenborstel aanschaffen voor op reis. Bedankt voor de tip!

 12. Hanne

  Super mooi initiatief!! Maar als mondhygiëniste moet ik je toch adviseren elektrisch te blijven poetsen?

 13. rachel

  wat super dit!! ik poets elektrisch en met een gewone borstel en deze gaan we gewoon bestellen 😀

 14. &Mara

  Ik vind dit zo’n gaaf initiatief, maar eerlijk gezegd merkte ik zelf wél een enorm verschil tijdens het poetsen: de bamboe (of de haren?) zorgde voor een hele rare smaak … Daarom heb ik hem na drie keer poetsen eigenlijk nooit meer gebruikt. Super jammer 🙁

 15. Emmy

  3,50 vind ik wel een nette prijs.. Ik was echt bang dat hij het dubbele zou zijn. Maar voor deze prijs zou ik zeker overwegen hem te kopen als ik hem tegenkom.

 16. msevairene

  Mooi initiatief ! Ik zou eerlijk gezegd toch mijn elektrische tandenborstel niet meer kunnen missen.

 17. Kau

  Wat goed dat je dit deelt! Ik ben om en ga ook bestellen 🙂 Je bent een voorbeeld voor vele, mag gezegd worden <3

 18. Tessa

  Wat een ontzettend mooi concept. Ik ben wel bewust dat plastic een probleem is voor de wereld maar ik had er inderdaad ook niet aangedacht dat met tandenborstels dat ook is. Terwijl dat ook helemaal van plastic is gemaakt. Stom eigenlijk dat je zulke standaard dingen dat soms niet er bij stilstaat dat dan ook slecht is.

 19. Liset

  Wat een fijn alternatief voor de gewone plastic tandenborstel! Ik heb ze wel een eerder voorbij zien komen, maar omdat ik elektrisch mijn tanden poets, heb ik het niet aangeschaft. Wel handig voor een nachtje weg!

 20. Mieke

  Wat een tof concept! Doet een beetje denken aan TOMS schoenen, met het ‘buy one, give one’-principe. Ik ben ook blij dat je me weer eens herinnert aan het om de drie maanden wisselen van tandenborstel, want ik geloof dat ik daar veel te onregelmatig aan denk haha

  Thanks Cynthia! Fijne blogpost weer 🙂

 21. Mariëlle

  Wat leuk dat je dit deelt! Ik poets sinds dit jaar ook met humble, love it!

 22. Jony

  Super goed idee! Ik vind ons plastic gebruik en de invloed hiervan op de aarde ook zo erg. Ik ga deze dus zeker een proberen!! Thanks voor de tip! 😀

 23. Anne

  Ik gebruik al jaren een humble brush! Heel fijn vind ik, ook qua hoe ie eruit ziet. Ik vraag me wel al die tijd al af of je ‘m nou gewoon bij het restafval moet gooien met het idee dat ie dan op de vuilnisbelt wel verdwijnt of dat er toch iets heel anders de bedoeling is..

 24. Claire

  Het gevoel van hout in je mond ?net als het houten stokje van een ijsje vroeger?

 25. Josianne

  Het idee vind ik heel goed, maar ik gebruik een elektrische tandenborstel, omdat dat moet van de tandarts (schijnt beter voor je tanden te zijn). Maar voor op reis zou ik best een Humble Brush kunnen kopen inderdaad. Het zou slim zijn als ze deze op vliegvelden en in hotels gaan verkopen!

  • Suuz

   Eens, ik poets sonisch en ga echt niet meer terug naar handtandenborstel. 2min elektrisch is gelijk aan 6min handpoetsen. En niemand doet dat, daarom is elektrisch gewoon schoner.

   Ik neem trouwens elektrisch/sonisch altijd mee op reis. Heb er gewoon een reistasje bij. Ideaal, kun je 2wkn gebruiken zonder opladen (met 2personen).

   Nee, ik heb geen aandelen 🙂

 26. Lindsy

  We hebben nu toch speciaal inzameling voor plastic, dus dan beland het niet meer in de zee hoor.
  Graag juiste informatie geven.

  • Cynthia Schultz

   Ja, maar niet iedereen maakt daar gebruik van, zo wordt het bij mij thuis niet apart opgehaald waardoor het voor veel huishoudens extra moeite is het te scheiden en naar een plasticcontainer te brengen (dus een enorm groot deel van het plastic belandt wel in zee) en ten tweede is het beter om gewoon het plastic gewoon niet te produceren. Dan is hout gebruiken een veel beter alternatief. Beter uberhaupt geen plastic gebruiken dan het recyclen.